AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

LuckyIvana

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
a tko vas ispitivao?
Podolnjak je jako ugodan profesor i vjerujem da bez razloga ne ruši, stoga ne treba stvarati krivu sliku drugim kolegama, tko god se spremi za ispit sigurna sam da neće pasti...ja imam jako ugodno iskustvo s prof. Podolnjakom i nema potrebe za ikakvim strahom.

vava =)

ajde mi recite kolko je onak otprilike potrebno vremena da se uči ustvano? čitam tu po forumu da 10ak dana...to mi se čini malo premalo...
i dal ima koja dobra skripta jer mi teško učit iz knjige iako je lagano napisana...

lola

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja sam učila deset dana s tim da je inzenzivno bilo zapravo sedam dana , samo iz knjige. Nikakve skripte ti nisu potrebne. To se sve čini opširno, ali većina tog ti se ponavlja kroz knjigu. Najvažnije ti je da uzmeš ustav pred sebe i zakon o ostavnom sudu to ti je 90% cijelog gradiva, a ostalih 10% su neke općenite stvari o ustavu koje su u knjizi. Ovaj predmet stvarno nije težak, vjeruj mi jer nisam od onih vudrenih koji uče s lakoćom, ali je knjiga super napisana, bez velikih mudrolija i izvijanja. Zato bez straha. Istina dobila sam trojku ali zato jer sam od straha zablokirala pa sam trebala vremena da se prisjetim odgovora, no ja sam više nego zadovoljna.

vava =)

Ja sam učila deset dana s tim da je inzenzivno bilo zapravo sedam dana , samo iz knjige. Nikakve skripte ti nisu potrebne. To se sve čini opširno, ali većina tog ti se ponavlja kroz knjigu. Najvažnije ti je da uzmeš ustav pred sebe i zakon o ostavnom sudu to ti je 90% cijelog gradiva, a ostalih 10% su neke općenite stvari o ustavu koje su u knjizi. Ovaj predmet stvarno nije težak, vjeruj mi jer nisam od onih vudrenih koji uče s lakoćom, ali je knjiga super napisana, bez velikih mudrolija i izvijanja. Zato bez straha. Istina dobila sam trojku ali zato jer sam od straha zablokirala pa sam trebala vremena da se prisjetim odgovora, no ja sam više nego zadovoljna.
''Najvažnije ti je da uzmeš ustav pred sebe i zakon o ostavnom sudu to ti je 90% cijelog gradiva''
gdje se to nalazi? :)

Stiv

Jel mi može tko reći kako se zove knjiga i tko ju je napisao i dali treba učiti sve u knjizi i koliko ima stranica?? HVALA:happy:

leonarda68

može mi netko od izvanrednih studenata kojima su danas počela predavanja iz ustavnog reći što treba točno učiti ..nisam mogla doći:((...hvala unaprijed:)

anamarija5

mi može samo netko reći jel ovo sve što je potrebno za ovaj predmet -

smerdel, sokol - ustavno pravo, zg 2006. ili novije (poglavlja I, II/1, III, IV/2, V/1, 3-samo ustavni sud rh i pučki pravobranitelj i 4, VI/2 i 3, VII, VIII, IX, X/1 i XI)

ustav rh NN 41/2001 (pročišćen tekst) i 55/2001 (ispravak)

ustavni zakon o ustavnom sudu NN 49/2002

anamarija5

dal je netko bio na zadnja 2 predavanja za izvanredne iz ustava pa ak je bilo nešto jako bitno da napiše..ja nisam mogla doći..
i pliz ako netko može odg. dal je ono post prije navedeno sva potrebna literatura..moram počet to učit, ostala mi još 3 predmeta (čini mi se najteža :unsure:) pa bi ih htjela riješit na rokovima u 6. i 7. mj..hvala

Silinic

mi može samo netko reći jel ovo sve što je potrebno za ovaj predmet -

smerdel, sokol - ustavno pravo, zg 2006. ili novije (poglavlja I, II/1, III, IV/2, V/1, 3-samo ustavni sud rh i pučki pravobranitelj i 4, VI/2 i 3, VII, VIII, IX, X/1 i XI)

ustav rh NN 41/2001 (pročišćen tekst) i 55/2001 (ispravak)

ustavni zakon o ustavnom sudu NN 49/2002
e ljudi ja bi vas molila da netko na ovo odgovori. Ja nisam bila na predavanjima pa me zanima da li je ovo sve što treba znati...
hvala unaprijed...:wink5:

saga

jel netko zna koja su jos eliminacijska pitanja kod Gardasevica? Znam za Ustavnu tužbu. :)
Ustavna tužba, Ustavni sud, organski i ustavni zakoni, revizija Ustava RH ...
:blushed:

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
:wink5::
:
jel netko zna koja su jos eliminacijska pitanja kod Gardasevica? Znam za Ustavnu tužbu. :)
ustavni sud, imunitet, poremecaj nadleznosti, ovlasti vdade, uredbe iz nuzde i sa zakonskom snagom, razlika izmedju ponistavanja i ukidanja pravnog aka, zakonska delegacija... pita svasta, uglavnom bilo bi dobro znati od svega ponesto, a ne se bazirati na eliminacijska pitanja jer stvarno nema pravila.
sretno

blabla

i dobro naučiti ustav!!
čak neke članke i napamet: tipa čl.16./17.(na tome ruuši:)), i ono ovlasti predsjednika rh itd...

sretno!

evo neka pitanja od đorđeta ;)
Gardašević

Sadržaj ustavnog prava
Formalni djelovi ustava
Ustav-kada je donesen,koliko je puta mijenjan, što se promijenilo (eliminacijsko pitanje, ako neznaš-padaš)
Izvori ustavnog prava
Načelo ustavnosti i zakonitosti
Organski zakoni (elim.)
Imunitet (čl.105.)
Promijena ustava rh...

poremecaj ustava,formalnost ustava
zakonodavna delegacija
temeljna prava po naraštajima...
vladavina prava

USTAVNA TUŽBA
vladavina prava
organski zakoni,
ustavni zakoni,
formiranje vlade,
Državno sudbeno vijeće,
Ovlasti predsjednika, sabora, vlade i ustavnog suda,
revizija ustava,
referendum...
Ustavna tuzba
Odgovornost Predsjednika
Nadzor izbora
Vaznost supotpisa
Postupak Ustavnog
parlamentarni sustav
slozene drzavne zajednice
polupredsjednicki sustav
ovlasti predsjednika
nacelo ustavnosti
izvori ust. prava
temeljna prava i slobode
uredbe sa zakonskom snagom i uredbe iz nuzde
metode ustavnog prava
odnos ustavnog prava i politickih znanosti i drugih grana prava
ustavni sud
kruti i meki ustav, stupnjeve krutosti,
Ustavnu tuzbu,
prohibitivnu klauzulu,
poremećena ravnotoža u korist izvrsne vlasti...
prava (generacije, i kako su rangirana po ustavu ) ,
izborni sustavi-apsolutna većina, relativna većina,
balotaža,
izborni prag
izvori ustavnog prava,
temeljna ustavna prava u rh,
ustavna tuzba,
ustavni sud,
ovlasti predsjednika, sabora, vlade, formiranje vlade,
pucki pravobranitelj...
organske zakone,
vrste pravnih normi,
nacelo zakonitosti,
čl.16

rlmadrid15

Kako ispituju profesori Ustav? Jel kazu clanak taj i taj i ti ga moras ispricat ili npr. pricaj sve sto znas o sudbenoj vlasti ili nesto trece... hvala!!!

Ninek

Kako ispituju profesori Ustav? Jel kazu clanak taj i taj i ti ga moras ispricat ili npr. pricaj sve sto znas o sudbenoj vlasti ili nesto trece... hvala!!!
postave ti konkretno pitanje a ako ga znaš potkrijepit s člankom iz ustava, bravo za tebe..
imaš tu na forumu pitanja koja se vrte

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks