saznala sam da sam kod podolnjaka i kak ja ne znam apsolutno ništa o njemu, čak ni kak izgleda jer na predavanja za izvanredne na koja sam išla je predavala asistentica.. i sad tu čitam malo po forumu i uglavnom svi pišu o gardaševiću kakav je i šta pita.. pa imam jednu veliku zamolbu ako bi mi netko mogao malo o podolnjaku napisat,kakav je inače na ispitima i što najviše pita pa da se baziram na to.. puno puno hvala onome tko mi napiše bilo kakvu info. :happy:
izbor sudaca ustavnog suda
politička i osobna prava
temeljne odredbe ljudskih prava (najviše vrednote ustavnog poretka)
ustavna tužba
referendum u republici hrvatskoj
obilježja lokalne i regionalne samouprave
tijela lokalne samouprave
aktivno i pasivno biračko pravo
međunarodni ugovori
izbor predsjednika (temeljna obilježja)
izborni prag
imunitet zastupnika Hratskog Sabora
ovlasti Hrvatskog Sabora
zakonodavna delegacija
formiranje Vlade
interpelacija
Voli dosta pitat po Ustavu (drugi dio knjige), znači stvari tipa ovlasti sabora, ustavnu tužbu, izbor ustavih sudaca, ovlasti, predsjednika...itd. a što se tiče odgovora, ne treba dugo, samo osnovno o pitanju što te pita...ne pita baš u detalje, pita osnovno...znači osnovne činjenice o nečemu
po meni definitivno drugi dio knjige, ali to ne znači da zanemariš u potpunosti prvi.. koliko sam ja skužila, jako su mu važne nadležnosti, odnosno djelokrug najviših državnih tijela: vlade sabora, predsjednika, sudova; zatim zajedničke ovlasti npr. vlade i predjednika.. pitao je redovito i o Ustavnom sudu RH, ponajprije o izboru sudaca i ustavnoj tužbi.. te stvari stvarno trebaš znati dobro.. pa to i jesu osnove.. i koliko sam skužila svakog je pitao barem jedno od tih pitanja. a neka druga pitanja su npr. referendumi, narodna inicijativa, politička prava-nabrojat, uredbe iz nužde-što su, kako se donose, načelo zakonitosti, načelo ustavnosti, promjene ustava.. važno je reć ono najvažnije.. ne mogu točno reć koliko je to rečenica..ovisi o tome koliko je opširno pisano u knjizi o tome.. al nešto pretjerano nadugačko i naširoko ne treba.. nadam se da sam barem malo pomogla. i da, podolnjak je stavrno ok ispitivač, kad vidi da netko ne briljira baš, trudi se izvući minimum samo da bi prošao.. to je moje iskustvo.. sretno!!
da, najčešće pita po Ustavu tipa mijenjanje ustava, izbor predsjednika, ovlasti Vlade i Hrv. Sabora, interpelacija Vladi,temeljne odredbe ustava, ustavni sud ...i još iz teorije zakonodavna delegacija,ustavna tužba, parlamentarna nepodudarnost...i tako uglavnom Ustav, u biti cijela ti se knjiga oslanja na Ustav, pa dobro je i Ustav uzeti u obzir kod učenja, kao za ponavljanje onoga iz knjige...:laughing:
evo, ja bio dns kod podolnjaka... nisam se bas pretrgo od ucenja, ucil po onim pitanjima i proso... ALI, imo sam srece... dosta... :crazy:
pito me 3 pitanja s potpitanjima na temu - zakonodavna delegacija, parlamentarna nepodudarnost i izbor predsjednika... starie iskusnjare koji su bili vele dae bil raspolozen, jer je pomago... :happy:
copy pastano s foruma..ima puno, nisi dobro čitala:wink5: