AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

chrisna1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ovako, malodobna osoba mlađa od 15 godina se ne smije zaposliti, iznimno uz odobrenja inpektora, uz naplatu može sudjelovati u snimanju filmova, pripremanju i izvođenju umjetničkih, scenskih, ili drugih sličnih djela, u opsegu i na poslovima koji ne ugrožavaju njezino zdravlje!! a maloljetnu osobu stariju od 15 god- mora ovlastiti zakonski zastupnik ili skrbnik!!i onda može raditi!!zato ti je posebni uvjet za ugovaranje posla!!nadam se da sam ti imalo pomogla

kristinab

:wink5:ljudi jel zna netko kako se izračunava osnovica za mirovinu u slučaju prijevremene (ili privremene?)spriječenosti za rad? jedno od Gotovčevih pitanja

Fila

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Vrste redovnih otkaza utječu na prava radnika kod otpremnine. Zakon o radu predviđa otpremnine radniku kojem poslodavac otkazuje nakon 2 godine rada, osim ako je otkaz iz razloga uvjetovanih skrivljenim ponašanjem radnika.

sway

imam par pitanja kod kojih se dvoumim,pa ako ih netko zna neka pliz odgovori!
1. koja je definicjia radnog vijeka?
2. iz kojeg se stupa plaća osn.mirovinsko? (drugog ?)
3.za koju vrstu mirovine je bitan mirovinski faktor? (jel to neko trik pitanje?)
4. zanimju me ti zadaci koje zna zadat na ispitu vezni uz izračun mirovine, jel žena zakomplicira stvar ili su zadaci jednostavni? i da li se smiješ služiti tablicama,pošto ima puno tih različitih faktora za izračun!!! (kod kompliciranih zadataka)

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
imam par pitanja kod kojih se dvoumim,pa ako ih netko zna neka pliz odgovori!
1. koja je definicjia radnog vijeka?
2. iz kojeg se stupa plaća osn.mirovinsko? (drugog ?)
3.za koju vrstu mirovine je bitan mirovinski faktor? (jel to neko trik pitanje?)
4. zanimju me ti zadaci koje zna zadat na ispitu vezni uz izračun mirovine, jel žena zakomplicira stvar ili su zadaci jednostavni? i da li se smiješ služiti tablicama,pošto ima puno tih različitih faktora za izračun!!! (kod kompliciranih zadataka)
evo, probat ću, pak nek me netko ispravi ako krivo napišem..

1. radni vijek bi bio ukupan broj godina, od osiguranikove 20 godine života (SSS), pa do trenutka kada stekne pravo na starosnu mirovinu ili nastane invalidnost temeljem koje stječe pravo na invalidsku mirovinu.
(kod VŠS, odnosno VSS počinje se računati od 23., odnosno, 26. godine života)

2. 1.stup

3. mirovinski faktor je i u općoj mirovinskoj formuli (M=OB*MF*AVM), u formuli za najnižu mirovinu (Mmin=MS*PF*MF*AVNM) i u formuli za najvišu mirovinu (Mmax=OBmax*MF*AVM).
ja bih rekla da je MF bitan za sve vrste mirovine jer je naveden za svaku pojedinu, u čl. 80. ZOMO-a.

4. prof.jelčić je naglasila nekoliko puta da nikada ne traži da se računa mirovina na ispitu, iako čula sam da asistenti ponekad daju takav zadatak.

hedviga

Jel mi može neko reć di se nalaze oni osigurani rizici mirovinskog osiguranja??U zakonu ili?
Ta podjela nigdje izričito ne piše, a dala ju je prof.Jelčić na predavanjima i to je bit cijelog mirovinskog.

OSIGURANI RIZICI=temelji za stjecanje prava iz invalidsko-mirovinskog osiguranja.
Vrijedi formula
osigurani status+osigurani rizik+uvjeti=prava

OSIGURANI RIZICI U INVALIDSKOM OSIGURANJU - invalidnost (dijeli se na opću i profesionalnu nesposobnost za rad), tjelesno oštećenje, neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
NAČINI NA KOJI TI RIZICI NASTAJU
- profesionalni razlozi (ozljeda na radu i prof.bolest)
- neprofesionalni razlozi (obična bolest i ozljeda izvan rada)

RIZIK INVALIDNOSTI može nastati iz prof. i neprof.razloga, a PRAVA koja se na osnovi toga stječu su INVALIDSKA MIROVINA I PROF.REHABILITACIJA.

RIZIK TJELESNOG OŠTEĆENJA može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga stječe jest NOVČANA NAKNADA.

RIZIK NEPOSREDNE OPASNOSTI OD INVALIDNOSTI također može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje na osnovu toga nastaje jest PRAVO NA ZAPOSLENJE NA DR.RADNOM MJESTU.

Invalidnost i tjelesno oštećenje su kurativni rizici, a neposredna opasnost od invalidnosti je preventivni rizik.

OSIGURANI RIZICI U ČISTOM MIROVINSKOM OSIGURANJU - starost i smrt

PRAVA na osnovi RIZIKA STAROSTI su STAROSNA I PRIJEVREMENA STAROSNA MIROVINA.

RIZIK SMRTI može nastati iz prof.i neprof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga ostvaruje je OBITELJSKA MIROVINA.

*rizici se mogu kumulirati, dok prava ne!
osim - kod rizika tjelesnog oštećenja gdje se mogu kumulirati i rizici i prava, no može se ostvariti samo jedna mirovina

UVJETI ZA PRIZNAVANJE PRAVA:
1.PROFESIONALNI NAČIN NASTUPA RIZIKA
-kod priznavanja prava na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje
-kod nastupa rizika invalidnosti i smrti

2.MIROVINSKI STAŽ
-kod nastupa rizika starosti, invalidnosti ili smrti zbog neprofesionalnih razloga

Ovo je objašnjavano pa barem na dva navrata ovdje na forumu, pa vrijedi ponekad prije ispita kopipejstat si pitanja i rasprave.:happy:

sway

evo, probat ću, pak nek me netko ispravi ako krivo napišem..

1. radni vijek bi bio ukupan broj godina, od osiguranikove 20 godine života (SSS), pa do trenutka kada stekne pravo na starosnu mirovinu ili nastane invalidnost temeljem koje stječe pravo na invalidsku mirovinu.
(kod VŠS, odnosno VSS počinje se računati od 23., odnosno, 26. godine života)

2. 1.stup

3. mirovinski faktor je i u općoj mirovinskoj formuli (M=OB*MF*AVM), u formuli za najnižu mirovinu (Mmin=MS*PF*MF*AVNM) i u formuli za najvišu mirovinu (Mmax=OBmax*MF*AVM).
ja bih rekla da je MF bitan za sve vrste mirovine jer je naveden za svaku pojedinu, u čl. 80. ZOMO-a.

4. prof.jelčić je naglasila nekoliko puta da nikada ne traži da se računa mirovina na ispitu, iako čula sam da asistenti ponekad daju takav zadatak.
krvo sam postavila treće pitanje.
htjela sam pitati za koju vrstu mirovine je bitan POLAZNI faktor?
anyone?

Nicole

Polazni faktor je isti (1,0) za sve vrste mirovine, osim za prijevremenu starosnu mirovinu. PF se smanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu za 0,15%. Maskimalno se može smanjiti za 9% ako osiguranik ode u mirovinu 5 godina prije dobi koja je propisana za starosnu mirovinu.
Nadam se da nisam zakompilicirala.

nikoletta

tako sam i ja čula, da nema konzultacije u 2. mj...

jel zna netko možda odgovor na pitanje - novčana naknada kod OPĆE NESPOSOBNOSTI ZA RAD?

lolly

jel zna netko:

1. osnovica za određivanje novčane naknade radi privremene spriječenosti za rad? (takvo sam pitanje našla)
2. Kad je visina naknade 100% od osnovice ako je došlo do spriječenosti za rad kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti?

unaprijed zahvaljujem...

dana7

jel zna netko:

1. osnovica za određivanje novčane naknade radi privremene spriječenosti za rad? (takvo sam pitanje našla)
2. Kad je visina naknade 100% od osnovice ako je došlo do spriječenosti za rad kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti?

unaprijed zahvaljujem...
znam samo br.2 visina naknade je 100% od osnovice kada je došlo do spriječenosti za rad zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. uglavnom, u pitanju si imala i odgovor...

Nicole

koja su to njena pitanja sa zviezdicama?
imam ih svega nekoliko zabilježenih, pa ako netko zna još koje, neka napiše.

6* ozljeda na radu i profesionalne bolesti (značaj u invalidskom i značaj u mirovinskom osiguranju)

6* formula: P = O + R(T) + U
objasniti

3* izračun mirovine - opća formula

hedviga

koja su to njena pitanja sa zviezdicama?
evo još nekih

3* osiguranici u obveznom zdravstvenom

6* osnovica za naknadu plaće
kako oblik otkaza utječe na prava radnika
prava nezaposlene osobe
kako se utvrđuje min. i max. mirovina
rizici u inv.-mir.osiguranju
ozljeda na radu i prof.bolest i rekla bih, sve u vezi postupaka za ostvarivanje prava iz mir.i zdravstvenog
+ obično upozori da ne sjedamo odgovarati ukoliko nismo naučili jedan od zakona

Tajana

evo još malo pitanja s jučerašnjeg ispita:

- sastavni dijelovi ugovora o radu
- kol. ugovor, tko ih zaključuje, područje primjene i u koje pr. izvore spadaju, sadržaj, pravne pretpostavke da bi proizveli pravne učinke,
- pravilnik o radu
- nesreće na poslu i zaštita na radu
- pripravnici
- otkaz s izmjenom ug. o radu
- pr. zaštita na radu ???
- vrste otkaza
- posl. uvjetovan otkaz, obveze poslodavca pri otkazivanju
- uvjeti za priznavanje prava na ob. mirovinu djece i bračnih drugova
- invalidska, starosna mirovina, uvjeti
- prava pri posredovanju pri zapošljavanju
- sastavni dijelovi ug. o radu
- MOR
- sudska zaštita prava iz radnog odnosa
- odnos ratificirane konvencije MORA prema nac. zakonodavstvu drž. čl.
- radni odnos sa punim radnim vremenom
- pr. temelji prema kojima netko može ostvariti pravo na novčanu naknadu radi privremene spriječenosti za rad po propisima zdravstvenog osiguranja
- zaštita na radu
- posebna zaštita malodobnika u radnom odnosu
- pravo na naknadu umjesto plaće i iz kojih se razloga može ostvariti
- postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osig.
- razlika redovitog i izvanrednog otkaza - otkazni rok
- izvori radnog prava (heteronomni drž. porijekla)
- rad duži od punog radnog vremena i prekovremeni rad
- profesionalne bolesti i njihov značaj u mir. osiguranju
- opći i poslovni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa i o čemu ovise
- posebna zaštita žena za vrijeme trudnoće
- prava na profesionalnu rehabilitaciju u mir. osig.
- definicija radnog odnosa, prava i obveze subjekata r. odnosa
- pravo na plaću i druga materijalna prava radnika u gospodarstvu
- osnovica za određivanje novčane naknade radi privremene spriječenosti za rad, njena isplata
- sudska zaštita radnika
- razlika između skraćenog i nepunog radnog vremena
- radno vrijeme i utjecaj na prava radnika
- novčana naknada radi privremene spriječenosti za rad u času prekida radnog odnosa
- ciljevi i elementi radnog odnosa
- kako dijelimo osigurane osobe u mir. invalidskom osig.
- stegovna odgovornost drž. službenika
- otkaz sa ponudom izmjene ug. o radu
- pravo radnika na dopuste
- izvanredni otkaz
- temelji za stjecanje prava u mir. inv. osig., načini na koji mogu neki od njih nastupiti i koja se prava kod svakog od navedenih rizika piznaju
- opći i posebni uvjeti za zasnivanje rad. odnosa

hedviga

Jel može neko objesnit ovu formulu P = O + R(T) + U?
Osigurani status + osigurani Rizik + Uvjeti = Prava

da bi stekao neka prava (iz soc.osig.) moraš imati status osiguranika, mora nastupiti neki od rizika (temelja za stjecanje prava) + još neki dodatni uvjeti

sway

ako netko zna odgovor na ova pitnja,bila bih zahvala kad bi odgovorio!!!

1.tko snosi troškove zaštite na radu? (poslodavac!?)
2.obaveza poslodavca prije otkaza ugovora o radu?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks