AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
kod matanovac po bolonji su danas od 9 studenata prošli jedan dečko i dvije cure,većinom su svi pali već na prvom pitanju koje je bilo iz nasljednog prava

lola27

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
današnji ispit kod Matanovac - TRAGEDIJA. ne znam šta bi rekla. eliminacija je bila odmah na prvom pitanju. ako ne znaš od a do ž reći sve što treba o njemu, pad. mene je pitala jedno pitanje na koje sam odgovorila 70%, ali valjda ne onako kako je ona zamislila i rekla je da moje znanje iz građanskog ima rupa i srušila me. samo jedno pitanje iz cijelog građanskog prava. da me pitala 3 pitanja pa da niti jedno nisam znala "beknuti" ne bi mi bilo niti malo žao. ali reći da je moje znanje iz GP puno rupa na temelju jednog pitanja?! ne znam šta je to bilo ovaj put, jer na prošlom roku sam slušala ispit i doslovno je izvlačila iz ljudi odgovore za 2. ostala sam u šoku.

a što se tiče Hane - čula sam da je rušio na prvom pitanju isto tako - što je mentalna rezervacija? znaš - ne znaš...

pjosy

kod Hane je bilo ok, a nije rušio na prvom pitanju, izvlačio je, ali ljudi zbilja izlaze na ispit, a da ne znaju što je posjed ili odgovaraju totalno nepovezano, prof. se zbilja trudi i ima razumijevanja, a pitanja (mada nisam dugo slušala):
satisfakcija
posjedovna tužba
mentalna rezervacija
solidarne obveze
kvalificirani posjed
oporuka
načelo monetarnog nominalizma
objektivna odgovornost za štetu
koja su stavrna prava
služnosti
evikcija
- ima negdje prije na forumu nekih stotinjak pitanja objavljeno sa ispita od Hane, i to je zbilja to šta pita...
- koliko sam vidjela pita po tri pitanja i ako bar jedno znaš kako treba šanse za prolaz su velike, jedino ako u podpitanjima skuži da ne znaš npr. što je istinit posjed ili koja su stvarna prava, znači one osnove osnova...
sve u svemu , mislim da je prof. ok, ali nešto se mora znati, ipak je to građ. pravo koje je vrlo opširno, ali i element sreče je bitan

lolly

ja sam bila kod hane i pala sam... kad me prvo pitanje od svih 800 strana knjige pita mentalnu rezervaciju normalno da neznam više ništa... očekivala sam neko konkretnije pitanje i sva sam se zbunila... nevjerujem da ljudi izlaze na ispit a da neznaju najosnovnije stvari. ljudi uđu unutra i dogodi im se blok

pozz i vidimo se na roku u sedmom mjesecu...

pristina

nevjerojatno je to jučer bilo - ispit je bio kod matanovac u 11.30, ja došla u 12 nikog nije bilo više- očito je bilo brzo rešetanje.

zagorec

baš da, ćisto sam se razočarao, znam dosta stvari i naučio sam onak dosta dobro... pao na opozivu oporuke..ha ha ha ja sve reko točno...ali zaboravil sam reči da se opozvati može na način na koji se može i praviti..a ja nabrajam...tak jednostavno a tak bezveze.uh pojeo bi se

dsvlux

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ej ljudi! evo ja sam sad bio na roku kod Matanovac- 14.6 i žena je bila preugodna, doslovno.Stvarno se vidi da joj je stalo da svi prođu, ma žena je legenda! PItala me nužno nasljedno pravo, nužne nasljednike, jamstvo-poručanstvo, pravilo superficies solo cedit i iznimke, međunarodna oporuka zezala me kod jamac platac i solidarni dužnik grrr..Uglavnom nakon poduže borbe mi je dala 2! Na ovom roku nije bilo puno ljudi jedno 9 nas, pa je možda i odabrala najkraći dio građanskog da nas sve ispita i brzo riješi. Ljudi samo smireno i hrabro i preporučujem da prijavite kod Romane, nećete pogriješit nikako! Poozzzz svima i SRETNO!

ana15

Mene zanima koja je skripta najbolja? U skriptarnici ih ima nekoliko a vele da ima dobra skripta po kojoj se moze proci!!! Koja je to?

mya_zg

imaš onu od 150 str ja sam bila kod hane i super ugodan ispitivač pomaže jako punooo i ne ide u detalje ma super je

natalija

Znam da ste vjerojatno svi sad u ispitima i da vam nije do savjetovanja, no ipak, ako se nađe netko tko je probao i radno i građansko, što predlaže prije položiti, odnosno koje je lakše za naučiti? hvala!

dsvlux

pozdrav natalija! ovako, iako nisam bio na radnom na ispitu, u svakom slučaju je bolje riješiti prije građansko iz više razloga: prvo zato jer je najteži ispit ima ga jako puno treba vremena za sve proć jer se pita i bitno i nebitno, a drugo zato kaj se ne isplati ostavljat građansko za zadnje. Radno je smanjena literatura dakle iz knjige se treba znat nekih 7o tak str e sad jedno kaj je bed kaj ima dosta zakona. Pogledaj si na katedri literaturu! Problem predstavlja zakon o radu jer ga ima puno i ostali zakoni al u usporedbi sa građanskim radno nije ni do koljena. Eto, nadams e da sam pomogao!

dsvlux

pozdrav ana 15! skini si skriptu od autora lolly, skripta ima 132 str a ima i primjera. Puno ljudi je po njoj prošlo!

...maya...

Znam da ste vjerojatno svi sad u ispitima i da vam nije do savjetovanja, no ipak, ako se nađe netko tko je probao i radno i građansko, što predlaže prije položiti, odnosno koje je lakše za naučiti? hvala!
Ja sam položila radno,a građansko me tek čeka.Radnog ima puno više za naučit,al meni izgleda da je lakše nego građansko.

apostolka

Dragi moji.Ja sam danas isla prijavit ispit i gospoda u referadi mi je rekla da se ne moze odabrat profesor kod kojeg zelis odgovarat...Zanima me je li Matanovac uvijek za prvi dio abecede a profesor za drugi ili se mijenjaju?Hvala unaprijed

Marinica

Dragi moji.Ja sam danas isla prijavit ispit i gospoda u referadi mi je rekla da se ne moze odabrat profesor kod kojeg zelis odgovarat...Zanima me je li Matanovac uvijek za prvi dio abecede a profesor za drugi ili se mijenjaju?Hvala unaprijed
mijenjaju se
na zadnjem roku je matanovac imala prvi dio abecede, a hano drugi
sad će vjerojatno biti obrnuto

apostolka

Bokic dragi ljudovi!!Hoce li netko biti ljubazan i reci mi kakvi su to zelenaski pravni poslovi?hvala

Jadranka15

Skrećeno rečeno ili iz prakse - mutni poslovi

ZELENAŠKI POSLOVI ugovori
kojim netko koristeći se stjecajem
nužde ili teškim materijalnim stanjem drugog,
njegovim nedovoljnim iskustvom,
lakomislenošću ili zavisnošću ugovori za
sebe ili nekog trećeg korist koja je u očitom
nesrazmjeru s onim što je drugom dao ili
učinio ili se obvezao dati i učiniti.

ZOO predviđa da se zelenaški ugovor ostane na snazi ako oštećenik u roku od 5
godina od sklapanja, podnese sudu zahtjev za smanjenje obveze na pravičan
iznos, a sud tome, ako je moguće, udovolji.

Konvalidacija je osnaženje nevaljanih pravnih poslova, tj. slučaj kada nevaljan pravni posao naknadno postane valjan. Ništavi pravni poslovi u načelu ne mogu konvalidirati.

Izuzeci su u slijedećim slučajevima:

Zabranjeni pravni poslovi će konvalidirati ako se ispune 2 pretpostavke:

da je zabrana manjeg značenja
da je posao izvršen.

Zelenaški pravni posao će konvalidirati ako se ispune 3 pretpostavke:

da oštećeni istakne zahtjev da se njegova obaveza smanji na pravičan iznos;
da takav zahtjev podnese u roku od 5 godina od sklapanja posla;
da sud udovolji tom zahtjevu, a udovoljiće mu ako je to moguće.

tinkica22

Zelenaškim ugovorom smatra se kada netko, koristeći se stanjem nužde ili teškim materijalnim stanjem drugog, njegovim nedovoljnim iskustvom, lakomislenošću ili zavisnošću, ugovori za sebe ili nekog trećeg korist koja je u očitom nerazmjeru s onim što je on drugom dao ili učinio, ili se obvezao dati ili učiniti.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks