AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel za prolaz pitaju detalje ili samo osnove bez primjera?
ovisi kod koga si. matanovac ne ide previše u detalje dok keglević da... bar po mom iskustvu. ali bolje ti je ako odgovore potkrijepiš primjerima...

inna

hej,zanima me oni koji su ucili po skripti od montane,ona koja ima 134str,jel to dovoljno il treba jos nekaj uz to... i dal sve pise u toj skripti il puno toga fali? hvala unaprijed :)

Maja69

ja bi kombinirala montaninu i monikinu skriptu, iz monikine bi učila stvarno i obvezno jer tog ima previše u montaninoj, jel to pametno?

danchy13

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Maja,slazem se sa tobom..i ja cu kombinirat te dvije skripte ..neke stvari fale u monikinoj skripti ,tako da to planiram dodat..to si pogledaj ( neko je to vec u proslim postovima komentirao ,pa si pogledaj ) ..

milkak

ja bi kombinirala montaninu i monikinu skriptu, iz monikine bi učila stvarno i obvezno jer tog ima previše u montaninoj, jel to pametno?
Po mome iskustvu dovoljna je Montanina skripta, ja sam učila isključivo iz nje i prošla od prve kod Hane, a kolegica isto tako i prošla od prve kod Matanovac. Pitanja koja je napisala Martina Sk su super i na njih sam se posebno usredotočila tako da ako naučite njih stvarno dobro i prođete ostatak skripte mislim da je prolaz zagarantiran. Eto, to je moje iskustvo, položila sam u šestom mjesecu. Sretno!

Tončica

ljudi, u montaninoj skripti, šta predstavlja ZV kod diobe stvari (konkretnije plodova, tamo skroz na početku)?
citat:

4. PLODOVI (Fructus)
PLODOVI = su proizvodi i prinosi koje neposredno ili posredno nastaju od neke stvari ili prava.

PLODOVI STVARI (prema ZV) – su proizvodi koje ona daje prirodno ili posredstvom nečijeg rada, a i sve drugo što one daju obzirom na namjenu

PLODOVI PRAVA (prema ZV) – prinosi koje daje to pravo obzirom na svoju prirodu (npr. pravo koje ovlašćuje na stjecanje plodova  pravo plodouživanja)

Dolla

Miss Gates
ljudi, u montaninoj skripti, šta predstavlja ZV kod diobe stvari (konkretnije plodova, tamo skroz na početku)?
citat:

4. PLODOVI (Fructus)
PLODOVI = su proizvodi i prinosi koje neposredno ili posredno nastaju od neke stvari ili prava.

PLODOVI STVARI (prema ZV) – su proizvodi koje ona daje prirodno ili posredstvom nečijeg rada, a i sve drugo što one daju obzirom na namjenu

PLODOVI PRAVA (prema ZV) – prinosi koje daje to pravo obzirom na svoju prirodu (npr. pravo koje ovlašćuje na stjecanje plodova  pravo plodouživanja)
Prema Zakonu o vlasništvu? Lupam napamet pa pričekaj da još netko odgovori da budeš sigurna...

Andreja

Podrav svima,

molim one koji imaju volje da mi napišu koja je literatura potrebna. :DD
Klarić P. – Vedriš M.: Građansko pravo, 10. izdanje, Narodne novine, 2006., osim poglavlja vrijednosni papiri i ostavinski postupak

Nirvana

imaš skriptu od montane u skriptarnici i nasljedno pravo ti je lijepo objašnjeno...skini skriptu i po tome uči,a ni nema ga puno

može odgovor na ova pitanja:
1. posljedica poništenja ništetnih i pobojnih poslova
2. titulus i modus založnog prava
3. izvanugovorna, ugovorna i predugovorna odgovornost
4. odg. za štetu od opasne stvari i djelatnosti i oslobođenje te odgovornosti
5. odgovornost za neispravan proizvod
evo odgovor ako ti nije kasno:
1. posljedice ništetnosti i pobojnosti su obveza restitucije (povrat u prijpnje stanje) i odgovornost za štetu
2. titulus i modus ovise o vrsti založnog prava i o tome radi li se o pokretnini, nekretnini ili pravu. Tako za pokretnine kod dobrovoljnog založnog prava imaš titulus pravni posao (založni ugovor) i modus predaja u samostalan posjed, kod nekretnine založni ugovor o hipoteci + upis založnog prava u zemljišne knjige, kod prava pravni posao + upis u registar. Znači ako imaš dobrovoljno onda je kod svih titulus pravni posao odnosno založni ugovor.Ako se radi o sudskom založnom pravu tada je za sve titulus sudska odluka, a modus za pokretnine upis u sudski pljenidbeni popis, za nekretnine upis u zemljišne knjige, za pravo pljenidba subjektivnog imovinskog prava. Ako se radi o zakonskom založnom pravu titulus je odredba zakona modus ispunjenje zakonskih pretpostavki za sve.
3.izvanugovorna odgovornost je odgovornost za štetu nanesena građanskim deliktom i razlikuje se od ugovorne po tome što je šteta nanesena građanskim deliktom pa se naziva i deliktna odgovornost. Unutar izvanugovorne odgovornosti razlikujemo subjektivnu i objektivnu odgovornost, vlastitu i odgovornost za drugoga i podijeljenu i solidarnu odgovornost.
Ugovorna odgovornost nastaje povredom ugovorne obveze kojom je prouzročena šteta. Znači osim općih pretpostavki (štetnik, oštećenik, štetna radnja, šteta, uzročna veza štetne radnje i štete, protupravnost štetne radnje i krivnja) oštećenik mora dokazati postojanje ugovora tj.ugovorne obveze i povredu te obveze.
Predugovorna odgovornost nastaje kod pregovora kada jedna strana nastupajući suprotno načelu savjesnosti i poštenja ili bez namjere da sklopi ugovor prouzroči štetu drugoj strani. Mora postojati bar jedna pretpostavka: da su pregovori vođeni bez namjere sklapanja ugovora, da su prekinuti suprotno načelu savjesnosti i poštenja, da su povjerljive informacije iskorištene u korist trećih osoba, a ta mogućnost nije bila ugovorena. Oštećenik ima teret dokaza.
4. Za štete od opasnih stvari odgovara njezin imatelj odnosno vlasnik stvari. Umjesto imatelja ima odgovornost onaj tko na protupravan oduzme stvar i onaj tko se služi sa stvari. Imatelj odgovara ako je stvar povjerio osobi koja nije osposobljena ili ovlaštena za rukovanje.
Za štete od opasne djelatnosti odgovara osoba koja se njome bavi.
odgovara i korisnik nuklearnog uređaja.
Odgovara vlasnik motornog vozila kad štetu pretrpe treće osobe.
Štetnik se oslobađa od odgovornosti ako dokaže jednu od činjenica: da je nastupila višom silom, da je nastala isključivo štetom oštećenika ili radnjom treće osobe.
5. Odgovornost za neispravan proizvod je podvrsta odgovornosti za opasnu stvar. Proizvod je neispravan kad ne pruža sigurnost koja se od takkvog proizvoda opravdano očekuje. Štetnik je proizvođač koji je izradio gotov proizvod i stavio ga u promet. To može biti i osoba koja je uvezla proizvod radi prodaje, davanja u zakup i stavljanja u promet. Odgovornost obuhvaća samo imovinsku štetu.

mala ispravka: kod općih pretpostavki za ugovornu odgovornost ne ulazi krivnja jer je to posebna pretpostavka za subjektivnu odgovornost ali posebna pretpostavka za ugovornu odgovornost je ugovor pa mora dokazati postojanje ugovora.

suzyc

pozdrav svima.
dal mozda netko ima skinuta sva pitanja od svih profesora? hvala:blushed:
Treba malo pročačkati po forumu, ali evo još jednom pitanja forumašice Martine sk:

Opći dio
1. Stvari (dioba, vrste)
2. Činidba (karakteristike, sadržaj tj. izrazi ili vrste)
3. Imovina (3 značenja, funkcije, karakteristike)
4. Pravni posao (karakteristike, vrste)
5. Sadržaj pravnih poslova
6. Uvjet ( samo odgodni i raskidni)
7. Rok (vrste)
8. Oblik očitovanja volje
9. Pretpostavke valjanosti pravnih poslova
10. Ništetnost
11. Mane volje koje izazivaju ništetnost
12. Simulacija
13. Pobojnost
14. Mane volje koje izazivaju pobojnost
15. Zabluda (bitna zabluda)
16. Prijevara
17. Povreda jednake vrijednosti činidaba
18. Paulijanske tužbe
19. Posljedice poništenja ništetnih i pobojnih pr. poslova
20. Konvalidacija i konverzija
21. Zastara (pretpostavke, rok, zastoj, prekid, razlozi zastoja i prekida, prekluzivni rok)

Stvarno pravo
22. Stvarno pravo (pojam, karakteristike, oblici)
23. Posjed (opći pojam, objekti, subjekti)
24. Vrste posjeda
25. Vrste posjeda s obzirom na kakvoću
26. Pošten i nepošten posjed
27. Kvalificirani posjed
28. Stjecanje posjeda
29. Vrste tradicija
30. Zaštita posjeda
31. Pravo vlasništva (3 značenja, karakteristike)
32. Ograničenja prava vlasništva
33. Susjedska prava
34. Pravo na ispravak ili obnovu međe
35. Pravo sjeći granje i korijenje tuđeg drveta
36. Pravo stupanja na tuđu nekretninu
37. Imisije
38. Oblici prava vlasništva
39. Suvlasništvo
40. Razvrgnuće suvlasničke zajednice
41. Zajedničko ili skupno vlasništvo
42. Etažno vlasništvo
43. Uspostava etažnog vlasništa
44. Stjecanje prava vlasništva (izvedeno, izvorno)
45. Dosjelost
46. Građenje na tuđem zemljištu
47. Zaštita prava vlasništva
48. Reivindikacija
49. Negatorna tužba
50. Publicijanska tužba
51. Zemljišne knjige
52. Glavna knjiga
53. Posjedovnica
54. Vlastovnica
55. Teretovnica
56. Vrste upisa u zemljišne knjige
57. Brisovna tužba
58. Pravo služnosti (zajedničke karakteristike služnosti)
59. Stvarne služnosti
60. Služnost puta
61. Osobne služnosti (objasniti svaku vrstu)
62. Nužni prolaz
63. Založno pravo (načela)
64. Objekti založnog prava
65. Oblici založnog prava (pignus, hipoteka, simultana hipoteka)
66. Titulus i modus založnog prava
67. Ovlasti i dužnosti vjerovnika i dužnika glede založenog objekta
68. Ostvarenje založnog prava
69. Pravo stvarnog tereta
70. Pravo građenja

Obvezno pravo
71. Obvezno pravo (karakteristike, osnovna načela)
72. Kamate
73. Obvezni ugovor
74. Ponuda
75. Prihvat ponude
76. Trenutak sklapanje ponude
77. Predugovor ili preliminar
78. Odgovornost za materijalne nedostatke
79. Odgovornost za pravne nedostatke
80. Prekomjerno oštećenje
81. Kapara
82. Jamstvo (vrste)
83. Regres ili zakonska subrogacija
84. Ugovorna kazna ili penal
85. Cesija (vrste, notifikacija, odgovornost za veritet i bonitet)
86. Personalna subrogacija
87. Promjene na strani dužnika
88. Raskid ugovora
89. Prijeboj ili kompenzacija
90. Ugovor o doživotnom uzdržavanju
91. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju
92. Odgovornost za štetu (pretpostavke)
93. Šteta
94. Krivnja
95. Izvanugovorna, ugovorna i preugovorna odgovornost
96. Subjektivna i objektivna odgovornost
97. Odgovornost za štetu od opasne stvari i djelatnosti (oslobođenje od te odgovornosti)
98. Odgovornost za neispravan proizvod
99. Popravljanje štete (objasniti vrste)

Nasljedno pravo
100. Nasljedno pravo (osnovna načela)
101. Nedostojnost nasljednika
102. Odricanje od nasljedstva
103. Odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja
104. Zapis, zapisovnik
105. Pretpostavke, tj. osnove nasljeđivanja
106. Načela zakonskog nasljeđivanja
107. Nasljedni redovi
108. Oporuka (karakteristike)
109. Vrste oporuke
110. Oblici oporuke (posebno objasniti svaki oblik)
111. Sadržaj oporuke (posebno znati objasniti zamjene, tj. supstitucije)
112. Čuvanje oporuke
113. Opoziv oporuke
114. Razlozi ništetnosti oporuke
115. Razlozi pobojnosti oporuke
116. Hrvatski upisnik oporuka
117. Nužno nasljedno pravo
118. Nužni nasljednici
119. Izračunavanje nužnog dijela (uračunavanje, smisao)
120. Isključenje nužnih nasljednika
121. Lišenje nužnog dijela
122. Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života

čedomir

Haha, ma imam komisiju na jesenskom roku, ne znam kak' će to proći, ne mogu nikako naučiti ovaj predmet, a fakat ga učim po cijele dane,ali mi jednostavno ne ide... :(

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks