AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Jennifer

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Na prošlom roku 15.4. bila sam na Ustavu slušala ispit kod Gardaševića pa evo pitanja koje on stalno pita i vrti u krug:

- Izvori ustavnog prava
- Kruti ustav
- Ustavni zakon
- Uredbe za izvršenje zakona
- Poremećaj nadležnosti
- Organski zakoni
- Promjena Ustava RH
- Razlika između sukoba i poremećaja nadležnosti
- Vrste uredbi RH
- Zakonodavna delegacija
- Nefiksna kvota
- Koja se prava nemogu ograničiti ni u nuždi
- Nadležnost ustavnog suda u RH
- Izborne jedinice u RH
- Ustavna tužba
- Izvanredna stanja u RH
- Ovlasti Hr. sabora
- Postupak za ocjenu ustavnosti
- Načelo ustavnosti - 2 dimenzije
- Kriterij ograničenja temeljnih prava i sloboda
- Izbor sudaca ustavnog suda

tuznich

da, prošla sam...
ha čuj, uvijek ti je to individualno...
ali nije mi teško bilo...
čitaj s razumijevanjem knjigu-dosta toga ćeš zapamtiti, a nešto treba i naučiti napamet:)
ova pitanja koja sam ti napisala su okvirna i bez njih nemoj uopće izlaziti na ispit...
ako želiš mogu ti još neka pitanja napisati za koja znam da se vrte, iako ih ima tu na forumu...:proud:
joj stvarno bi ti bila zahvalna!skroz sam zbunjena sa svim tim predmetima i profesorim i onim "rekla-kazala" izrazima.nadam se da ću nekaj rješiti od toga..:unsure:

ana89

imam jedno pitanje iz ove skripte od 1136 strana treba sve znati, zato što mi se neki dijelovi čine nebitni, npr. na početku predmet ustavnog prava ili Ustav SAD-a Britanski Ustav itd...

ispravak 136 strana :p

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
imam jedno pitanje iz ove skripte od 1136 strana treba sve znati, zato što mi se neki dijelovi čine nebitni, npr. na početku predmet ustavnog prava ili Ustav SAD-a Britanski Ustav itd...

ispravak 136 strana :p
moj savjet: ako ti se čini nebitnim, barem pročitaj-nikako preskočiti jer nikada neznaš što će tebe pitati...
ali si u pravu što se tiće npr.ustav SAD-a etc.to netreba znati...treba "samo" što se tiće RH i ono općenito, dakle komparativno pravo netreba.

joj stvarno bi ti bila zahvalna!skroz sam zbunjena sa svim tim predmetima i profesorim i onim "rekla-kazala" izrazima.nadam se da ću nekaj rješiti od toga..:unsure:
još neka pitanja: izborni prag, izbor sudaca ustavnog suda, imunitet sudaca, prohibitivna klauzula, parlamentarna nepodudarnost, metode i sadržaj ustavnog prava, kruti i meki ustavi, najviše vrednote hrv.ustavnog poretka (čl.3. Ustava RH), vladavina prava, ustavni zakoni, državno sudbeno vijeće, važnost supotpisa, pučki pravobranitelj, organski zakoni...
eto:happy:

žnida

kak i kog da tražim kad oču da me određeni prof pita..znači da biram koji će me pitat..kom da se obratim???njemu??referadi??kom??

lila_887

kak i kog da tražim kad oču da me određeni prof pita..znači da biram koji će me pitat..kom da se obratim???njemu??referadi??kom??
nema toga da biraš kome ćeš ići, barem koliko ja znam... na svakom roku imaš podjeljenu abecedu na dva dijela i onda jedan prof. ima prvi a drugi zadnji dio abecede, ali oni se iz roka u rok mijenjaju tj. ako je na prošlome npr. Podoljnjak imao prvi dio abecede, na idućem će imati zadnji, barem je tako bilo do sada...

je li tko zna KOJA skripta je dovoljna za prolaz :) hvala...
ja sam imala neku od 69 str. čini mi se, al nisam ziher baš.. no ako misliš učit samo iz skripte mislim da ne možeš proć... ja sam je koristila tek toliko da vidim na koje stvari treba obratit pažnju i koje su bitnije.. al sam svakako koristila knjigu tj. još više Ustav, i onda ak mi nije kaj bilo jasno iz Ustava il sam si htjela da budem točno sigurna pogledala u knjigu... jer u principu knjiga je detaljna razrada Ustava i Ustavnog zakona RH... tak da bez knjige niš po mojem...

Tia_Dalma

Jedan mali savjet svima- saznajte koliko sabornika ima u trenutnom sazivu Sabora!

Mene su prvi put zbog toga rušili!

ana89

je li itko zna odgovorit na ova pitanja, bila bi veoma zahvalna :) : 1.formalni djelovi ustava, 2.uspostava vladavine i neovisnosti RH, o suvremenosti i samostalnosti hvala :)

blabla

je li itko zna odgovorit na ova pitanja, bila bi veoma zahvalna :) : 1.formalni djelovi ustava, 2.uspostava vladavine i neovisnosti RH, o suvremenosti i samostalnosti hvala :)
1. preambula (izvorišne osnove) i normativni dio (koji je za razliku od izv.osnova pravno obvezujuć).
2. ufff, pa o tome ima dosta, ali znaš: ugl možeš spomenuti "Božićni Ustav", Domovinski rat, agresiju na RH, i o proglašenju samostalnosti i suverenosti RH...itd. (iako mislim da to nisu pitali na prošlom roku, ali za svaku slučaj pročitaj):wink5:

ana89

1. preambula (izvorišne osnove) i normativni dio (koji je za razliku od izv.osnova pravno obvezujuć).
2. ufff, pa o tome ima dosta, ali znaš: ugl možeš spomenuti "Božićni Ustav", Domovinski rat, agresiju na RH, i o proglašenju samostalnosti i suverenosti RH...itd. (iako mislim da to nisu pitali na prošlom roku, ali za svaku slučaj pročitaj):wink5:
hehe za ovo prvo pitanje sam znala, al nisam bila ziher..:) al za ovo drugo nadam se da neće pitati :) hvala puno

Ancy

prvi put idem na ispit iz ustavnog, da li mi tko može reći da li je pismeni i usmeni, ili je samo usmeni ispit

ana89

je li itko zna odgovor na ova pitanja: raspuštanje Hrvatskog sabora, kojim sredstvima sabor nadzire vladu i temeljne značajke parlamentarnog sustava :) ? hvala

kobe

Imam par pitanjca pa ak neko zna bil bi mu jako zahvalan da napiše,netreba ništ opširno,dost mi je samo ukratko ili na kojoj stranici se to u knjizi nalazi?

1.Način odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava?
2.Predstavnička vladavina?
3.Organski zakoni-jel dovoljno o tome reć samo ono s početka knjige ili treba opširnije?
4.Temeljne značajke parlmentarnog sustava?
5.Interpelacija Vladi?
6.Međunarodni ugovori?

blabla

je li itko zna odgovor na ova pitanja: raspuštanje Hrvatskog sabora, kojim sredstvima sabor nadzire vladu i temeljne značajke parlamentarnog sustava :) ? hvala
temeljne značajke parl.sustava: izvršnu vlast obavlja predsjednik (on ne ovisi i ne upliće se u sukobe vlade i parlamenta, imenuje šefa vlade..) i vlada (kolektivno tijelo koje predlaže zakone i dr.akte parlamentu, odgovorna je parlamentu, predlaže predsjedniku da raspusti parlament, članovi vlade nisu zastupnici...) itd. ugl, još spomeneš da je taka sustav u RH od 2000.god i u URH si još pročitaj ovlasti sabora, predsjednika i vlade pa spomeneš i to...
nadopuna (ovo baš prvo spomeni!!): ovisnost i odgovornost vlade saboru; mogućnost raspuštanja sabora; politička neodgovornost predsj.RH (odgovoran je samo za povredu Ustava); institut supotpisa!!!

ovo za raspuštanje sabora-hmmm, pa vlada predlaže predsjedniku da raspusti parlament, ako dođe do sukoba između sabora i vlade raspušta se parlament i raspisuju se novi izbori...neznam ako je to dovoljno. (imaš to na str.382.)

sredstva kojima sabora nadzire vladu- hmmm:laughing:, preko zastupničkih pitanja, interpelacije...dalje se ne sjećam:tongue2:

Imam par pitanjca pa ak neko zna bil bi mu jako zahvalan da napiše,netreba ništ opširno,dost mi je samo ukratko ili na kojoj stranici se to u knjizi nalazi?

1.Način odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava?
2.Predstavnička vladavina?
3.Organski zakoni-jel dovoljno o tome reć samo ono s početka knjige ili treba opširnije?
4.Temeljne značajke parlmentarnog sustava?
5.Interpelacija Vladi?
6.Međunarodni ugovori?
1. imaš to u URH oni zadnji članci, mislim da oko 143...mijenjanje ustava kada to traži HS ili predsj.RH, i čl.86. kada se mijenjanje ustava odlučuje referendumom. ajde si ti to još bolje pročitaj na str. 221-231- sve će ti biti jasno:laughing:
2. str.214. (ja taj odlomak nisam ni pročitala:shocked:, ti samo daj:wink5:)
3. mislim da je to dovoljno, nisam baš nešto više našla u knjizi.
4. napisah.
5. jedan od primjera sredstava kojim sabor nadzire vladu (joj to smo u uvodu dip imali...)
6. međunarodni ugovori- mislim da njih imaš u URH, neznam koji članak, ali mislim da je oko 100-og, nisam ziher!:laughing:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks