AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

marionette

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo i ja sam položila sa 5 kod Ane, ali mislim da nepravedno ocjenjuje. Nije mi jasno zašto je toliko ljudi palo ispit, a cura koja je odgovarala samnom po mojem nije bila za prolaz, a dobila je 3!!! :shocked:
Inače ugodan ispit. Pitanja; organski zakon, formiranje vlade, ukidanje i poništavanje propisa, promjene ustava, ustavna tužba, raspuštanje sabora, izbor zastupnika u Hrv. sabor... i puno podpitanja :D

filip01

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
evo da kažem dojmove za gardaševića, bio sam kod njega, trebao sam biti u 10h no on je došao tek u 12h kaže nešto da je imao posla na prvnom, vjerojatno ne bi ni došao da nisam savića, kojeg sam tamo sreo pitao jel možda zna gdje je on, pa ga je i nazvao usput. uglavnom do 12h skupilo nas se 5 za odgovaranje, ja sam prvi otišao, dobio sam 2 nakon što mi je postavio 4 pitanja:eek:vlasti sabora, nekakvi visoki zastupnici u saboru(sut. sudci i puč. pravob.), dhontov sustav i nepovredivost doma. sve to sam rekao kako piše u skripti iz koje sam učio, ali znate njega, pa nije to baš sve, ali to i to bla bla... uglavnom učio sam to 4 dana pa sam i zadvoljan sa 2, makar mislim da bi kod drugih prof. za to odgovaranje dobio i veću ocjenu
-još su tri cure dva dobile, kažu da je njih i podpitanjima gnjavio

Antonia7

Evo ja sam bila kod Ane Horvat i totalno me razočarala...Istina je da se zeza i da atmosfera nije zategnuta ali se zeza i najviše puta naš račun. Izvlači neka pitanja koja postoje u Ustavu ali nisu baš "popularna" na ispitima,da dokaže kako ne znamo sve. pita dosta stvari iz opće kulture pa se čudi jer se to ne zna,a povezano je s Ustavom. Kao npr kojeg datuma slavimo dan nezavisnosit,a kojeg datuma dan državnosti?? "-sramota je da se to ne zna,dođite na drugi rok" :)

Kakva iskustva imate s Podolnjakom?

Ana S.

Držite fige za Ustavno, kakvo je tamo ispitivanje kod Gardaševića, jel strašno? ;) :tongue2:
ja sam ti odgovarala kod gardaševića u 7.mjesecu...i bilo mi je odlično! uglavnom ne voli kad se nastrebeta nego više trebaš razumijeti i lijepo se izražavati i odmah dobivaš višu ocjenu...:laughing:

moonshadow

Ljudi bok! Učim taj Ustav i imam neka pitanja:
Koliko je nacionalnih manjina i koji su predstavnici?
Izborne jedinice??

Ta dva pitanja me toliko muče pa ako netko zna odgovore... please help! :-(

Ovo će biti besana noć...

wolf90

1. Nacionalne manjine :

1. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju 3 zastupnika (Mile Horvat, Ratko Gajić i Milorad Pupovac)
2. Pripadnici mađarske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika (Deneš Šoja)
3. Pripadnici talijanske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika (Furio Radin)
4. Pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine biraju jednog zastupnika (Zdenka Čuhnil)
5. Pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, ruske, turske , ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika ( Nazif Memedi)
6. Pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika (Šemso Tanković)

- 22 nacionalne manjine. Važno pitanje koje je pitala na prošlom roku u vezi nacionalnih manjina je koje im je pravo uskraćeno nedavno. Odgovor je dvostruko pravo glasa.

2. Izborne jedinice

- Imaš 10 izbornih jedinica u RH, te se u svakoj izbornoj jedinici bira po 14 zastupnika. Ukupno je znači 140 zastupnika. Pretvaranje glasova u zastupničke mandate obavlja se pomoću D'Hondtovog sustava. Onda se ukupan broj važečih glasova koji je dobila svaka lista dijeli se s brojevima od 1 do 14.Svaka od tih lista dobiva onoliki broj zastupničkih mjesta u Saboru koliko je postigla pojedinačnih rezultata među 14 brojčano najvećih rezultata.
Onda imaš prohibitivnu klauzulu i opći izborni prag koji iznosi 5% za svaku listu..

Pitanja sa prošlog roka :
1. Ustavna tužba
2. Ustavne promjene iz 1997
3. Državno sudbeno vijeće
4. Sudci (mandat, koja je njihova zadaca, kako se biraju)
5. Nacionalne manjine i koje im je pravo uskraceno
6. Onda je pitala najvažnije datume saborovanja RH , datume koji su obilježili RH. Recimo rušila je 5-6 ljudi na pitanju što je bilo 25.6. Onda je kasnije pitala što je bilo 2 tjedna kasnije, a to je da je prekinut proces razdruživanja SFRJ zbog razdruživanja tromjesečnog moratorija međunarodne zajednice. I kasnije te pita koje jos datume znas ( 8.10.1991., 22.12.1991., 15.1.1992., 5.8.1995., itd)
7. Pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed

Ako si kod Ane deifinitvno top 15 pitanja koje dolaze u 90% slučajeva :
1. Ustavna tužba
2. Ustavne promjene 1997,2000,2001 i 2010. (koje su se promjene dogodile promjenom ustava iz 2010)
3. Nacionalne manjine
4. Državno sudbeno vijeće
5. Retroaktivnost zakona
6. prohibitivna klauzula
7. D'Hondtov sustav
8. Materijalna i Formalna neustavnost
9. Datumi
10. Izvori ustavnog prava i objasniti ih
11. Promjena (revizija) ustava
12. Nepovjerenje vladi i raspuštanje sabora
13. Pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed
14. Izborne jedinice
15. Tko sve može donjeti zakon i kako se on donosi.

Ostalo više manje može doći. Sretno svima !

Zaboravio sam koja se prava mogu ograničiti , a koja ne u slučaju nužde i imuniteti !

marionette

Dakle da kažem još nešto o izbornim jedinicama za koje je Ana rekla da joj od kad predaje na Veleučilištu nitko nije rekao kak spada.
Sve kako je rekao wolf90, teritorij RH je podjeljen na 10 izbornih jedinica, s tim da 11 izbornu jedinicu čine državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, i 12 izborna jedinica koja obuhvača teritorij RH a zastupnike u Sabor biraju pripadnici autohtonih nacionalnih manjina.

I mene je pitala promjene Ustava, i kod zadnje se mjenjalo nešto sa nacionalnim manjinama, ali (ak sam dobro shvatila) to se ukinulo u 7 mj ove godine :confused2: to još provjerite

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
dal Ana zna detaljno pitat ono prvo i drugo čitanje zakona?:confused2: ili je dovoljno reći samo tko donosi zakone i onaj zakonodavni postupak?

i na kaj se točno odnosi retroaktivnost zakona?

hvala! :)

Apex

mene zanima jel dovoljno kod prof. Podolnjaka naučit sam po onim pitanjima koje se nalaze na forumu...i ak se ne zna prvo pitanje jel te ispituje dalje ili?

vibica

mene zanima jel dovoljno kod prof. Podolnjaka naučit sam po onim pitanjima koje se nalaze na forumu...i ak se ne zna prvo pitanje jel te ispituje dalje ili?
ja znam samo za ovaj prvi dio :D
da, pitanja su dovoljna, bar su bila na više rokova. ima priča kako mu puhne, da nekad zna pitati samo po ustavu, ono kaže ti članak pa ti pričaj. al u to se ne bih upuštala. iz prve ruke, dovoljna su.

a ovo za prvo pitanje ako ne znaš... nisam sigurna. on postavlja malo pitanja, princip znaš - ne znaš. probaj se ugurati u grupu među prvima, tad pita osvnovne stvari. tipa sabor.

sretno!

Thug

Podolnjak je presmjesan, ali simpaticno...frajer doslovce pita dva pitanja i bok...mene je pitao kolko puta mos bit predsjednik i kolko mu traje mandat i dobila sam pet xDD
Ucite po tim pitanjima :)
Gardasevic je isto ok ali on pita opsirnije...prvo pitanje je eliminacijsko ali je fakat korektan :)

andry

ljudi molim vas jel mi moze neko rec koje su sve formalne neustavnosti???
i dali ana zna pitat tipa orleanski parlamentarizam i izbor zastupnika u sabor???plizzzzz da mi netko kazeeeee bila bih jaakooo zahvalnaaa...:D

d.r. Olja

je li može staviti netko/itko koja je literatura za ustavno pravo?? iz kojih knjiga je potrebno učiti??
ako je netko već napisao neka mi se oprosti, ali ja čitam već sat i po i nemam snage više.. :confused2:
hvala.

nadobudni prvašić.. :laughing:

Dolla

Miss Gates
je li može staviti netko/itko koja je literatura za ustavno pravo?? iz kojih knjiga je potrebno učiti??
ako je netko već napisao neka mi se oprosti, ali ja čitam već sat i po i nemam snage više.. :confused2:
hvala.

nadobudni prvašić.. :laughing:
Dovoljna ti je skripta od 136 stranica, ja sam dobila 5 kod prof.Horvat a učila sam po toj skripti i uz to pročitala plavu knjižicu i dodala si iz nje u skriptu sve promjene ustava koje su se dogodile od njegovog donošenja budući da toga u njoj nema... Kad doznaš kod kojeg si profesora skineš si njegova pitanja i najviše se koncentriraš na njih... A za Podolnjaka ti je dosta bitna ta tzv. plava knjižica.

MašniCa

Ljudi kako učit ustavno?
Imam skriptu, ustav i knjižicu i neznam odakle da počnem... Jel ok prvo naučit skriptu pa onda učit ustav ili obrnuto ili kakooo?

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molim vas odgovor na pitanje da li je trenutno u RH primjenjen čisti parlamentarni ili polupredsjednički sustav??? Nikako mi to nije jasno, da li netko zna točan odgovor??

beatgormit

molim vas odgovor na pitanje da li je trenutno u RH primjenjen čisti parlamentarni ili polupredsjednički sustav??? Nikako mi to nije jasno, da li netko zna točan odgovor??
Ustav je revidiran u studenome 1997., studenome 2000., ožujku 2001. te lipnju 2010. Promjenom Ustava u studenome 2000. ukinut je polupredsjednički sustav i uveden parlamentarni sustav uz jaču ulogu Vlade Republike Hrvatske te premijera, dok je promjenom u ožujku 2001. godine ukinut Županijski dom Sabora te je Hrvatski sabor postao jednodoman. VIKIPEDIJA

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks