AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Tourniquet

jane doe.
Evo mene s kolokvija ..bilo je dosta lagano, malo zeznuto na nekim pitanjima (dvoumila sam se dal da zaokružim samo jedno ili i drugi odgovor) al sve u svemu ok. Očekivala sam neke detalje i sl. a bilo je stvarno osnovno.

evo kaj je bilo čega se sjećam: transpersonalnost, zakonodavna inicijativa, publikacija, obilježja parničnog postupka, suverenost, elementi države, autonomija u pravu, obilježja monarha, u kojem obliku vladavine nema klasičnog kabineta ministra (predsjednička repub.) ...

Rekli su rezultati danas popodne. :crazy:

brucosicaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
slazem se,nije bas prelagano...nije bilo nekih detaljnih stvarcica al opet nije lagano jer se dosta zbunis kad neznas dal da zaokruzis sve odgovore il ne...po meni preglupo,past cu a mozda znam vise od nekog tko ce proc i manje je ucio.

5ryca

slazem se,nije bas prelagano...nije bilo nekih detaljnih stvarcica al opet nije lagano jer se dosta zbunis kad neznas dal da zaokruzis sve odgovore il ne...po meni preglupo,past cu a mozda znam vise od nekog tko ce proc i manje je ucio.al jbga,takav je zivot o_O
ja mislim da je za ovaj tip kolokvija najpametnije par dana prije i NA DAN onak skoncentrirano kjnigu pročitat (tih 100str je izvedivo) da ostane friško u glavi..ne znam..ja isto sumnjam da ću proć

mape5

Super Moderator
ufff... bila na kolokviju, glava me boli još uvijek, nisam sigurna da ću proći :unsure:
od pitanja se sjećam:
normativni jezik, obalno more, državna prisila, apsolutna monarhija, skupštinska republika,

eto tog se sjećam :tongue2:

.ivy.

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
evo pitanja iz moje grupe: vacatio legis, nacela upravnog postupka, sto spada u organizaciju, odnosi drzavnih organa, koje akte donose sudovi, uz nadleznost se veze: pa si bili nabrojani neki pojmovi, parlamentarna republika, stanovnistvo u sirem smislu, nacini stjecanja drzavljanstva, dvostruki kolosjek...

beatgormit

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitanja - službeni jezik, obalno more, centralni i necentralni organi, konfederacija, ustavni sud, načelo saslušanja stranaka...

mdrvari

ja sam na prvom kolokviju imala; što znaci da je drzavni prgan trenspersonalan,zakonska inicijativa,gdje ne postoje ministri koji su og+dgovorni vldani( bilo je ponudjeno neogranicena monarh,predsjedničk rep,parlament rep),elementi drzave,stanivnistvo u širem smislu,,sve to na zaokruzivanje

LuckyIvana

info o današnjem ispitu...pitanja vrlo lagana i žao mi je što su dvije djevojke otišle i nisu izašle jer je zaista dao lagana pitanja u B grupi: zakonodavni postupak, ograničene monarhije i pravne praznine...A grupa: parlamentarna republika, antinomije...trećeg se ne sijećam...
prof. Barbara - predivna jednom riječi...pita po 3 pitanja, bez potpitanja...samo najosnovnije...mene je pitala radno i socijalno pravo...teritorij...ne sijećam se više jer smo odmah imali i usmeni, skoro čitav dan na faksu...umorna ko pas...ali je 3 u indexu :)))

Bumblebee

info o današnjem ispitu...pitanja vrlo lagana i žao mi je što su dvije djevojke otišle i nisu izašle jer je zaista dao lagana pitanja u B grupi: zakonodavni postupak, ograničene monarhije i pravne praznine...A grupa: parlamentarna republika, antinomije...trećeg se ne sijećam...
prof. Barbara - predivna jednom riječi...pita po 3 pitanja, bez potpitanja...samo najosnovnije...mene je pitala radno i socijalno pravo...teritorij...ne sijećam se više jer smo odmah imali i usmeni, skoro čitav dan na faksu...umorna ko pas...ali je 3 u indexu :)))
mozes li mi molim te reci u kojoj knjizi je odg na radno i socijalno pravo i koja strana? hvala :)

LuckyIvana

mozes li mi molim te reci u kojoj knjizi je odg na radno i socijalno pravo i koja strana? hvala :)
radno i socijalno pravo je GRANA PRAVA - to spada u dio knjige PRAVNI SUSTAV - nemam knjigu kod sebe trenutačno ali tamo ti se isto nalazi.

Tourniquet

jane doe.
Rekli su danas popodne, predvečer.

Kolokvij: retroaktivnost zakona, prestanak pravnog odnosa, da li je vjerodostojnost isprava pretpostavka ili fikcija, pretpostavke ugovornog zastupanja, pravna osoba, viša sila, objektivni element protupravnosti, partikularna norma, posebna pravna norma, dosjelost

dana

evo pitanja sa 2. kolokvija kojih se sjećam:
1. Kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi svima poznati primjeri su za...
2. Zastupanje
3. Čovjek
4. Kada mogu prestati pravni odnosi?
5. Generalna pravna norma
6. Pojedinačna pravna norma
7. Elementi pravnog odnosa

beatgormit

6 bodova na prvom.. ostala na drugom čist da vidim - 1 bod.. nije loše :happy:

evo pitanja sa 2. kolokvija kojih se sjećam:
1. Kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi svima poznati primjeri su za...
2. Zastupanje
3. Čovjek
4. Kada mogu prestati pravni odnosi?
5. Generalna pravna norma
6. Pojedinačna pravna norma
7. Elementi pravnog odnosa
Dodajem:

I/ Činjenje štete po dužnosti - koje su tu bile zamke (naučite sve što piše pod tim odlomkom u knjizi)
II/ Prestanak pravnog odnosa - tu se spominje i prijeboj, konfuzija, smrt fizičke osobe
III/ Diskrecijska ocjena

Uglavnom zamki koliko hoćete, a najveća je ona kod generalne pravne norme, koju očito ne treba miješati s općom.

<2. Sud je :
s) transpersonalan
b) donosi presude i rješenja
c) rješava i upr.sporove>

Tu imam jedno pitanje - na prijašnjim stranicama ove teme pod točnim odgovorima zaokruženi su a) i b). Pa, zar tu nije točan i odgovor pod c), jer tko rješava upravne sporove ako ne sud i to upravni.

mape5

Super Moderator
prvi kolokvij:
bilo je nešto tipa pravni subjekt, pravni objekt, razlika između pravne norme i društvene ili tako nekako

Borndead

Evo pitanja sta se tice ispita iz uvoda.
Jel forma ispita kao i kolokviji 10 pitanja na zaokruzivanje samo plus 3 eseja?
I jel se isti dan odrzava usmeno ispitivanje?
Bio bih zahvalan, ako bi mi netko mogao malo proceduru objasnit.

Tenčica

Forma ispita: 1o pitanja na zakruživanje-15min, onda 3 eseja-45min, za usmeni dio ti ne znam...
Evo pitanja sta se tice ispita iz uvoda.
Jel forma ispita kao i kolokviji 10 pitanja na zaokruzivanje samo plus 3 eseja?
I jel se isti dan odrzava usmeno ispitivanje?
Bio bih zahvalan, ako bi mi netko mogao malo proceduru objasnit.

.ivy.

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ja sam isla samo na ispravak... a pitanja su bila: norma s obzirom na teritorijalnu valjanost, kongentna norma, abrogacija, teritorijalno nacelo, kazna u sirem smislu(ne mogu se sjetit dal je bilo popravljanje nanesene stete ili satisfakcija), prirodni događaji,pravna i djelatna spospbnost, pretpostavke za ugovorno zastupanje, pravni objekti,prestanak pravnih odnosa...

dana

evo pitanja s trećeg kolokvija:
-pravni akt
-pravna tehnika
-pravni institut
-pravni lijekovi
-uredba iz nužde
-građansko pravo
-međunarodno pravo
-kriterij hijerarhije
-materijalna nezakonitost pravnog akta
-mislim da je kauzalnost bila još, al' nisam sigurna.

Za 4. je asistentica rekla da se pišu 3 eseja, svaki iz jedne cijeline po kolokvijima, piše se 45 min.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks