AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

tort_a

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
načela upravnog postupka mislim da zadnje nije točno jer je pomoć neukoj osobi kod načela uprave!! ja bar mislim tak...
vidla sam za dosjelost prije na forumu il na pravokutniku da je kao priznata u svim pravnim sustavima al to neznam jel točno.. ja bi stavila da nije kak si i ti..
2. Kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi svima poznati primjeri su za:
a) ratio legis
b) accasio legis
c) pretpostavka pravna i o pravu
d) presumptio iuris
e) fikcija
- kaj nije to c i d???
oblik vladavine spada još pod e
pojam organizacije i ljudi spadaju
sud nije imperosnalan ( piše u knjizi!!)
Pravna tehnika je niz uputa kako da se pravo_ pod f je još
mislim da pod pravni institut spada i sveučilište u zg-u :S al nisam ziher
ovo ostalo bi i ja tako riješila!!
ak sam ja u krivu nek me neko ispravi :D sretno sutra

načela upravnog postupka mislim da zadnje nije točno jer je pomoć neukoj osobi kod načela uprave!! ja bar mislim tak...
vidla sam za dosjelost prije na forumu il na pravokutniku da je kao priznata u svim pravnim sustavima al to neznam jel točno.. ja bi stavila da nije kak si i ti..
2. Kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi svima poznati primjeri su za:
a) ratio legis
b) accasio legis
c) pretpostavka pravna i o pravu
d) presumptio iuris
e) fikcija
- kaj nije to c i d???
oblik vladavine spada još pod e
pojam organizacije i ljudi spadaju
sud nije imperosnalan ( piše u knjizi!!)
Pravna tehnika je niz uputa kako da se pravo_ pod f je još
mislim da pod pravni institut spada i sveučilište u zg-u :S al nisam ziher
ovo ostalo bi i ja tako riješila!!
ak sam ja u krivu nek me neko ispravi :D sretno sutra

tamchika

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da daaaa ljudi sigurno spadaju u organizaciju :DDDDDDD, slučajno sam to izostavila, za oblik vladavine piše da su samo ova dva što sam označila, tako mi piše bar u skripti,sad moguće da to nije dobro, za sud hvala jer nisam bila ziher uopće, a za ovo kad pravni poredak uzima da su svi pravni propisi bla bla bla...nisam uopće ziher, većina je odgovorila samo fikcija, a koliko god da tražim ne mogu nać jer mi je općenito malo zbunjeno to pitanje i sve navedeno. Načela upravnog postupka je pomoć neukoj stranci jer sam završila Upravnu pa sam pisala maturski rad na temu upravnog postupka :D ako netko još zna nešto o ovim pitanjima gdje se dvoumimo nek pomoooognee :D

lix

evo pitanja od danas..
1.Drzavni organi,prema sastavu,mogu biti:
a)pojedinacni
b)centralni
c)kolegijalni
d)necentralni(lokalni)
e)mjesoviti

2.Nacela upravnog postupka su:
a)nacelo zastite prava gradana
b)nacelo zakonitosti
c)nacelo urednog i humanog kontakta s gradanima
d)nacelo materijalne odgovornosti
e)nacelo saslusanja stranaka

3.Drzavljanstvo:
a)je status koji za sobom povlaci odredena prava i obveze
b)imaju bipatridi
c)se moze steci sukcesijom drzava
d)imaju i apatridi
e)se ne moze steci vec samim cinom asimilacije

4.Kategoricka pravila:
a)se primjenjuju onako kako su i donesena
b)adresatima ostavljaju slobodu u postupanju
c)onemogucu slobodno odabiranje ili slobodnu raspolozbu adresata
d)se primjenjuju samo ako adresati nisu sami izvrsili zakonom dopustenu raspolozbu
e)presutno ili izricito sadrze klauzulu-ako stranke drugacije ne odrede-

5.Opci pravni akt:
a)ureduje konkretan,vec postojeci drustveni odnos
b)je npr. Kazneni zakon
c)sadrzi pravne norme koje anticipiraju niz buducih situacija
d)je npr.sudska presuda o razvodu braka
e)je npr. precedent

6.Punomoc moze prestati:
a)smrcu opunomocitelja ili punomocnika
b)opozivom od strane opunomocitelja
c)odbijanjem punomocnika
d)izvrsenjem posla
e)gubitkom poslovne sposobnosti opunomocitelja ili punomocnika

7.Fikcija je:
a)zamisljanje nekih cinjenica od strane pravnog poretka
b)npr. zaceto dijete smatra se vec rodenim,ako se radi o njegovim probitcima
c)sredstvo kojim pravo sankcionira imaginarno stanje
d)npr. muz majke je otac djeteta
e)pravna cinjenica koja se ne moze oboriti protudokazom

8.Sustavne jedinice prava:
a)pravni institut ili ustanova
b)pravni odnos
c)pravna norma
d)pravna grupa
e)pravni akt

9.Teleolosko tumacenje osobito obraca paznju na:
a)povod donosenju pravnog pravila
b)ratio legis
c)svrhu zakona
d)cilj zakona
e)prijasnje pravno pravilo

10.Antinomije:
a)narusavaju koherentnost sustava prava
b)su i proturecja izmedu normi jednog pravnog akta
c)su i proturecja izmedu nacela pojedinih grana prava
d)se smatraju posebnom tehnikom interepretacije pravnih normi
e)su odraz nesavrsenosti stvaratelja pravne norme

ESEJI: drzava i prisila
odredenost sankcije
obicajno pravo

tort_a

to i mene zanima dal netko zna :(( i da eseji s današnjeg ispita: državni organ, određenost dispozicije i ugovor.. druga grupa država i prisila, određenost sankcije i običajno pravo.. pitanja na zaokruživanje većinom sličnih sa pravokutnika sa skripte otpd pitanja!! i ponavlja se većinom!!!

medvedica

dali zna tko kako je na usmenom kod prof. preložnjak, plizz, zanima me dali puno traži?!
predavačica Preložnjak je super, blaga je, daje ti vremena da si razmisliš dok odgovaraš, po meni imate sreću ako vas ona ispitiva :wink5: ja sam kod nje dobila četvorku :laughing: postavlja najopćenitija pitanja kao o sustavnim jedinicama, fikcija, presumpcija, antinomija, tumačenja normi, uglavnom super je žena sve najbolje o njoj

ivy06

predavačica Preložnjak je super, blaga je, daje ti vremena da si razmisliš dok odgovaraš, po meni imate sreću ako vas ona ispitiva :wink5: ja sam kod nje dobila četvorku :laughing: postavlja najopćenitija pitanja kao o sustavnim jedinicama, fikcija, presumpcija, antinomija, tumačenja normi, uglavnom super je žena sve najbolje o njoj
a kolko si dobila iz pismenog? i kolko vremenski ispituje?

i dal ispituje jednog po jednog ili više onako svakom jedno pitanje pa u krug

April

Vidim da je užasno niska prolaznost.
Ja sam izvanredni student i ne idem na predavanja pa me zanima može li se uopće položiti ispit na taj način i možemo li mi, izvanredni studenti, ići na predavanja za redovne.

ivy06

Vidim da je užasno niska prolaznost.
Ja sam izvanredni student i ne idem na predavanja pa me zanima može li se uopće položiti ispit na taj način i možemo li mi, izvanredni studenti, ići na predavanja za redovne.
mogu, profesori su još i pozivali da dođete na predavanja da bi mogli pristupiti kolokvijima... ne kužim zašto si neki ljudi ne žele olakšati a još im je servirano na nos...svaka čast onima koji uz studij još i rade.

ivaa2010

imam pitanje za one koji su polozili uvod ili bar izlazili više puta na ispit! :D
koliko cesto se pojavljuje pitanje bilo u esejima, bilo u pitanjima na zaokruzivanje, bilo na usmenom o obliku drzavnog uredjenja i Kelsen sa njegovim teorijama?!

Marinica

imam pitanje za one koji su polozili uvod ili bar izlazili više puta na ispit! :D
koliko cesto se pojavljuje pitanje bilo u esejima, bilo u pitanjima na zaokruzivanje, bilo na usmenom o obliku drzavnog uredjenja i Kelsen sa njegovim teorijama?!
ovo prvo kolko se jsećam zna se pojavit,a drugo mislim da ne
al ja sam uvod položila prije godinu i pol tak da možda bi netko drugi bolje znao

Financiranje i Ustavno pravo nema pismenog dijela ispita, tako da nema ni kolokvija. Samo usmeni.
A za informatiku ne znam jel ima kolokvija, ali pismenoga ima.
iz informatike nema kolokvija, samo predrok

tort_a

hvala... nije me pitala fikciju al svejedno hvala :D.. same pohvale za prof. preložnjak jako simpatična i pita same osnove... pitanja: stjecanja državljanstva, generalna norma, impersonalan, transpersonalan, od kolegica konfederacija, protektorat, pravna norma s obzirom na intenzitet neznam više.. ugl same pohvale i pitanja se većinom ponavljaju!! :) :) :)

ivaa2010

hvala... nije me pitala fikciju al svejedno hvala :D.. same pohvale za prof. preložnjak jako simpatična i pita same osnove... pitanja: stjecanja državljanstva, generalna norma, impersonalan, transpersonalan, od kolegica konfederacija, protektorat, pravna norma s obzirom na intenzitet neznam više.. ugl same pohvale i pitanja se većinom ponavljaju!! :) :) :)
čestitam tort_a, bravo bravo!!! :)
a daj mi please reci kako si napisala eseje jer vidim da od onih koji su prosli svi su dobili -2 ili 2, samo dvije osobe su dobili 3 a tako bude uvijek pa mi nije jasno kaj onda treba napisati za 4 ili 5? čitavu knjigu?? zašto uvijek svi dobe 2 iz pismenog???

tort_a

hehe hvala ivaa!! :D ja sam ti prvi esej napisala sve tj stranu i pol, drugi stranu tj sam onak nabrojala vrste ( imala sam dispoziciju ) i napisala neš al ne sve a treći esej sam napisala pol strane isto onak bzvz neš napisala ( imala ugovor ) stim da nije sve bilo točno!! za 4 i 5 fkt neam pojma valjda 10/10 plus svi točno napisani eseji -.- neznam...

ana_

Ja sam izvanredni student i zanima me dali mogu ići kod bilo kojeg profesora na konzultacije ili postoji određeni profesor?

malacale

ma moze se dobiti i vise od 2.iz ovoga,samo se moraju nauciti obadvije knjige temeljito...ja sma dobila 2 al sam svjesno odg krivo na dva pitanja..od straha covjeka uhvati nesigurnost i iako zna sto je tocno pocme ulazit previse u analizu itd...i zezne se...tako da naucit obadvije knjige,malo vise smirenosti na ispitu i 3 i 4 se lako pokupi...:)

marija1104

hej...izasla sam na prosli rok i prosla...bila komisija. Na komisiji su mi bili onaj kresic, barbara i burazin, ali me ispitivao samo burazin...i bio je super :D pitao me nesto za pravne osobe, tumacenja, pravne akte, to su stvarno lagana pitanja, ali ja sam se svejedno gubila i dobila 2, ali ko da je 5 :D sretno svima!!!

Dolla

Miss Gates
Kako god, slažem se sa kolegom Krešom, ovaj je predmet i meni bio najlakši do sada samo što sam ja zabrljala na esejskom kolokviju i uništila si četvorku iz prva tri kolokvija te ju spustila na dvojku. Zadnje dvije skripte su zbilja zahtjevne, svima preporučujem da ih dobro nauče. Za eseje imate skriptu sa svim mogućim temama koja je super, ja sam imala sva tri eseja iz nje, ali nisam dovoljno ponavljala pa sam zato failala -.- Vjerujem da je moguće dobiti i odličan iz ovog ispita, samo treba temeljito naučiti.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks