AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

blankad

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam isto prošla..mene je pitala Matanovac Vučković..pitala me kamate, nužne nasljednike, suvlasništvo i načine prestanka obveznopravnog odnosa..ok je ženska da vremena da se sjetiš i ne ruši odma čim se nezna a i pomaže potpitanjima..sretno svima dalje :)

Leptiric_20

Po komentarima čovjek bi pomislio da svi prosli. Nitko ne djeli bas dobro skoro pa nitko svoja iskustva. A na ovom roku je kod svake prof samo 1 prosao a ostali pali. Pa dajte ekipo barem pítanja koja ste dobili?

TIHANA K

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
evo ja sam pala kod Keglavic. Pitala me kod nistetnosti pravne posljedice, zakonit,istinit i posten posjed, jamstvo i vrste, oporuka i karakteristike. Uglavno sam sve zmijesala i ako imas problem s izrazavanjem i lakse ti je pisati nego usmeno odgovarat, imas pravo traziti da ti da pisati ispit. Ovo mi ie inace vec 3. put da padam kod Keglavic i nemam pojma na koju foru bi dosla kod Matanovac,jer su ukinuli da mozes birat profesora jos prosle godine. Par puta sam pisala svejedno na prijavnicu i nist mi nije pomoglo.

Josipaaaaa

Ako će nekome pomoći, bila sam kod profesorice Matanovac i pitala me solidarnu obvezu i jamstvo. Skupila sam i pitanja koja je pitala ostale koji su tada bili sa mnom, a to su: predugovorna obveza, ugovorna obveza, izvanugovorna obveza, kamate, nužno nasljeđivanje, kompenzacija, raskid ugovora, ispunjenje, suvlasništvo, satisfakcija i prava osobnosti. Sretno svima! :)

aurelija

ja sam učila po toj skripti mjesec i pol.
Lutko:cool: vidim da si tu puno i često, i poprilično su dojmljive tvoje preference ispod slike...daj mi reči:sneaky: tebi verujem, jel' fakat ta Montanina skripta dost'? I naravno, pričam o tome da se ona za istać;) i nauči, a pod dost' mislim na dost' za prolaz, brojčica nije važna ako se pečat u tinti valja:D
Daklem, sudeći po tebi, a nekako sam stekla dojam i po većini, ovaj ispit se može spremit po skripti, od kojih je najbolja Montanina?
Samo kimni ako na dobro slutim:stovanje:

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
bas me zanima koliko ce nas sad bit na roku jer nas je za prijasnji rok pijavilo se 160 a pojavilo se tipa onak 40 najvise

MARYYNNA

Lutko:cool: vidim da si tu puno i često, i poprilično su dojmljive tvoje preference ispod slike...daj mi reči:sneaky: tebi verujem, jel' fakat ta Montanina skripta dost'? I naravno, pričam o tome da se ona za istać;) i nauči, a pod dost' mislim na dost' za prolaz, brojčica nije važna ako se pečat u tinti valja:D
Daklem, sudeći po tebi, a nekako sam stekla dojam i po većini, ovaj ispit se može spremit po skripti, od kojih je najbolja Montanina?
dovoljna ti je montanina skripta

martina_sk

Administrator
uh, hvala na komplimentima :blush: :) da, sasvim je dovoljna. posebno ak ju baš naučiš, možeš i visoku ocjenu dobiti. ja sam dobila 3, a da sam slušala dobro pitanje profe i da se nisam toliko uznemirila od usmenog, dobila bih 4 :D

bas me zanima koliko ce nas sad bit na roku jer nas je za prijasnji rok pijavilo se 160 a pojavilo se tipa onak 40 najvise
to se sigurno prijavljuju oni po starom programu jer im možda sad ističe rok za diplomirati..

mayalay

Ne mogu pronaći na stranicama fakulteta kada će biti ispit iz građanskog i raspored pa bih molila kolege koji znaju da mi napišu ili stave link ako to negdje postoji na netu ...hvala

Filip M.

uh, hvala na komplimentima :blush: :) da, sasvim je dovoljna. posebno ak ju baš naučiš, možeš i visoku ocjenu dobiti. ja sam dobila 3, a da sam slušala dobro pitanje profe i da se nisam toliko uznemirila od usmenog, dobila bih 4 :D

to se sigurno prijavljuju oni po starom programu jer im možda sad ističe rok za diplomirati..
Po starom programu imaju poseban popis tako da na popisu su samo studenti po bolonji, i da negdje oko 150 ih je bilo prijavilo!

Donki

Bok ljudi, trebam malu pomoc...jel mi moze netko laički objasnit pravo stvarnog tereta? :-/ hvala...

hawk

evo da i ja napišem svoje današnje dojmove... bio sam na komisiji i ispitivala me matanovac,a ona nova asistentica i još neka cura su slušale.. pitanja su mi bila pravni posao, vrste i objasnit formalni/neformalni pravni posao, odgovornost za materijalne nedostatke, što je posjed i zaštita posjeda, i još nešto u vezi nužnog nasljeđivanja, nužnih nasljednika nemam pojma kak je točno išlo pitanje...
uglavnom bilo je sve ok, profa je bila pristupačna, kod nužnug nasljeđivanja me malo navela na odgovor i sve u svemu nije bilo tako strašno.

sretno svima dalje s ovim predmetom, ja sam napokon gotov s tim :D ovo mi je bio zadnji ispit i sad se bacam na diplomski..
pozdrav :D

mopsy4ever

Evo da ja napišem dojmove sa zadnjeg roka, ali sam bila slušač i to kod Asistentice Ivane Kanceljak.
Nisam slušala cijeli ispit, bila je jedna cura koja je ostala kad sam ja otišla, pa se nadam da će i ona napisati svoja pitanja.
Pitanja:
Što je ugovor o građenju, a što pravo građenja?
Što je činidba, karakteristike? Razlika objektivno i subjektivno moguća činidba? Imovinski karakter činidbe?Nedopuštena čindba?
Što je šteta?
Uzročna veza?
Načelo dispozitivnosti? Kako se očituje u stvarnom, nasljednom i obveznom pravu?
Pobojni pravni poslovi, rokovi za pobojnost, otkad teku ti rokovi?
Što je pravo vlasništva?
Zakonska ograničenja prava vlasništva? Kako se još može PV ograničiti? Opća i posebna ograničenja?
Što je pravo služnosti? Karakteristike služnosti?
Osnovna načela GP-a?
Cesija? Notifikacija?
Nužni nasljednici?
Što je oporuka? Karakteristike?
Načelo jedinstvenosti nekretnine?
Što je nekretnina?
Pertinencija?
Što je stvar?
Što je imovina u pravnom smislu?
FUnkcije imovine? Povezati jamstvenu funkciju sa jednim institutom u nasljednom pravu (odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja)?
Ništetni pravni poslovi?
Mane volje? Koje uzrokuju pobojnost, a koje ništetnost?
Stjecanje nekretnine pravnim poslovom?
Stjecanje pokretnine pravnim poslom od nevlasnika?
Što je novacija?
Što je nagodba?
Što je jamstvo?
Što je pravo zadržaja? Pretpostavke?

Uglavnom, pita iz svakog dijela jedno pitanje, znači jedno iz općeg dijela, jedno iz stvarnog prava, jedno iz obveznog prava i jedno iz nasljednog, nekome je dala zamjenska pitanja, nekima ne, traži razumijevanje, ali nije jednaka prema svima, neke pusti, a neke ne, a imaju isto znanje, ako ne i bolje (onaj kojeg ne pusti), uglavnom kao i većina predmeta, sreća.
I nastaviti pitati isto pitanje dok ne dobije odgovor na njega. I cijelo vrijeme govori o knjizi, i svi koji nešto ne znaju, kaže im pa to ti se nalazi tu i tu knjizi, baš po knjizi dere, još kad nije mogla dobit odgovore na pitanja, nagodba i novacija, se nasmijala i rekla pa što toga nema u skripti...

zorro

Evo da ja napišem dojmove sa zadnjeg roka, ali sam bila slušač i to kod Asistentice Ivane Kanceljak.
Nisam slušala cijeli ispit, bila je jedna cura koja je ostala kad sam ja otišla, pa se nadam da će i ona napisati svoja pitanja.
Pitanja:
Što je ugovor o građenju, a što pravo građenja?
Što je činidba, karakteristike? Razlika objektivno i subjektivno moguća činidba? Imovinski karakter činidbe?Nedopuštena čindba?
Što je šteta?
Uzročna veza?
Načelo dispozitivnosti? Kako se očituje u stvarnom, nasljednom i obveznom pravu?
Pobojni pravni poslovi, rokovi za pobojnost, otkad teku ti rokovi?
Što je pravo vlasništva?
Zakonska ograničenja prava vlasništva? Kako se još može PV ograničiti? Opća i posebna ograničenja?
Što je pravo služnosti? Karakteristike služnosti?
Osnovna načela GP-a?
Cesija? Notifikacija?
Nužni nasljednici?
Što je oporuka? Karakteristike?
Načelo jedinstvenosti nekretnine?
Što je nekretnina?
Pertinencija?
Što je stvar?
Što je imovina u pravnom smislu?
FUnkcije imovine? Povezati jamstvenu funkciju sa jednim institutom u nasljednom pravu (odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja)?
Ništetni pravni poslovi?
Mane volje? Koje uzrokuju pobojnost, a koje ništetnost?
Stjecanje nekretnine pravnim poslovom?
Stjecanje pokretnine pravnim poslom od nevlasnika?
Što je novacija?
Što je nagodba?
Što je jamstvo?
Što je pravo zadržaja? Pretpostavke?

Uglavnom, pita iz svakog dijela jedno pitanje, znači jedno iz općeg dijela, jedno iz stvarnog prava, jedno iz obveznog prava i jedno iz nasljednog, nekome je dala zamjenska pitanja, nekima ne, traži razumijevanje, ali nije jednaka prema svima, neke pusti, a neke ne, a imaju isto znanje, ako ne i bolje (onaj kojeg ne pusti), uglavnom kao i većina predmeta, sreća.
I nastaviti pitati isto pitanje dok ne dobije odgovor na njega. I cijelo vrijeme govori o knjizi, i svi koji nešto ne znaju, kaže im pa to ti se nalazi tu i tu knjizi, baš po knjizi dere, još kad nije mogla dobit odgovore na pitanja, nagodba i novacija, se nasmijala i rekla pa što toga nema u skripti...
Također sam bio kod nje među zadnjima, nažalost nisam prošao, pitala me zastaru, pa prekid zastare i tko i kako može prekinuti zastaru, pa me kao dodatno iz tog dijela pitala vrste pravnih poslova i formu oblik pravnog posla,tu sam grdno zeznuo(načelo neformalnosti).uglavnom je strpljiva bila,da ti da razmisliš i navodi te.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks