AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Tribina o nastavku Upravnog studija

Ksenija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zanima me jel netko dobio na kućnu adresu letak od Centra za intelektualni kapital o utemeljenju specijalističkog diplomskog stručnog studija u trajanju od dvije godine? Studij se zove Kreativni menadžment procesima, traje dvije godine, jedino ne piše cijena studiranja. Ima li netko saznanja o tome kaj je to? Jer ak budem čekala specijalistički na našem faksu dočekat ću starost..
Ja sam dobila,
no nigdje ne piše cijena školarine.
Međutim,
studij je u Puli, ima puno tehničkih i ekonomskih predmeta, sve mi se to čini nekako strano.
Privlačna je titula mag.oec.

schuman

Stvarno ne znam otkud te gluposti o tituli magistra nakon završetka specijalističkog stručnog studija, šaljem link na stranice Ministarstva obrazovanja, mislim da smo to već raspravili 900 puta... U Hrvatskoj nije moguće dobiti titulu magistra nakon specijalističkog stručnog studija...

1. Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine, u kojima se stječe od 60 do 120 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se stručni naziv stručni specijalist, odnosno stručna specijalistica uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa.
Student nakon ove razine može nastaviti studirati na diplomskom sveučilišnom studiju ili ući na tržište rada.*

* Uvjete upisa na sve razine sveučilišnih i stručnih studija određuju visoka učilišta.
http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=12209

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Nakon završetka specijalističkog stručnog studija jel se može nastaviti studirati magisterij na sveučilišnom studiju ako sam dobro shvatila ili ispočetka?

Nina :)

ma naravno da nije u interesu mnogima
pa evo, neki su vec upisali privatne fakultete da bi tamo nastavili
uopce se ne cudim, s obzirom na cijelu zbrku oko te 2 godine
a nitko nije glup da placa 30 000 kad bi mogao 7,8 na nasem faksu (jednog dana, naravno)
a to je samo jedan komadic u cijeloj prici
kako je fino jedan VERN uspio bez problema ustrojiti te 2 godine (i sl.)
lova vrti sve
i glavonje
bas mi nas je zao
nadam se da ce ipak biti nesto od toga svega
da se profesori nisu bezveze trudili
da se pruzi sansa nama koji zelimo vise u zivotu
i koji zelimo na nasem faksu studirat, a ne da neki ekonomski skupi specijalisticki moram upisivat i jos cijelu godinu radit da otplatim skolarinu
uf

i naravno, ne smije se zaboravit trud ljudi iz udruge!!!

schuman

Broj novootvorenih veleučilišta, visokih škola, raznih specijalističkih studija i sličnih škola učenika u privredi naprosto bode u oči, ne možeš otvoriti novine a da ne vidiš oglas za neki novi faks u Babinoj gredi, Špičkovini i Sv. Petru u Šumi...
Stvarno ne znam kojoj velesili smo se mi zamjerili da nam ne mogu omogućiti nastavak studija...

Pontifex

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Stvarno ne znam otkud te gluposti o tituli magistra nakon završetka specijalističkog stručnog studija, šaljem link na stranice Ministarstva obrazovanja, mislim da smo to već raspravili 900 puta... U Hrvatskoj nije moguće dobiti titulu magistra nakon specijalističkog stručnog studija...

1. Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine, u kojima se stječe od 60 do 120 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se stručni naziv stručni specijalist, odnosno stručna specijalistica uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa.
Student nakon ove razine može nastaviti studirati na diplomskom sveučilišnom studiju ili ući na tržište rada.*

* Uvjete upisa na sve razine sveučilišnih i stručnih studija određuju visoka učilišta.
Joj nemoj mi tu tablicu niti pokazivati odma me hvata nervoza, prilikom upisa prve generacije bolonjaca na stručni studij javne uprave studentima je rečeno te je i objavljena na službenim stranicama ministarstva znanosti obrazovanja i športa ovakva shema:
http://www.efos.hr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=314&Itemid=

Nakon toga ova shema je malo promijenjena i maknuta je "samo" jedna strelica koja nama studentima stručnih studija puno znači:

Dakle predhodno je bila predviđena mogučnost da stručni prvostupnici nastave studij na sveučilišnoj razini i steknu titulu magistra, ali ova nova shema ukida tu mogučnost naravno i dalje se ostavlja mogučnost sveučilišnim prvostupnicima nastavak studija na nekom veleučilištu i stjecanje titule specijalista struke.

Dakle kod upisa u prvu godinu dovedeni smo u zabludu da čemo moći nastaviti studij na sveučilišnoj razini, kasnije je to promijenjeno i to me jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako ljuti:angry:

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ma krasno, ni to nisam znala, sad ako nam ne uvedu taj specijalistički, nemamo mogućnosti daljnjeg školovanja :angry:
A ne mislim davati urnebesne svote za bog-te-pitaj kakva privatna učilišta!
Na primjer, da nam uvedu taj famozni specijalistički studij i po završetku istog, na kojem bi uopće diplomskom sveučilišnom studiju mogli nastaviti školovanje?

Nirvana

nešto mi nije jasno kod tog studiranja. dakle sveučilišni prvostupnici mogu nastaviti studij na specijalističkom diplomskom studiju koji traje godinu do dvije, ali isto tako mi nakon stručnog studija javne uprave imamo mogućnost studiranja na specijalističkom studiju ali nije mi jasno što se postiže nakon tih 5 godina studija (jer ako sam dobro razumjela stručni studij traje 3 godine + 2 godine specijalistički studij). da li je to onda u rangu današnjih diplomiranih inženjera tj.sadašnji VII stupanj ili nešto drugo

ELLA

Ja sam dobila,
no nigdje ne piše cijena školarine.
Međutim,
studij je u Puli, ima puno tehničkih i ekonomskih predmeta, sve mi se to čini nekako strano.
Privlačna je titula mag.oec.
I ja sam dobila.
Obavijest glasi da zainteresirani s područja ekonomije, prava i drugih društvenih znanosti te tehničkih i tehnoloških studija mogu se upisati ako su završili:
-preddiplomski studij (3 god prema bolonji)
-prijašnji VI stupanj (VŠS)
-prijašnji 4-godišnji studij (VSS) a upisuju samo 5.godinu

Završetkom studija stječe se naziv:
stručni/a specijalist/ica kreativnog menadžmenta (magistar/ica oec.)

Ja smatram da oni koji su završili preddiplomski studij(3 god prema bolonji) i prijašnji VI stupanj(všs) stječu naziv STRUČNI SPECIJALIST KREATIVNOG MENADŽMENTA a oni koji su završili prijašnji 4-godišnji studij(vss) stječu naziv MAGISTAR OEC.
Ispravite me ako griješim.

lion_zg

Ma krasno, ni to nisam znala, sad ako nam ne uvedu taj specijalistički, nemamo mogućnosti daljnjeg školovanja :angry:
A ne mislim davati urnebesne svote za bog-te-pitaj kakva privatna učilišta!
Na primjer, da nam uvedu taj famozni specijalistički studij i po završetku istog, na kojem bi uopće diplomskom sveučilišnom studiju mogli nastaviti školovanje?
ja mislim na nijednom,jer dok završiš ove 2 god već će na svim fakultetima ukinut izvanredno studiranje(kao što su ove godine na ekonomiji napravili)jer bolonja kao ne poznaje izvanredno studiranje,a kao redovni možeš biti do 26.god

to je samo moje pesimistično razmišljanje,makar mislim i da je realno

drimica

Iz razgovora sa prof. Marčetić, što se tiče nastavka studija, dakle +2,
učinjeno je sve što je u njihovoj moći, ali da bi bilo dobro kada bi i sami studenti potpisali peticiju i apelirali na taj način da se dobije odobrenje od viših istanci.
A također i u medijima, možda pritisnuti, iz iskustva svi znamo koliko ponekad sedma sila može biti moćna.

Pontifex

Iz razgovora sa prof. Marčetić, što se tiče nastavka studija, dakle +2,
učinjeno je sve što je u njihovoj moći, ali da bi bilo dobro kada bi i sami studenti potpisali peticiju i apelirali na taj način da se dobije odobrenje od viših istanci.
A također i u medijima, možda pritisnuti, iz iskustva svi znamo koliko ponekad sedma sila može biti moćna.
Sve što je u nihovoj moći :laughing: pa to su trebali napraviti još 2005. dok je upisivana prva generacija bolonjaca, a ne predati zahtjev u 2 mj. ove godine i očekivati da spora birokracija o tome odluči do 9 mj., ili nisu uopče trebali upisivati studente :angry:, ali i mi studenti trebamo biti aktivniji po ovom pitanju prvenstveno potpisivanje peticije, moglo bi se organizirati nešto slično potpisivanju peticije za dekanski rok i aktualiziranja problema putem medija...

Martina

Tako je Pontifex, u potpunosti se slažem s tobom da bi se trebali i studenti aktivirati i da bi trebalo uključiti i medije u ovu situaciju. Definitivno mi neke stvari nisu jasne. EU traži, između ostalog, reformu javne uprave sa stručnim i profesionalnim kadrom a ministarstvo ili ko već koči (ne mogu se drukčije izraziti jer mi to stvarno tak izgleda) uspostavljanje specijalističkog studija. Uostalom jasno je i svima poznato da je HR jedina koja nema upravni studij na sveučilišnoj razini. Ne leži mi ni ova Marčetićkina priča da su dali sve od sebe.

Ko tu koga??? Kako može biti tolko "ekonomskih" spec. studija a nije nikom u cilju da se oformi JEDAN upravni???

Nela

potpisivala se peticija na tribini koja je bila
svi koji su bili su potpisali

Pontifex

potpisivala se peticija na tribini koja je bila
svi koji su bili su potpisali
Tamo je bilo 100-injak ljudi a za dekanski je potpisalo 900 studenata, da je bilo 100 potpisa za dekanski ja mislim da ne bi bio odobren...

Mustang11

Imam jedan prijedlog.

Mogli bi organizirati jedno mirno javno okupljanje - prosvjed kojim bi zaintigrirali javnost, medije pa i naše nadležno ministarstvo na davanje točnih inforamcija i ubrzavanje postupka odobravanja spec. studija.

Prvo bi se mi zainteresirani trebali virtualno okupiti da vidimo koliko nas zapravo ima zainteresiranih...bar stotinjak bi nas trebalo biti..

Nakon toga bi se dogovorili i sastavili jedan dopis koji bi odaslali nadležnim institucijama u kojim bi objasnili šta nas muči,...između ostalog s naglaskom za zahtjeve EU za profesionalnom javnom upravom, dok naša država koči studij koji bi školovao specijaliste javne uprave...itd. Dopis bi išao prema našem faksu, Pravnom, Ministarstvu školstva.., Ministarstvu uprave i naposljetku Vladi RH. U istome bi se trebalo naglasiti da očekujemo neke odgovore i konkretne poteze do nekog roku, a ako ne krećemo u jedan simboličan prosvjed...
Ako nema odgovora dopis sa obavijesti o održavanju prosvjeda trebalo bi poslati novinama, televiziji...
Nakon toga prijava i održavanja prosvjeda pa da vidimo da li će itko reagirati na to...ipak bi i to putem medija otišlo u daleku nam EU i nekih njeznih institucija koje prate napredak reforma u RH...

JA NISAM UPISIVAO OVAJ FAKS DA BI OSTAO NA PRVOSTUPNIKU, jer se nažalost, to u natječajima stavlja u rang s VŠS... jel je postojao koji faks prije bolonje a na kojem nakon Više nije bilo Visoke škole??? Koliko znam nije - e to je donijela naša bolonja...

S obzirom da imamo studentsku udrugu bilo bi lijepo kad bi se to radilo u njeno ime, a ne da moramo osnivati neku novu udrugu..

Šta kažete??

Pontifex

Ja kažem da su se takve inicijative trebale i ranije provesti,ali nikada nije kasno, ali mislim da se treba prvo uputiti službeni dopis upravi društvenog veleučilišta pismenim putem na koji oni moraju zatim odgovoriti pismenim putem u zakonskom roku da se od njih sazna u kojem je stadiju zahtjev za odobrenjem programa za specijalistički studij,. Po mome mišljenju to bi trebao biti prvi korak, a ne u referadi se raspitivati o tim stvarima... Ali to treba učiniti Udruga ili studenski predstavnici, a zatim bi se trebalo krenuti u daljnje akcije...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks