AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ispit 31.01.2011 prof.keglević

1.pobojni pravni poslovi,rokovi,razlozi pobojnosti
2.prekomjerno oštećenje
3.pretpostavke za nastanak štete
4.što je to pravo vlasništva,načela,što je maksimalana dispozitivnost,
Ograničenja prava vlasništva,opća,posebna ograničenja
5.pravo služnosti,gdje se upisuje u zk,što nam daje pravo služnosti,vrste,u čiju korist se osniva
6.odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja
7.tko su nužni nasljednici
8.odgovornost za materijalne nedostatke,tko odgovara,u kojem trenutku odgovara,skriveni i vidljivi nedostaci
9.što je to pravna osoba
10.ništetni pravni poslovi,razlozi ništetnosti,mane volje,posljedice
11.pretpostavke oddgovor.za štetu,što je šteta,što je opasna stvar i opasna djelatnost,objektivna i subjektivna odgovornost,koje pretpostavke moraju biti ispunjene,što je protupravnost,primjeri objektivne odgovornosti
12.ništetnost,objasni nedostatak potrebnog oblika,u kojem slučaju će ostati na snazi,u kojem slučaju će i oporuka biti valjana(izvanrednim okolnostima)
13.pretpostavke za izvanrednu oporuku,karakteristike svjedoka
14.što je založno pravo,što može biti objekt zaloga,vrste,titulus,modus,gdje se upisuje,kojom vrstom upisa
15.što je to zastara,pretpostavke,okolnosti koje utječu na tijek zastare,rokovi
16.vrste odgovornosti za štetu,solidarna i podjeljena odgovornost
17.što je to jamstvo,vrste,objasni obično,solidarno,podjamstvo
18.suvlasništvo,karakteristike,pravni položaj,kako se upisuje u zk
19.što je to cesija,u kojem se trenutku dužnik oslobađa obveze ,obveze vjerovnika,da li je notifikacija pretpostavka valjanosti ugovora( ne)
20.što je to obvezno pravo
21.što su to stvarni tereti,na čemu može biti osnovan,na koji način se osniva,kako se štiti.
22.kako se izračunava nužni dio
23.pravila valjanosti oblika oporuke
24.konvalidacija,konverzija
25.osnovne karakteristike obveznog prava
26.načini stjecanja prava vlasništva
27.rok brisovne tužbe ( nema roka jer ne zastarjeva)
28.sklapanje pravnih poslova,kako nastaje pravni posao,što je ponuda
29.što je povreda načela jednake vrijednosti činidaba
30.što je posjed,vrste,kvalificirani posjed

Prof.matanovac 31.01.2011

1.što je suvlasništvo.što je alikvotno određeno,redovni i izvanredni poslovi
2.što je pravni posao
3.zamjena kakav je pravni posao(naplatan)
4.što je jamstvo,karakteristike
5.zakonska subrogacija
6.prvi nasljedni red,kako nasljeđuju
7.što je činidba,karakteristike,sadržaj.što znači da je objektivno moguća.
8.što je zabluda?
9.što su alternativne obveze
10.vrste odgov.za štetu
11.što je krivnja,stupnjevi
12.što je pravo vlasništva
13.drugi nasljedni red,tko nasljeđuje i koliko,npr.žena,majka i sestra tko koliko dobiva
14.opoziv oporuke,sadržaj oporuke,što ako u oporuci nije stavio imovinu,što može a što mora biti sadržaj oporuke
15.vrste oporuke,sudska oporuka,što je sa svjedocima,tko mora sastaviti sudsku oporuku,tko ne može biti svjedok oporuke
16.vlasničke tužbe koje su,objasni revindikaciju

Eto,nadam se da će biti od pomoći, sretno svima na idućem roku,vidimo se!

xxx

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pa dosad je uvijek bilo u razmaku od dva tjedna, ali nešto se čudno događa s našim faksom i sada je sve moguće. Čak su i prijave za ovaj drugi rok u 2.mj bile prije samog ispitivanja na prvom roku što je ustvari bezveze, moraš za svaki slučaj unaprijed prijaviti ispit za sljedeći rok jer ne znaš dal ćeš proći ispit ili ne ...ahh koje su to igre

majolada

Pa dosad je uvijek bilo u razmaku od dva tjedna, ali nešto se čudno događa s našim faksom i sada je sve moguće. Čak su i prijave za ovaj drugi rok u 2.mj bile prije samog ispitivanja na prvom roku što je ustvari bezveze, moraš za svaki slučaj unaprijed prijaviti ispit za sljedeći rok jer ne znaš dal ćeš proći ispit ili ne ...ahh koje su to igre
nije to ništa čudno ni ništa novo,tako je kod nas uvijek bilo što se tiće prijava ispita,samo što su sad se ljudi počeli žaliti na to pa se više primječuje

xxx

A nadajmo se da će biti u razmaku od točno dva tjedna što bi značilo da bi ispit bio u četvrtak 17.2. ... pa neće nam valjda pokvariti valentinovo :romeo:

anaya

A nadajmo se da će biti u razmaku od točno dva tjedna što bi značilo da bi ispit bio u četvrtak 17.2. ... pa neće nam valjda pokvariti valentinovo :romeo:
Slažem se sa kolegicom, ili ako bude na valentinovo da nam profesor bude dobre volje pa da nas što više prođe na ovom roku!! :laughing: :wink5:

xxx

Današnja pitanja kod Hana:
1. zastara, što sve znaš o tome?
2. što je ništetnosti i koji su razlozi ništetnosti?
3. što je konvalidacija?

I to je sve jer je odgovarao samo jedan kolega od nas 20-tak s popisa.

ALICA11

Bila sam kod profesorice Matanovac...neka mi je sva cudna...:) al prosla sam! Pitala me:
vrste oporuka, sudsku oporuku, tko mora sastavit oporuku u obliku sudskog zapisnika
cesiju
koja sporedna prava prelaze na novog vjerovnika (ja sam joj samo rekla sva)
koje prigovore može podnijeti dužnik prema novom vjerovniku (rekla sam sve osim onih strogo osobnih)
vlasnistvo, vrste vlasnickih tuzbi (4), reivindikaciju za objasnit

xxx

E ljudi ako će netko ovih dana do faksa dajte pogledajte kad je ispit za nas po starom programu kod Hana ... thnx

Fireflower

E ljudi ako će netko ovih dana do faksa dajte pogledajte kad je ispit za nas po starom programu kod Hana ... thnx
još uvijek se ne zna... navodno je danas katedra pa bi se sutra trebalo znati. i, btw, ne zna se ni hoće li biti Hano ili netko drugi... možemo probati nazvati referadu iza 12:00, možda dobijemo koji suvisli odgovor (iako čisto sumnjam!).

xxx

još uvijek se ne zna... navodno je danas katedra pa bi se sutra trebalo znati. i, btw, ne zna se ni hoće li biti Hano ili netko drugi... možemo probati nazvati referadu iza 12:00, možda dobijemo koji suvisli odgovor (iako čisto sumnjam!).
kak to misliš ne zna se tko će biti pa tek sam se naviknula i prihvatila činjenicu da smo od sada samo kod Hana, pripremam ispit po njegovim pitanjima s prethodnih rokova i sad da se to opet mijenja...a joj...

suvisli odgovor...ha ha ha...da dobra fora

Fireflower

kak to misliš ne zna se tko će biti pa tek sam se naviknula i prihvatila činjenicu da smo od sada samo kod Hana, pripremam ispit po njegovim pitanjima s prethodnih rokova i sad da se to opet mijenja...a joj...

suvisli odgovor...ha ha ha...da dobra fora
zvala sam referadu tri puta u tjedan dana - jednom sam bila bezobrazna jer sam uopće pitala jer pa šta ako su prijave odavno prošle (tona drugi stvari koje sam čula nisu za ovaj topic ali su bili dovoljno da se zapitam komu i čemu plaćam sve ove godine da me vuče za nos ko zadnju budalu) rokovi još nisu, drugi put sam dobila odgovor da će ispit biti kad profesorica Josipović sastavi raspored, treći put nek nazovem danas da će se MOŽDA znati nakon katedre. ali da vjerojatno neće biti sad u četvrtak nego od ponedjeljka ali se ne zna hoćemo li prvo na tapetu mi ili bolonja i tko će ispitivati jer je i njima sada gužva pa nije sigurno da se na ovom roku nešto neće promijeniti. eto, to je sve što mogu trenutno reći... osim toga da mi je već tog cijelog cirkusa i natezanja puna kapa.

Srćeko

imam pitanje!možda je malo blesavo ali svejedno :)
učim po skripti od 134 stranice pa me zanima dali treba dio od 100-114 to je obvezno pravo (ugovorni odnosi)?? budući da sam pročitala da treba znati samo ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

dorach

učim po skripti od 134 stranice pa me zanima dali treba dio od 100-114 to je obvezno pravo (ugovorni odnosi)?? budući da sam pročitala da treba znati samo ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.
na predavanjima je bilo rečeno da se taj dio pita samo za višu ocjenu, znači za 4 ili 5...za 2 ili 3 to nitko neće pitati

Twity

Ja sam si ugovore samo pročitala, naučila sam samo ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Čula sam da ih pita samo Hano. Mene je Keglevička pitala jedino ugovore koji se pojavljuju u nasljednom pravu i tu sam joj pričala o ugovoru o raspodjeli imovine za života.

smotankusha

pitanjce :D

jel pali ona fora da na prijavnicu napisemo kod koga zelimo odgovarat? ili to vrijedi samo kad izlazimo 3.put? zahvaljujem :D

lilim

Drage kolege poklanjam materijale za ispit - nepodcrtana knjiga, skripta od 134 str (s nadopunama i označenim pitanjima) i pitanjima sa svih rokova sortiranih po profesorima. Jedini uvjet je da se dođe po to u Rudeš.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks