AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Katrin

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
iz čega si učila?
Hej! Učila sam po skripti u kojoj su manje više njezina predavanja...i to sam po toj skripti sa predavanja učila mirovinsko i zdravstveno, a ostalo po knjizi:..

ako netko zna odgovor na ova pitnja,bila bih zahvala kad bi odgovorio!!!

1.tko snosi troškove zaštite na radu? (poslodavac!?)
2.obaveza poslodavca prije otkaza ugovora o radu?
Hej! Troškove snosi poslodavac ali ima tu još nekih cakica, ali te odgovore možeš naći na kraju udžbenika detaljnije... što se tiče obveze poslodavca prije otkazivanja vrlo je jednostavno...kod otkaza zbog skrivljenog ponašanja radnika ovezan ga je upozoriti na ponašanje i omogučiti mu iznošenje obrane...Poslodavac ima dodatne obveze ukoliko radniku otkazuje poslovno ili osobno uvjetovanim otkazom a to su: obveza zapošljavanja na drugim raspoloživim poslovima, obveza provođenja socijalnog izbora i obvezu obrazovanja i osposobljavanja za neke druge poslove..::happy::happy:

montana

Stegovna odgovornost su ti one disciplinske djela - lake i teške povrede službene dužnosti i paralelno s time i disciplinske kazne za lake i teške povrede službene dužnosti.
Piše ti sve u knjizi, neznam iz čega ti učiš?

iv@n@

molila bi odgovor-uvjeti za priznanje prava na obiteljsku mirovinu djece i posebni uvjeti za tu mirovinu?

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molila bi odgovor-uvjeti za priznanje prava na obiteljsku mirovinu djece i posebni uvjeti za tu mirovinu?
uvjeti za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu djece jesu POSEBNI uvijeti za tu mirovinu. OPĆI uvjeti odnose se na umrlog osiguranika.

--------------

djetetu se priznaje pravo na obiteljsku mirovinu:
-do 15.god.života
-do 18.god.života (ako je prijavljeno nadležnoj službi za zapošljavanje)

-ako je nastupila opća nesposobnost za rad, do dobi do koje mu se osigurava pravo na obit.mirovinu
-ako je opća nesposobnost za rad nastupila nakon te dobi (a prije smrti osiguranika), pod uvjetom da ga je osiguranik uzdržavao do svoje smrti.

-ako je (u trenutku ili nakon smrti osiguranika) dijete na redovitom školovanju, sve do njegove 26.god.života
-ako je takvo (redovito) školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obit.mirovinu i za vrijeme bolesti do 26.god.života
(ali i nakon te dobi, i to najviše onoliko vremena koliko je školovanje bilo prekinuto zbog bolesti - samo ako je takvo školovanje nastavljeno prije navršavanja 26 god.života)

-dijete kod kojeg nastane opća nesposobnost za rad tijekom korištenja prava na obit.mirovinu, ima pravo na tu mirovinu sve dok takva nesposobnost traje.

Goga55

Ej.Može mi neko rec koja su priznata pravila zaštite na radu?
I Kad ce poslodavac radnike uputiti na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti prije utvrđivanja radnog odnosa?

makitra

Imam i ja par pitanja koja nisam uspjela nac u zakonu...plizzzz pomagajte

1. posebna pravila zaštite na radu prema Zakonu o zaštiti na radu.
2. kako dijelimo osigurane osobe u mirovinskom invalidskom osiguranju?
3. postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.
Tnx:unsure:

lolly

Imam i ja par pitanja koja nisam uspjela nac u zakonu...plizzzz pomagajte

1. posebna pravila zaštite na radu prema Zakonu o zaštiti na radu.
2. kako dijelimo osigurane osobe u mirovinskom invalidskom osiguranju?
3. postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.
Tnx:unsure:

1. Posebna pravila zaštite na radu - ako se opasnost i zdravlje radnika ne mogu ukloniti primjenom osnovnih pravila onda se primjenjuju posebna pravila zastite na radu koja se odnose na zaposlenike i na nacin obavljanja radnog postupka
poslovi sa posebnim uvjetima rada-mogu ga obavljati samo radnici koji ispunjavaju posebne uvjete, radnik mora obavljati preglede i poznavati zastitne mjere na radu
posebna pravila sadrze uvjete glede:dobi zivota,spola,strucne spreme i osposobljenosti,
zdravstvenog stanja,dusevnih i tjelesnih sposobnosti koje moraju ispunjavati zaposlenici
pri obavljanju poslova s posebnim uvjetima rada
posebna pravila zastite na radu sadrze i:
1. koristenje odgovarajucih osobnih zastitnih sredstava i zastitnih naprava
2. poseban postupak pri koristenju opasnih radnih tvari
3. postavljanje znakova upozorenja zbog opasnosti i stetnosti
4. osiguranje napitka pri obavljanju odredenih poslova
5. nacin na koji se moraju izvoditi odredeni poslovi glede trajanja poslova, jednolicnog rada i
rada po ucinku
6.postupak sa unesrecenim ili oboljelim zaposlenikom do upucivanja na ljecenje

2. *osiguranici
* članovi obitelji osiguranika
* osobe osigurane u određenim okolnostima

3. O pravima na mirovinsko osiguranje i iz mirovinskog osiguranja rješava:
1. U prvom stupnju - ustrojstvena jedinica Zavoda na čijem je području osigurana osoba koja ostvaruje pravo
2. U drugom stupnju – središnja ustrojstvena jedinica Zavoda

Pravo na mirovinsko osiguranje utvrđuje se priznavanjem statusa osiguranika. Svojstvo osiguranika stječe se na osnovi prijave koje podnosi obveznik plaćanja doprinosa ili osiguranik kada je on obveznik.

Prava iz mirovinskog osiguranja ostvaruju se u Zavodu.
Postupak za ostvarivanje prava vodi nadležna ustrojstvena jedinica zavoda na zahtjev osigurne osobe. Činjenice koje utječu na stjecanje i utvrđivanje prava pri ostvarivanju prava na mirovinu uzimaju se na osnovi podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji.

Nadam se da sam bar malo pomogla... ja bi to tako odgovorila, a sad krhko je znanje...

lolly

pliz nek netko odgovori:

Profesionalne bolesti i njihov značaj u mirovinskom osiguranju?

Unaprijed zahvalna...

Nicole

pliz nek netko odgovori:

Profesionalne bolesti i njihov značaj u mirovinskom osiguranju?

Unaprijed zahvalna...
Ukoliko do invalidnosti dođe zbog profesionalne bolesti (profesionalni način nastanka rizika), osiguranik ima pravo na invalidsku mirovinu.
Zbog toga što je rizik nastao iz profesionalnih razloga nije potrebno ispuniti uvjet mirovinskog staža, već mu se automatski računa 40 godina MS.

Mislim da je to sve što treba reći u vezi toga.

montana

Ej.Može mi neko rec koja su priznata pravila zaštite na radu?
I Kad ce poslodavac radnike uputiti na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti prije utvrđivanja radnog odnosa?

Priznata pravila zaštite na radu su ti pravila iz stranih propisa ili u praksi provjereni načini otklanjanja, smanjenja ili sprečavanja nastanka ozljeda na radu, prof. ili drugih bolesti te ostalih štetnih posljedica za radnike, a koja se primjenjuju ukoliko ne postoje propisana pravila zaštite na radu (znači osnovna i posebna).
Ministar rada utvrđuje pravilnikom koji će se propis primjenjivati kao priznata pravila zaštite na radu te određuje način njihovog objavljivanja.

Koliko ja znam poslodavac upućuje radnike na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti ako:
- se radi o maloljetniku koji zeli raditi na poslovima s posebnim uvjetima
- ili ako se radi o drugom poslu na kojem je kao poseban uvjet određeno prethodno utvrđenje zdravstvene sposobnosti..
Neznam što bi drugo bilo.. bar se za sada ne mogu sjetit..

Sorry Nicole, mislim da si krivo napisala..

Prof. bolesti i njihov značaj u mirovinskom osiguranju = ovo što si ti napisala odnosi se na njihov značaj u invalidskom osiguranju.
A ako se prof. bolesti odnose na mirovinsko osiguranje onda se misli na profesionalni način rizika smrti u mirovinskom osiguranju na temelju kojega se moze ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu.

polićka

Poludit cu s tim mirovinskim...
Imam još par pitanja:
1. Elementi bitni kod izračunavanja invalidske mirovine...kak se ona opće izračunava?tu je bitan postotak invalidnosti ili?
2. I određivanje obiteljske mirovine ( visine)
-to po faktorima onim?
3. I još Koja se još prava mogu ostvariti po osnovi tjelesnog oštećenja osim novčane naknade?
Hvala!:blushed:

montana

Poludit cu s tim mirovinskim...
3. I još Koja se još prava mogu ostvariti po osnovi tjelesnog oštećenja osim novčane naknade?
...koje osnovno pravo ostvaruju osiguranici radi TO?
Pravo na novčanu naknadu.
...koja jos prava postoje?
Takve osobe imaju još pogodnosti: oslobođenje učešća u troškovima zdrav.zašt.i niz pogodnosti koji su van sustava zdravstvenog osiguranja.

orhideja

kada naknada umjesto plaće

- naknada plaće za godišnji odmor i plaćeni dopust
- naknada plaće za blagdane i neradne dane
- naknada plaće za vrijeme zastoja u poslu bez krivnje radnika
- za vrijeme spriječenosti za rad zbog bolesti (bolovanje)
- naknada plaće koju radnik ostvaruje na osnovi socijalnog osiguranja (bolovanje duže od 42 dana, rodiljni i roditeljski dopust, nakn. plaće za rad u skraćenom vremenu na osnovi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i dr.):laughing:

Nicole

Imam pitanje, pa ako netko zna..
pregledala sam prijašnje postove, ali nisam našla odgovor.. Možda sam ga fulala..

Sudska zaštita prava iz radnog odnosa.

goa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li netko zna tko ispituje sad u petak na ispitu iz Radnog?
Unaprijed hvala...

Imam pitanje, pa ako netko zna..
pregledala sam prijašnje postove, ali nisam našla odgovor.. Možda sam ga fulala..

Sudska zaštita prava iz radnog odnosa.
Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa, u roku od 15 dana mora dostavit zahtjev poslodavcu za ostvarenje tog prava. Ako poslodavac u roku od 15 dana od dostave zahtjeva radnika ne udovolji tom zahtjevu, radnik u daljnjem roku od 15 dana može tražiti sudsku zaštitu prava iz radnog odnosa pred nadležnim sudom. Ako radnik iznese činjenice koje dokazuju da je stavljen u nepovoljniji položaj od drugih, a poslodavac ne dokaže suprotno, smatrati će se da mu je pravo povrijeđeno. Zaštitu prava iz radnog odnosa ne može zahtjevati radnik koji nije poslodavcu dostavio zahtjev.

Goga55

Ko mi može reć razliku u pravima kod profesionalnih i neprofesionalnih bolesti?
I prava u svezi s prof.rehabilitacijom?
I kod tjelesnog oštećenja koja su još prava osim novčane naknade?

Nicole

Ko mi može reć razliku u pravima kod profesionalnih i neprofesionalnih bolesti?
I prava u svezi s prof.rehabilitacijom?
I kod tjelesnog oštećenja koja su još prava osim novčane naknade?
Ako bolest nastane iz profesionalnih razloga, osiguranik ima pravo na prof. rehabilitaciju za vrijeme koje dobiva veću naknadu nego u slučaju da bolest nastane iz neprofesionalnih razloga.
Točnije..

prof.rehabilitacija u slučaju prof. bolesti:
-naknada za vrijeme čekanja na prof.rehabilitaciju, za vrijeme same prof.rehabilitacije i nakon nje (za vrijeme čekanja zaposlenja) - u visini invalidske mirovine zbog OPĆE nesposobnosti za rad.

-pravo na naknadu ima najduže 24 mjeseca nakon završetka prof.rehabilitacije (ako se u propisanom roku - 30 dana - prijavio nadležnoj službi zapošljavanja)

prof.rehabilitacija radi neprofesionalne bolesti:
-naknada za vrijeme čekanja na prof.rehab. - u visini invalidske mirovine zbog PROF. nesposobnosti za rad
-naknada za vrijeme prof.rehabilitacije - naknada u visini invalidske mirovine zbog OPĆE nesposobnosti za rad
-naknada nakon prof.rehabilitacije (čekanje na zaposlenje) - u visini invalidske mirovine zbog PROF. nesposobnosti za rad.

-pravo na naknadu ima najduže 12 mjeseci (...)

Tj. oštećenje.. jučer sam našla post u kojem to piše, ali sad ga ne mogu naći nikako.. :sad:

makitra

Imam još jedno pitanje...
- Prava pri posredovanju pri zapošljavanju
(pretpostavljam da je to iz onog novog zakona o zapošljavanju, ali nemogu naći ništa što se odnosi na prava...)

hvala unaprijed

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks