AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
odgovor za kristinab
Imaš u slajdovima pod Novi javni menagement pod III odjeljku pod suvremeni politički sustavi - prijelazni lanac, a inače to se nalazi u knjizi Javna uprava - nastavni materijali stranica 37 - ODNOS UPRAVE I VLASTI - STRUKTURNA RJEŠENJA , a o predsjedničkom režimu imaš na stranici 41 iste knjige, a u 4 pasusu ti pišu glavni problemi predsjedničkog režima ili predavanja od 2006. godine.

Vanjek:
Ja sam dobila od kolegica pitanje: Glavne preporuke za reformu javne uprave u RH, a ujedno ima još jedna alternativa za to pitanje koje glasi: Mjere za modernizaciju uprave u RH to je isto značenje samo drugačije postavljeno pitanje, a odgovor slijedi:
I. Strukturalno organizacijski aspekt
1.jačanje koordinativnog kapaciteta vlade
2 razdvajanje policy poslova i odjela s pretežno stručno-kreativnim zadacima od izvršnih agencija s pretežno rutinskim, repetitivnim izvršnim zadacima
3 strukturne mjere depolitizacije uprave
4 sistemska regulacija nezavisnih ili kvazinezavisnih regulatornih komisija (agencija)
5 racionalizacija i smanjenje pojedinih djelova državne uprave

II. Funkcionalni aspekt
1. osamostaljenje izvršnih agencija, orijentacija na rezultate i snažnija odgovornost za rezultate
2. strateško planiranje i proračuni po projektima
3. unapređenje odnosa uprave prema građanima
4. unapređenje uredskog poslovanja
5. uvođenje javnog tržišta i javnog poduzetništva u upravu
6. upravni razvoj
7. informatizacija i umrežavanje svih tijela državne uprave i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (E-uprava)
8. privatizacija dijelova javne uprave

III. Personalni aspekt
1.uspostava pouzdane evidencije državnih službenika
2.stručno usavršavanje i reedukacija službenika
3.upravno obrazovanje visoke stručne spreme za upravne generaliste
4.plaćanje i napredovanje službenika prema učincima i kvaliteti rada
5.antikorupcijske mjere i razvoj etike javnih službenika
6.razvoj poduzetničke kulture u javnoj upravi

IV. Provedba reformi

Sretno u petak

_sandra_

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pa, jel to u redu da se pojavljuju pitanja tipa predsjedničkog režima,a nije navedeno pod literaturu,od kuda ta fora.netko tko je izvanredni student i dodje samo na ispit,a neide na predavanja padne na ispitu zbog ovakve stvari.

Jadranka15

Istina imaš za prav, ali profesori smatraju da ako si položila nauku, da je to produžena ruka i da to se mora znat, mi smo samo studenti izvanredni koji rade i ako želimo rezultat tj.ispit položiti moramo biti u tijeku u svezi literature.

Jadranka15

Jednom prilikom je asistent Đulabić rekao na predavanju, da je za pismeni ispit dosta 20 do 30 minuta, jer da mi to tako moramo naučiti na principu - kao da se stisne gumb i iz nas mora letiti znanje van, da je to takav princip na toj katedri kao da si na kvizu.Sretno.

Glavne preporuke za modernizaciju uprave u RH:
1. racionalizirati javnu upravu
2. ojačati ukupne državne institucionalne kapacitete
3. jačati profesionalizam i etičke standarde te depolizirati upravnu službu
4. debirokratizirati upravu i njeno djelovanje
5. jačati orijentaciju javne uprave na rezultate, transparentnost i otvorenost
6. decentralizirati državu i
7. privatizirati dijelove javne i javnog sektora

Mjere za modernizaciju uprave u RH
I. Strukturalno organizacijski aspekt
1.jačanje koordinativnog kapaciteta vlade
2 razdvajanje policy poslova i odjela s pretežno stručno-kreativnim zadacima od izvršnih agencija s pretežno rutinskim, repetitivnim izvršnim zadacima
3 strukturne mjere depolitizacije uprave
4 sistemska regulacija nezavisnih ili kvazinezavisnih regulatornih komisija (agencija)
5 racionalizacija i smanjenje pojedinih djelova državne uprave

II. Funkcionalni aspekt
1. osamostaljenje izvršnih agencija, orijentacija na rezultate i snažnija odgovornost za rezultate
2. strateško planiranje i proračuni po projektima
3. unapređenje odnosa uprave prema građanima
4. unapređenje uredskog poslovanja
5. uvođenje javnog tržišta i javnog poduzetništva u upravu
6. upravni razvoj
7. informatizacija i umrežavanje svih tijela državne uprave i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (E-uprava)
8. privatizacija dijelova javne uprave

III. Personalni aspekt
1.uspostava pouzdane evidencije državnih službenika
2.stručno usavršavanje i reedukacija službenika
3.upravno obrazovanje visoke stručne spreme za upravne generaliste
4.plaćanje i napredovanje službenika prema učincima i kvaliteti rada
5.antikorupcijske mjere i razvoj etike javnih službenika
6.razvoj poduzetničke kulture u javnoj upravi

IV. Provedba reformi

Temeljna načela i usmjerena reforme javne uprave u RH su:
1. Modernizacija i europeizacija uprave
2.Jačanje koordinacije u upravnom sustavu
3. Snaženje političkog vodstva uprave
4. Jačanje njenog instititucionalnog kapaciteta
5. racionalizacija uprave
6. decentralizacija
7. depolitizacija
8. jačanje profesionalizma i etičkih standarda
9. kvaliteta, orijentacija na rezultate, transparetnost, otvorenost i debirokratizacija
10. snaženje političkog legimiteta
11. reafirmacija javnog interesa
12. vrijednosna uravnoteženost upravnog sustava

mya_zg

a mislim da je ok ako vidi da znaš da ne gnjavi previše ali ne vole baš da kad pitaju da ispadne kao da si sve napamet naučila i da nemaš blage veze o čemu se uopće radi

pepy

ja sam bila kod pavića i dobila 3 pitao me samo 2 pitanja oba sam znala i mene više nije pitao ništa nego ove dvije cure što su bile sa mnom. a možda me samo to pitao zato što sam imala 13 bodova!

maria

da se malo pohvalim, bila kod Muse, pitala me 2 pitanja i dobila sam 3. dobra je žena onak u duši, iako malo gleda na nas jadnike s visoka, al dobro bilo je brzo i bezbolno, u pol sata ispitala je čak 9 ljudi.
javite ostali kak ste prošli.

gea.fax

i ja sam danas prošla kod Đulabića. prvi izlazak i prolaz. ali preporuka onima koji uče samo po skripti sa foruma - nije vam dovoljna. da nisam učila po knjizi i zakonima ne bi prošla.

Maja K

evo vidim da se ljudi hvale pa ću i ja :) ha ha ha
prošla sam kod prof. Đulabića - meni je bio dobar na usmenom, ne traži sad detalje, dobila sam dojam da mu je bitno da čovjek zna o čem priča a ne da se samo nabuba na pamet pa referira, pita dosta zakone.
moje je iskustvo, da definitivno nije dovoljna skripta jer dosta BITNIH stvari tamo nema.
na pismenom sam imala 13 bodova tak da me na usmenom pitao samo tri pitanja i to poslove državne uprave, objasniti druge stručne poslove te upravne reforme.
treba dobro znati baratati pojmovima.
svi vi koji ste pali - želim vam sreću na sljedećem roku, a vi koji ste prošli proslavite taj ispit. :happy:

nina_b

danas sam odgovarala kod Muse, žena je zbilja super pita osnovne stvari, ne previše u detalje.
ustanove- što su, kako prestaju
članovi vlade
uži kabine predsjednika vlade
centre vlade - što su i funkcije
ovlasti predsjednika u resoru obrane
akte koje donosi vlade

Vanjek

i ja prošla juhu hu imala sam 15,5 bodova

i ja mislim da skripta nije dovoljna to za sve one koji počinju učiti trebaš imat bogovsku sreću, al dobro ipak pomogne na način da neka pitanja obradiš na koja možda ne bi obratio pažnju npr. tko imenuje koga i kome je taj odgovoran pa ono oko uredbi o unutarnjem ustrojstvu i pravilnik o unutarnjem redu skripta zakoni i knjige i to ti je to, samo skripta nikako

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
hej ljudi! ja sam medu onima sto nisam prosla,ali nisam nezadovoljna i tuzna jer sam znala da cu pasti,jer se nisam kvalitetno pripremila za ispit(ali za osnove jesam hehehe) ali budem prosla u 6 mjesecu,i da slazem se s vama da skripta nije dovoljna! moze li mi tko napisati koje zakone treba,ja imam koije ali nemam koje clanke,pa ono.ako bi tko bio dobra dusa da mi napise,ili cu pak posvrljati malo po ovome pa naci.
Cestitam svima koji su prosli!

moni fani

Bok.
Prošla jučer kod prof.Đulabića.ali je mene i curu koja je s menom odgovarala pitao stvarno čudna pitanja,tak da bi trebalo pročitati i knjigu,a i biti na predavanjima, jer sam ga nakon trečeg pitanja pitala odakle nas to pita ,pa mi je rekao da je to sa predavanja.Da ne duljim pitanja su bila u stili: ograničenja prilikom provedbe reforme(rekla sam ono što piše u skripti ,koja je tu u skriptarnici,ali to nije dovoljno .traži još)Neposredna provedba zakona (u mom odgovoru na to pitanje,pitao me je što su to očevidnici i nek nabrojim neke u svakodnevnom životu.Curu koja je bila s menom pitao je ciljeve reforme(nije dovoljno reči ono što piše u skripti,traži više).Utjecaj meneđerskih reformi na osoblje-nekaj u tom stilu.:unsure:

patti

A, dobro Đulabić se voli malo praviti važan, ali u principu nikoga nije rušio i stvarno izvalči iz tebe i daje ti prostora da smuljaš, tako da i ako ne znaš možeš izvući prolaz. To mi je stvarno ok pošto izgubiš većinu živaca i volje uopće doći do usmenog.:crazy:

anita pi

Evo, da se i ja javim, pa odjavim na ovoj stranici, jer perlazim na slijedeći ispit. Vidim da je Jadranka15 već obavijestila-prošla sam kod Đulabića, čekala od 9,30 do 1,30, živci već popustili, al na kraju sve ok prošlo. Mislim da je od nas 20 koliko ih je bilo na popisu, palo dvoje, što je super prosjek. Ne traži detalje, al slažem se sa ovime dolje napisanom SKRIPTA NIKAKO NIJE DOVOLJAN! Učiti knjigu i zakone! Pozdrav

žorž

Pitanja kod prof.đulabić-provedbeni propisi u drž.upravi,kada su ministri ovlašteni donositi provedbene propise,ustrojstvene jedinice injihova načela,načelo odsjeka,razlika između djelokruga i nadležnosti,uži kabinet vlade-objasniti,tko predsjedava,funkcije,tijela drž.upr.,koliko ima drž.,upr.org.,ministarstva,upr.ureda,što su ispostave iu kojim jedinicama lok.samouprave se osnivaju,poslovi drž.uprave,upravni nadzor,upr.reforme,ovlasti predsjednika rhs obzirom na upravu,-u resoru vanjskih poslova,funkcije centra vlade-te nabrojiti centre vlade nekih država,uredi vlade osnovani zakonom o vladi,centar vlade-osnivanje,centar vlade kod nas,uredi državne uprave u županijama,osnovne vrijednosti(ponovno otkrivene/tradicionalne,upr.doktrine,personalne mjere u našoj upravi,načelo javnosti upr,kojim se aktima uređuje unutarnje ustrojstvo tijela drž uprave,tko donosi pravilnik,ciljevi reforme u hrv,što je europeizacija,koja su ograničenja reformama,.negativni učinci reforme s obzirom na ljude(mendžerske reforme),što su očevidnici-primjer očevidniks(to su služ.evidencije,npr.matice rodjenih).tajnik ministarstva,tko imenuje tajnike vlade,,načelo odgovornosti uprave,razlika izmedju ustanove i javne ustanove,provedbeni propisi-koji i donošenje,javne službe,klasifikacija upr.posl.,politička odg. Vlade,opći akti koje vlada donosi,uredi vlade osnovani zakonom ovladi,insp nadzor,razlika inspi upr nad,kako nastaje vlada,učinci menadzerskih reformi na osoblje,tko imenuje vladu.koje dužnosnike imenuje vlada,upr reforme-sto su,koje funkcionalne mjere treba provesti u našoj reformi to su sva pitanja od prof:đulabića;svoja pitanja je dao profesoru paviću tako da će se vjerojatno ponoviti u ponedjeljak

doryca

evo da se i ja javim. i ja sam prošla u petak kod đulabića.bila sam zadnja i čekala sam prilično dugo.postavio mi je 3 pitanja i na svaki sam polovično znala odgovor.baš mi je pogodio ono kaj ne znam!strašno!no prošla sam, imala sam 14 bodova pa valjda zbog tog.uglavnom pitao me koga imenuje vlada,(dobro ajde to sam znala više manje) koji su negativni učinci menadžerskih reformi na službenike (to nisam baš znala) i funkcionalni aspekt (tu sam nabrajala sve ono ali nisam sve). i to je to! inače jako mi je žao kaj sam kod njega bila na usmenom! on mi se čini najgori od svih.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks