AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

hedviga

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prof. Romana Matanovac, 18.06.2009.

pravni posao - što je očitovanje volje, konkludentne radnje, pretpostavke valjanosti, mane volje
služnost - stvarna i osobna, vrste osobnih služnosti, pravo stanovanja, usufructus, plodovi stana, nužni prolaz
ugovorna kazna
legat - je li legatar nasljednik
činidba
suvlasništvo - poslovi redovite i izvanredne uprave
kapara
šteta -vrste, kako se popravlja nematerijalna šteta, izmakla korist, šteta od opasne stvari ili djelatnosti, pretpostavke odgovornosti, uzročna veza kakva mora biti
vrste i stupnjevi krivnje
vrste oporuke - privatna, pisana pred svjedocima, vlastoručna, usmena-zašto je ona privatna i koliko dugo vrijedi, opoziv oporuke
stvar i podjele stvari - u prometu, ograničene u prometu, izvan prometa
pravo vlasništva - karakteristike, max.dispozitivnost, rekadentnost, vlasničke tužbe
prijeboj ili kompenzacija, vrste, sporazumni, što znači uzajamnost, istovrsnost, dospjelost
načini prestanka obv.pr.odnosa
ispunjenje dužne činidbe
zastara - opći zastarni rok, što je uzrokuje, zastoj zastare
mane volje koje uzrokuju pobojnost
razlika pobojnosti i ništetnosti, što znači da je pr.posao ništetan, kako i iz kojeg razloga se mogu pobijati pobojni pr.poslovi
pr.osoba - načini nastanka
posjed - izvorno i izvedeno stjecanje, vrste, kvalificirani posjed, zaštita posjeda (kada samopomoć)
reivindikacija - što mora vlasnik neposjednik dokazati
simulacija, vrste
cesija - da li treba pristanak dužnika (notifikacija)
nužni nasljednici, tko ima pravo na nužni dio
zabluda
izvori
zemljišne knjige - gl.knjiga, uložak i teretovnica od čega se sastoje
imovina - karakteristike
načela zakonskog nasljeđivanja
tko čini 1. i 2. nasljedni red
kada će bračni drug ići u 2. nasljedni red
založno pravo - kako se osniva pignus, a kako hipoteka
jamstvo - karakteristike, akcesornost, supsidijarnost, ima li jamstva bez supsidijarnosti
regres
međunarodna oporuka
sadržaj oporuke
poslovna sposobnost
pravo stvarnog tereta
načela nasljednog prava
pravna osnova nasljeđivanja

5 palo 5 prošlo
ovi kaj su pali su jako slabo znali ili gotovo ništa
profesorica je jako ugodna i strpljiva, ne traži detalje i pomaže
traži uistinu temelje, svega par rečenica o svakom pojmu i mora vidjeti da razumiješ
ne ispituje dugo, ako znaš ispit traje 10 min tops

zoki

uračunavanje, koja je svrha uračunavanja zna li netko odgovor u kojem poglavlju u knjizi se to uopće nalazi

lion_zg

uračunavanje, koja je svrha uračunavanja zna li netko odgovor u kojem poglavlju u knjizi se to uopće nalazi
to je u nasljednom,kod nužnih nasljednika ja mislim,al nebih znala objasnit baš..uglavnom tamo je

NINA 2

Ako se ne varam to je kod nužnog,kad ostavitelj povrijedi nužni dio oporučnim raspolaganjem i darovanjima,pa se kod izračuna nužnog djela na zahtjev nužnih to uračunava.
Nadam se da sam bar malo pomogla

jana21

Fiducija je ugovor pri kojem jedna strana (fiducijant) prenosi neko pravo na drugu osobu (fiducijar) i pri tom ugovara da poslije postizanja određenog cilja fiducijar ponovo prenese to isto pravo natrag na fiducijanta.Zapravo se tu radi o dva ugovora: o ugovoru o prijenosu prava i ugovoru o vraćanju prava.Praktična primjena ovoga je ustupanje (cesija) radi osiguranja. copy paste

hedviga

Prof.Hano Ernst 6.07.2009.

Imovina
Ništetnost
Ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju
Vlasništvo na temelju pr.posla
Prijeboj
Raskid ugovora
Odg.za materijalne nedostatke stvari
Preuzimanje duga i preuzimanje ispunjenja
Teorija realne egzistencije
Načelo reprezentacije
Zastara
Dosjelost
Pošteni posjed i kvalitete posjeda
Smetanje posjeda
Kapara
Prekomjerno oštećenje
Pravo zadržanja
Oporučna sposobnost
Objektivna odgovornost za štetu

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prof Matanovac 06.07.09

što je to pravni posao?da li je to samo ugovor ili pravni posao?
vrste pravnih poslova?
što je presumpcija? koje vrste imamo?
što znate o vlasništvu?
što je to šteta?
što je oporuka?vrste oporuke?
zašto je darovanje jednostrani posao?
što je to poziv?
što je to kvalificirani posao?
kako se šteta može popraviti?
satisfakcija?
kako nadoknađujemo štetu kad je povrijeđena čast?
što je opoziv oporuke?vrste?
što znate o pobojnim pravnim poslovima?
koji su razlozi za pobojnost?
što znate o zatiti posjeda? sudskoj zaštiti?
da li se može štititi i od uznemiravanja?
posjedovna tužba?koji su rokovi?
što je to prijeboj?koje su pretpostavke za jednostrani prijeboj?
što znači uzajamnost?
što je dospjelost?
uzročna veza?kakva mora biti?adekvacijska teorija?
što je krivnja?
zaštita posjeda? suvlasništvo?
koje su ovlasti suvlasnika?
što je konverzija?koje su pretpostavke?
posjed zaštita kada je dopuštena samoopomoć?

samo ih je 2 prošlo,svi ostali pali i jedna je odustala.
ugodna atmosfera,ako se nezna odg.na pitanje prof.ga preskoči i pita dalje.
njezin moto je ne gubiti se u detaljima

nadam se da sam pomogla Sretno

Spomenka

Neka od pitanja prof.Hane danas:
1.zastara,pretpostavke,rokovi ,učinak
2.dosjelost,vrste,rokovi stjecanja
3.samostalan,pošten i istinit posjed-objasni
4.prijeboj-što je ,primjer
5.odgovornost za drugoga
6.pravni subjekti
7.izvori građanskog prava
8.oporuka,tko i kada i ksako ju može sastaviti
9.što znači da je osoba nedostojna nasljedstva

muholovac

hej..pitanje za spomenku..ne razumijem šta se misli pod odg za drugoga? dal bi mogla objasniti..
i pravni subjekti..to se traže promejene na strani subjekata ili??
tnx unaprijed =)

martina28

vrste odg za štetu
-ugovorna,izvanugovorna predugovorna
-subjektivna i objektivna za štetu
-vlastita odgovornost i odgovornost za druge
...

mislila je na pravne osobe

jana21

to ti je obvezno pravo-pojačanje obveznopravnog odnosa-odgovornost za pravne nedostatke (zaštita od evikcije)

Spomenka

evo da pojasnim kod odgovornosti za drugog:
kao prvo to spada u vrste odgovornosti za štetu pa imamo podjele na individualne ili vlastite-odgovaramo za svoja protupravna djelovanja i za drugoga a to može biti deliktna djeca do 7 god.starosti-odgovaraju roditelji za štetu koju djeca učine-dijete razbije prozor npr-odgovara roditelj i mora popraviti štetu ili popraviti prozor-vratiti u prijašnje stanje(naturalna restitucija) ili novčana naknada za štetu(plaćaju se svi troškovi vezani uz povratak prijašnjeg stanja),za drugoga još imamo-za duševno bolesne(poslovno nesposobni _potpuno) i odgovornost poslodavca za radnike...

nadam se da sam barem malo pomogla

e da a ovo drugo vezano uz subjekte pravnog odnosa:biti fizičke osobe i pravne osobe,
pa sve o njihovim načinima stjecanja pravne sposobnosti, poslovne sposobnosti, stjecanje, prestanak ,što je pravna osoba(društvena tvorevina kojoj je pravni poredak priznao ...pa sve dalje...)
Eto...

martina28

prošla sam juuuuuuuuuuuuuuuuppppppppppppiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pa-pa druga godina
pitanja od hane-
susjedska prava,pravo pristupa na tuđu nekretninu,imisije,fiducijarno vlasništvo, 2 nasljedni red,založno pravo ...

Lil_Bee

pitanja prof. hano:
pravna osoba
pobojni pravni poslovi
suvlasništvo
vrste susjedskih prava,objasnit pravo pristupa na tuđe zemljište
imisije
fiducija
pravo zadržanja-kod pojačanja obvpr.odnosa i s čim je slično (slično je sa založnim pravom), koje ovlasti i ograničenja ima založni vlasnik što se tiče stvari
pingus i hipoteka
sve kod odgovornosti za štetu-sve vrste i podvrste i objasniti,što se traži i pretpostavke za odg.
sve o krivnji
na što se odnosi protupravnost štetnje radnje i iznimke kad se isključuje (o tome je baš detaljno pitao-ono krajnja nužda,nužna obrana,ako je to u sklopu obavljanja dužnosti (i za to neki primjer) i sl.
kad i tko nasljeđuje u prvom nasljednom redu,kad i tko u drugom i kolko dobivaju
načelo reprezentacije
nužni nasljednici kad nasljeđuju i koliko dobivaju
i postavio je pitanje sto se desava u ostavinskom postupku (mislim da mi to ne moramo znat) međutim cura se zapričala o nečem drugom tak da je na to pitanje i zaboravio i pitao ju ono što je počela i mislim da je to to
što se tiče profesora samog,istina da pita puno i dugo,mi smo bile nekih 45 min unutra (nas dvije) ali stvarno jako puno pomaže nekim primjerima,tako da te zapravo navede na odgovor i strpljiv je i simpatičan, nema neke nervoze... i moram se pohvalit da je četvorkica u indexu,napokon građansko pa-pa :)

mena

ja sam isto prošla kod hane danas..pitao me: oporuku, ugovor o djelu, ugovor o kreditu,kupoprodaju, zajam, ništetnost, pravo građenja..

jana21

i ja prošla wiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...super je hano danas bio!!! a pitao me sve i svašta: lišenje nužnog nasljednika,izvori gp-a,pravo zadržanja,odgovornost za štetu tu skoro sve,kvalificirani posjed,tradicija kratkom rukom,asignacija i još dosta toga,ne sjećam se.

Tihana I.

zna li netko odgovor na ova dva pitanja - materijalna satisfkacija i kod prava stvarnog tereta tj kod oblika da je osoba ovlaštenika određena ad personam što to znači

Ad personam znači da je osoba ovlaštenika stvarnog tereta određena imenom i prezimenom.Tu govorimo o personalnom stvarnim teretom ili teretom u korist određene osobe.Ono nije prenosivo na druge osobe.Nasuprot personalnom stv arnom teratu imamo predijalni ili teret u korist nekretnina-kod njega je ovlaštenik svagdašnji vlasnik povlasne nekretnine.

O novčanoj satisfalciji govorimo kad se oštećeniku daje novčana nakanada tj,svota novca kao subjektivno zadovoljenje.Oštećenik mora dokazati povredu prava osobnosti,težinu tih povreda i okolnosti povrede koje opravdavaju dosudu.Ta naknada se dosuđuje u jednokratnom iznosu,jer se tako psstiže svrha zadovoljenja ,ali može biti i u obliku rente,ako bi takav oblik predstavljao odgovarajuće zadovoljenje.

zoki

na kojoj stranici u knjizi ima primjer za valutnu klauzulu, teorija realne egzistencije na koje se to poglavlje odnosi tj na kojoj stranici se nalazi zna li itko možda

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks