AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

tea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da li netko zna odgovore na ova pitanja..ja ih nigdje ne mogu naci,pa molim za pomoc:

-administrativna pristojba doplata
-izracunavanje neto i bruto place
-nacionalno vijece za zastitu na radu
-kako se izracunava osnovica za mirovinu kod prijevremene sprijecenosti za rad
-tko uplacuje placu za vrijeme privremene nesposobnosti za rad

orhideja

još neka pitanja od prof. Gotovca s prijašnjih rokova
- Vrste otkaza?
- Osnovna i najniža mirovina?
- Načela državne službe?
- Sukob interesa?
- Gospodarsko-socijalno vijeće?
- Štrajk?
- Zakonska i ugovorna zabrana utakmice?
- Predstavnici radnika u NO?
- Povjerenik zaštite na radu?
- Nalozi (prema Zakonu o državnim službenicima)?
- Dužnost pružanja informacija i obrazloženja o upravnim poslovima?
- Postupak priznavanja prava iz MIO?
- Zasnivanje RO?
- Formula osnovne mirovine?
- Naknada plaće zbog bolesti?
- Otkaz državne službe?
- Radničko vijeće?
- Izračunavanje bruto i neto plaće?
- Obveze poslodavca pri otkazivanju RO?
- Prava iz zdravstvenog osiguranja?
- Dnevni odmor?
- Mjere prevencije u zaštiti na radu?
- Ovlaštenik/povjerenik, koje su razlike?
- Plaćeni/neplaćeni dopust?
- Mirovinski faktor kod kod izračuvanja mirovine?

orhideja

ja bi vas molila ako netko zna jednostavno objasniti osnovnu mirovinu i iz kojeg se stupa isplaćuje, bila bi jako zahvalna

tea

u prijasnjim postovima sam kod prof. gotovca nasla pitanje administrativna prostojba,a s obzirom da je ona ukinuta zanima me,ako netko zna, da li ju i dalje ispituje!?

Tompa

ja bi vas molila ako netko zna jednostavno objasniti osnovnu mirovinu i iz kojeg se stupa isplaćuje, bila bi jako zahvalna
Osnovna mirovina isplaćuje iz prvog stupa (generacijske solidarnosti).

Osnovna mirovina određuje se svima koji su osigurani i u drugom stupu, stupu individualne kapitalizirane štednje. Primjena tog sustava počela je 01. siječnja 2002. Svi koji su tada imali manje od 40 godina automatski su osigurani i u drugom stupu, oni koji su imali između 40 i 50 mogli su birati hoće li osiguranje i u drugom stupu, a svi stariji od tih godina ostali su samo u prvom stupu - gen. solidarnosti.
Mnogi osiguranici, kad budu išli u mirovinu, imat će neku kombinaciju jer su dio radnog staža (i uplate u mirovinsko osiguranje) proveli prije 2002. Onaj dio do 01. siječnja 2002. računat će se po onoj poznatoj općoj mirovinskoj formuli (još se zove i prva opća mir. formula): M = OB x MF x AVM.
Onaj dio nakon 01. siječnja 2002 - to je zapravo ono što si pitala; taj dio zove se osnovna mirovina - ona se računa kao zbroj dvaju dijelova.

Prvi dio je 0,25 % prosječne bruto plaće u RH u godini koja prethodi godini kad osiguranik odlazi u mirovinu, pomnožen s njegovim godinama mirovinskog staža (ali samo od 2002.). Dakle:
M (osnovna) = 0,0025 x Prosječna Bruto Plaća x MS

Taj dio je za sve jednak jer ne zavisi o veličini tvoje plaće i koliko si uplaćivao u mirovinski fond.

Drugi dio čini 25% mirovine koja se računa prema prvoj općoj mirovinskoj formuli. Dakle, za godine staža od početka 2002 pa do godine kad ideš u mirovinu računaš prema onoj prvoj općoj mirovinskoj formuli:
M = OB x MF x AVM. Četvrtina (25%) od toga što dobiješ - to ti je to. Zbrojiš s onim prvim dijelom i dobio si osnovu mirovinu.

Formula za računanje osnovne mirovine zove se druga opća mirovinska formula.

anamarija

Dal netko može reci nesto vise o profesorici Vukorepi?? Kakav tip pitanja pita, dal ide u detalje, kakva je prolaznost??
Ma dobra je ona.Mislim da je prolaznost dobra. Ja sam kod nje s prve prosla. Postavi pitanje i moras govoriti o tome, ali ako nejde, pomaze. Bez brige, super je ona. Ako nista drugo bar je pristupačna, ugodna je atmosfera. NIje namrštena kao neki...Sretno!

Lil_Bee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molim vas iskustva onih koji su danas bili na ispitu kog prof. andreje grgic???

Cokolada

Danas na ispitu kod gotovca 1,7 ,09
dosta ispituje zaŠtitu na radu (pravila,mjere prevencije,odbor za zaŠtitu na radu,medicinska sluŽba,povjerenik radnika...)
i zakon o drŽavnim sluŽbenicima (premjeŠtaj,raspolaganje,stegovna odgovornost,prestanak drŽ.sluŽbe...)
svakog je pitao oko 6-7 pitanja,ocjene su bile 2 i 3.
InaČe ne postavlja potpitanja,i prof.Šuti dok priČaŠ ,u pravilu ne prekida.
Pitao je skoro cijelo gradivo,tako da nije lagano.

ninaa

ja sam danas prošla kod gotovca. Istina, pita više pitanja iz raznih poglavlja knjige(npr. otkaz ugovora o radu,discipl. odgovornost drž.služb.,povjerenik zaštite na radu,prava za vrijeme nezaposlenosti..),ali je sasvim ok profesor. Ne prekida te tijekom odgovaranja,nije neugodan i meni je bilo čist ok. Tako da,bez straha na idućem roku u 9mj. kada će opet biti asistenti! Svima sretno sutra i u petak!!!

Perce18

Danas odgovarala kod znanstvene novakinje (do 5min s upisom ocjene)- Grgić: tri pitanja postavi pa pišeš koncept (kolko stigneš dok kolega prije tebe odgovara, natuknice, čisto radi sebe, ne gleda dal imaš tri stranice sitnog teksta) troje uđe pa kad prvi izađe, sljedeći uđe.
Moja pitanja bila: radno vrijeme+ podpitanje:rad nedeljom- što donosi: veća plaća i GO; opća mirovinska formula i objasnit (al nijedno pitanje nisam stigla odgovaorit do kraja, jer ak znaš odmah šalta na sljedeće) i plaća+ podpitanje: kojim pravnim izvorima se uređuje.
Još pitanja koja je danas postavljala: prestanak državne službe, prestanak UoR- znat nabrojat svih 7, posredovanje kod zapošljavanja (pitanje za višu ocjenu), osigurane osobe u mirovinskom osiguranju... simpatična je , ne postavlja neka "čudna" pitanja, ne ide u detalje, drago joj ak povezuješ ili daješ primjere al ne inzistira!
Podjelila trojke, četvorke i jedan pad!

Holly

Ju-hu!!! Prođoh danas kod prof. Vukorepe. Jedna lijepa ocijena više u indeksu, jedan ispit manje na plećima!:happy:
Pitanja:
1. Suglasnost radničkog vijeća pri otkazivanju
a) tko može nadomjestiti suglasnost radničkog vijeća?
2. Radni odnos na određeno vrijeme
3. Pridodani staž
4. Prava iz zdrastvenog osiguranja (misli se na obvezno zdrastveno)

Ispit se održava u njenom kabinetu, meni sretnog broja 13, može ga slušati najviše 2-3 studenta (ovisno o broju sjedalica) dok jedan student odgovara.
Što se tiče samog ispitivača, profesorica je vrlo ugodna i smirena osoba. To kažem i na temelju prijašnjih slušanja ispita kod nje. A to je i moj savjet svima koji misle izaći na ispit- dođite slušati, a ako već ne možete, potrudite se barem naučiti ona pitanja koja se često ponavljaju, jer isplati se, zaista.:wink5:
Iskrene čestitke onima koji su prošli, a ostalima puno sreće u 9. mjesecu. :happy:

Martina

P R O S L A!!! jeeeeeeej dala uvjet za trecu...:worshippy::worshippy::worshippy::worshippy::luxhello::thumb22::cheer::fellow:
naucite to i idite na prvi rok u 9,jako je ugodna atmosfera i prof. Vukorepa je fenomenalna...
ekipa ja sve cetri u zrak i odo na moreno a vama svima pozz i drzim fige...
E pa kolegice, čestitam, mi smo dvije bile zajedno unutra. I ja dala uvjet :laughing: :laughing: :laughing:

Naravno, čestitam svima na prolazu!!!

Pitanja

1. osnovna mirovina
2. razlika između punog i nepunog radnog vremena
3. raspolaganje u državnoj službi

Tompa

pitanje za one koji su prošli ovaj rok kod asistenata, iz čega preporučujete učiti, iz koje skripte ili možda knjige i zakona?, budući planiram izaći na idući rok. zahvaljujem.
Also dakle!
Što se tiče radnog prava, tu bih ti preporučio knjigu; dobro je objašnjeno, prati i objašnjava zakonske članke. Ne ići previše u širinu, probat pohvatati ono što je njima najvažnije - tu će ti pomoć pitanja koja ćeš naći na forumu. Nemoj preskočit zadnji dio o državnim službenicima, to asistenti dosta pitaju (prijam u državnu službu, stavljanje na raspolaganje, teške i lake povrede službene dužnosti i kazne za njih, prestanak državne službe - uglavnom sve u okviru toga).
Kod socijalnog prava situacija je nešto drukčija; nema knjige al imaš dobrih skripti u skriptarnici ovdje na forumu - u ovoj Skripta sa predavanja (poslala Nina 9. 4. 2009.) imaš sve što ti treba. Samo ovdje ćeš morati i pratiti zakone da bi ti stvari sjele i bile jasnije (ZOZO I ZOMO).
I ima još jedna stvar na koju treba upozorit. Recimo Vukorepa jako često pita osnovnu mirovinu (što teta Vera nigdje ne spominje) i nigdje u skriptama to nećeš naći, al zato to imaš briljantno dobro objašnjeno u članku koji je napisao prof. Željko Potočnjak u Reviji za socijalnu politiku. I inače je taj članak super jer će ti sve biti puno jasnije o mirovinskim formulama, stupovima osiguranja, minimalnoj i maksimalnoj mirovini, AVM, mirovinskom faktoru i svim ostalim papazjanijama koje ti trebaju.
Daklem uguglaj Revija za socijalnu politiku
Klikni - Pregled: Po broju časopisa
Članci: SVEZAK7, BR. 1 (2000)
Članci: Nove mirovinske formule mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti - Željko Potočnjak (to je članak koji ti treba)

Moraš samo pazit jer je članak iz 2000 a došlo je do nekih promjena u zakonu o mir. osiguranju; recimo primjena drugog stupa počela je od 1. siječnja 2002., kod prijevremene starosne mirovine ne oduzima se svaki mjesec 0,35 nego 0,15 %, mirovinski faktori za različite vrste mirovine su nešto drukčiji nego što tamo piše. Al sve su to sitnice i to ćeš skužit kad usporediš sa zakonom.
Hope it was helpful.

Antonija

evo da se i ja pohvalim!!isto sam prosla u cetvrtak kod nove profesorice Grgic...jako ugodna atmosfera,smirena profesorica,postavi 3 pitanja,ne ide u detalje,trazi da se znaju osnovne stvari! mene je pitala rodiljni dopust, redovan otkaz, profesionalna nesposobnost za rad...sve u svemu odlican ispit:))
a ja sam presretna sto sam dala ovaj ispit,sad lagano na ispite iz 3.god:)

maraa

moze mi netko odg koje zakone sve treba naucit za ovaj ispit..samo Zakon o mirovinsko osiguranju i Zakon o zdrastvenom osiguranju...ili ima ih vise? hvala:confused2:

Tompa

moze mi netko odg koje zakone sve treba naucit za ovaj ispit..samo Zakon o mirovinsko osiguranju i Zakon o zdrastvenom osiguranju...ili ima ih vise? hvala:confused2:
Treba ti još Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu (al to ti je sve jako slično ZOZO), a nemoj zaboravit Zakon o državnim službenicima - dobro je obrađen u knjizi al si ga ipak imaj negdje u literaturi.
Gotovac zna dosta pitat zaštitu na radu - o tome ćeš dosta naći u skriptama ovdje u Skriptarnici.

kolko treba da se nauči ?
67,5 dana.

:marina:

eej! pitanje za vas koji učite ovaj predmet i one koji su ga položili.. na svakoj stranici u knjizi obavezno se pojavljuje (i po nekoliko puta) 'mi mislimo', 'mislim', 'smatramo' pa onda neki njihov zaključak, ili riješenje nekog problema. uglavnom njihovo mišljenje o tom zakonu ili što mu fali i sl. pa me sad zanima, pošto meni to izgleda ko da svaki zakon analizirju, jel to opće bitno? jel moguće da profesorica pita npr 'i što tom zakonu fali, ili kako bi se taj problem mogao riješit' pa ja sad moram odgovorit ono što su oni u knjizi naveli da misle da je najbolje riješenje?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks