AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Boras na ustavnom sudu pobija izjednačavanje sveučilišnih i stručnih studija

bella kiss

pravnik?
ima, ali ne u državnoj upravi
Ima i u državnoj upravi.
Ja sam se zaposlio bez ikakve veze, nikog nisam poznavao, stvar je bila u tome što su moji konkurenti na natječaju poslali totalno bezvezne molbe, tj. nisu suvislo znali napisati običnu prijavu na natječaj.
Kasnije sam i ja bio u nekoj komisiji za prijem srednje stručne spreme, i mogu vam reći da nije bilo ni utjecaja ni smjernica.
Drugo je to što je plaća jadna.

Aderma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jučer sam ''pročitala'' onu Odluku Ustavnog suda iz mjeseca travnja ove godine, kojom ukidaju odredbu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojom je od 1. siječnja 2017. stručnim specijalistima onemogućeno pristupanje poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju, ali i pristupanje poslijediplomskom znanstvenom magistarskom studiju (na koji se to točno studij misli?).
Onako malo što zaključujem, iz ne tako preciznog iščitavanja Odluke Ustavnog suda, je da ćemo mi morati polagati odgovarajući sveučilišni razlikovni program. Sve se bojim tog odgovarajućeg programa :D. Interesantni su i navodi da su u središtu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira ishodi učenja, a ne postupak kojim se do tih ishoda došlo. Po tome ispada da mi u Zg koji smo imali više predmeta na Specijalističkom studiju od npr. studija u Rijeci, smo zapravo imali lošiji program, očito i predavače, jer eto mi smo kroz duži postupak došli do istog ishoda učenja kao i ovi u Rijeci, Splitu, Osijeku :).
I da, mi smo sad sastavnica u sklopu sveučilišta jel tako? Studijski centar za javnu upravu i javne financije u sastavu Pravnog fakulteta. Ako je tako, onda prema praksi Ustavnog suda samo sveučilišta i njihove sastavnice se bave sveučilišnim obrazovanjem kao posebnom vrstom visokog obrazovanja, dok se veleučilišta bave stručnim ili vokacijskim obrazovanjem kao vrstom visokog obrazovanja različitom od onog sveučilišnog ili znanstvenog. U Odluci je u dijelu prakse Ustavnog suda navedeno i da između sveučilišta i njihovih učilišta s jedne strane (zakonom su ustanovljena) i veleučilišta i visokih škola s druge strane postoji ustavna i zakonska razlika, jer samo sveučilišta i njihova učilišta izvode studije koji pripremaju i za znanstveni rad.
Interesantan je i navod da sveučilišni studij osposobljava za razvoj i primjenu znanstvenih, umjetničkih i stručnih dostignuća, a stručni studij osposobljava za neposredno uključivanje u radni proces. U pogledu istog bilo bi zgodno u velikoj mjeri izbaciti iz svih sistematizacija radnih mjesta u tijelima državne i javne uprave potrebu za sveučilišnim diplomski studijem pravne struke :).

Ako je tko sa našeg Studija angažiran oko ove teme, ili osobno zna onog tko je, lijepo molim da mi se javi u inbox. Ja mislim da bi mi lakše uspjeli u priznavanju statusa magistra javne uprave da smo istupali odvojeno od veleučilišta i visokih škola u privatnom sektoru.

bella kiss

pravnik?
Da nisam studirao i na pravu i višoj upravnoj, još bih vjerovao Borasovim glupostima.
Polažeš ispite i na jednom i drugom studiju, na isti način, sve jednako teško.Položio Financije na višoj ili na visokoj, Ustav isto tako, ne vidim razlike da bih bio osposobljeniji za nešto posebno sa jednom školom ili drugom.
A ja sa 27 godina staža u ministarstvu pravosuđa imam 4290 kuna plaću, jer ova viša uzaludna ne vrijedi ništa niti mi to itko prizna.

lapan

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jučer sam ''pročitala'' onu Odluku Ustavnog suda iz mjeseca travnja ove godine, kojom ukidaju odredbu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojom je od 1. siječnja 2017. stručnim specijalistima onemogućeno pristupanje poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju, ali i pristupanje poslijediplomskom znanstvenom magistarskom studiju (na koji se to točno studij misli?).
Onako malo što zaključujem, iz ne tako preciznog iščitavanja Odluke Ustavnog suda, je da ćemo mi morati polagati odgovarajući sveučilišni razlikovni program. Sve se bojim tog odgovarajućeg programa :D. Interesantni su i navodi da su u središtu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira ishodi učenja, a ne postupak kojim se do tih ishoda došlo. Po tome ispada da mi u Zg koji smo imali više predmeta na Specijalističkom studiju od npr. studija u Rijeci, smo zapravo imali lošiji program, očito i predavače, jer eto mi smo kroz duži postupak došli do istog ishoda učenja kao i ovi u Rijeci, Splitu, Osijeku :).
I da, mi smo sad sastavnica u sklopu sveučilišta jel tako? Studijski centar za javnu upravu i javne financije u sastavu Pravnog fakulteta. Ako je tako, onda prema praksi Ustavnog suda samo sveučilišta i njihove sastavnice se bave sveučilišnim obrazovanjem kao posebnom vrstom visokog obrazovanja, dok se veleučilišta bave stručnim ili vokacijskim obrazovanjem kao vrstom visokog obrazovanja različitom od onog sveučilišnog ili znanstvenog. U Odluci je u dijelu prakse Ustavnog suda navedeno i da između sveučilišta i njihovih učilišta s jedne strane (zakonom su ustanovljena) i veleučilišta i visokih škola s druge strane postoji ustavna i zakonska razlika, jer samo sveučilišta i njihova učilišta izvode studije koji pripremaju i za znanstveni rad.
Interesantan je i navod da sveučilišni studij osposobljava za razvoj i primjenu znanstvenih, umjetničkih i stručnih dostignuća, a stručni studij osposobljava za neposredno uključivanje u radni proces. U pogledu istog bilo bi zgodno u velikoj mjeri izbaciti iz svih sistematizacija radnih mjesta u tijelima državne i javne uprave potrebu za sveučilišnim diplomski studijem pravne struke :).

Ako je tko sa našeg Studija angažiran oko ove teme, ili osobno zna onog tko je, lijepo molim da mi se javi u inbox. Ja mislim da bi mi lakše uspjeli u priznavanju statusa magistra javne uprave da smo istupali odvojeno od veleučilišta i visokih škola u privatnom sektoru.

Pa i prije je bilo onemoguceno studiranje na poslijediplomsim studijima onima koji su zavrsili specijalisticki studij ako se ne polozi razlika predmeta koja je u vecini slucaja zanemariva i ostvariva bez nekog problema. Inace nakon specijalistickog studija javne uprave moze se upisati poslijediplomski studij Kriminalisticko istrazivanje sa polaganje prazlike predmeta a to su kazneno i procesno pravo i materijalno pravo. Uglavnom vise se o ovome ne govori niti je popraceno medijima, preslab otpor je pruzen i jedino cemu se mozemo nadati u narednim godinama je da strucni studij javne uprave postane sveucilisni i to je vrlo vjerojatno realno rjesenje samo pitanje je koliko godina ce proci dok se to ne ostvari.

• Sviđa mi se
Reactions: TIN

Miracle_worker

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Nije sve baš tako crno...makar nam ga je Boras smjestio...bar će se nešto morati riješiti oko ovih studija. A zašto sam rekao da nije crno, ima i sivog! ;) Imam kolegu koji je prošli tjedan sa ovim studijem (još bolje reći, zahvaljujući njemu!) počeo raditi na sudu u Ri (kao stručni suradnik u Odjelu za pomoć žrtvama nasilja). Bez obzira na ove zavrzlame oko našeg statusa. Koliko god htjeli cijeli sustav ne mogu srušiti...

Razmišljam čitajući tekst s gornjeg linka....dosad smo "progutali" mnoštvo normi iz EU, možda ćemo morati i neke koje se tiču obrazovanja pa će doći stvari na svoje mjesto. Btw, što će nam toliko sveučilišni obrazovanih genijalaca, kad nemamo industrije....

A od pravnika ćemo se morati odmaknuti....ovako ili onako....već sada su promocije odvojene

fakin

Super Moderator
ne vidim čemu odvajanje od pravnika, evo baš sam jučer pričao s pravnikom koji je položio gp1 i gp2, a ja uvod u građansko i 90 % gradiva je isto, oni samo u nekim sitnicama idu u detalje i moraju desetak termina na latinskom znati i to je to, praktički isto sve

Miracle_worker

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne vidim čemu odvajanje od pravnika, evo baš sam jučer pričao s pravnikom koji je položio gp1 i gp2, a ja uvod u građansko i 90 % gradiva je isto, oni samo u nekim sitnicama idu u detalje i moraju desetak termina na latinskom znati i to je to, praktički isto sve
Imaš magistra prava i imaš tamo nekog specijalistu j.uprave (hebene? ;-)). Koga ćeš uzeti prije?
Slažem se s tobom da odvajanje i nije najnužnije, ali bilo bi lijepo da imamo neko svoje dostojanstvo....pa i položaj u sustavu

fakin

Super Moderator
ja ti kažem da naš faks je 80 % prava, po sadržaju predmeta. 20 % što oni uče mi ne učimo, ostalih 80 % je identično.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks