AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

cocci

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
e hvala ti puno, koliko sam ja skužila onda se oni najviše baziraju na ustavu i tim zakonima??
a gle, zavisi, al u biti ti je cijela knjiga samo objašnjenje ustava, da se lakše shvati. tako da naučiš gradivo, i samim tim znaš i ustav RH. njega ja dovoljno pročitat par puta, da ti sve "sjedne"...

rlmadrid15

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
NAUCITE OVLASTI USTAVNOG SUDA, SABORA, PREDSJEDNIKA I VLADE, USTAVNU TUŽBU, POREMECAJ NADLEŽNOSTI I SUKOB I PROCI CETE ZIHER!!! ak znate još i malo bolje o tome, a ne sam 2 recenice onda možete i 4 bez beda dobit!!

jel to 100% da na temelju toga se moze proci?!

ivankam

ja sam cula kao da ako ne znaš odg na prvo pitanje koje te pita, da te odmah ruši, jel to istina???

Mali medo

dal je potrebno znati dio: USTAVNA VLADAVINA I "DOBRA VLADAVINA"? tu se navode načela dobre vladavine kao što je npr. otvorenost, odgovornost, sudjelovanje...
i dal netko zna u koliko sati, gdje i tko pita zadnji dio abecede?

igorf

eto, raspored je objavljen.. ja sam u petak u 10:00 kod Gardasevica.. ako netko ima iskustva dal on stvarno pita po ovim pitanjima sto se vrte po forumima ili ima jos toga, neka trik pitanja.. kako ispituje,tlači puno..ruši često.. ? xD.. hvala

anamarija5

saznala sam da sam kod podolnjaka i kak ja ne znam apsolutno ništa o njemu, čak ni kak izgleda jer na predavanja za izvanredne na koja sam išla je predavala asistentica.. i sad tu čitam malo po forumu i uglavnom svi pišu o gardaševiću kakav je i šta pita.. pa imam jednu veliku zamolbu ako bi mi netko mogao malo o podolnjaku napisat,kakav je inače na ispitima i što najviše pita pa da se baziram na to.. puno puno hvala onome tko mi napiše bilo kakvu info. :happy:

Ninek

saznala sam da sam kod podolnjaka i kak ja ne znam apsolutno ništa o njemu, čak ni kak izgleda jer na predavanja za izvanredne na koja sam išla je predavala asistentica.. i sad tu čitam malo po forumu i uglavnom svi pišu o gardaševiću kakav je i šta pita.. pa imam jednu veliku zamolbu ako bi mi netko mogao malo o podolnjaku napisat,kakav je inače na ispitima i što najviše pita pa da se baziram na to.. puno puno hvala onome tko mi napiše bilo kakvu info. :happy:
izbor sudaca ustavnog suda
politička i osobna prava
temeljne odredbe ljudskih prava (najviše vrednote ustavnog poretka)
ustavna tužba
referendum u republici hrvatskoj
obilježja lokalne i regionalne samouprave
tijela lokalne samouprave
aktivno i pasivno biračko pravo
međunarodni ugovori
izbor predsjednika (temeljna obilježja)
izborni prag
imunitet zastupnika Hratskog Sabora
ovlasti Hrvatskog Sabora
zakonodavna delegacija
formiranje Vlade
interpelacija

Voli dosta pitat po Ustavu (drugi dio knjige), znači stvari tipa ovlasti sabora, ustavnu tužbu, izbor ustavih sudaca, ovlasti, predsjednika...itd. a što se tiče odgovora, ne treba dugo, samo osnovno o pitanju što te pita...ne pita baš u detalje, pita osnovno...znači osnovne činjenice o nečemu

po meni definitivno drugi dio knjige, ali to ne znači da zanemariš u potpunosti prvi.. koliko sam ja skužila, jako su mu važne nadležnosti, odnosno djelokrug najviših državnih tijela: vlade sabora, predsjednika, sudova; zatim zajedničke ovlasti npr. vlade i predjednika.. pitao je redovito i o Ustavnom sudu RH, ponajprije o izboru sudaca i ustavnoj tužbi.. te stvari stvarno trebaš znati dobro.. pa to i jesu osnove.. i koliko sam skužila svakog je pitao barem jedno od tih pitanja. a neka druga pitanja su npr. referendumi, narodna inicijativa, politička prava-nabrojat, uredbe iz nužde-što su, kako se donose, načelo zakonitosti, načelo ustavnosti, promjene ustava.. važno je reć ono najvažnije.. ne mogu točno reć koliko je to rečenica..ovisi o tome koliko je opširno pisano u knjizi o tome.. al nešto pretjerano nadugačko i naširoko ne treba.. nadam se da sam barem malo pomogla. i da, podolnjak je stavrno ok ispitivač, kad vidi da netko ne briljira baš, trudi se izvući minimum samo da bi prošao.. to je moje iskustvo.. sretno!!

da, najčešće pita po Ustavu tipa mijenjanje ustava, izbor predsjednika, ovlasti Vlade i Hrv. Sabora, interpelacija Vladi,temeljne odredbe ustava, ustavni sud ...i još iz teorije zakonodavna delegacija,ustavna tužba, parlamentarna nepodudarnost...i tako uglavnom Ustav, u biti cijela ti se knjiga oslanja na Ustav, pa dobro je i Ustav uzeti u obzir kod učenja, kao za ponavljanje onoga iz knjige...:laughing:

evo, ja bio dns kod podolnjaka... nisam se bas pretrgo od ucenja, ucil po onim pitanjima i proso... ALI, imo sam srece... dosta... :crazy:
pito me 3 pitanja s potpitanjima na temu - zakonodavna delegacija, parlamentarna nepodudarnost i izbor predsjednika... starie iskusnjare koji su bili vele dae bil raspolozen, jer je pomago... :happy:

copy pastano s foruma..ima puno, nisi dobro čitala:wink5:

anamarija5

ninek hvala ti puno puno puno :happy:
i da vjeroj. nisam dobro ni čitala al sad samo o nauci stalno razmišljam jesam prošla il ne..to čekanje rezultata mi je koma..
i još jednom hvala :happy:

Dancy11

Dajte ljudi pomozite kod Podolnjaka sam u srijedu i ne znam iz cega da ucim... malo ucim iz ovog malo iz onog i onda samo šizim...imam neku skriptu a ne znam jer je dobra iz knjige nema sanse da naucim...jer ima tk odgovorena pitanja od podolnjaka da mi posalje na mail...CIJELA SAM IZGUBLJENA ..bila bih vam jako ZAHVALNA I VRAČAM USLUGU...POMOZZZZITTTTEEE

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Dajte ljudi pomozite kod Podolnjaka sam u srijedu i ne znam iz cega da ucim... malo ucim iz ovog malo iz onog i onda samo šizim...imam neku skriptu a ne znam jer je dobra iz knjige nema sanse da naucim...jer ima tk odgovorena pitanja od podolnjaka da mi posalje na mail...CIJELA SAM IZGUBLJENA ..bila bih vam jako ZAHVALNA I VRAČAM USLUGU...POMOZZZZITTTTEEE
Ako naučiš pitanja s foruma od prof. Podolnjaka, nemoraš se brinuti, glavno da dobro znaš Ustav, a ovo ostalo možeš iz knjige učiti koja je jednostavno pisana i još UZUS. I sam profesor jer rekao da se za prolaz kod njega trebaju znati osnove, znači nemožeš doć na ispit a da neznaš ovlasti predsjednika, Vlade, HS, i ta sl. pitanja koja vidiš da se 100 puta ponavljaju. Skupi pitanja s foruma od profesora i ponavljaj po njima, profesor nije strašan, ugodna atmosfera i voli davati dobre ocjene, usmeni je brz, lagan ispit. Sretno

Patricia

Zna li itko:
-koji su načini odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava?
-ustavni zakon o ustavnom sudu?
-povijesni načini donošenja ustava?

Nirvana

Zna li itko:
-koji su načini odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava?
-ustavni zakon o ustavnom sudu?
-povijesni načini donošenja ustava?
1.Ako se predlaže promjena Ustava odlukom Hrvatskog Sabora (ustavotvorna inicijativa na koju ima pravo 1/5 zastupnika Sabora, Predsjednik RH i Vlada)tada slijedi
-načelno odlučivanje Sabora da li će se pristupiti promjeni ili ne i to većinom glasova svih zastupnika.
-potom se radi nacrt promjene ustava što Sabor opet utvrđuje većinom glasova svih zastupnika.
-konačnu odluku donosi Sabor 2/3 većinom svih zastupnika i proglašava promjenu.
2. Kada se mijenja Ustavotvornim referendumom odnosno odlukom birača
- o raspisivanju referenduma o promjeni ustava odlučuje Sabor većinom glasova nazočnih zastupnika uz uvjet natpolovičnog kvoruma i to ako zatraži 10%ukupnog broja birača u RH
- predsjednik RH odlučuje o raspisivanju referenduma na prijedlog Vlade i uz supotpis Predsjednika Vlade
- na referendumu se o promjeni ustava odlučuje većinom birača koji su glasovali uz uvjet da je referendumu pristupila većina ukupnog broja birača

Što se tiče povijesnih načina donošenja Ustava mislim da se radi o slijedećem:
Ustavna povelja ili oktroirani ustav- jednostrani akt monarha kojim ograničava svoju vlast
Ustavni pakt- dvostrani akt monarha i naroda koji sudjeluje preko predstavničkog tijela ili u novije vrijeme jednostrani akt predstavničkog tijela narodavu monarhističkim demokracijama
Narodni ustav- jednostrani akt naroda u državama republikanskog oblika vladavine

Ne znam što si mislila pod pitanjem ustavni zakon o ustavnom sudu ali ako želiš znati što uređuje tj. na što se odnosi onda je to slijedeće:
-uređuje uvjete i postupak za izbor sudaca Ustavnog suda RH
- prestanak dužnosti sudaca
- uvjete i rokove za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i drugih propisa s Ustavom i zakonom
- postupak i pravno djelovanje odluka Ustavnog suda
- zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom

Ja mislim da bi to trebali biti odgovori na tvoja pitanja, ako netko misli drugačije neka napiše.

Patricia

1.Ako se predlaže promjena Ustava odlukom Hrvatskog Sabora (ustavotvorna inicijativa na koju ima pravo 1/5 zastupnika Sabora, Predsjednik RH i Vlada)tada slijedi
-načelno odlučivanje Sabora da li će se pristupiti promjeni ili ne i to većinom glasova svih zastupnika.
-potom se radi nacrt promjene ustava što Sabor opet utvrđuje većinom glasova svih zastupnika.
-konačnu odluku donosi Sabor 2/3 većinom svih zastupnika i proglašava promjenu.
2. Kada se mijenja Ustavotvornim referendumom odnosno odlukom birača
- o raspisivanju referenduma o promjeni ustava odlučuje Sabor većinom glasova nazočnih zastupnika uz uvjet natpolovičnog kvoruma i to ako zatraži 10%ukupnog broja birača u RH
- predsjednik RH odlučuje o raspisivanju referenduma na prijedlog Vlade i uz supotpis Predsjednika Vlade
- na referendumu se o promjeni ustava odlučuje većinom birača koji su glasovali uz uvjet da je referendumu pristupila većina ukupnog broja birača

Što se tiče povijesnih načina donošenja Ustava mislim da se radi o slijedećem:
Ustavna povelja ili oktroirani ustav- jednostrani akt monarha kojim ograničava svoju vlast
Ustavni pakt- dvostrani akt monarha i naroda koji sudjeluje preko predstavničkog tijela ili u novije vrijeme jednostrani akt predstavničkog tijela narodavu monarhističkim demokracijama
Narodni ustav- jednostrani akt naroda u državama republikanskog oblika vladavine

Ne znam što si mislila pod pitanjem ustavni zakon o ustavnom sudu ali ako želiš znati što uređuje tj. na što se odnosi onda je to slijedeće:
-uređuje uvjete i postupak za izbor sudaca Ustavnog suda RH
- prestanak dužnosti sudaca
- uvjete i rokove za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i drugih propisa s Ustavom i zakonom
- postupak i pravno djelovanje odluka Ustavnog suda
- zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom

Ja mislim da bi to trebali biti odgovori na tvoja pitanja, ako netko misli drugačije neka napiše.
hvala puno :D ja sam i mislila da su otprilike to odgovori, al nisam bila sigurna, hvala :)

leksi1802

da li zna netko koja su bas eliminacijska pitanja kod prof. gardaševića.molim vas da mi netko napiše...hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks