AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

malaplava7

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hehe...sretno svima u utorak...nadam se da će podolnjak biti dobro raspoložen...de zanima me sami jer moramo baš znat ono sve uspostava ustava sve one podatke od socijalizma ikli da to samo ppročitam

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
I poglavlje (cijelo)
II poglavlje, ali samo 1.podnaslov
III cijelo
IV 2.podnaslov
V 3. i 4. podnaslov
VI 2.i 3. podnaslov (s tim da Gardašević nije bio ziher-kao mi to gradivo trebamo znati, ali ćemo ga obraditi)
VII cijelo
VIII cijelo
IX cijelo
X 1.podnaslov
XI cijelo

trebamo još znati Ustav RH i Ustavni zakon u Ustavnome sudu.

to treba!

DOMAGOOJ

:) :) molim detaljan izvještaj o Podoljnjaku !!! :) :) kak ispituje, jel strog, traži li detalje ... raspištoljite se ljudi..

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
:) :) molim detaljan izvještaj o Podoljnjaku !!! :) :) kak ispituje, jel strog, traži li detalje ... raspištoljite se ljudi..
kad sam ja bila ( sad u 4. mj ) ulazilo nas je po dvoje. ispred sebe je imao neki papir sa kojeg je čitao pitanja. svakome je postavio dva pitanja. izgledao mi je živčan i čak je izašao van vikat na nas. zato što nitko nije ušao unutra odgovarat jer on ne proziva po abecedi. i stvarno sam ga se splašila ALI kad sam ušla u nutra druga priča. bio je smiren, da ti dovoljno vremena da se prisjetiš, pomaže, čak i ka neznaš pričeka kao ono možda se sjetiš i moram reći da stvarno nije škrt za ocijenu. kad vidi d znaš prekine te i to je to ;) sve u svemu ugodno iskustvo !!! SRETNO! ;)

lila_887

kad sam ja bila ( sad u 4. mj ) ulazilo nas je po dvoje. ispred sebe je imao neki papir sa kojeg je čitao pitanja. svakome je postavio dva pitanja. izgledao mi je živčan i čak je izašao van vikat na nas. zato što nitko nije ušao unutra odgovarat jer on ne proziva po abecedi. i stvarno sam ga se splašila ALI kad sam ušla u nutra druga priča. bio je smiren, da ti dovoljno vremena da se prisjetiš, pomaže, čak i ka neznaš pričeka kao ono možda se sjetiš i moram reći da stvarno nije škrt za ocijenu. kad vidi d znaš prekine te i to je to ;) sve u svemu ugodno iskustvo !!! SRETNO! ;)
e a daj reci tipa kakva pitanja je pitao, nešt jako komplcirano i sitničavo iz knjige il ono više stvarno tipa ustav a da je dovoljno pročitat knjigu možda do dva puta?? jer ja nemam tolko vremena da naučim skroz cijelu knjigu perfektno...

upravo to ti i kažem...koma...u glavi LUDNICA hehe...ma budemo sve mi to riješili ;)

ozbiljno zbog tog sveg razmišljam o tabletama nekim za koncentraciju... hehe ak netko ima neku preporuku slobodno nek javi ;)

DOMAGOOJ

eee jel pita svakog drugo, ili voli udarat po jedno te istom.. što se najbolje mora znat.. ;)
pitanje se odnosi na podolnjaka

spoz1

ej ljudi jel mi može netko pliz rec odgovor na pitanja: POREMEČAJ USTAVA, VAŽNOST SUPOTPISA I TEMELJNA PRAVA PO NARAŠTAJIMA, PLIZZZ barem u 2 recenice da znam pod kaj to spada

DOMAGOOJ

TEMELJNA PRAVA PO NARAŠTAJIMA - evo o tome budem malo...
uglavnom.. postoje 3 skupine..
prva se odnosi na temeljene slobode i prava čovjeka i građanina...
(odnosi se na to da su svi isti bili oni građani ili stranici...
a ta prva skupina uređuje: slobodu, pravo čovjeka i građanina
zakonitos i ustavnost
pravila ponašanja za sve subjekte pravnog poretka
u prvu skupinu spadaju i gospodarsko-socijalna prava i kulturna..
uređuju: pravo na rad, zaradu, zdravstveno osiguranje, zaštitu majčinstava
i tu spada još pravna zaštita prava: zdrav život, ekološka prava, zaštita prirode.

druga skupina prava uređuje državnu vlast i njezino ustojstvo i djelovanje..
odnosi se na narodni suverenitet, ustavnu vladavinu, vladavinu prava, narodni suverenitet i diobu prava (neš još fali.. )
određuju zakonodavnu, sudbenu i izvršnu vlast,
imenovanje i odgovornost najvažnijih državnih tijela
uređuju njihove međusobne odnose itd..

treća skupina prava: sadržai mali broj normi
uređuje odnos između nedržavnih pol. subjekata (npr interesnih grupa i države) eto tolko .. o tom pitanju...

vlatkap

INSTITUCIJA SUPOTPISA – nijedan akt drž. poglavara nema pravne snage bez supotpisa predsjednika vlade, ovlaštenog ministra ili vlade u cjelosti
- činom supotpisa vlada preuzima polit. odgovornost na sebe

eee jel pita svakog drugo, ili voli udarat po jedno te istom.. što se najbolje mora znat.. ;)
pitanje se odnosi na podolnjaka

voli pitat jedno te isto!!! najviše morate znati: ovlasti ustavnog suda, ovlasti sabora ( TO JAKO ČESTO PITA ), pa i ovlasti valde i predsjenika, referendum, organski zakon ( to spada pod izvore ustava )... neka netko još nadopuni...

DOMAGOOJ

pitanje: ako prijavimo ispit iz Ustava i ne pojavimo se .. jel se računa kao pad ili ne?? tnx

ljubeeee

moze mi netko reci sto je zakonodavna delegacija i karakterisike?ili bar di se to nalazi u knjizi??

vlatkap

moze mi netko reci sto je zakonodavna delegacija i karakterisike?ili bar di se to nalazi u knjizi??
ZAKONODAVNA DELEGACIJA
- zakonod. tijelo može ovlastiti izvršno tijelo da uredi neki odnos koji je u njegovom djelokrugu
- akti koje donosi izvršno tijelo u tom slučaju zovu se uredbe na temelju zakonske ovlasti
- donoseći te uredbe izvršno tijelo u potpunosti zamjenjuje zakonod. tijelo
- te uredbe imaju zakonsku snagu
- ako ustav dopušta donošenje tih uredbi one su u skladu sa zakonom
- ako ustav zabranjuje donošenje tih uredbi one su protuustavn
- ako ustav šuti o tom pitanju jedni smatraju da je u skladu sa ustavom drugi da je protuustavno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks