AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Tourniquet

jane doe.
Evo danas teme sa eseja:
izvršna i upravna funkcija
protupravnost i pravna odgovornost
tumačenja pravnih pravila - povijesno tumačenje

Pomoć ljudi, imam sutra usmeni u TMT 3, ne znam točno di je to? Znam da je to adresa tam di je knjižara al ne znam di točno je ta zgrada???

Saraa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li se ispit iz uvoda sastoji od 10 pitanja na zaokruživanje i 3 esejska pitanja ??? I koliko bi trebalo za prolaz ???

vibica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li se ispit iz uvoda sastoji od 10 pitanja na zaokruživanje i 3 esejska pitanja ??? I koliko bi trebalo za prolaz ???
da, 10 i 3. treba točno riješiti 5 pitanja na zaokruživanje da bi se esej uopće gledao. a onda su sve nijanse. ovisi tko ispravlja, kako si napisala (sažeto i jasno, ili nešto konkretno pa pišeš šire o tome...) i tak :D
na usmenom se još konačno definira ocjena.

Tourniquet

jane doe.
Evo ja položila 1. ispit u životu :cheer::cheer: :laughing:
Bila danas kod prof. Preložnjak na usmenom sa još 9 ljudi. Bila je jako ugodna i draga i stvarno je pitala samo osnove, niš teško. Zbilja pozitivno iskustvo!
moja 4 pitanja: skupštinska republika, načini stjecanja državljanstva, isključenje protupravnosti, pravna grana..

još se sjećam od drugih: pravni sustav i dijelovi, pravna norma, zakonodavni postupak, parlamentarna republika, grupe prava, teritorij države, monarhija, stanovništvo u oba smisla, elementi pr, odnosa, pravna i djelatna sposobnost, može li pravna biti oduzeta, ograničenja djelatne sposobnosti, fikcija

only girl

kakva su esejska pitanja na ispitu?dobijemo samo neki pojam pa se treba raspisati ili ima podpitanja?koliko se treba raspisati i koliko ih treba točno odg za prolaz

Na esejskom pitanju dobijes samo pojam ili neki podnaslov iz knjige, nema nikakvih podpitanja. Moraš odgovoriti na sva tri pitanja, a ako odgovoriš samo na dva ona moraju biti savršeno napisana da bi prosla. Piši sve što znaš, al pazi na vrijeme. I naravno moraš imati pet točnih na zaokruživanje da bi ti uopce gledali eseje.

beatgormit

Vidim da nitko nije ili se možda varam, ali da vam napišem što je bilo na esejima u drugoj grupi pisanoj u petak - Parnični i izvanparnični postupak, Subjektivno pravo - definicija i poseban osvrt na podjele istog i na kraju Pravne praznine.

Budući sam položio, išao sam i na usmeni kod asis. Oršolić - uglavnom se držala pitanja s prvog kolokvija - teritorijalno more, unutarnje morske vode, epikontinentalni pojas, stanovništvo u širem smislu, stjecanje državljanstva, zakonodavni postupak, ograničene i neograničene monarhije. Bilo je tu i pitanja o protupravnosti, isključenja protupravnosti, svrhe kažnjavanja, pravni lijekovi (remonstrativni i devolutivni)...

Drž'te se!!

blackdevil

ej ljudovi, moze mala pomoc? ako netko zna odg na ova pitanja?

Dosjelost je:
a)pravni institut kojim se faktični odnos pretvara u pravo
b)priznata u svim pravnim sustavima
c)isto što i zastara
d)stjecanje subjektivnog prava pretpostavkama kroz određeno vrijeme
e)danas nedopustiva
f)subjektivno javno pravo

. Pravne norme se od ostalih druš. I pravnih normi razlikuju po:
a)sadržaju
b)vezanosti za pravnu vlast
c)pismeni ili napisani oblik
d)roku trajanja
e)načinu osiguranja njihove djelatnosti
f)druš.vrijednostima koje uređuju

juridička načela:
a)kriterij hijerarhije
b)vremena
c)specijalnosti
d)lex priori derogat legi inferiori
e)lex posteriori derogat legi priori
f)lex speciallis derogat legi generali
hvala ! ;)

.ivy.

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ej ljudovi, moze mala pomoc? ako netko zna odg na ova pitanja?

Dosjelost je:
a)pravni institut kojim se faktični odnos pretvara u pravo
b)priznata u svim pravnim sustavima
c)isto što i zastara
e)danas nedopustiva
f)subjektivno javno pravo

. Pravne norme se od ostalih druš. I pravnih normi razlikuju po:
a)sadržaju
b)vezanosti za pravnu vlast
d)roku trajanja
e)načinu osiguranja njihove djelatnosti
f)druš.vrijednostima koje uređuju

juridička načela:
a)kriterij hijerarhije
b)vremena
c)specijalnosti
d)lex priori derogat legi inferiori
e)lex posteriori derogat legi priori
f)lex speciallis derogat legi generali
hvala ! ;)
dosjelost :
Pravne norme se od ostalih druš. I pravnih normi razlikuju po:
a)sadržaju
d)roku trajanja
juridička načela: sve je tocno

katyy

dosjelost :
Pravne norme se od ostalih druš. I pravnih normi razlikuju po:
a)sadržaju
d)roku trajanja
juridička načela: sve je tocno
Ovo ti za normu nije točno.Pravnoj normi nije bitan sadržaj oblik ni koliko dugo će biti na snazi.
Važna joj je vezanost za državu i druge pravno stvaralačke čimbenike te njezina učinkovitost djelotvornost i efikasnost

nogalo007

Može mi netko pomoći,molim vas!
Uglavnom,imam neka pitanja koj sam našla na forumu,ali ne znam bas sve odgovore tj. dvosmisleni su pa sam onda nedoumici.
Ako netko zna odgovore,neka slobodno napise :D

Sud je :
s) transpersonalan
b) donosi presude i rješenja
c) rješava i upr.sporove
d) prema načelu podjele vlasti
e) ne provodi izvanparnične postupke
f)je impersonalan

Pod pojmom nadležnosti se podrazumijeva:
a)mjerodavnost
b)komptentnost
c)djelokrug rada
d)sukob između organa

Interpelacije obuhvaćaju:
a)mogu uzrokovati ostavku premijera
b)na njihovoj osnovi parlament može izglasati nepovjerenje vladi
c)dijalog između premijera i kralja
d)pitanja koja mogu članovi parlamenta upućivati vladi a mogu se odnositi i na pitanja iz privatnog života ministara i kralja
e)mogu obuhvaćati i pritužbe građana na rad vlade

Objektivno pravo:
a) okuplja sve postojeće pravne norme u zemlji
b)je grana prava
c)je skup svih onih ovlaštenja koja imaju prvni subjekti na osnovi postojanja
pravne norme
d) pravna norma koja određuje da sve fizičke osobe s navršenih 18 god.imaju biračko pravo
e) je pravo osobe x koja je navršila 18.god da izađe na izbore i glasa

Bit državne vlasti sačinjavaju:
a)teritorij
b)stanovništvo
c)vlast
d)pravo

Sumrak parlamenta znači:
a)isticanje jake ličnosti
b)ukidanje rada političkih stranaka
c)činovnička vlada
d)vojna ili policijska vlada
e)pretjerano jačanje uprave i slabljenje zakonodavstva

Vacatio legis znači:
a)oslobođenje od zakona
b)neobvezatnost zakona
c)razdoblje od časa publikacije do časa stupanja na snagu
d)povod zakona

Kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi svima poznati primjeri su za:
a) ratio legis
b) accasio legis
c) pretpostavka pravna i o pravu
d) presumptio iuris
e) fikcija

beatgormit

Sud: a, b, c, d (ovo zadnje provjeri)
Nadležnost: čini mi se da svi odgovori pašu
Interpelacije: a, b, d
Objektivno pravo: a, d
Bit državne vlasti: ništa nije točno, jer je riječ o elementima države
Sumrak parlamenta: tu je sve točno
Vacatio legis: a, b, c
Pravni poredak: e

Svakako još jednom sve dobro provjeriti!

danchika

jel nije Sumrak parlamenta samo pod e) , a nakon što se desi sumrak onda nastaje nešto od ostalog navedenog? ja sam to tako shvatila. Sumrak je jedno, a nakon njega dolazi npr.činovnička vlada itd...

i pojam nadležnosti mi je upitan odgovor pod d). nadležnost kao pojam znači sukob? mislim da to nije jer sukob može biti i ne mora bez obzira na nadležnost, ha?

nogalo007

jel nije Sumrak parlamenta samo pod e) , a nakon što se desi sumrak onda nastaje nešto od ostalog navedenog? ja sam to tako shvatila. Sumrak je jedno, a nakon njega dolazi npr.činovnička vlada itd...

i pojam nadležnosti mi je upitan odgovor pod d). nadležnost kao pojam znači sukob? mislim da to nije jer sukob može biti i ne mora bez obzira na nadležnost, ha?

Sumrak parlametarizma je pojava kad uprava ima veću snagu od zakonodavnog tijela čija snaga opada. A predstavnički organi bivaju potisnuti raznim oblicima ''pobjedničk''e uprave,kao što su :
isticanje jake ličnosti
ukidanje rada političkih stranaka
činovnička vlada
vojna ili policijska vlada

E sad,da li to spada u sumrak parlamentarizma,to ne znam. Zato sam pitala :D

danchika

Eseji: teritorij suvremene drzave, fikcije i presumpcije, pravni institut i grupe prava-naci poveznicu , tak nesto., pravne cinjenice,skupstinska rep.
A od pitanja-protupravnost,predsjednicka rep.,teritorij drzave,radno i soc.pravo..nemrem se sjetit...
Al ne kuzim kako se ocjenjuju eseji? Bas svi moraju biti napisani ili bar dva?

london

Ja prošla ..eseji: pojam republike ,a posebno o skupštinskoj,pravne činjenice,protupravnost i isključenje protupravnosti..
pitanja: stjecanje državljastva,upravno pravo,pravna sposobnost,parlamentarna republika,ništavost pravnog akta,zakonsko zastupanje, isključenje protupravnosti,nešto u vezi akta upravnih organa...

mape5

Super Moderator
Eseji: teritorij suvremene drzave, fikcije i presumpcije, pravni institut i grupe prava-naci poveznicu , tak nesto., pravne cinjenice,skupstinska rep.
A od pitanja-protupravnost,predsjednicka rep.,teritorij drzave,radno i soc.pravo..nemrem se sjetit...
Al ne kuzim kako se ocjenjuju eseji? Bas svi moraju biti napisani ili bar dva?
helou i ja sam roknula samo tako mislim da ze ovaj predmet na pismenom moramo znati perića napmet.
eseji: ko i tvoji, od pitanja je bilo pravomoćnost s nekim glupim odgovorima, pravni lijekovi, tijela državne uprave s odgovorima nešto tipa provode politiku, i sad ja nisam zaokružila "da moraju raditi po načelu efikasnosti". nisam zaokružila zato što sam mislila, a i znam, da je to načelo upravnog postupka, ali i to je trebalo zaokružiti :angry: jer tijela državne uprave moraju raditi po načelu efikasnosti, bez obzira kaj uz t nije pisalo efikasnosti i racionalnosti, kužiš; pa nešto o predsjediku republike, ugovorno zastupstvo. Išla sam vidjeti svoj test, naravno da eseje nisu ni čitali ako nemaš bar 5 bodova na zaokruživanje. Moje eseje je tetka pročitala, bila je zadovoljna teritorijem, nešt se malo nad fikcijama i objsnila je kako smo trebali povezati pravnu ustanovu i pravnu grupu. zapravo eseji su mi bili super. prijavit ću opet ispit pa ko ga šiša, sljedeći rok je u 4 mj. ali gomilaju se ti ispiti.
stvarno nisam mislila da je to tak sj... ne znam da li ja nešto krivo povezujem, al kad sam vidjela da je samo 10 ljudi prošlo na pismenom, prenerazila sam se. Ja sam optimist u životu, ali ovo me baš dotuklo. Mislim, da nisam učila još bi i rekla ajd, nisam učila drugo nije za očekivati. al baš sam se trudila. tak bum nabubala taj DIP da bum na kraju položila s 5 :blabla: i doć pred profu :cice:

Ja prošla ..eseji: pojam republike ,a posebno o skupštinskoj,pravne činjenice,protupravnost i isključenje protupravnosti..
pitanja: stjecanje državljastva,upravno pravo,pravna sposobnost,parlamentarna republika,ništavost pravnog akta,zakonsko zastupanje, isključenje protupravnosti,nešto u vezi akta upravnih organa...
čestitam

london

Cure,ovo za tijela državne uprave da moraju raditi po načelu efikasnosti piše na 59. strani u knjizi...piše vam baš po kojim načelima se odvija djelatnost tijela uprave i koje propise provode.. :)

natasha

Molim za mali savjet, koliko je potrebno za spremiti ovaj ispit iz knjige? Znam da je to individualno ali onako u grubo, da znam ima li smisla prijaviti ispit za 24.02?

mape5

Super Moderator
Molim za mali savjet, koliko je potrebno za spremiti ovaj ispit iz knjige? Znam da je to individualno ali onako u grubo, da znam ima li smisla prijaviti ispit za 24.02?
3 mjeseca, 3x pročitati obje knjige i napraviti si svoje bilješke, pa sve ponoviti uz neku skriptu :D
tak je kod mene i nikako da prođem

danchika

potrebno je biti dosta dobro pripremljen, a naročito radi eseja, i moj savjet ti je da učiš samo iz knjige. :kava:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks