AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Hvala kolegicama na odgovoru. I ja sam mislila da je to ono na str 188/189 i mislim da pises ko metak da to stici ne mozes. A ovo za rezultate je katastrofa, trebali bi to reci. Kao i pitati jel tak na fakultetima diljem EU? Buduci da nam bas cesto prof Kopric sa katedre upr.znanosti (dakle ove katedre) voli reci da dobijamo vrhunsku uslugu obrazovanja za siću lovu :-D
Legitimnost je str.95 u 2.cjelini.

Antoniaa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Usmeni danas kod prof. Lalic ugodan i opusten. Zena je stvarno odlicna! Mene je pitala za 3 otvorenu metodu koordinacije, sta je ukratko i faze, i minimalne standarde za javne konzultacije. Kolegice je pitala pristupe europeizaciji, sta je eup i nacela eupa

ivana29

love
Hvala kolegicama na odgovoru. I ja sam mislila da je to ono na str 188/189 i mislim da pises ko metak da to stici ne mozes. A ovo za rezultate je katastrofa, trebali bi to reci. Kao i pitati jel tak na fakultetima diljem EU? Buduci da nam bas cesto prof Kopric sa katedre upr.znanosti (dakle ove katedre) voli reci da dobijamo vrhunsku uslugu obrazovanja za siću lovu :-D
Legitimnost je str.95 u 2.cjelini.
Hvala

Pitanja sa usmenog: nacela eup-a, def eup-a, otvorena metoda koordinacije, benchmarking, nacela prava eu (obj nacelo lojalnosti), bolja koordinacija (segmenti), implementacija i transpozicija, pravni akti kao izvor prava.

LinaZG

Kolege molim vas možete li mi pomoći oko odgovora na pitanje - Razlika između europskih sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju? i ovo pitanje - otvorena metoda koordinacije?
hvala

Marija92

Kolege molim vas možete li mi pomoći oko odgovora na pitanje - Razlika između europskih sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju? i ovo pitanje - otvorena metoda koordinacije?
hvala
Glavne razlike izmedu SSP-a i Europskih sporazuma ukljucuje postojanje evolutivne klauzule i odredaba o regionalnoj suadnji. Europski sporazumi nisu nisu određivali status zemalja u pogledu mogućnosti i procedure ulaska u proces proširenja EU, već se status kandidata za članstvo naknadno stjecao,tijekom uspiješno obavljenih obaveza iz pridruzenog članstva . Potpisnicama SSP-a potvrđen je status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, što je viši stupanj u odnosu od onih u Europskim sporazumima. SSP-om se aglašava važnost regionalne suradnje usmjerene na stabilizaciju podučja jugoistočne europe, znatno vise nego u Europskim sporazumima
To ti je u malos kripti na strani 35 a o otvorenoj metodi koordinacije imas u toj skripti na strani 17 ili vugrina skripta str 49

fakin

Super Moderator
imam dva pitanja ako mi može netko pomoći oko njih

1. zašto je bitan i uloga ssp-a?
2. što su izvješća o napretku?

ovo prvo mi je baš važno jer me zanima koja je razlika u tome zašto je bitan, a koja je u ulozi sporazuma

Rabbit Roe

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
SPP predstavlja novu generaciju sporazuma o pridruženom članstvu za države obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja.
Potpisnicama SSP-a, potvrđen je status potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Znam da je za Hrvatsku to bilo bitno jer je time dobila mogućnost da koristiti pretpristupne fondove. Ali nisam stoposto sigurna da li je to pravi odgovor na to pitanje.

Izvješćem o napretku Komisija izvještava Vijeće i Parlament o pripremi kandidatkinja za članstvo u EU.

fakin

Super Moderator
usmeni iz svih predmeta možeš doći uvijek slušati bez obzira na išta...ali moraš doći prije početka usmenih i reći prof da želiš slušati i to je to

JOIN-t

Jel mi netko može reći koliko je potrebno da se pripremi ispit,jer mi se čini prilično teškim.Hvala

fakin

Super Moderator
ma nije toliko teško koliko ima tih podjela...ima valjda preko 50 različitih podjela, ovlasti, funkcija, sastava, načela, a sve je vrlo slično, ali nije isto pa moraš dobro zapamtiti što ide pod što...

po meni 3-4 tjedna nekog prosječnog učenja 3-4 sata na dan je dovoljno...

zsurin

Pitanja s danasnjeg roka:
1.a) ugovor iz maastrichta
b) ovlasti ep
2.a) koji akti se mogu donjeti nakon lisab ugovora(nije mi bilo jasno bas)
b) politike eu
3.a)sto je eup i normativni pristup
b)sigma i sto donosi
4.a)nez reg instit i prednosti
b)neke faze kvalitete (nznm)
5.a)3.prosirenje i razlozi
b)zamor prosirenja
736+nasih 12=748 od maksimalno 750
Današnja pitanja

1) a) Objasniti ovlasti EU Parlamenta
b) ovlasti predsjednika EU Parlamenta
2) a) Načela prava EU, objasniti jednu
b)posebni zakonodavni postupci, objasniti razlike
3) a) Pravo na dobru upravu prema Povelji o temeljnom pravu EU
b)Što je upravni kapacitet, kada i zašto je uveden
4) a)Što obuhvaća RIA
b)3 ključna mehanizma europeizacije kod lokalne samouprave
5) a) faze pregovora
b)Proces o stabilizaciji i pridruživanju temeljne karakteristike i kada ga je potpisala Hrv
Molim Vas ako netko zna faze pregovora da mi odgovori.

katyy

Formalno otvaranje pregovora,analitički pregled,sadržajna faza pregovora,zatvaranje pregovora i potpisivanje ugovora o pristupanju,potvrđivanje ugovora u ep,ratifikacija ugovora u državama članicama i državi pristupnici

fakin

Super Moderator
ovo je danas bio najteži ispit po ovoj literaturi do sad...stvarno mi nije jasno kome je cilj davati ovakva detaljna pitanja...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks