AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Sud je :
s) transpersonalan
b) donosi presude i rješenja
c) rješava i upr.sporove

d) prema načelu podjele vlasti
e) ne provodi izvanparnične postupke
f)je impersonalan

ajde netko tko je siguran, dal je tu i pod d) točan odgovor?
dakle dal ovo :I]d) prema načelu podjele vlasti[/I] treba zaokružit?!

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1.Ako se adresat NE ponaša u skladu sa zahtjevom pravne norme pa se na njega mora primijeniti sankcija, kažemo da postoji:
a) primarna efikasnost
b) primarna neefikasnost
c) sekundarna efikasnost
d) sekundarna neefikasnost
e) totalna neefikasnost

dgovorili su b, d i e

ja nalazim u knjizi samo b i d, ovu totalnu nisam nigdje ni vidla

jel ima di ta totalna? i kaj je ovdje točno?

.

ethna f

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Nije, cinjenica pravomocnosti i izvrsnosti ne znaci zakonitost pravnog akta, zato se jos koriste izvanredni pravni lijekovi i nakon njih rjesenje je potvrdjena pravomocnost ili se ukida i vraca organu prvog stupnja.
Oprosti, al meni se cini da to nije bas tocno, mislim da pravomoćnost znaci da je akt materijalno i formalno zakonit. To mi je nekako logicno, jer sto bi bio onda, nezakonit? a donesen je .. hmm. A kada se upotrijebe izvanredni pravni lijekovi oni mogu samo osnaziti tu pravomocnost njegovu, ili ne, razumije se. Sad, akt je nesumnjivo pravno obavezan za adresate, ako je vec donesen, sto znaci i pretpostavku da je materijalno i formalno zakonit. Neznam mozda sam u krivu al meni je to tako logicno.

e i imam jedno pitanjce, ako tko ima nekakva pitanja na zaokruzivanje koja se ponavljaju ..imam ja tu neka s pravokutnika od prije, al ih je 221 :/ , a ubrzala bi malo ponavljanje, kampanjac sam pa moram. hihi bit cu zahvalna do neba :D mozda neko zaradi i cokoladu ;)

bukva

Osoba ima 16 god i 8 mj. u radnom je odnosu i ima dijete staro 2. mj., objasni na tom primjeru zastupstvo i pojam p. subjekta

moze mi neka dobra dusa ukratko objasniti :D

Andrej21

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Osoba ima 16 god i 8 mj. u radnom je odnosu i ima dijete staro 2. mj., objasni na tom primjeru zastupstvo i pojam p. subjekta

moze mi neka dobra dusa ukratko objasniti :D
to je vrlo jednostavno objašnjeno.Imaš 16 god npr i rodila si dijete koje ima 2 mj.I uz to radiš da bi djetetu dala kruh.Sličan slučaj sam imao u Pravnoj klinici ne baš takav :crazy:
U obiteljskom zakonu piše ti ako si rodila dijete možeš postat zastupani i pravna osoba kad negdje radiš ;)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/306171.html

danchika

Oprosti, al meni se cini da to nije bas tocno, mislim da pravomoćnost znaci da je akt materijalno i formalno zakonit. To mi je nekako logicno, jer sto bi bio onda, nezakonit? a donesen je .. hmm. A kada se upotrijebe izvanredni pravni lijekovi oni mogu samo osnaziti tu pravomocnost njegovu, ili ne, razumije se. Sad, akt je nesumnjivo pravno obavezan za adresate, ako je vec donesen, sto znaci i pretpostavku da je materijalno i formalno zakonit. Neznam mozda sam u krivu al meni je to tako logicno.

e i imam jedno pitanjce, ako tko ima nekakva pitanja na zaokruzivanje koja se ponavljaju ..imam ja tu neka s pravokutnika od prije, al ih je 221 :/ , a ubrzala bi malo ponavljanje, kampanjac sam pa moram. hihi bit cu zahvalna do neba :D mozda neko zaradi i cokoladu ;)
Ne znam...vidjet ćemo. Pise u knjizi ' stvarno promatrajuci, pravomocan i izvrsan akt moze biti nezakonit...'

Jelchy

Može netko odg. na ova pitanja (ali samo ako su 100% sigurni) :p

Moguće metode popunjavanja pravnih praznina:
a) otvaranjem zakonodavnog pitanja
b) doslovnim tumačenjem
c) popunjavanjem prema pravilima običajnog prava
d) da sudac sam postavi pravno pravilo kao da je zakonodavac
e) analogijom
f) upućivanjem na opća načela prava

Medjusobni odnosi državnih organa:
a) odnos jednakosti i ravnopravnosti
b) nadredjenosti i podredjenosti
c) da više tijelo daje nižem upute
d) da niže tijelo daje višem upute

Proturječje izmedju dvaju ili više pravnih normi je:
a) pravna praznina
b) analogija
c) antinomnija
d) može se riješiti samo metajuridičkim načelima

Doktrirana interpretacija je:
a) nema pravno obveznu snagu
b) s obzirom na obveznu snagu
c) koja djeluje snagom uvjerljivosti
d) koja se razvija djelatnošću stručnjaka znanstvenika

Ako se adresat ne ponaša u skladu sa zahtjevom pravne norme pa se na njega mora primjeniti sankcija, kažemo da postoji:
a) primarna efikasnost
b) primarna neefikasnost
c) sekundarna efikasnost
e) totalna neefikasnost

Dijete od 10 godina:
a) ima djelatnu sposobnost
b) može biti zakonodavac
c) ima pravnu sposobnost
d) može biti kupac auta
e) može biti tužitelj u parnici

Sudski precedenti su:
a) koji vrijede samo za inter pares
b) koji vrijede pro futuro
c) koji vrijede kao općeobvezan obrazac sudovima
d) izvor prava
e) obilježje kontinentalnog pravnog sustava
f) -.--- anglosaksonskog -.---

fikcija je činjenica koja:
a) vjerovatno postoji
b) se uzima od pravnog poretka da postoji
c) mišljenje prava i o pravu

katyy

Može netko odg. na ova pitanja (ali samo ako su 100% sigurni) :p

Moguće metode popunjavanja pravnih praznina:
a) otvaranjem zakonodavnog pitanja
b) doslovnim tumačenjem
c) popunjavanjem prema pravilima običajnog prava
d) da sudac sam postavi pravno pravilo kao da je zakonodavac
e) analogijom
f) upućivanjem na opća načela prava

Medjusobni odnosi državnih organa:
a) odnos jednakosti i ravnopravnosti
b) nadredjenosti i podredjenosti
c) da više tijelo daje nižem upute
d) da niže tijelo daje višem upute

Proturječje izmedju dvaju ili više pravnih normi je:
a) pravna praznina
b) analogija
c) antinomnija
d) može se riješiti samo metajuridičkim načelima

Doktrirana interpretacija je:
a) nema pravno obveznu snagu
b) s obzirom na obveznu snagu
c) koja djeluje snagom uvjerljivosti
d) koja se razvija djelatnošću stručnjaka znanstvenika

Ako se adresat ne ponaša u skladu sa zahtjevom pravne norme pa se na njega mora primjeniti sankcija, kažemo da postoji:
a) primarna efikasnost
b) primarna neefikasnost
c) sekundarna efikasnost
e) totalna neefikasnost

Dijete od 10 godina:
a) ima djelatnu sposobnost
b) može biti zakonodavac
c) ima pravnu sposobnost
d) može biti kupac auta
e) može biti tužitelj u parnici

Sudski precedenti su:
a) koji vrijede samo za inter pares
b) koji vrijede pro futuro
c) koji vrijede kao općeobvezan obrazac sudovima
d) izvor prava
e) obilježje kontinentalnog pravnog sustava
f) -.--- anglosaksonskog -.---

fikcija je činjenica koja:
a) vjerovatno postoji
b) se uzima od pravnog poretka da postoji
c) mišljenje prava i o pravu
1. točno je a c d i e
2. točno je a b i c
3. točno je c

mape5

Super Moderator
1.Ako se adresat NE ponaša u skladu sa zahtjevom pravne norme pa se na njega mora primijeniti sankcija, kažemo da postoji:
a) primarna efikasnost
b) primarna neefikasnost
c) sekundarna efikasnost
e) totalna neefikasnost

dgovorili su b, d i e

ja nalazim u knjizi samo b i d, ovu totalnu nisam nigdje ni vidla

jel ima di ta totalna? i kaj je ovdje točno?

.
ovdje bi trebao biti točan odgovor samo C
mislim da je "totalna" navlakuša, ne znam ni ja, neefikasnost svakako stoji kada adresat dispoziciju ne posluša, a sankciji izbjegne. Mislim da ovi pojmovi primarne i sekundarne neefikasnosti ne stoje, jer glavna podjela je na primarnu, skeundarnu efikasnost. Neefikasnost je posljedica primarne i seknundarne neefikasnosti.

za točnost, ako sam ja nešto krivo interpretirala imate u knjizi na str 31 STRUKTURA PRAVA.

ako je nešto krivo molim da me se ispravi, jer spremam za petak pa de zeznem u testu ako dođe ovakvo pitanje.

Tenčica

Kolege molim pomoć, ako ne tko zna odgovore na ova dva pitanaj:

1.) Dijete od 9 godina može biti:
a) kupac motorkotača
b) zastupani
c zastupnik
d) punomoćnik
e) opunomoćitelj

2.) Dijete od 10 godina:
a)ima djelatnu sposobnost
b) može biti zakonodavac
c) ima pravnu sposobnost
d) ima deliktnu sposobnost
e) može biti kupac auta
f) može biti tužitelj u parnici
g) ima ograničenu pravnu sposobnost

Tnxxx :))

Jelchy

mislim da je "totalna" navlakuša, ne znam ni ja, neefikasnost svakako stoji kada adresat dispoziciju ne posluša, a sankciji izbjegne. Mislim da ovi pojmovi primarne i sekundarne neefikasnosti ne stoje, jer glavna podjela je na primarnu, skeundarnu efikasnost. Neefikasnost je posljedica primarne i seknundarne neefikasnosti.

za točnost, ako sam ja nešto krivo interpretirala imate u knjizi na str 31 STRUKTURA PRAVA.

ako je nešto krivo molim da me se ispravi, jer spremam za petak pa de zeznem u testu ako dođe ovakvo pitanje.
ne mislim da si u potpunosti u pravu. Hvala ti :)

mersault

Jel bi netko mogao navesti naslove cijelina iz obje knjige?

Na stranici katedre OTPD piše da su esejska pitanja ti naslovi.

Hvala.

ethna f

primarna neefikasnost je jer norma nije efikasna, a ako ce prekrsitelj biti kaznjen, znaci sankcija ce biti efikasna, to je sekundarna efikasnost. odgovor: b i c. za totalnu neefikasnost neznam sto je al ako se misli na primarnu i sekundarnu neefikasnost skupa, svejedno nije tocno. ...to po mome

primarna neefikasnost je jer norma nije efikasna, a ako ce prekrsitelj biti kaznjen, znaci sankcija ce biti efikasna, to je sekundarna efikasnost. odgovor: b i c. za totalnu neefikasnost neznam sto je al ako se misli na primarnu i sekundarnu neefikasnost skupa, svejedno nije tocno. ...to po mome

katyy

društveni ugovor je na 164 165 itd str kod pravnog akta - teorijsko obuhvaćanje ove prakse...

matejica

Danas sam bila na usmenom kod Savića pa efo da podijelim s vama svoje dojmove :cool: Znači, na pismenom sam jedva dobila neku jadnu dvojku (-2) :sad: I vidim poslije da imam usmeni kod Savića-odmah mi je pao mrak na oči jer svi pričaju Savić ovo, Savić ono :blabla: Kad ono, dođem tam i čovjek me pita taaaakooo lagana pitanja, znači skroz neke opće stvari i još na kraju dobijem 3 :proud: Pitao me svrhu kažnjavanja, dijelove pravne norme, relativno određenu dispoziciju ( jer to nisam znala u ispitu ). Dečka prije mene je pitao pravne lijekove, hijerarhiju pravnih akta i posljedice pravomoćnosti mislim. Ugl, znam da sam se raspisala al meni je Savić fakat bio super i mislim da ga se ne treba bojati, štoviše sad mi je žao kaj nisam malo bolje to naučila. Bitno da je ocijena u indeksu :jumping:

SheSun

Danas sam bila na usmenom kod Savića pa efo da podijelim s vama svoje dojmove :cool: Znači, na pismenom sam jedva dobila neku jadnu dvojku (-2) :sad: I vidim poslije da imam usmeni kod Savića-odmah mi je pao mrak na oči jer svi pričaju Savić ovo, Savić ono :blabla: Kad ono, dođem tam i čovjek me pita taaaakooo lagana pitanja, znači skroz neke opće stvari i još na kraju dobijem 3 :proud: Pitao me svrhu kažnjavanja, dijelove pravne norme, relativno određenu dispoziciju ( jer to nisam znala u ispitu ). Dečka prije mene je pitao pravne lijekove, hijerarhiju pravnih akta i posljedice pravomoćnosti mislim. Ugl, znam da sam se raspisala al meni je Savić fakat bio super i mislim da ga se ne treba bojati, štoviše sad mi je žao kaj nisam malo bolje to naučila. Bitno da je ocijena u indeksu :jumping:
čestitam. :wink5:
pitanje, otkud si učila, knjige ili skripta, i ako je skripta, koja?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks