AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

josip_d

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

Evo , mislim da su pitanja bila ovako nekako:

1. a) Načini uzdržavanja službenika
b) Ključni elementi prema kojima možemo utvditi da se osoblje u javnoj upravi
zapošljava i raspoređuje sukladno merit kriterijima

2. a) Objasni karijerni sustav, i njemu pripadajući sustav napredovanja
b) Standardna mjerila za klasifikaciju radnih mjesta

3. a) Što je nomenklatura, i kakav je utjecaj imala u postsocijalističkim zemljama
b) Razlika između administrativne korupcije i states capture, i da li se pojavljuju
zajedno i u istom opsegu

4. a) Definiraj pojam ULJP u javnoj upravi
b) Razlike između personalne funkcije i ULJP-a

5. a) Kada je službenik dužan odbiti nalog, i objasni postupak u slučaju ponovljenog
naloga
b) Mogućnost odbijanja naloga

sabinaaa

stand.mjerila su : stručnost, slozenost poslova, samostalnost u radu...suradnja s drugim drz.tijelima..itd...ili???

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

stand.mjerila su : stručnost, slozenost poslova, samostalnost u radu...suradnja s drugim drz.tijelima..itd...ili???
da, to su :laughing:

Sonia

to je bio izričit popis visokih upravnih položaja na koje su mogli doći samo probrani ljudi i to dugogodišnji članovi komunističke partije

Andreja

Moze li mi netko rec jel se profa mozda kaci na razvoj uljp-a u VB,njemackoj i to?hvala
ja mislim da ona to pita za veću ocjenu, tako mi je rekla jedna cura koja je položila uljp, pa sad, valjda je to istina :happy:

sabinaaa

za nomenklat.sam napisala isto al trebalo je za postsoc.zemlje... ajme majko...pa valjda je to ono profesionalizam i to..ili???'

Andreja

za nomenklat.sam napisala isto al trebalo je za postsoc.zemlje... ajme majko...pa valjda je to ono profesionalizam i to..ili???'
a to ti je ono da postsocijalističke zemlje privode kraju ostatke tog sustava i da se stava sustav s razumijevanjem da su službenici u službi građana ili tak nešto...

i da... kaj oni misle pod tim da će rezultati bit navečer??? oko koliko da očekujemo onda rezultate, neće biti valjda negdje oko ponoći ko prošlih puta?? :crying2::crying2:

maatejaa89

ljudi , di sad odgovaramo ovi sto trebaju sutra ? gunduliceva ili cm ? idem na komisiju i ne bi htjela bas kasnit :S i posto sam prvi put na komisji moze mi tko rec kakvo iskustvo, sta mislite hoce bit blazi il cjepidlacit , ovo mi se vise neda ucit :(

maraya

ajme,ja prošla komisiju.bilo je koma...pitala marčetićka,fakat je bila stroga danas i prema meni i prema drugima.pitala me : organizacijsku i funkcionalnu def, dlužbenika,def. službenika po ZODS-u,kakva je to def.-org. il funkc.,sve vrste komunikacije,objasni,razlike tih i podržavajuće,karakteristike podržavajuće,odbijanje naloga,teške povrede služ. dužnosti,kazne za teške povrede,menađerski model uljpa...i mislim da je to to :)

kikica

Ja sam isto prosla jucer, pitala me AC,ali objasniti i sto je to tocno i cime se bavi, tko koga procjenjuje i sl, teske povrede sl. duznosti, sustav plijena, tko pokrece postupak zbog lake povrede sl. duznosti, kazne za teske povrede sl. duznosti, sluzbenici kao nositelji povlastice, integralni model. Trazila je da razumijemo ono sto ucimo i dosta objasnjavanja u svemu.

mahagonija

Mislim sa da smo svi prošli! Pitanja su bila osnovna, po velikoj skripti; kakvi mogu biti ocjenjivači, prestanak državne službe po sili zakona, službenici kao nositelji vlasti, rudimentarni službenici,3 značenje u srategijskom uljpu, obrazovanje i usavršavanje dr. službenika. Profa je bila super, nije jako davila :wink5:
Sretno u ponedeljak!!

Andreja

evo ja sam danas položila uljp, pitanja su mi bila menadžerski model uljp, AC - prednosti i definicija, strategijski uljp, službenici kao nositelji vlasti i definicija službenika prema zakonu.

sretno svima na idućim rokovima :D

Slavica

Ispitivao je danas Teo, postavlja po jedno pitanje svima koji odgovaraju, tek kad svi odgovore, postavlja sljedeće pitanje svakome itd., pita po 5 pitanja tako da obuhvati cijelo gradivo, prilično ugodna atmosfera.. pomaže potpitanjima..
pitanja su bila:
1. uloga službenika - društvena funkcija; merit sustav - suprotnost merit sustava, iznimke od merit sustava
2. upravna služba - shvaćanja, za koje vrijeme je to karakteristično, primjer
3. dobra vladavina - kao reakcija na koji pokret se javlja
4. načela bijele knjige - nešto o svakom načelu
5. klasifikacijski sustavi - približavanje sustava, sustav odjela
6. ljudski potencijali - razvoj tog pojma
7. podržavajuća komunikacija - funkcija komunikacije, funkcija podržavajuće komunikacije, karakteristike
8. tim i radna skupina
9. povrede službene dužnosti - teže i lakše, kazne za teše i lakše, tko je čelnik tijela, razlika promicanja i napredovanja
10. prestanak državne službe

dan

bok,evo i ja sam jučer položila uljp.kod Tea,ustvari mislim da samo jedna cura nije prošla.moja pitanja:strategijsko upravljanje i tri značenja strat.upravlj.,plaće temeljene na radnom izvršenju i problemi,sustavi odjela i za koje zemlje karakteristićan,temeljna prava državnih službenika,dužnosti državnih službenika,i nisam dobro sustave odjela pa me pitao pitanje od kolegice kaj nije znala -napredovanje prema zakonu i kada službenik napreduje,jer mora se odgovoriti na svih pet pitanja koje postavi.ako zapnete pomaže.ugodan ispitivač.Ostala pitanja:uljp uži i širi smisao,organizacijska i funkcionalna definicija službenika,podržavajuća komunikacija i objasniti jednu karakt.,karakteristika javnih službenika,preporuke sigme u pogledu služb.zakonatimovi i sve o njima-nabrojiti objasniti ukratko,definicija državnih službenika.uglavnom standardno.sretno svima na sljedećim rokovima!hrabro

dalhe

Pomoć, gdje mogu nabaviti dio literature, koprić i pusić?

Eriatarka

Radim skriptu iz ovog predmeta već nekoliko tjedana. Preostalo mi je još maximalno 2 - 3 dana posla da ju fino ukomponiram. Sve tri knjige sam skratila, skinula ove zakone, urdebe i što već. Ovo pišem, da vas razveselim. Da damo ovaj predmet i da se bacimo na radno i socijalno te građansko. Da završimo ovo smeće od faxa što prije i da zaboravim da Gundulićeva ulica uopće postoji.
Uglavnom, stavljam je u skriptarnicu. Ništa nisam izostavila, skripta će biti ful popunjena, ne želim čuti da je netko, ako je učio po njoj, pao :-D
Malo prepotencije, oprostite, ali zbilja me i stvarno živcira ovaj glupi stručni studij. Lijep pozdrav

Da odgovrim na prijašnje pitanje: Pusića ne trebamo. A Koprića i dvije knjige od Marčetićke mi je kolegica dignula u NSB-u ili na faxu. Naime, mi iz manjih gradova s kvazi kvalitetnim knjižnicama, ne posjedujemo nikakve knjige koje su nam potrebne. Živjela Hrvatska!

majolada

Da odgovrim na prijašnje pitanje: Pusića ne trebamo. A Koprića i dvije knjige od Marčetićke mi je kolegica dignula u NSB-u ili na faxu. Naime, mi iz manjih gradova s kvazi kvalitetnim knjižnicama, ne posjedujemo nikakve knjige koje su nam potrebne. Živjela Hrvatska!
TREBAMO Pusića,na stranici od veleučilišta je 22.11 objavljen ispravljeni popis literature (koji i dalje stoji na stranici) u koji je uključen i Pusić jer je bila greška u popisu literature pa je slučajno izostavljena

Eriatarka

Super! Zahvaljujem na ovoj informaciji. Moja superkul skripta će pričekati još koji dan da Pusića riješim.

Eriatarka

Upravo sam poslala skriptu iz ovog lijepog premeta u skriptarnicu! U mailu sam napisala neki kraći opis, nadam se da će ga uredništvo objavit. Ukratko: skriptirala sam sve 4 knjige, a poslije njih slijede zakoni, uredbe i kolektivni ugovor :). Ima 117 stranica. Ugodno učenje kolege!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks