AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Molim konkretan odgovor na ovo pitanje: Koje ovlasti predsjednika RH i vlada imaju na upravu?
Ovlasti Vlade RH: članak 112. Ustava RH
Ovlasti predsjednika RH:
-povjerava mandat na sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrv. saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika
-za vrijeme trajanja ratnog stanja, u slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države ili kad su tijela državne vlasti onemogućena redovito obavljati svoje ustavne dužnosti, donosi uredbe sa zakonskom snagom (na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis)

Ivy

Admin
na proslom ruku
nasi vrijedni studenti su vodili burne rasprave o ovom pitanju i zakljucili da kod nas nema centra vlade

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej jel mi netko može odgovoriti na pitanja.pliz
1) kad su ministri ovlašteni donositi provedbene propise
(ja bi rekla samo -ministar donosi provedbene propise kada je na to izrijekom zakonom ovlašten)
2)politicka odgovornost vlade
3)nabroj. centre vlade nekih država
hvala

Ivy

Admin
1. tocno
2.vlada je odgovorna hrvatskom saboru
predsjednik i clanovi vlade zajednici su odgovorni za odluke koje donosi valda a osobno su odgovorni za svoje podrucje rada
3.velika britanija -ured kabineta odnosno tajnistvo vlade
francuska -glavno tajnistvo vlade
sad-izvrsni ured predsjednika
njemacka - ured saveznog kancelara

Ivy

Admin
npr. sredisnji drzavni ured prenese dio svojih poslova na ministarstvo
vise tijelo prenese na nize dio svojih ovlasti - zadrzava kontrolu

Jadranka15

Na službenike koji obavljaju prenijete poslove državne uprave u jedinicama lokalne i područne /regionalne/ samouprave te pravnim osobama koje imaju javne ovlasti shodno se primjenjuju propisi kojima se uređuje stručna sprema i stručno osposobljavanje državnih službenika i namještenika (članak 59. ZOSDU).
Za zakonito i stručno obavljanje povjerenih poslova državne uprave, odgovorni su župan, gradonačelnik, odnosno općinski načelnik, te ravnatelj pravne osobe s javnim ovlastima. (članak 58. ZOSDU)

Nicole

Molim odgovor na pitanje:
Pomoćnik ministra, tko ga imenuje i tkome odgovara za svoj rad?
Članak 41. Zakona o sustavu državne uprave..

Pomoćnika ministra imenuje i razrješuje Vlada, na prijedlog ministra.

Pomoćnik ministra u pravilu upravlja radom odgovarajuće unutarnje ustrojstvene jedinice ministarstva te obavlja i druge poslove koje mu povjeri ministar.

Pomoćnik ministra odgovoran je za svoj rad ministru.

Jadranka15

Za post Nikcole

Članak 41.
c) Tajnik ministarstva
Tajnik ministarstva poduzima mjere za osiguranje učinkovitosti u radu, te tehnički usklađuje rad unutarnjih ustrojstvenih jedinica ministarstva i upravnih organizacija u sastavu ministarstva, brine o stručnom osposobljavanju i usavršavanju državnih službenika i namještenika u tijeku službe i o urednom i pravilnom korištenju imovine i sredstava za rad, nadzire rad državnih službenika i namjetšenika te obavlja i druge oslove koje mu povjeri ministar. Tajnik ministarstva za svoj rad odgovara ministru.
U današnjem razgovoru sa kolegama iz Ministarstva pravosuđa dobila sam informaciju da pomoćnici ministra su sada državni službenici - te više se tako ne zovu, već su preimenovani u ravnatelje ministarstva.

Jadranka15

Molim pomoć za konkretan odgovor za slijedeća pitanja:
1. Koje doktrine štite prava građana i objasni?
2. Koja tri cilja mora RH provesti u reformi javne uprave?

Hvala.

jaasmiinaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
3 cilja:EUROPEIZACIJA i MODERNIZACIJA.No kako hrvatska javna uprava jos nije dosegla ni standarde tradicionalnog weberijanskg modela sređene,dokumentirane,nepristrane,etične,profesionalne i efikasne javne uprave u reformski se program kao 3. cilj mora uključiti i UPRAVNI RAZVOJ PO TRADICIONALNOM MODELU

Lil_Bee

e meni je frendica bila na državnoj i prošla,bar kak ona tvrdi,na temelju one skripte od 70 pitanja.jel ima bar tračak nade da s tom skriptom prođem ili da ju zanemarim i učim iz nečeg drugog?ako iz nečeg drugog,iz čeg?fala unaprijed :)
sad ne znam točno dal se radi o istoj stvari, al ja sam bila uzela skriptu od jednog dečka, sa najčešćim pitanjima na ispitu (mislim da je bilo tak negdje oko sedamdesetak pitanja), ali po njoj sam ponavljala za usmeni i dobila sam 4, za pismeni sam naučila knjigu nastavni materijali, zakon o sustavu drž uprave, onih par članaka iz ustava i iz zakona o ustanovama, uredbe nisam ni pogledala, a iz knjige državna uprava samo naučila ono vezano za centar vlade i to je to. po mom mišljenju je ta skripta dosta dobra, stvarno su u njoj bila sva pitanja koja su nama bila na pismenom i koja je mene pitala na usmenom. al naravno ovisi u tome svemu kolko imaš sreće da te potrefe baš ta pitanja. ali ako misliš učit po tome, onda fakat nauči sve, od a-ž

Lil_Bee

kako kad, na mom ispitu 2 pitanja(i pod a i b) su bila iz zakona. iz ustava ovlasti predsjednika u vanjskim poslovima i ovčlasti predsjednika u obrani (nešto slično tome, uglavnom znam da su bili članci koji se odnose n vanjske poslove i obranu. i bilo je pitanje poslovi ureda državne uprave (ili središnjih drž ureda, uglavnom nabrojati poslove jednog od tijela DU) i imenovanje predstojnika ureda državne uprave, to moraš prema zakonu napisati, tko ga imenuje i kako (na temelju javnog natječaja). iz knjige, tipovi reformi objasniti i prema kom kriteriju je to definirano.njm i dobra uprava. klasifikacija poslova, koji su poslovi DU prema zakonu o sustavu DU, kako je organiziran centar vlade i funkcije

martina28

Evo nekih pitanja s pismenog-17.6.2008. A-grupa

1)a)funkcionalni aspekti
b)personalni aspekti
2)a)horizontalno razgraničenje
b)delegacija,supstitucija,rekvizicija,supliranje
3)a)koje akte donosi vlada-objasni
b)koje funkcionare imenuje vlada
4)a)NJM,u kojim zemljama se javlja,koje zemlje ga promoviraju
b)uzroci tržišnih i minimizirajucih reformi
5)a)razlika izmedu inspekcijskog i upravnog nadzora
b)...

ako se netko sjeti koje je pitanje bilo pod b) kod inspekcijskog i upravnog nadzora
pliz javite ,sad me jako jako zanima
mislim da pitanje pod b nisam odgovorila,jer ga nisam niti procitala u žurbi,bravo za mene

honey1706

bilo je i pitanje neposredno provodenje zakona i propisa

sada na roku su pitanja bili "trik-pitanja" odgovori ne toliko teski vec se trebao znatiu sto tocno traze od tebe

DeViL

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
eto i ja bilaa na ispitu..
1.a)horizontalno razgranicenje
b)razlika djelokruga i nadleznosti.
2.a)koje akte donosi vlada
b)koga imenuje po politickim kriterijima
3.a)upravni i inspekcijski nadzor
b)razlika medju njima(sire objasni)
4.a)njm koga podupire
b)losi ucinci njm
5.a)mjere modernizacije,navedi i objasni
b)personalni aspekt navedi i objasni
..uglavnom premaloooo vremena i predugaaa pitanjaaa..:tongue2:

martina28

hej,ljudi.
i ja sam prošla.. :yahoo: bila sam kod Pavice-tip je legenda,
pitao je -predsjednika,donošenje provedbenih propisa,državnu upravnu organizacije,OPĆE KLAUZULE,Enumeracija

martina28

Opća klauzula to je sistem po kojem su svi poslovi lokalni za koje nije pravnim propisom utvrđeno da su centralni.
Enumeracija sistem po kojem se presumiraju centralni poslovi, a lokalni su oni koje odgovarajuće tijelo šire zajednice izričito označi kao takve, koje enumerira kao lokalne poslove.
Detaljno ti je sve.. U skripti koju je lolly stavila u skriptarnicu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks