AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Maliko

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ustavni zakon o u sudu, iskreno ni ja ne znam što točno o tome treba...
donesen 1991, uređuje neke ovlasti i djelokrug ustavnog suda, iskreno ne znam koje jer temeljni djelokrug određuje ustav,
donosi se po postupku predviđenom za izmjenu ustava tako da njegove odredbe imaju nadzakonsku snagu jednaku snazi ustava,
određuje uvjete za izbor suca i postupak izbora za ustavni sud

Ono drugo ne znam, mislim znam nešto o narodnoj inicijativi ali pitanje baš i ne kužim, moram više naučiti to priznam:p...odr postotak biračkog tijela ili građana ima pravo predlagati nacrte zakona ili političkih odluka, ako na temelju n inicijative zakonodavno tijelo donese zakon, inicijativa je uspjela, a ako ne donese predloženi zakon prijedlog zakona se iznosi narodu na referendum...valjda se to odnosi i na promijene dijelova ustava.

Panic

evo ja sam danas prosla ustav kod podolnjaka... pitao me je: ovlasti ustavnog suda, u kojem smislu ustavni sud odlucuje o ovlastima predsjednika ( sto se dogodi kad predsjednik ucini neko kazneno djelo ) i materijalna i formalna neustavnost...
ucila sam iz knjige i pitanja s foruma... profesor je super, samo pohvale...
sretno svima ;)

Iwy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
trebala bi mi mala pomoć oko nekih pitanja... bila bih zahvalna kad bi mi netko napisao na kojim se stranicama u skripti(onoj od 136 str., a može i ona druga) nalaze odgovori na sljedeća pitanja:
1. povijesni načini donošenja ustava
2. poremećaj ustava
3. formalnost ustava
4. načini odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava
5. od čega se sastoji suvremeni ustav
6. ustavni zakon o ustavnom sudu
7. uspostava vladavine i neovisnosti RH, o samostalnosti i samostalnosti
8. predsjednički sustav
9. generacije prava i kako su rangirane po ustavu
10. vrste zakona koje donosi sabor
11. djelokrug sabora
12. kojim sredstvima sabor nadzire vladu
13. poslovi lokalne samouprave
14. obilježja regionalne samouprave
15. predstavnički sustav u SADu
16. skupštinski sustav u Švicarskoj
17. važnost supotpisa
18. zašto izborni prag iznosi 5% i što se time dobiva
19. što se sve donosi 2/3 većinom
20. suvremeni parlamentarizam
21. povijest razvoja parlamentarizma
22. poremećaj ravnopravnosti u korist izvršne vlasti
23. međunarodni ugovori
24. nadzor nad političkim programima i strankama
25. dvostranački sustav
26. temeljne značajke američkog sustava nadzora ustavnosti zakona

nadam se da postoji neka dobra duša koja je spremna pomoći

Maliko

zar meni nitko ne želi pomoći?:sad:
Ovo sve imaš u knjizi...ne da ne želim pomoći ali napisati ću previše toga ako odgovorim na sva pitanja, probaj neka odgovoriti solo pa malo smanji broj pitanja koja ne znaš, onda ću probati pomoći jer ja to učim trenutno, za 1 rok u veljači.

Iako sam to već prije malo učio pa mi je dosta toga već poznato:cool:

P.S. Tek sada sam skužio datum pa ak je taj ispit već položen bravo, ak ne javi se:)

Iwy

Ovo sve imaš u knjizi...ne da ne želim pomoći ali napisati ću previše toga ako odgovorim na sva pitanja, probaj neka odgovoriti solo pa malo smanji broj pitanja koja ne znaš, onda ću probati pomoći jer ja to učim trenutno, za 1 rok u veljači.

Iako sam to već prije malo učio pa mi je dosta toga već poznato:cool:

P.S. Tek sada sam skužio datum pa ak je taj ispit već položen bravo, ak ne javi se:)
ma nije položen još... nisam niti izlazila na njega... nego ja učim iz skripte,a ne iz knjige jer mi skripta djeluje dobro napisana, a ove odgovore nisam mogla naći pa su me zanimala samo stranice, a ne baš odgovori...

IHUZEJ

Da li netko može točno reći da li su ove skripte dovoljne za učenje jer su već stare godinu dve a ne znam da li je bilo nekih izmjena a budući da sam izvanredni nisam još imala predavanja pa nisam baš upućena a prijavila bih ispit u drugom mjesecu, unaprijed hvala na odgovorima

Maliko

ma nije položen još... nisam niti izlazila na njega... nego ja učim iz skripte,a ne iz knjige jer mi skripta djeluje dobro napisana, a ove odgovore nisam mogla naći pa su me zanimala samo stranice, a ne baš odgovori...
Ako si tu skriptu skinula sa skriptarnice probaj ju ponovno otvoriti i traži pojmove sa ctrl+f, pojavi ti se kao neka tražilica i kada upišeš pojam npr. -djelokrug sabora- odmah te tamo prebaci, ako je taj pojam na skripti naravno, jednostavno i brzo:laughing:

hawk

a jel ima netko mozda pitanja koja pita gardašević i da li takva pitanja uopće postoje :laughing: :blushed:

u.pravni.k

složio sam kratak šalabahter po pitanjima sa foruma (nisu razvrstana smerdel:gardašević:( , možda vam posluži... a ako imate štogod za dodati- dajte

pitanja objavljena na forumu istesala je kolegica Iwy. hvala

u.pravni.k

prošao usmeni. Gardašević. to je jedan fini gospodin. velik gospodin.
odmah mi je bilo jasno da sam ja samo običan upravnik.
Pitanja redovita i očekivana. Ali u svakom se može naći neka finesa, čak i banalnost na koju ne obračaš pažnju u procesu učenja. Pa se ti sjeti. Imaš puno vremena da se sjetiš. A sa svakom sekundom poniženje je sve veće.

Uglavnom, mislim da je g. Gardašević zapravo dobar u duši te nerado ruši. Ima visoke kriterije, gradi karijeru.
Samo se ne treba bojati... Osobno ću se tješiti da je to super rezultat sa obzirom na okolnosti... i tako, položih otprve, prije (izvanrednih) predavanja.. a na dvojke se čovjek treba naviknuti.

na koji način se podnosi ustavna tužba? pošalje se poštom ili se preda gospođi u urudžbenom. i tak

p.s. zaboravio sam napomenuti, a to zaista cijenim: čovjek je tamo bio prije zakazanog vremena

cocci pita:
koliko ti je otprilike trebalo vremenski da naučiš ustavno? i iz čega si učio? jel kog rušio danas?

posudio knjigu u knjižnici pred 18 dana. čitao polako. ne zapamtih puno. neke osnove i povijest znam iz stvarnog života.
Slagao šalabahter 3-4 dana po sat-dva, po pitanjima sa foruma. Muka živa.
Snimio se kako čitam odgovore, te se hipnotizirao time 1 do 2 x dnevno, 3-4 dana. I čitao šalabahter 1-2x + ustav i zakon o ust. sudu (uglavnom na zahodu;)

drugi sam odgovarao, kolegu prije mene nije rušio (2)

Maliko

Ja bio kod Podolnjaka danas, kolegica i ja smo prošli a 1 kolegica je pala.

Pitanja - gospodarska prava
imunitet kod zastupnika
drz.sudbeno vijeće
pučki pravobranitelj
ustavni sud, ustavna tuzba

Sve ok, dobar lik, jedino je kasnio 1h i prvo je ispitivao ljude s prava i poreznog tako da sam čekao preko 3h na svojih (doslovno) 3minute, ono malo vise interesa je mogao pokazati ali nema veze, bitan je samo prolaz:happy:

chee2

podolnjak skoro uvijek kasni, a šta ćeš. mene danas zvao iznervirani kolega sa faksa i rekao da su neki od podolnjaka čekali 3 sata i na kraju poslani gardaševiću. znate li možda hoće li sada na idućem roku biti obrnuto? oni koji su bili kod podolnjaka biti će kod gardaševića ili neće? hvala ljudi, novi rok je ubrzo.

Wizard

Evo ja danas bio na ispitu kod prof. Giorgia :happy: pa da podjelim sa vama svoje impresije...prije svega bi napomenuo da je on kao ispitivac korektna osoba bez obzira sto ja igrom slucaja nisam prosao...ali nema veze,bit ce drugi puta..,sto se tice nekih krucijalnih pitanja koja predstavljaju odredenu tezinu naveo bi sljedeca..1.Sabor 2.Vlada 3.Ustavi sud 4.Izvori ustavnog prava 5.Pravobranitelj 6.Uredbe 7.Predsjednik 8.Imunitet 9.Supotpisi 10.Ustavna tuzba(naravno,stvari vezane uz to treba dobro prouciti a ne nabubati neke šture definicije,znaci ovaj kostur bi trebalo shvatiti kao neku smjernicu u ucenju)...e da,da odgovorim na ona pitanja sto znam vidati na temama:'joj ako danas pocnem uciti dali stignem naucit sve za dan i pol ako cu uciti cjelo vrijeme bez spavanja' i slicno...sistematskim ucenje u trajanju od tjedan dana prije ispita se moze naucit dovoljno da se ne blamiras lazima kao sto su:'joj bas to pitanje neznam jer mi ta strana fali u knjizi i slicno...ugl dovoljno da znas za siguran prolaz i ako te pogodi i za eventualno vecu ocjenu...eto,toliko od mene ali nemojte me drzati za rijec jer mozda moja objektivnost nije dovoljno objektivna... :wink5:

Isadora

evo ja danas bio na ispitu kod prof. Giorgia :happy: Pa da podjelim sa vama svoje impresije...prije svega bi napomenuo da je on kao ispitivac korektna osoba bez obzira sto ja igrom slucaja nisam prosao...ali nema veze,bit ce drugi puta..,sto se tice nekih krucijalnih pitanja koja predstavljaju odredenu tezinu naveo bi sljedeca..1.sabor 2.vlada 3.ustavi sud 4.izvori ustavnog prava 5.pravobranitelj 6.uredbe 7.predsjednik 8.imunitet 9.supotpisi 10.ustavna tuzba(naravno,stvari vezane uz to treba dobro prouciti a ne nabubati neke šture definicije,znaci ovaj kostur bi trebalo shvatiti kao neku smjernicu u ucenju)...e da,da odgovorim na ona pitanja sto znam vidati na temama:'joj ako danas pocnem uciti dali stignem naucit sve za dan i pol ako cu uciti cjelo vrijeme bez spavanja' i slicno...sistematskim ucenje u trajanju od tjedan dana prije ispita se moze naucit dovoljno da se ne blamiras lazima kao sto su:'joj bas to pitanje neznam jer mi ta strana fali u knjizi i slicno...ugl dovoljno da znas za siguran prolaz i ako te pogodi i za eventualno vecu ocjenu...eto,toliko od mene ali nemojte me drzati za rijec jer mozda moja objektivnost nije dovoljno objektivna... :wink5:
mislim da ovo nije moglo biti bolje sroČeno i u potpunosti se slaŽem s tobom, pogotovo zato jer mi je to isto reklo bar 70 % kolega, koji su sad veĆ na treĆoj!!!

anamar

Ja bio kod Podolnjaka danas, kolegica i ja smo prošli a 1 kolegica je pala.

Pitanja - gospodarska prava
imunitet kod zastupnika
drz.sudbeno vijeće
pučki pravobranitelj
ustavni sud, ustavna tuzba

Sve ok, dobar lik, jedino je kasnio 1h i prvo je ispitivao ljude s prava i poreznog tako da sam čekao preko 3h na svojih (doslovno) 3minute, ono malo vise interesa je mogao pokazati ali nema veze, bitan je samo prolaz:happy:
super...
drago mi je da si položio..
btw mislim da smo zajedno čekali prof.. jedine gljive s upravnog..al se isplatilo..:)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks