AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

matejica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
čestitam. :wink5:
pitanje, otkud si učila, knjige ili skripta, i ako je skripta, koja?
Većinom iz knjige sve.. Jedino onaj dio o pravnom aktu nisam stigla pa sam učila iz skripte i poslije si knjigu pročitala. Al ja bih ti preporučila knjigu,a ako već nešto ne stigneš imaš kvalitetnu skriptu koja je puno pomogla jednoj mojoj frendici pa i meni http://www.drustveno-veleuciliste.net/downloads.php?do=file&id=47 Samo hrabro i sretno :)

SheSun

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Većinom iz knjige sve.. Jedino onaj dio o pravnom aktu nisam stigla pa sam učila iz skripte i poslije si knjigu pročitala. Al ja bih ti preporučila knjigu,a ako već nešto ne stigneš imaš kvalitetnu skriptu koja je puno pomogla jednoj mojoj frendici pa i meni http://www.drustveno-veleuciliste.net/downloads.php?do=file&id=47 Samo hrabro i sretno :)
hvala ti još jednom! :happy: nisam bila još na ispitu jer si nisam htjela ispucat bezveze rokove, jedino sam išla vidjet kako je koncipiran kolokvij.
tu skriptu imam, no ja ću to koristiti samo kao pomoć ako se dogodi da teže savladavam gradivo iz knjige onda. :laughing:

matejica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hvala ti još jednom! :happy: nisam bila još na ispitu jer si nisam htjela ispucat bezveze rokove, jedino sam išla vidjet kako je koncipiran kolokvij.
tu skriptu imam, no ja ću to koristiti samo kao pomoć ako se dogodi da teže savladavam gradivo iz knjige onda. :laughing:
Ma i ja sam otišla tek na treći rok.. Mislim da ti je tako najpametnije.. I još nešto, kod Savića su danas svi prošli, barem tako mislim :) Najvažnije je dobro naučiti i onda nema straha. Sretno :)

daj mi reci da li si ovo drugo baš sve znala ili
Ovo o pravnom aktu? Pa u biti znala sam ono najbitnije, a to i pita :) Najbolje da učiš iz knjige pa onda prođeš sve po skripti. Kažem, stvarno je pitao ono općenito i nije išao u detalje. I baš zbog toga mi je žao što sam tako slabo napisala pismeni, da sam se samo malo više potrudila bilo bi i bolje

ivankam

za sve koji idu na ispit iz ovog predmeta, ja sam ga evo dns dala iz 5 puta, ali samo za to sto sam izlazila nespremna na ispit, najbolje vam je da ucite po knjizi jer ce vam biti lakse rijesiti pitanja na zaokruzivanje, sretno svima

Andreja

Ima tko pitanja sa prijašnjih rokova na jednom mjestu? esejska :)
1. pravni lijekovi
2. pravne i fizicke osobe
3. teritorij
4. stanovnistvo
5. republike i monarhije
6. povežite fizičke i pravne osobe
7. izvanparnični postupak, i razlike u odnosu na parnični
8. zračni prostor i teritorijalno more kao državni teritorij
9. republika
10. trodioba vlasti, a posebno o sudbenoj
11. doktrina podjele vlasti
12. protupravnost pravnog akta - razlozi nastajanja
13. antinomije i kako se one rješavaju.
14. državni suverenitet
15. država i prisila
16. federacija i konfederacija
17. predsjednička republika
18. zakonodavstvo i suverenost
19. sudovi
20. pravna norma - pojam i posebno o pravna norma s obzirom na adresate
21. pravni odnos-pojam i posebno o pravnim subjektima
22. tumačenje pravnih pravila (historijsko tumačenje, jezično, logičko, povijesno tumačenje
23. interpretacija pravnih normi, a posebno s obzirom na obveznu snagu
24. zastupstvo
25. razlika republike i monarhije
26. sukob pravnih pravila
27. federacija i konfederacija
28. pravne praznine
29. pravomoćnost

30. nadležnost, vrste nadležnosti, sukob nadležnosti
31. pravni lijekovi
32. nacela podjele vlasti, a osobito u parlamentarnoj monarhiji i republici
33. uredbe
34. suverenost
35. sudske odluke kao izvori prava
36. običajno pravo (kao izvor prava)
37. zastupstvo
38. opći i pojedinačni pravni akti-posebno o zakonu
39. elementi države-posebno o teritoriju
40. sustav prava-posebno o javnom i privatnom
41. jedinstvene (jednostavne) i složene države
42. pravni posao
43. oblik državnog uređenja -centralizam, decentralizam
44. obiteljsko pravo
45. autonomija i heteronomija u pravu
46. pravna obveza
47. razlike između ustava i zakona ( njihov odnos)
48. hijerarhija pravnih akata
49. parnični i izvanparnični postupak
50. pravne praznine i popunjavanje praznina
51. pravni institut
52. pravna grana i grupa
53. juridička načela
54. nezakonitost pravnog akta
55. zakon u formalnom smislu
56. upravni akt i upravni spor
57. prestanak pravnog odnosa
58. pravni posao
59. centralizirana i decentralizirana državna tijela
60. pravna pravila s obzirom na obveznu snagu
61. ograničena vlast monarha
62. Načini stjecanja državljanstva (objasni na primjerima) i stanovništvo u širem smislu.
63. Osoba ima 16 god i 8 mj. u radnom je odnosu i ima dijete staro 2. mj., objasni na tom primjeru zastupstvo i pojam p. subjekta
64. Pravne grane, posebno o kaznenom pravu i kazneno procesnom
65. Državni teritorij i pravni položaj brodova i zrakoplova u njemu
1.oblik državnog uređenja(centralizam i decentralizam)
2.Ustav
3.Logičko tumačenje(to je u Tehnici prava)
druga grupa eseji parlamentarna republika, grupe prava posebno interno i međunarodno i zastupstvo
Eseji : stanovništo, zakon, pravne praznine...teritorij, ustav i antinomije...
pitanja esejska- pojam organizacije, tumačenje pravnih pravila (posebno sustavno) i reagiranje pravne vlasti na protupravna djela (kazna u sirem smislu).
:happy:

Paris

znam da ima jos punoo do ispita... ali dali je usmeni u principu isti dana ili tek sljedeci tjedan?? hvalaaa...
ufff i da se malo pozalim da mi bud elaksee...meni ovo tak spore ideeee !!!

mape5

Super Moderator
znam da ima jos punoo do ispita... ali dali je usmeni u principu isti dana ili tek sljedeci tjedan?? hvalaaa...
ufff i da se malo pozalim da mi bud elaksee...meni ovo tak spore ideeee !!!
obično je isti dan, bar sam ja tak imala siutaciju dva puta, teći put kad sam pala čekali smo do sljedećeg tjedna, a kad ideš na komisijski mislim da to odmah rješavaju - tak bu meni :)

Već nemrem gledati knjige, da sam neki hiphoper sigurno bi do sada već napisala i neku pjesmu za UVOD i profesore :D

Oj Saviću sokole mio gdje si do sad bijooooo heheheheheh

minnie92

moze mi molim vas netko reci kakav je milicic, tj, da li netko ima iskustva s njegovim ispitivanjem ako je bio na ispitu kod njega a ne kod asistenata. vazno mi je, hvala!

Andrej21

moze mi molim vas netko reci kakav je milicic, tj, da li netko ima iskustva s njegovim ispitivanjem ako je bio na ispitu kod njega a ne kod asistenata. vazno mi je, hvala!
Miličić ti je ko Ravlić kažu da je super ispitivač,ali literatura mu je malo teža napisana.Vidim da si na Pravnom studiju.Ja bi ti preporučio da polažeš po Periću državu i pravo jer će ti bit puno lakše položit Rimsko pravo i teoriju povijesti. ;)

minnie92

Miličić ti je ko Ravlić kažu da je super ispitivač,ali literatura mu je malo teža napisana.Vidim da si na Pravnom studiju.Ja bi ti preporučio da polažeš po Periću državu i pravo jer će ti bit puno lakše položit Rimsko pravo i teoriju povijesti. ;)
nisam na pravnom nego na upravi. a pitam to jer i mi mozemo polagati kod njega ali po pericevoj literaturi. pa me zanima samo, jer sam cula da je lakse proci nego kod asistenata.

Andrej21

nisam na pravnom nego na upravi. a pitam to jer i mi mozemo polagati kod njega ali po pericevoj literaturi. pa me zanima samo, jer sam cula da je lakse proci nego kod asistenata.
To što si čula :crazy: ti ništa ne znači.Ono pričaju ti priču da imaju šta komentirat xd
Jedino studenti prava mogu izabrat kod koga žele polagat mi smo osuđeni kod aistenata. A Miličić ti ima svoju knjigu tako da ako želiš moraš učit njegovu jer ti je 6 mj zadnji rok i vjerovatno bi trebao ove godine ići u mirovinu a pitanje je ?? xd

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
To što si čula :crazy: ti ništa ne znači.Ono pričaju ti priču da imaju šta komentirat xd
Jedino studenti prava mogu izabrat kod koga žele polagat mi smo osuđeni kod aistenata. A Miličić ti ima svoju knjigu tako da ako želiš moraš učit njegovu jer ti je 6 mj zadnji rok i vjerovatno bi trebao ove godine ići u mirovinu a pitanje je ?? xd
Koliko ja znam kod Miličića se može polagati po Periću, ali onda ne možeš dobiti ocjenu višu od 3.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks