AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Boras na ustavnom sudu pobija izjednačavanje sveučilišnih i stručnih studija

Miracle_worker

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
a ne znam o cemu ova prica. Bio sam u vise drzavnih institucija i 100 % ljudi tamo zaposlenih većinu radnog vremena nema sta raditi. Negdje sat vremena efeltivno rade u sklopu 8 sati koje su tamo i za koje su plaćeni
Tamo gdje sam ja bio, radi se bome efektivno udarnički čak, od 9 - 13 sati, svaki radni dan, a onda je siesta :p
To sam obožavao, možeš i "ubiti oko" ako hoćeš, kratko...

Nego imam zanimljive news :). Bio ja tako u Gradskoj knjižnici. Imam tu neku naviku čitati (Childea, Tribusona, Pavlićića, pa nadalje). Baš kako štovani prof. Koprić piše da upravni kadrovi budućnosti moraju biti široko obrazovani i načitani. A gdje to piše? Pa naletih na njegovu novu knjižurinu s više od cca 300 strana. Žuta knjiga, fino ukoričena s naslovom Europeizacija hrv.javne uprave iz 2014. god. or something like that...

Ali ono najzanimljivije što se u tom novom remekdjelu moderne upr.misli :D može naći jeste da se planira upr.obrazovanje pretvoriti u sustav 3+2+3. YES, dobro ste pročitali ova zadnja brojka je 3!!! Viva Bolonja....to bi bio doktorski studij na možebitno Fakultetu j.uprave koji bi se osnovao kod nas. Druga zanimljiva stvar je da bi se osnovali moduli kako štovani autor navodi u sklopu kojih bi se upr.stručnjaci kroz taj novi fax specijalizirali kao javni menadžeri, menadžeri za ljudske resurse u upravi, menadžeri za javne politike, etc. Rekao bih molto interesante....

bella kiss

pravnik?
da baš mislim na te, diplomirane pravnike, zapravo aludirajući na same ispite.
A što se tiče poslova... znam ženu koja je završila prošle godine specijalistički i radi u kadrovskoj na drugostupanjskim predmetima vezanim uz ljudske potencijale. Mislim da je to sasvim OK.
A bella kiss... ko ti neda? pa bori se :) ... ja se borim, pravim pametna i skrivam važne info samo za sebe heheheheh, šta ću im tek raditi kad diplomiram...

kao što sam i ja već napisala, niko s ničim nije zadovoljan. Nisam ni ja da se razumijemo. Ako nisi zainteresiran za posao koji radiš, uzalud ti bilo koja diploma
Lupaš bez veze, uživajući u studentskim danima, i dobroj plaći roditelja, koji te hrane i oblače.
Što misliš s tom aluzijom na same ispite?
I što ti to znači - znaš nekog tko je dobio negdje posao?
Svi smo mi zainteresirani za svoj posao, dok ne shvatiš da je to p. d.
[DOUBLEPOST=1464009707,1464009442][/DOUBLEPOST]
Tamo gdje sam ja bio, radi se bome efektivno udarnički čak, od 9 - 13 sati, svaki radni dan, a onda je siesta :p
To sam obožavao, možeš i "ubiti oko" ako hoćeš, kratko...

Nego imam zanimljive news :). Bio ja tako u Gradskoj knjižnici. Imam tu neku naviku čitati (Childea, Tribusona, Pavlićića, pa nadalje). Baš kako štovani prof. Koprić piše da upravni kadrovi budućnosti moraju biti široko obrazovani i načitani. A gdje to piše? Pa naletih na njegovu novu knjižurinu s više od cca 300 strana. Žuta knjiga, fino ukoričena s naslovom Europeizacija hrv.javne uprave iz 2014. god. or something like that...

Ali ono najzanimljivije što se u tom novom remekdjelu moderne upr.misli :D može naći jeste da se planira upr.obrazovanje pretvoriti u sustav 3+2+3. YES, dobro ste pročitali ova zadnja brojka je 3!!! Viva Bolonja....to bi bio doktorski studij na možebitno Fakultetu j.uprave koji bi se osnovao kod nas. Druga zanimljiva stvar je da bi se osnovali moduli kako štovani autor navodi u sklopu kojih bi se upr.stručnjaci kroz taj novi fax specijalizirali kao javni menadžeri, menadžeri za ljudske resurse u upravi, menadžeri za javne politike, etc. Rekao bih molto interesante....
Ja bih opet ponovio ono što sam rekao negdje na ovim stranicama- valjalo je završenim studentima veleučilišta omogućiti dalji studij na pravnom, a ne izmišljati dodatne fakultete koje nitko živ ne treba.
Pod tim ne mislim na upis uz polaganje razlike koja je činila ustvari studiranje ispočetka, već priznavanje kvote ispita jednake zbroju ispita na pravnom.

Kvizoman2

Presmješne su one žalopojke u svakoj knjizi upravne znanosti kako je kod nas sustav obrazovanja za javnu upravu najgori, kako se samo kod nas ne može nastavit studij na sveučilišnom nivou, a cijela ta ekipa nije napravila ništa da se to promijeni.

bella kiss

pravnik?
Presmješne su one žalopojke u svakoj knjizi upravne znanosti kako je kod nas sustav obrazovanja za javnu upravu najgori, kako se samo kod nas ne može nastavit studij na sveučilišnom nivou, a cijela ta ekipa nije napravila ništa da se to promijeni.
Samo - koja ekipa?
Studenti ili rektorski zbor?

Kvizoman2

Gledajte što piše u knjizi Javni službenici i tranzicija Gordane Marčetić među prijedlozima za poboljšanje hrvatske uprave. "utemeljiti visokoobrazovnu instituciju za područje javne uprave , s mogućnošću poslijediplomskih i doktorskih studija." Knjiga je iz 2005. dakle već onda je detektiran problem, međutim u 10 godina se nije dogodilo ništa. Ta floskula se provlači kroz više manje sve knjige iz upravne znanosti u poglavljima koja se odnose na modernizaciju i reforme uprave. Cijeli studij je koncipiran tako da od studenata ne stvara državne službenike nego analitičare i reformatore javne uprave. Onaj tko završi ove tri godine znati će sve o upravnim doktrinama, o suvremenim tendencijama u javnoj upravi, o potrebnim reformama uprave, znat će komparirat švedski i francuski model lokalne samouprave itd... I šta onda sa svim tim teoretskim znanjem? Ako ne postoji mogućnost nastavka studija na nekoj ozbiljnoj razini, a ne izmišljenoj ad hoc, onda je ovakva koncepcija cijelog kurikuluma potpuno promašena.

Posljednje uređivanje:

mape5

Super Moderator
Lupaš bez veze, uživajući u studentskim danima, i dobroj plaći roditelja, koji te hrane i oblače.
Što misliš s tom aluzijom na same ispite?
I što ti to znači - znaš nekog tko je dobio negdje posao?
Svi smo mi zainteresirani za svoj posao, dok ne shvatiš da je to p. d.
hahahahahahahahhahaahahahahah baš si me nasmijao :)

DA uživam u studentskim danima, NE ne živim na dobroj plaći roditelja jer sam i sama roditelj - ŽENA, MAJKA, KRALJICA, STUDENTICA ;)
DA znam osobu koja je dobila posao
Zainteresiran za svoj posao znači da uživaš u onome što radiš, da pridonosiš organizaciji koja te plaća za tvoj rad neovisno o visini plaće. Za to ne trebaš biti pravnik
i sa SSS možeš biti kvalitetan radnik, ako želiš.

A aluzija na ispite, pa molim te,sad ti mene ne nasmijavaj, dobro znaš o čemu se radi.
[DOUBLEPOST=1464080025,1464079975][/DOUBLEPOST]
Gledajte što piše u knjizi Javni službenici i tranzicija Gordane Marčetić među prijedlozima za poboljšanje hrvatske uprave. "utemeljiti visokoobrazovnu instituciju za područje javne uprave , s mogućnošću poslijediplomskih i doktorskih studija."
da oni koji su za ispit pročitali knjigu

Kvizoman2

Samo - koja ekipa?
Studenti ili rektorski zbor?
svi ti upravnoznanstveni eksperti koji su tobože nezadovoljni ovim sistemom obrazovanja o čemu pisu u svakoj knjizi. Valjda oni kao struka imaju neku težinu i utjecaj. Umjesto toga oni su uveli ovaj hibrid koji strsi u sustavu.

nepravni

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ja osobno smatram da je inicijativa rektora u redu i smatram da je potrebna.
Naime, u zadnjih nekoliko godina pojavila se hiperinflacija raznoraznih veleučilišta i privatnih učilišta koja su osnovana jedino s razlogom da za velike novce, onima koji ne vole previše učiti i truditi se, omogući stjecanje VSS (300 ECTS bodova) i da kasnije dobiju za njih već namijenjene poslove bilo po rodbinskoj ili stranačkoj vezi.
E sad ovaj se problem izjednačavanja može gledati iz dva kuta. Npr. onog tko je završio ekonomiju i javio se za neki posao i nije prošao jer je posao dobio netko sa titulom stručni specijalist projektnoga menadžmenta (struč. spec. oec.) koji je to završio na učilištu Baltazar Krčelić.
Drugi kut gledanja je kut gledanja čovjeka koji je završio stručni specijalistički, platio 20 000 kn po godini, naučio što je naučio i smatra da je po znanju jednak onome s ekonomije.
Ali kad se realno pogleda NIJE.
I to je bit samog problema koji se mora riješiti.
Za naš faks ovo ustvari može biti dobra stvar jer ako rektorova inicijativa prođe (a mislim da zbog političkih i financijskih razloga neće) možda prebace naš faks na sveučilišnu razinu čime bi i sam faks dobio potvrdu važnosti obzirom da obrazuje veliki broj budućih državnih službenika.
A ako ga i ne prebace barem će se presjeći ovaj gordijski čvor koji je već godinama zapetljan oko našeg faksa čime bi barem budući studenti mogli točno znati na čemu su i na čemu će biti kad ga završe.
zapamti jednu stvar, tebi će cijeli život u životopisu pisati da imaš završeni studij na PFZG i poslodavac (ako ima mrvu mozga) već unaprijed zna što to znači, dok ti ovima sa VERN.-a i sličnih, čim im vide fakultet, garantiram da istog trena ljubazno zahvale na prijavi i nikad se više ne jave.

fakin

Super Moderator
ti zaista vjeruješ u te nebuloze?

studenti privatnih fakulteta ogromna većina odma se zaposle jer im profesori trude preko poznanstava naći posao. na državnim nikoga nije briga za studente pogotovo na našem fakultetu

Miracle_worker

Ne bih baš rekao da je tako.....Koprić mi je tvrdio da se već 15-tak god bori za osnutak specij.razine j.uprave. Stvar je u tome što par profesora upravnih znanosti ne može mnogo protiv onih iz tzv. čistih pravnih predmeta. A on tvrdi da su baš oni problem. Ne mogu nas smislit nacrtane :confused:

Evo primjer. Bio sam na predavanju iz Civilnog društva kad je veleuvažena trenutna kandidatkinja za ustavnu sutkinju Sanja Barić mrtva hladna izlanula "i vi ćete sad tu biti nekakvi specijalisti j.uprave......". A njoj je zadnji put falilo "tek" 2 glasa za tako visoki položaj. I takvi ljudi kroje društvenu klimu...

Tragikomično je što je tako važan studij poput j.uprave sve ove godine sveden tek na stručni nivo poput štajaznam telematike, ekonomike poduzetništva.

Kvizoman2

Ne bih baš rekao da je tako.....Koprić mi je tvrdio da se već 15-tak god bori za osnutak specij.razine j.uprave. Stvar je u tome što par profesora upravnih znanosti ne može mnogo protiv onih iz tzv. čistih pravnih predmeta. A on tvrdi da su baš oni problem. Ne mogu nas smislit nacrtane :confused:

Evo primjer. Bio sam na predavanju iz Civilnog društva kad je veleuvažena trenutna kandidatkinja za ustavnu sutkinju Sanja Barić mrtva hladna izlanula "i vi ćete sad tu biti nekakvi specijalisti j.uprave......". A njoj je zadnji put falilo "tek" 2 glasa za tako visoki položaj. I takvi ljudi kroje društvenu klimu...

Tragikomično je što je tako važan studij poput j.uprave sve ove godine sveden tek na stručni nivo poput štajaznam telematike, ekonomike poduzetništva.
Ne vidim zašto bi oni iz pravnih predmeta radili probleme. Tko je tu kome konkurencija? Uprava je zasebno područje i treba ga zasebno podučavati. Imamo ministarstvo pravosuđa i imamo ministarstvo uprave.

bella kiss

pravnik?
Ne vidim zašto bi oni iz pravnih predmeta radili probleme. Tko je tu kome konkurencija? Uprava je zasebno područje i treba ga zasebno podučavati. Imamo ministarstvo pravosuđa i imamo ministarstvo uprave.
Naravno da rade probleme.
Većina, ako ne svi profesori pravnog fakulteta, svoj predmet dižu na razinu svetosti, bez obzira koliko mi mislili da nam baš neki predmet neće trebati.
Nadalje, studenti koji su diplomirali prije 50 godina, kad opisuju polaganje nekog ispita, vidljivo je da se godinama nasljeđuje isti način kako predavanja, tako i polaganja.
Svi oni gledaju s omalovažavanjem Višu upravnu školu, što je vidljivo u tome da ne priznaju slične ispite.
Položim Ustavno uređenje SFRJ prije ohoho godina, hoću Ustavno pravo polagati, dođem kod profesora Sokola, kaže - nemam ništa s tim, odi kod Smerdela, on ti je sada šef, odem kod njega on mi onako s visoka kaže - Ti si položio Ustavno uređenje SFRJ , to ti ne vrijedi, morat ćeš ponovo polagati Ustavno pravo. Položio jesam, ali - sve je to slično. Čak je i teže bilo nekad na višoj.
Financije i financijsko pravo sam ponovo morao polagati, čak kod iste profesorice.
Što se tiče Upravne znanosti, tu ti priznaju dio (Nauku o upravi) ali jedino ako si položio kod profesora koji je tada važio kao ugledan. I opet si mislim, pa imao sam I Komunalni sistem, zašto me muče s tom upravnom znanosti. Upravno pravo posebni dio i Upravno pravo procesni dio vam ne vrijedi ništa.
Radno i socijalno pravo isto tako ne priznaju.
Znam, mijenjali se zakoni, nisu isti, ali isto tako niti diplomirani pravnik koji je diplomirao osamdesetih, da ne nabrajam pojedine zakone i predmete, ima sad posve drukčiju sliku nego u doba diplomiranja.
Ukratko, od 22 položena ispita na višoj, priznaju ti samo 5.
Sve zbog uobraženosti profesora.

Generalist

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ne vidim zašto bi oni iz pravnih predmeta radili probleme. Tko je tu kome konkurencija?
Pravnici su ''premium'' proizvod, upravni generalisti su ''budget'' proizvod. Budget ne može biti konkurencija premiumu.
[DOUBLEPOST=1464164982,1464163833][/DOUBLEPOST]Evo jedan zabavni zadatak, uz kavu, s kolegama s upravnog studija.

Cilj zadatka je naći ''utočište'' za upravnog specijalistu i objasniti zašto bi on bio najbolji za navedeno radno mjesto.

https://uprava.gov.hr/userdocsimage...2015 (15).jpg?width=1500&height=1000&mode=max

28 05.03.2012 Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva uprave

(za potrebe zadatka izmjene Uredbe nisu bitne)

Posljednje uređivanje:

nepravni

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

studenti privatnih fakulteta ogromna većina odma se zaposle jer im profesori trude preko poznanstava naći posao. na državnim nikoga nije briga za studente pogotovo na našem fakultetu
Gle, radim u jednoj Njemačkoj kompaniji ovdje kao student i tamo u ljudskim resursima onog trena kada vide da je obrazovanje završeno na privatnom fakultetu - daju meni taj papir da nosim u smeće. Eto to ti je stav poslodavca kojemu je stalo da je njegov kadar stručan. A ovo da oni nađu posao lakše, možda da, ali isto tako kako može ovaj sa privatnog naći vezu i posao, tako može i ovaj na državnom fakultetu frknut 100 eura u indeks, prolazit sve bez imalo znanja i onda bogati tatica nađe sinu posao kao CEO u nekoj firmi, kupi mu auto da sinko nebi hodal do posla, onda sinko pokupi dedu itd.. svi znamo taj začarani krug i kako to završi, a takvih osoba ima jednako na privatnim i državnim fakultetima.

bella kiss

pravnik?

Bogataši s malo tupljom djecom nastoje da im završe nešto na brzinu, da im mogu voditi firmu, pa ih upišu na privatni fakultet, koji oni završe bez problema.
Puno praktičnije nego da se muče s pravnim ili ekonomskim fakultetom, za koji se nikad ne zna hoće li uopće završiti.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks