AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Imam još jedno pitanje...
- Prava pri posredovanju pri zapošljavanju
(pretpostavljam da je to iz onog novog zakona o zapošljavanju, ali nemogu naći ništa što se odnosi na prava...)

hvala unaprijed
mislim da se to odnosi na:

Priprema za zapošljavanje uključuje:
1) profesionalno usmjeravanje,
2) upoznavanje metoda i tehnika aktivnog traženja posla,
3) obrazovanje za zapošljavanje,
4) profesionalnu rehabilitaciju.

iv@n@

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1. PRAVILNIK O RADU šta sve treba reći?
2.novčana naknada u času prestanka radnog odnosa?
3.uloga vještaka
pliz ak netko zna odgovore,ja više neznam ni ono što sam mislila da znam.

montana

1. PRAVILNIK O RADU šta sve treba reći?
2.novčana naknada u času prestanka radnog odnosa?
3.uloga vještaka
pliz ak netko zna odgovore,ja više neznam ni ono što sam mislila da znam.

Ej!
O pravilniku o radu imaš u onoj mojoj skripti koju sam ti dao. Trebaš reć da je to autonomni izvor prava, da ga MORA donijeti poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika, a ako zapošljava 20 ili manje onda ga MOŽE donijeti; što se njime uređuje; kako ga poslodavac objavljuje, na koji način; što se moze sve regulirati pravilnikom o radu (npr. neka pitanja koja su već regulirana k.u., da bi se ta pitanja detaljnije regulirala...) - piše ti u skripti sve.

Za novčane naknade neznam na što se odnosi.
NN može biti kad radniku prestane radni odnos (dakle prema Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju...) ili kad je osoba na bolovanju ili je privremeno spriječena za rad pa joj prestane radni odnos (prema Zakonu o zaštiti zdravlja na radu i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju..- ja mislim) pa tada ima pravo na novčanu naknadu najviše 30 dana nakon prestanka radnog odnosa osim u nekim određenim slučajevima: npr. ako se radi o osobi koja je u trenutku prestanka radnog odnosa bila u korištenju bolovanja radi rane ili ozljede koja je posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu - onda on ima pravo na novčanu naknadu skroz dok se ne utvrdi da je radno sposoban ili dok mu nadležno tijelo Zavoda za mir. osig. ne utvrdi invalidnost... (i to imaš negdje u mojoj skripti..)

O vještaku ću ti poslati jedan mail.
Sretno ti s učenjem!

ako netko zna više ili sam ja u krivu neka me slobodno ispravi. please.

Tajana

Ja ne mogu nigdje naći odgovor na dva totalno glupa i zapravo ne baš teška pitanja:
1. koja su prava i obveze radnika i poslodavca - tu me zanima kojim redosljedom to treba reći a da se profesorici svidi odgovor,
2. koje su obveze poslodavca kod zaštite na radu

montana

Ja ne mogu nigdje naći odgovor na dva totalno glupa i zapravo ne baš teška pitanja:
1. koja su prava i obveze radnika i poslodavca - tu me zanima kojim redosljedom to treba reći a da se profesorici svidi odgovor,
2. koje su obveze poslodavca kod zaštite na radu
1. Temeljna obveza poslodavca jest da radniku da posao i da mu za obavljeni rad isplati plaću, ima pravo pobliže odrediti radniku vrijeme, mjesto i način rada poštujući pritom prava i dostojanstvo radnika, te je dužan radniku osigurati sigurne uvjete za rad, a radnik je obvezan prema uputama poslodavca i prema pravilima struke, pažnjom dobrog gospodarstvenika, savjesno, u određenom radnom vremenu i kao svoje zanimanje obavljati preuzeti posao.
mislim da je to to što se tiče obveza radnika i poslodavca u radnom odnosu.

2. poslodavac je najprije dužan izraditi procjenu rizika na temelju koje primjenjuje pravila zaštite na radu. (to je osnovno) a ostalo... pogledaj u knjizi i zakonu još..

Goga55

Jel neko zna odgovor na pitanje:Koji je pravni temelj i osnovica za stjecajne prava na novčanu naknadu radi privremene spriječenosti za rad?

iv@n@

evo nekoliko pitanja :
1.opći i posebni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa
2.pravilnik o radu
3.pravo na štrajk
4.pravila zaštite na radu
5.naknada umjesto plaće
6.radni odnos s punim i skraćenim radnim vremenom
7.pravni osnov za novčane naknade kod zdr. osiguranja
8.otkaz s ponudom izmjene ugovora
9.postupak za priznanje prava u mirovunskom
10.uloga vještaka
11.prava po nezaposlenosti
12.mirovinska formula
13.plaća i druga materijalna prava radnika
14.svrha i značaj mirovinskog staža
15.sastavni djelovi ugovora o radu
16.radno pravo definicija
17.normativna djelatnost mora

mrcina

hvala... super za prolaz...svaka pohvala

koja bi to bila pravna osnova za novčane naknade u ZoZo-u, ak ko može pomoći...

makitra

Još pitanja sa zadnjeg roka:

1. MOR - tijela i djelatnost
2. plaća i dr. materijalna prava
3. radni odnos s punim radnim vremenom
4. skraćeno radno vrijeme
5. nepuno radno vrijeme
6. pravni temelj za privremenu spriječenost za rad
7. postupak za priznavanje prava u mirov.-invalidskom osiguranju
8. uloga vještaka (mirovinsko osiguranje)
9. osnovica za utvrđivanje naknade zbog privremene spriječenosti za rad
10. prava na osnovi nezaposlenosti
11. mirovinska formula
12. vrste redovnih otkaza i obveze poslodavca prije otkaza
13. opći uvijeti za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu
14. zaštita žena za vrijeme trudnoće i u svezi s trudnoćom
15. ostvarivanje prava u sudskom postupku
16. uvjeti za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu
17. spolno uznemiravanje
18. pravo na najnižu mirovinu
19. pravo radnika na odmore
20. zdravstvena zaštita - što sve osigurana osoba ima na temelju zdravstvene zaštite
21. preraspodjela radnog vremena
22. prekovremeni rad
23. otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu

Sretno svima na idućem roku!!!

sleeperica

Ja sam otišla oko pola 8 i to tad ništa nije spominjala tko će ispitivat na sljedećem roku. Btw.pitala me dopuste, prava i obeze radnika u svezi zaštite na radu i pridodani staž. Nažalost sam pala...srušila me na drugom pitanju... Većina ljudi prije mene nije baš znala zaštitu na radu pa je valjda odlučila da neće više puštat onoga tko to ne zna... Čudno mi je samo da me srušila bez da mi je dala priliku da odgovorim na treće pitanje a veliku većinu ljudi nije rušila dok nije čula odgovor na to pitanje...ali šta se može.:frustrating: Čestitam svima koji su prošli!

Tompa

Bio sam 20-tog slušati ispit. Profa izdiktira svakom po tri pitanja i onda pusti pisati koncept (prvi na redu imao je nekih 15-tak minuta za pisanje, ovi drugi puno više). Sam ispit ne traje dugo, možda 6-7 minuta po kandidatu. Kad su, recimo dvoje, završili, dolaze sljedećih dvoje, njima izdiktira pitanja i ajmo dalje. Pusti da se priča po konceptu ali i dosta uletava s podpitanjima (ako se nečega sjeti što smatra osobito važnim ili ako neko drusne nešto što joj nije logično; e onda jadna ti baba).
Ne može se reć da je puno ljudi palo – možda troje od deset, možda i manje u prosjeku.
Svakih sat, sat i pol napravi stanku, ode i ostavi spremačicu da «čuva» ove koji pišu koncept (moš mislit). Otišo sam u 19 h, već sam riknuo od vrućine i od onog suhog zraka.
Neka pitanja:

1. Organi MOR-a i nadležnost
2. Plaća i druga materijalna prava radnika
3. Uloga vještaka u mirovinskom osiguranju

1. Sadržaj kolektivnog ugovora
2. Rad sa skraćenim radnim vremenom
3. Visina novčane naknade u zdravstvenom osiguranju

1. Normativna djelatnost MOR-a
2. Temelji za stjecanje mirovinskih prava
3. Pravila zaštite na radu

1. Profesionalne bolesti i njihov značaj u mirovinskom osiguranju
2. Posebni uvjeti za priznanje prava na obiteljsku mirovinu djece
3. Rad s punim radnim vremenom

1. Odredite mi radni odnos
2. Vrste otkaza po zakonu o radu
3. Pravo na najnižu mirovinu

1. Obveze i prava subjekata radnog odnosa
2. Pravo radnika na odmore
3. Zdravstvena zaštita – oblici – što sve osigurana osoba može primati

1. Zaštita žena u svezi i za vrijeme trudnoće
2. Sudska zaštita prava iz radnog odnosa
3. Uvjeti za priznavanje prava na invalidsku mirovinu

1. Opći uvjeti za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu
2. Pravo na štrajk
3. Tjelesno oštećenje – rizik

1. Opći i posebni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa i o čemu ovise
2. Novčana naknada u slučaju prekida radnog odnosa
3. Korisnici prava na dječji doplatak

1. Izvori radnog prava – hijerarhija
2. Pravo na godišnji odmor
3. Pravo na novčane naknade po Zakonu o obveznom zdr. osiguranju

1. Pravo radnika na naknadu umjesto plaće
2. Stegovna odgovornost državnih službenika
3. Osobe osigurane za određene slučajeve pod određenim okolnostima u MO

1. Radni odnos
2. Vrste otkaza po Zakonu o radu
3. Najniža mirovina

1. Objasnite preraspodjelu radnog vremena
2. Uznemiravanje i spolno uznemiravanje
3. Ozljede na radu i njihov značaj u MO

1. Posebna zaštita malodobnih u radnom odnosu
2. Invalidska mirovina
3. Posebni uvjeti za ispunjenje prava na obiteljsku mirovinu bračnih drugova

1. Sudski prekid radnog odnosa
2. Rad u slučaju punog radnog vremena i prekovremeni rad
3. Opća mirovinska formula

1. Pravo radnika na dopuste
2. Prava i obveze radnika u vezi zaštite na radu
3. Radni staž

P.S. Posebno je alergična kad čuje da netko ponavlja nešto što je već rekao. Tada reagira vrlo emotivno (čitaj: viče) jer (što često naglašava) veoma pažljivo sluša svakog tko odgovara.

stella

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
bila sam sad na ispitu kao došla odgovarati i na kraju odustala...ovako svakih sat vr napravi stanku s tim da u tih sat ispita njih tak 7-8 ljudi možda i manje, postavlja puno potpitanja i prema nekima je jako stroga a druge pak ne mrcvari puno...jedan dečko je recimo prošao a nije ni upola znao kao neki koji su pali tako da je to stvar toga koliko joj se sviđaš. morate paziti na izmjene u zakonima jer joj je to bitno i onaj tko zna da je došlo do izmjene će bolje proći od onog tko ne a primjer toga je ova cura koja je 5 dobila. ostale ocjene su bile većinom 2,3. nije puno ljudi palo ali ovi koji su prošli stvarno je ispitala ko zna kaj sve ne jer kad postavi jedno pitanje na to postavi potpitanje iz drugog zakona ili dijela a da je malo povezan s tim, i traži primjere i onda pita zašto je to tako tj zašto je baš taj primjer povezan s njenim pitanjem... ma stvarno cjepidlači i traži razumjevanje a ne bubanje napamet!

Tajana

Zanima me gdje se nalazi odgovor na pitanje o uznemiravanju i spolnom uznemiravanju jer ono iz ZoR-a profesorici nije dovoljno, a u knjizi toga nema, odnosno, ne moramo taj dio znati. Zbunjuju me takva pitanja :O

londres

Jel ima netko tko uči iz skripte?

Zanima me gdje se nalazi odgovor na pitanje o uznemiravanju i spolnom uznemiravanju jer ono iz ZoR-a profesorici nije dovoljno, a u knjizi toga nema, odnosno, ne moramo taj dio znati. Zbunjuju me takva pitanja :O
(3) Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe koja traži zaposlenje i radnika, a koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

šta to nije dovoljno?

Tomi

Jel netko zna odgovor na pitanje Pravo radnika na naknadu umjesto plaće-kada i razlozi?
Vidjela sam u prošlim postovima da se spominje i pitanje Dječji doplatak, mislim otkud joj to?

orhideja

Jel netko zna odgovor na pitanje Pravo radnika na naknadu umjesto plaće-kada i razlozi?
Vidjela sam u prošlim postovima da se spominje i pitanje Dječji doplatak, mislim otkud joj to?
naknada plaće za godišnji odmor i plaćeni dopust
- naknada plaće za blagdane i neradne dane
- naknada plaće za vrijeme zastoja u poslu bez krivnje radnika
- za vrijeme spriječenosti za rad zbog bolesti (bolovanje)
- naknada plaće koju radnik ostvaruje na osnovi socijalnog osiguranja (bolovanje duže od 42 dana, rodiljni i roditeljski dopust, nakn. plaće za rad u skraćenom vremenu na osnovi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i dr.)
- mislim da je pitanje Dječiji doplatak bilo iz izbornog predmeta, ali nisam 100% sigurna, jedna cura je na prošlom roku imala to pitanje

nikoletta

Jel zna neko odgovor na pitanje : Svrha i cilj materijalne odgovornosti???To ne mogu nigdje nac...
to je iz stare literature..

materijalna odgovornost odgojnog je karaktera i svrha joj je naknada štete.

cilj je sankcija prema onome tko je štetu učinio, odgojne mjere, naknada štete (reparacija), novčana kompenzacija ili povratak u prijašnje stanje.
izuzetak je paušalna naknada - za manje štete da se izbjegnu troškovi oko utvrđivanja stvarne štete.

polićka

i elementi materijalne odgovornosti: to su šteta i štetna ranja te kauzalni nexus između te štete i radnje,jel tak? ali za koji stupanj krivnje?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks