AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u građansko pravo

anamarija5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
danas kod prof Hanoa sve super, mislim da smo čak svi prošli :happy:
pitanja kojih se sjećam: cesija, veritet i bonitet, promjene na strani dužnika sve objasniti, subrogacija, vrste posjeda, način diobe stvari, činidba, mane volje, što je kvalificirani posjed, zaštita posjeda i rokovi za to, brisovna i negatorna tužba, mislim da i služnost, raskid ugovora s naglaskom na onaj na osnovi zakona, krivnja i vrste, subjektivna i objektivna odgovornost, štete od motornog vozila, legatar i ne mogu se više sjetiti..
uglavnom ovaj rok je bio stvarno ok,evo gotova i ta druga godina =)
(i da ja učila po skripti iz skriptarnice, neki kažu da je najbolje iz knjige, ne znam, meni je uspjelo i ovako) i općenito mislim da je on čak najbolji na toj katedri, bolji i od Matanovac

majolada

POSTAVLJA 5 PITANJA I PIŠE SI KOLIKO SI ZNAO I IZ TOGA OCJENA,PITANJA NISU SVA IZ RAZLIČITOG DJELA,NEGO PITA ŠTA JOJ DOĐE PA TO MOGU BITI I NPR. 2 ILI 3 PITANJA IZ OPĆEG DIJELA,UOPĆE NE VODI RAČUNA DA BUDE IZ SVAKOG DIJELA PO JEDNO PITANJE..DANAS MOŽDA OBAVEZNO NAJMANJE PITALA,ALI DRUGI KOLEGE KAŽU DA SU BILI NA ROKOVIMA GDJE SAMO OBVEZNO PITA...TAKO DA UČITE I UČITE,PA IZAĐITE,...TOLIKO OD MENE:;))
Ja sam 3 puta polagala kod prof.Matanovac i 3 puta slušala ispit i uvjek je pitala maksimalno 4 pitanja i to jedno iz svakog djela,osim ako jedno pitanje nisi znao pa si dobio zamjensko pitanje iz tog djela, pa je ispalo 5 pitanja
i ponekad nije pitala jedan dio (većinom opći)
a to da su bili na rokovima gde samo obvezno pita vjerojatno zato jer je počela sa pitanjem iz obveznog i nije bilo dovoljno odgovoreno pa druge djelove nije ni pitala

marxmaja

danas kod Matanovac (inače mi to treći put kod nje) u početku nije bila nikakva prolaznost, kasnije već nešto sitno krenulo (prije mene prošle su dvije ili tri kolegice), moja pitanja: kako nasljeđuje bračni drug, nagodba, presumcija i materijalni nedostaci. ja sam prošla.

xxxx

Ja sam 3 puta polagala kod prof.Matanovac i 3 puta slušala ispit i uvjek je pitala maksimalno 4 pitanja i to jedno iz svakog djela,osim ako jedno pitanje nisi znao pa si dobio zamjensko pitanje iz tog djela, pa je ispalo 5 pitanja
a to da su bili na rokovima gde samo obvezno pita vjerojatno zato jer je počela sa pitanjem iz obveznog i nije bilo dovoljno odgovoreno pa druge djelove nije ni pitala
pa danas tako nije bilo,cure koje su prošle su i znale,tako da im nije sigurni postavljala pitanje iz istog dijela zato što nisu znale:;))

majolada

pa danas tako nije bilo,cure koje su prošle su i znale,tako da im nije sigurni postavljala pitanje iz istog dijela zato što nisu znale:;))
a valjda sam ja sam naletela na rokove dok je ispitivala na drugi način nego na ovom roku

dashuria

Mozda da za parcijalu uzmeŠ engleski,drzavnu,obiteljsko,eup,uljp i sad neznam koliko prenosiŠ,uglavnom graĐansko i radno su teŠki,ja ti osobno ne bi preporuČila:))

Evo malo dojmova sa danaŠnjeg ispita kod prof. Matanovac...prije svega nije bila neŠto najbolje volje...postavi pitanje i priČaj sve Što znaŠ,ako staneŠ podpitanja postavlja...uglavnom dobro nauciti,bez obzira koji je prof. GraĐansko se treba znati i znati,nikakva pitanja ne pomazu,to je glupost,pita Šta joj padne na pamet,mozda samo na malo jednostavniji naČin postavlja pitanja za razliku od kegleviĆ,onaj tko je proŠao preko nekih pitanja ili sl. To je samo puka sreca,da ti postavi pitanja koja si ok naucio..dok sam bila 2 cure proŠle ostali pali i to fakat su znale,nisu zastale ni na tren,samo ih je moŽda ona zaustavila podpitanjem...eto to su moji dojmovi,iŠla sam preko pitanja i nisam proŠla,ali ovo je samo lekcija da moram sjesti i nauČiti graĐansko od a do Ž,ne podcjenjujte ni onaj opĆi dio u skripti,tu gnjavi ako neznaŠ i to jako...
POSTAVLJA 5 PITANJA I PIŠE SI KOLIKO SI ZNAO I IZ TOGA OCJENA,PITANJA NISU SVA IZ RAZLIČITOG DJELA,NEGO PITA ŠTA JOJ DOĐE PA TO MOGU BITI I NPR. 2 ILI 3 PITANJA IZ OPĆEG DIJELA,UOPĆE NE VODI RAČUNA DA BUDE IZ SVAKOG DIJELA PO JEDNO PITANJE..DANAS MOŽDA OBAVEZNO NAJMANJE PITALA,ALI DRUGI KOLEGE KAŽU DA SU BILI NA ROKOVIMA GDJE SAMO OBVEZNO PITA...TAKO DA UČITE I UČITE,PA IZAĐITE,...TOLIKO OD MENE:;))

Samo naprijed kolegice. Hvala na dojmovima. Naš rok je sljedeći :)))

lucijus

pitanja jučer kod Matanovac...nužno nasljedno pravo, nužni nasljednici, zastara, založno pravo, promjene na strani dužnika..to su bila moja pitanja..pitala je bila još i etažno vlasništvo i dosta iz općeg djela-pravni posao, presumpcija, oblici pravnog posla, ništetnost, valjanost pravnih poslova..i iz obveznog-nagodba te i iz izvanugovornog-odgovornost za materijalne i pravne nedostatke.
I slažem se sa kolegicom , ima rokova di se najviše bazira na obveznom i tek ako znaš pita dalje , ako ne, ruši...i kod svih profesora se stvarno mora sve znati..tako i kod nje...sretno svima

Sanja_19_

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
moja pitanja jučer kod Hane..ugovorna kazna, raskid ugovora, prvi nasljedni red..prošla..

e ovak, imam jedno pitanje..položila sam 5 ispita iz druge god..i sad bi htjela upisati parcijalu treće god..al imam 30 bodova, a ne 31 koliko treba..pa bi htjela poslat molbu u referadu da mi odobre da se ipak upišem..zanima me koji je postupak slanja molbe?hvala

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
moja pitanja jučer kod Hane..ugovorna kazna, raskid ugovora, prvi nasljedni red..prošla..

e ovak, imam jedno pitanje..položila sam 5 ispita iz druge god..i sad bi htjela upisati parcijalu treće god..al imam 30 bodova, a ne 31 koliko treba..pa bi htjela poslat molbu u referadu da mi odobre da se ipak upišem..zanima me koji je postupak slanja molbe?hvala
Pa napišeš na A4 formatu papira svoju molbu, upučuje se proćelnici upravnog odijela.. predaš gore u sobi, mislim da je br. 8. Uz to predaš indeks i ostalo potrebno za upis. Al sumnjam da će ti to odobrit. Ja sam bila u takvoj situaciji za čistu godinu i molba mi je odbijena.

martina_sk

Administrator
da, potpuno si u pravu.

prošla sam jučer kod MATANOVAC. pitanja: zastara, opoziv oporuke, personalna subrogacija, suvlasništvo. dobila 3. učila sam mjesec i pol dana po pitanjima (oko 120) i stavit ću ih tu i poslati u skriptarnicu. može se i za mjesec naučiti samo se trebate usmeno ispitivati da budete sigurni da znate. predlažem skriptu od montane. SAVJET: građansko treba naučiti i to dobro. ako znate polovično radi treme i neznanja dok studenti odgovaraju to zvuči nepovezano i nelogično čak i nama koji slušamo a kamoli profi. kod matanovac je bitno da kažete točan pravni termin jer ona sve sluša a ako kažete krivo ona postavi potpitanje vezano za to u nadi da se sami ispravite. a ako znate onda isto postavlja potpitanja da vas podsjeti i ako dobro odgovorite zagarantirana vam je viša ocjena. najčešće kreće s općim dijelom i ako ne znate prvo pitanje onda postavi zamjensko iz istog dijela i onda se čini da pita samo to jer većina studenata ne zna.

Andreja

to ti odobre ako ti treba pola boda, ali i tada ne svima... moja frendica je slala prošle godine, isto joj je bod trebao za upis i nisu joj odobrili.
ali ne škodi pokušati :laughing:

martina_sk

Administrator
Opći dio
1. Stvari (dioba, vrste)
2. Činidba (karakteristike, sadržaj tj. izrazi ili vrste)
3. Imovina (3 značenja, funkcije, karakteristike)
4. Pravni posao (karakteristike, vrste)
5. Sadržaj pravnih poslova
6. Uvjet ( samo odgodni i raskidni)
7. Rok (vrste)
8. Oblik očitovanja volje
9. Pretpostavke valjanosti pravnih poslova
10. Ništetnost
11. Mane volje koje izazivaju ništetnost
12. Simulacija
13. Pobojnost
14. Mane volje koje izazivaju pobojnost
15. Zabluda (bitna zabluda)
16. Prijevara
17. Povreda jednake vrijednosti činidaba
18. Paulijanske tužbe
19. Posljedice poništenja ništetnih i pobojnih pr. poslova
20. Konvalidacija i konverzija
21. Zastara (pretpostavke, rok, zastoj, prekid, razlozi zastoja i prekida, prekluzivni rok)

Stvarno pravo
22. Stvarno pravo (pojam, karakteristike, oblici)
23. Posjed (opći pojam, objekti, subjekti)
24. Vrste posjeda
25. Vrste posjeda s obzirom na kakvoću
26. Pošten i nepošten posjed
27. Kvalificirani posjed
28. Stjecanje posjeda
29. Vrste tradicija
30. Zaštita posjeda
31. Pravo vlasništva (3 značenja, karakteristike)
32. Ograničenja prava vlasništva
33. Susjedska prava
34. Pravo na ispravak ili obnovu međe
35. Pravo sjeći granje i korijenje tuđeg drveta
36. Pravo stupanja na tuđu nekretninu
37. Imisije
38. Oblici prava vlasništva
39. Suvlasništvo
40. Razvrgnuće suvlasničke zajednice
41. Zajedničko ili skupno vlasništvo
42. Etažno vlasništvo
43. Uspostava etažnog vlasništa
44. Stjecanje prava vlasništva (izvedeno, izvorno)
45. Dosjelost
46. Građenje na tuđem zemljištu
47. Zaštita prava vlasništva
48. Reivindikacija
49. Negatorna tužba
50. Publicijanska tužba
51. Zemljišne knjige
52. Glavna knjiga
53. Posjedovnica
54. Vlastovnica
55. Teretovnica
56. Vrste upisa u zemljišne knjige
57. Brisovna tužba
58. Pravo služnosti (zajedničke karakteristike služnosti)
59. Stvarne služnosti
60. Služnost puta
61. Osobne služnosti (objasniti svaku vrstu)
62. Nužni prolaz
63. Založno pravo (načela)
64. Objekti založnog prava
65. Oblici založnog prava (pignus, hipoteka, simultana hipoteka)
66. Titulus i modus založnog prava
67. Ovlasti i dužnosti vjerovnika i dužnika glede založenog objekta
68. Ostvarenje založnog prava
69. Pravo stvarnog tereta
70. Pravo građenja

Obvezno pravo
71. Obvezno pravo (karakteristike, osnovna načela)
72. Kamate
73. Obvezni ugovor
74. Ponuda
75. Prihvat ponude
76. Trenutak sklapanje ponude
77. Predugovor ili preliminar
78. Odgovornost za materijalne nedostatke
79. Odgovornost za pravne nedostatke
80. Prekomjerno oštećenje
81. Kapara
82. Jamstvo (vrste)
83. Regres ili zakonska subrogacija
84. Ugovorna kazna ili penal
85. Cesija (vrste, notifikacija, odgovornost za veritet i bonitet)
86. Personalna subrogacija
87. Promjene na strani dužnika
88. Raskid ugovora
89. Prijeboj ili kompenzacija
90. Ugovor o doživotnom uzdržavanju
91. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju
92. Odgovornost za štetu (pretpostavke)
93. Šteta
94. Krivnja
95. Izvanugovorna, ugovorna i preugovorna odgovornost
96. Subjektivna i objektivna odgovornost
97. Odgovornost za štetu od opasne stvari i djelatnosti (oslobođenje od te odgovornosti)
98. Odgovornost za neispravan proizvod
99. Popravljanje štete (objasniti vrste)

Nasljedno pravo
100. Nasljedno pravo (osnovna načela)
101. Nedostojnost nasljednika
102. Odricanje od nasljedstva
103. Odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja
104. Zapis, zapisovnik
105. Pretpostavke, tj. osnove nasljeđivanja
106. Načela zakonskog nasljeđivanja
107. Nasljedni redovi
108. Oporuka (karakteristike)
109. Vrste oporuke
110. Oblici oporuke (posebno objasniti svaki oblik)
111. Sadržaj oporuke (posebno znati objasniti zamjene, tj. supstitucije)
112. Čuvanje oporuke
113. Opoziv oporuke
114. Razlozi ništetnosti oporuke
115. Razlozi pobojnosti oporuke
116. Hrvatski upisnik oporuka
117. Nužno nasljedno pravo
118. Nužni nasljednici
119. Izračunavanje nužnog dijela (uračunavanje, smisao)
120. Isključenje nužnih nasljednika
121. Lišenje nužnog dijela
122. Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života

Eriatarka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Za literaturu je ona knjižurina od 777 stranica?
Kako je kopirana, imam ju, ali izostavljena je ona prva stranica na kojoj piše tko ju je napisao i koje je izdanje.
Znači nju treba, osim poglavlja vrijednosni papiri i ostavinski postupak? Mislimo na isto?

marxmaja

Za literaturu je ona knjižurina od 777 stranica?
Kako je kopirana, imam ju, ali izostavljena je ona prva stranica na kojoj piše tko ju je napisao i koje je izdanje.
Znači nju treba, osim poglavlja vrijednosni papiri i ostavinski postupak? Mislimo na isto?

da:cool:

marxmaja

Plus novi zakon o nasljeđivanju?

ja sam samo skriptu montaninu i knjigu nikakav novi zakon o nasljeđivanju nisam koristila, pitanja koja pitaju iz nasljednog su mislim možda čak dovoljno opčenita da zakon ne treba. ak neko oče još i zakon na ono sve samo nek izvoli ;)

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mozda da za parcijalu uzmeŠ engleski,drzavnu,obiteljsko,eup,uljp i sad neznam koliko prenosiŠ,uglavnom graĐansko i radno su teŠki,ja ti osobno ne bi preporuČila:))

Evo malo dojmova sa danaŠnjeg ispita kod prof. Matanovac...prije svega nije bila neŠto najbolje volje...postavi pitanje i priČaj sve Što znaŠ,ako staneŠ podpitanja postavlja...uglavnom dobro nauciti,bez obzira koji je prof. GraĐansko se treba znati i znati,nikakva pitanja ne pomazu,to je glupost,pita Šta joj padne na pamet,mozda samo na malo jednostavniji naČin postavlja pitanja za razliku od kegleviĆ,onaj tko je proŠao preko nekih pitanja ili sl. To je samo puka sreca,da ti postavi pitanja koja si ok naucio..dok sam bila 2 cure proŠle ostali pali i to fakat su znale,nisu zastale ni na tren,samo ih je moŽda ona zaustavila podpitanjem...eto to su moji dojmovi,iŠla sam preko pitanja i nisam proŠla,ali ovo je samo lekcija da moram sjesti i nauČiti graĐansko od a do Ž,ne podcjenjujte ni onaj opĆi dio u skripti,tu gnjavi ako neznaŠ i to jako...
Individualno je sve. Budete to vi, kolegice, na idućem roku. :D

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks