AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

TuttiFruti

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Eto mali osvrt na usmeni kod prof.Podolnjaka. Pita iz plave knjizice, prošlo je svega 4-5 ljudi. Pitanja: ovlati vlade, sabora, predsjednika, zakonodavna delegacija, imunitet sudaca, tko bira suce vrhovnog suda, ustavna tuzba, sklapanje saveza, kako predsjednik izabire mandatara, interpelacije, izglasavanje nepovjerenja predsjedniku i dalje se ne sjecam. Prolazis ako imas srece, rusi ljude na temelju 1 pitanja (nije se radilo o nekom ful bitnom pitanju)ugl bez da se zna Ustav male su sanse za prolaz.

pravnik5

Bila na usmenom danas kod podolnjaka. pitao me tko izglasava zakone (predsjednik), slobodu izrazavanja, sto su po tom pitanju uveli 2010., ko moze predloziti ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te nacela ustava.. bilo nas je oko 20, proslo je 4 il 5 ljudi, u prvoj i drugoj grupi su bila relativno lagana pitanja, sve dalje, sve teza i rusio je na temelju jednog pitanja.

Nerea

PODOLNJAK-pita samo Ustav;3 pitanja(tko ne zna odg pita sljedećeg) i ako ne znaš 1.pitanje teško da ćeš izvući prolaz-ako se odgovara kod njega potrebnija je više sreća nego znanje

GARDAŠEVIĆ-pita iz Ustava i udžbenika;da vremena da razmisliš i odgovoriš(za razliku od Podolnjaka koji je živčan i traži brzi odgovor);ako vidi da znaš postavit će više pitanja cca 7 kako bi mogao položiti s višom ocjenom;pravednije pita i ocjenjuje od Podolnjaka(npr. kod Podolnjaka netko mora nabrojati sve ovlasti npr. Sabora,a netko ne,dok Gardašević od svakog traži jednak i točan odgovor što je razumljivo i pravedno)-svakog tretira jednako;isto tako Gardašević svakom postavlja novo pitanje što znači da vas neće pitati ono što kolega prije vas nije znao

pitanja od Gardaševića-ovlasti Ustavnog suda RH,uhićenje,prava osumnjičenog ili okrivljenog,nepovredivost doma,pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed,pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti,razlike između materijalne i formalne neustavnosti,d´hondtov sustav,akti Sabora,izbor predsjednika,što se sve odlučuje 2/3 većinom,državno sudbeno vijeće,ustavna tužba,,načelo zakonitosti i ustavnosti,uredbe,izvanredna stanja,donošenje zakona po hitnom postupku

bihter

Podolnjak ne ruši radi gluposti sigurno, neke osnovne stvari se moraju znati. Ja kad sam odgovarala dosla je zenska i nije znala odgovor na pitanje kolko zastupnika ima u saboru? Mislim to bi mogla znat i da nije citala ustav nego da je mozda jednom slucajno upalila televizor kada su bile vijesti pa bi cula koliko ih je u saboru. I jos je nije odmah srusio nego joj je dao da razmisli i jos joj pomogao, i ona svejedno nije znala. I ovo nije predmet koji mozes proc ako ga stvarno ne naucis, mozda netko i uspije, ali mislim da su rijetki. Zato vjerojatno ima toliko negativnih komentara kako profesori ne daju da razmislis, i ostale stvari. I nikakva pitanja od gardasevica, podolnjaka, itd, nema od toga nista. Ja kad sam bila dosta pitanja koja je Podolnjak pitao uopce nema u toj njegovoj skripti u kojoj su navodno sva, a to sam cula i od drugih ljudi. Knjiga i gotovo. Ako si naucio proci ces...

pravnik5

Podolnjak ne ruši radi gluposti sigurno, neke osnovne stvari se moraju znati. Ja kad sam odgovarala dosla je zenska i nije znala odgovor na pitanje kolko zastupnika ima u saboru? Mislim to bi mogla znat i da nije citala ustav
nego da je mozda jednom slucajno upalila televizor kada su bile vijesti pa bi cula koliko ih je u saboru. I jos je nije odmah srusio nego joj je dao da razmisli i jos joj pomogao, i ona svejedno nije znala. I ovo nije predmet koji mozes proc ako ga stvarno ne naucis, mozda netko i uspije, ali mislim da su rijetki. Zato vjerojatno ima toliko negativnih komentara kako profesori ne daju da razmislis, i ostale stvari. I nikakva pitanja od gardasevica, podolnjaka, itd, nema od toga nista. Ja kad sam bila dosta pitanja koja je Podolnjak pitao uopce nema u toj njegovoj skripti u kojoj su navodno sva, a to sam cula i od drugih ljudi. Knjiga i gotovo. Ako si naucio proci ces...
Slazem se da je najbolje uciti po knjizi jer nema stvarno pravila kaj pita.. Mene je jucer pital 2 pitanja koja uopce nisu ni u kakvoj skripti. Al slozila bih se s drugima da oni na pocetku bolje prodju, imaju laksa pitanja. Jucer je na temelju 1 pitanja rusio nekoliko ljudi ( a nisu bila bas previse bitna i osnovna ) Mene je praf namucio i izvukla sam 3.

Helenaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Evo da i ja napišem kratki osvrt: bila sam kod Gardaševića i prošla sam (dobila sam 2). Pitao me pravo vlasništva, nadležnosti Sabora, lokalnu i regionalnu samoupravu, i još jedno pitanje kojeg se ne mogu sjetiti. Druge kolege je pitao organske zakone, ustavnu tužbu, d'Hondtov sustav, najveće vrednote hrvatskog ustavnog poretka (nabrojiti i objasniti za što one znače, koja je njihova svrha), izborne jedinice u RH, nadležnosti predsjednika, nadležnosti vlade, kriterij ograničenja temeljnih sloboda i prava, nepovredivost doma.
Profesor daje puno vremena za razmišljanje i postavlja potpitanja kako bi bilo što izvukao od vas :)

medo-maji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo da i ja napišem kratki osvrt: bila sam kod Gardaševića i prošla sam (dobila sam 2). Pitao me pravo vlasništva, nadležnosti Sabora, lokalnu i regionalnu samoupravu, i još jedno pitanje kojeg se ne mogu sjetiti. Druge kolege je pitao organske zakone, ustavnu tužbu, d'Hondtov sustav, najveće vrednote hrvatskog ustavnog poretka (nabrojiti i objasniti za što one znače, koja je njihova svrha), izborne jedinice u RH, nadležnosti predsjednika, nadležnosti vlade, kriterij ograničenja temeljnih sloboda i prava, nepovredivost doma.
Profesor daje puno vremena za razmišljanje i postavlja potpitanja kako bi bilo što izvukao od vas :)
Šta da ja njemu kažem za PRAVO VLASNIŠTVA? članak 48.?

nikolina94

moze mi netko reci misljenje o Podolnjaku? dosta sam citala ma forumu,ali bi sad neke "svjezije"informacije,od nekog tko je svjeze bio kod njega,kako kazu :covjek se mijenja...Hvala :)

pravnik5

moze mi netko reci misljenje o Podolnjaku? dosta sam citala ma forumu,ali bi sad neke "svjezije"informacije,od nekog tko je svjeze bio kod njega,kako kazu :covjek se mijenja...Hvala :)
Eto, bilo nas je dvadesetak odgovaralo kod njega u utorak. Onima koji su prvi na usmenom, postavlja laksa pitanja. Nemoj naucit polovicno, ako pita neku podjelu, moraas tocno sve nabrojati! Nije toliki bitno da citiras knjigu ili ustav.. Nekoj super ocjeni se nemoj nadati, kod nas je jedna cura sve znala i dobila 3, to kao da mu je maksimalna ocjena.. Sretno !

nikolina94

Eto, bilo nas je dvadesetak odgovaralo kod njega u utorak. Onima koji su prvi na usmenom, postavlja laksa pitanja. Nemoj naucit polovicno, ako pita neku podjelu, moraas tocno sve nabrojati! Nije toliki bitno da citiras knjigu ili ustav.. Nekoj super ocjeni se nemoj nadati, kod nas je jedna cura sve znala i dobila 3, to kao da mu je maksimalna ocjena.. Sretno !
Hvala..meni dosta prolaz :) a koliko vas udje unutra? koliko sam skuzila ne ide po abecedi ili?:razz:

medo-maji

Pa pita izborne jedinice, to je iz knjige. Pa pita aktivno i pasivno biračko pravo, i to je iz knjige...

thunder

Ja odgovoaram u srijedu.. kod podolnjaka odgovaram..znaci trebam znat cijelu onu plavu knjizicu (i izvorisne osnove?) i sve iz onog drugog dijela knjige (temelji ustavnog uredjenja republike hrvatske) ? da se ne oslanjam na njegovu skriptu s pitanjima,ili se mogu oslonit za ponavljanje?

TuttiFruti

Ja odgovoaram u srijedu.. kod podolnjaka odgovaram..znaci trebam znat cijelu onu plavu knjizicu (i izvorisne osnove?) i sve iz onog drugog dijela knjige (temelji ustavnog uredjenja republike hrvatske) ? da se ne oslanjam na njegovu skriptu s pitanjima,ili se mogu oslonit za ponavljanje?
tako je preporucam da ucis iz knjige i ustava a ta njegova pitanja za ponavljanje i da utvrdis koliko znas

thunder

tako je preporucam da ucis iz knjige i ustava a ta njegova pitanja za ponavljanje i da utvrdis koliko znas
Ucila sam po onoj Karlovoj skripti ali uz knjigu, nadam se da mi je to dovoljno za prolaz. i plavu knjizicu naravno.

Smile

Pa pita izborne jedinice, to je iz knjige. Pa pita aktivno i pasivno biračko pravo, i to je iz knjige...
Ovo za izborne jedinice, u knjizi pise samo da ih ima 10, jos jedna za manjine i jedna za dijasporu. Sto jos za to trebamo znati?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks