AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
a sta je s tom grgurev???kakva je ona???sta vise pita,knjigu ili zakone??
hej kako vidjeh u prethodnim postovima(isla iz pocetka) profa je odlicna ono kazu za 2 ne moras sve znati,postvlja 3 pitanja i podpitanja ako ne znas da ti pomogne,tak da nam svima drzim fige... a pita sve i knjigu i zakone!!

anita pi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
za štrajk moraš proći zakon o radu- vidim da su i grgurev i gotovac to pitali, a mislim da pitanja plaće za vrijeme štrajka i lockouta, što je obrađeno u knjizi (i skripti) nije dovoljno. Sreća, nema toga puno u zakonu.

sway

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ako je netko voljan odgovoriti...kada spol može biti uvjet za sklapanje ugovora o radu?
pa zar nije to ono kod zabrane rada žena pod zemljom,vodom,kod poslova kod zahtjevaju teško fizičko naprezanje i kod poslova koji se obavljaju u povišenom atosferskom tlaku???

Monika

Hej ekipica. Vidim da se mučite s pitanjima kao što su štrajk...ja sam se isto, pa sam pitala grgurev i ona mi preko maila odgovorila-da su ta pitanja za prijašnje generacije tj. kad je literatura bila samo zakoni. I da nas nitko to neće pitat, da samo učimo po literaturi koju imamo i to je to. Samo kaj mi nije sada jasno,ako su ta neka pitanja za prijašnje, zašto onda i sad ima tih pitanja, a koliko znam i za bolonjce i stari program vrijedi ista literatura!!! Pa stvarno ne kužim u čemu je kvaka.
Ako netko možda zna neka javi.

chepka

Tako ti je i sa Bolonjcima, samo što je ova žena pametna pa je po 20-ak studenata po abecednom redu stavila za jedno vrijeme i tako svakih sat vremena. Nema šanse da će stići 20 ljudi pitati u sat vremena, ali lakše je i to nego čekati od jutra pa doći u 21h na red kod Gotovca kao što sam ja prošli put:angry:
Gotovac je na zadnjem roku ispitivao do 21h, pa je zadnjih 7-8 ostavio za drugi dan.
Da se bar čekanje isplati i da se uspije proći nakon cjelodnevnog boravka pred vratima prof.:daz:
nemoj zezat! znaci moze se desit da tam cekam cijeli dan i onda me tek navecer prebaci za sutra? to je prestrasno, tog ima valjda jos samo kod nas. to kaj ja moram uzimat slobodne dane na poslu da bi tam trunula cijeli dan cekajuci godota nikog nije briga.. :sad:
hvala ti na informaciji

anita pi

dekanski rok je možda ukinut ali zato postoji peticija:laughing:.A otkada meni može prof.reći da me neželi vidjeti ...moje je pravo da izađem kada je rok a njegovo da me ruši...a što se prava tiče kakav je to onda prof.pa di ti je tu pravo...
samo konzultacije pomažu i moljenje ako se tako raspizdi prof...npr.Jelčić(koja jako dobro pamti ljude)
Stvarno se nadam da će peticija uspjeti, samo ja nisam iz zg-a; radim; bila na kolektivnom GO-u i jedva sad dobijem godišnji za ispite, tak da nažalost neću moći podržati akciju.
A što se tiče studentskih prava, morala si biti student profesora Kurtovića (legenda sa katedre Opće povijesti prava i države na Pravu, ak slučajno ne znaš za njega) pa da vidiš koja i kakva prava kao student imaš!!!
Ali srećom, ovo je sad neka druga priča...
Inače, meni se čini dok ponavljam ove zakone i knjigu da tek sad ništa ne znam, kak je vama ostalima?
Jel moguće zamoliti Gotovca da te ispita taj dan, pa makar se i blamirala?

PPEETT

Dajte molim vas pomozite, već sam očajna...kako se određuje visina obiteljske mirovine za bračnog i izvanbračnog druga, te kako visinu mirovine dijele udovica, roditelj i dijete?

chepka

od nas sto prijavljenih doslo nas je 20, od tih 20, 10tak ih je samo slusalo, znaci 10tak nas je samo odgovaralo.
moja pitanja:
-osnovna prava iz zakona o obveznom zdravstv.osig.
-kolektivni ugovori-defin.
-dijelovi kol.ugovora
-vrste redovnih otkaza,reci o svakom ponesto
-otpremnina
-matična evidencija
-premjestaj sluzbenika
-stavljanje na rsapolaganje drž.služb.
-sastav sluzbenickog suda i visokog sluz. suda
-pravo na zastitu dostojanstva radnika
-izvanredni otkaz-definicija
-nacionalno vijece za zastitu na radu

mislim da je to to,ak se sjetim jos kojeg pitanja javim.. :yahoo:

sway

od nas sto prijavljenih doslo nas je 20, od tih 20, 10tak ih je samo slusalo, znaci 10tak nas je samo odgovaralo.
moja pitanja:
-osnovna prava iz zakona o obveznom zdravstv.osig.
-kolektivni ugovori-defin.
-dijelovi kol.ugovora
-vrste redovnih otkaza,reci o svakom ponesto
-otpremnina
-matična evidencija
-premjestaj sluzbenika
-stavljanje na rsapolaganje drž.služb.
-sastav sluzbenickog suda i visokog sluz. suda
-pravo na zastitu dostojanstva radnika
-izvanredni otkaz-definicija
-nacionalno vijece za zastitu na radu

mislim da je to to,ak se sjetim jos kojeg pitanja javim.. :yahoo:
pretpostavljam da si prošla??? po ovi pitanjima mi se taj gotovac i ne čini baš nešto strogim,tj ovisi jel si morala jako puno pričat o pitanju,ići u detalje...

chepka

pretpostavljam da si prošla??? po ovi pitanjima mi se taj gotovac i ne čini baš nešto strogim,tj ovisi jel si morala jako puno pričat o pitanju,ići u detalje...

da jesam :jumping:ne znam bas kaj da ti kazem,nisam odgovorila samo na zastitu dostojanstva. po meni pila i reseta i za tu dvojkicu. naucite drzavne sluzbenike ne znam jel mu to omiljena tema al ovaj put je svakog to pitao ko ih nije znao pao je.

Bzzz

zanima me di ispituje Grgurev? kako kod nje izgleda ispit, da li nas ulazi po dvoje i da li se piše koncept?
Kod nje ulazi po 3,4, ljudi...dvoje piše koncept dok treći odgovara. Za koncept imaš negdje 10 min vremena, sasvim dovoljno.Postavlja po 3 pitanja iz 3 različita djela (mirovinsko, zdravstveno i dr.), ako jedno od ta 3 pitanja ne znaš, postavi ti neko zamjensko pitanje iz tog djela. Rušit će te ako ne znaš neko po njoj važno pitanje, npr. formule iz mirovinskog i sl. Ukratko žena je sasvim ok i pravedna!!!

anita pi

Ej, da li ćemo na slijedećem roku biti zamijenjeni (stari program kod grgurev, a bolonja kod gotovca) ili ne i da li će početi Vukorepa s ispitivanjem?
Nadam se da će popis biti izvješen već u ponedjeljak kao i za ovaj rok!
Sretno svima danas na ispitu.

felicity

ja sam bila danas kod grgurev na ispitu i prosla, bilo je super, prof je bila ok

moja pitanja: godisnji odmori
disciplinska odg drz. sluzbenika
prijevremena starosna mirovina

i pitala me jos neka potpitanja
ja sam prva odgovarala i bila je ok, neznam kak je bilo dalje

pepy

ljudi ja prošla kod grgurev. dobila 4. pitanja su bila
1. pravo na inv.mir
2. produž. i prošir. primjena kol. ug
3. prava iz ZOZO

pitala me je sve u detalje o ta tri pitanja i sve sam znala.

dosta je ljudi padalo, čak mislim da ih je više palo nego prošlo, ali pitanja su bila jako dobra, kako su izlazili tako su govorili što ih je pitala i moram se pohvaliti da sam znala 95 % toga što je i ostale pitala...

Holly

Neka od pitanja s današnjeg roka kod asistentice Grgurev:

1. Primjerena plaća
2. Osnovna mirovina
3. Naknada plaće tijekom bolovanja

1. Ugovor o radu na određeno vrijeme
a) postoji li iznimka od pravila da se ne smije sklopiti više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme?
b) ugovor o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove
- što se ugovara tim ugovorom?
- na što se i u kojem roku obvezuje poslodavac, a na što radnik i što ako radnik odbije?
2. Izračun mirovine
a) kako se izračunavaju osobni bodovi?

1. Volonterski rad
a) zašto je bitno radno iskustvo?
b) može li trajati duže od godine dana?
c) bitni elementi radnog odnosa?
d) što se iz radnog prava primjenjuje na volonterski rad?
2. Razlika između državnog službenika i radnika u gospodarstvu
a) koje su razlike u zasnivanju radnog odnosa?
b) kako se postaje državnim službenikom i temeljem čega stupaju u radni odnos? Imaju li ugovor o radu ili nešto drugo? Tko odlučuje o njihovu prijmu u službu?

1. Uloga radničkog vijeća pri otkazivanju ugovora o radu
2. Razlika između radnog odnosa državnog službenika i radnika u gospodarstvu
3. Obiteljska mirovina

1. Otkaz uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika
2. Sustav zdravstvenog osiguranja u RH
3. Profesionalna rehabilitacija

1. Prava radnika na plaću
2. Osnovna mirovina
3. Obveze poslodavca glede zaštite na radu

1. Naknada zbog tjelesnog oštećenja
2. Pravo na godišnji odmor
3. Naknada plaće tijekom bolovanja i rodiljnog dopusta

1. Pravo na invalidsku mirovinu
2. Izvanredni otkaz i razlozi za njega
3. Disciplinska odgovornost državnih službenika

1. Proširena primjena kolektivnih ugovora
2. Obveze poslodavca glede zaštite na radu
3. Obiteljska mirovina

anita pi

I ja sam čula da je Vukorepa ok, ali koliko sam slušala ispit kod Gotovca, mogu reći da je on bio solidan, sve samo da nije prof. Jelčić!
Mislite li da će već sutra biti izvješen popis, kao i za prošli rok ili...
Eh, za prošli rok nisam uspjela spremit koliko sam predvidjela i mislila sam si da samo imam još dva, tri dana više..., a sad kad imam još tjedan dana, niakako mi se ne da onako pošteno zapeti, dal još nekog muči isti problem?:dry:

Ela

ja sam odgovarala kod Vukorepe (još prije godinu i pol). Meni je bila ok. Nije stroga i ne ulazi u detalje, ali traži znanje i da se da konkretan odgovor ,a ako vidi da znaš onda za veću ocjenu pita i neke teže stvari.
Sve u svemu ok je i mislim da s njom ne bi trebalo bit problema.

Jedino što je na roku dok sam ja bila ispitivala i računanje mirovine-znači na papiru da joj izračunaš mirovinu.Jako puno je ljudi popadalo radi tog jer to nismo radili na predavanjima.Mene hvala bogu to nije pitala jer bi i ja pala, tako da je to jedina zamjerka. Ali kao što sam rekla bilo je to prije godinu i pol, tako da ne mora značit da će to i sada ispitivat.
sretno svima

anita pi

hej ljudi! jel mi može please netko odgovorit na pitanja??

1. sadržaj kolektivnih ugovora
2. sastav službeničkog suda i višeg službeničkog suda- to ne mogu nigdje pronaći
3. može li se u drž. službi sklopiti ugovor o djelu??

tnx!!
1) Za sadržaj kolektivnih ugovora ja bih rekla da on sadrži odedbe s obveznopravnim učinkom i odredbe s normativnim učinkom, te objasnila svake posebno, knjiga str. 561-564
2) Službeničke sudove ustrojava Vlada RH, time da se predsjednik i određen broj članova službeničkog suda imenuje iz reda sudaca; o pojedinim predmetima odlučuju u vijeću od 3 člana, od koji predsjednik uvijek mora biti iz redova sudaca, knjiga str. 845
3) ZDS omogućuje da se za potrebe državnog tijela određeni poslovi obavljaju i na temelju ugovora o djelu, ali temeljem tog ugovora ne mogu se obavljati poslovi s javnim ovlastima, knjiga str. 836

anita pi

Ako netko zna...
Kako otkazati trudnici?
Procjena rizika?

Hvala
1) Za vrijeme trudnoće i 15 dana nakon prestanka trudnoće poslodavac ne može otkazati ugovor o radu na neodređeno vrijeme; radnica uživa posebnu zaštitu od otkaza- zaštićena je od redovitog otkaza po bilo kojem od otkaznih rokova, od izvanrednog otkaza i od otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. Takvu zaštitu trudnice ne uživaju jedino kad je riječ o stečaju; prema stečajnom zakonu, stečajni upravitelj može otkazati ugovore o radu bez obzira na zakonske i ugovorne odredbe o zaštiti radnika
Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje protekom vremena na koji je sklopljen (može i za vrijeme trudnoće)
2) Procjenom rizika utvrđuju se svi rizici kojima mogu biti izloženi radnici i druge osobe na radu, odnosno uređuju se sigurni i zdravi radni uvjeti. Rizici se procjenjuju u odnosu na djelatnost poslodavca, vrstu i prirodu poslova i sredstava kojima ih radnici obavljaju, te obzirom na druge relevantne okolnosti.

Ivy

Admin
ovo je sa predavanja
vec sam to slala privatno jednoj curi pa sam sada skopirala i ovdje
nadam se da ce pomoci

mor
medunarodna organizacija rada je specijalizirana, univerzalan med. organizacija radnog prava s posebnim statusom i tripatitinum (trostrukim) sustavom

u svojoj strukturi ima predstavnike svake zemlje clanice i to :
dva predstavnika vlade
jednog predstavnika poslodavaca
jednog predstavnika radnika
osnovana je na mirovnoj konferenciji u parizu 1919g
mor trenutno ima 179 clanova
rhje postala calnica 6.8.1992.
sjediste je u zenevi
drzave koje su clanice mogu istupiti iz mora i ponovo pristupiti ali priej toga trebaju izjavit da zele itupiti-pristupiti, te mora proci 2 g od izjave

ciljevi mora
ucvrscivanje opceg i trajnog mira
socijalan pravda
medjunarodno natjecanje

tijela mora
medjunarodna skupstina rada
upravno vijece
medjunarodi ured rada

medjunarodna skupstina rada
najvisi organ mor-a
vrsi normativnu djelatnost mora
vrhovno i zakonodavno tijelo
sastaje se najmanje 1 godisnje sastavljena je od nacionalnih delegacija svake drzave clanice(po potrebi se moze sastati i vise puta)
svaka delegacija ima 4 clana
od kojih su dva pedstavnika vlade
jedan predstavnik poslodavaca i jedan predstavnik radnika
svaki predstavnik moze imati max 2 savjetnika
pravo glasovanja ima samo ona drzava koja je upaltila doprinose za tu godinu
predstavnika posalodavaca i radnika imenuje vladadrzave clanice u sporazumu s najreprezentatnijim organizacijama radnika odnosno poslodavaca
-odluke se donose uvecinom glasova delegata, osim u nekim tocno odredjenim slucajevima kda je potrebna kvalificirana vecina od 2/ glasova (izmjena ustava, promjena sjedista zasjedanja, prijemu zemlje u clanstvo, zavrsni racun)
odlucuje o budzetu u sklopu normativne djelatnosti, donosi konvencije i ekomandacije, nakon sto je
odlucuje 2/3 vecinom izglasala tekst iznose ga na 4 ravnopravna jezika

upravno vijece
provedbeno tijelo
izvrsni organ
obavlja izvrsnu djelatnost, ali ima i funkciju predlagaca- predlaganje nacrta za noramtivne akte i izvrsavanje tih akata
kolegijalni organ- 112 mjesta
-----------zastupljenost po kontinentima s obzirom na ukupan broj stanovnistva i ekonosmku aktivnost
uskladjuje djelatnot mora
raspravlja o nacrtu programa i proracuna
odlucuje i aktivnostima koje treba poduzeti na osnovu usvojenih rezolucija
imenuje generalnog direktora medjunarodnog ureda rada- uz odobrenje medjunarodne skupstine rada i on je ujedno sekretar skupstine
medjunarodni ured rada
je stalno tajnistvo mora
ima sjediste u zenevi
i ima jos regionalnih ureda a uredi imaju odsjeke
nalazi se pod upravom upravnog vijeca
na celu se nalazi generalni direktor koji ujedno obavlja i duznost tajnika medunarodne skupstine rada
osoblje ureda je internacionalno i odgovorno je za svoj rad generalnom direktoru sa zabranom primanja uputa z arad od svoje zemlje

ured rada je strucna sluzba
koja prikulja sve podatke o odredenom poslu
provodi strrucne analize
priprema akte za tocke dnevnog reda skupctine
pruza pomoc vladama drzava clanica

noramtivna djelatnost mora
najvaznija djelatnost mora
sastoji se u pripremanju i donosenju konvencija i rekomandacija

konvencije mora
bavi se jednostavnim pitanjima
prihvatiljiva je za veci bro drzava
donosi je medjunarodna skupstina rada 2/3 vecinom
sastoji se od vise dijelova, i ne moraju svi biti obvezatni
da bi djelavala kao izvor praa pora biti ratificirana od strane drzave clanice mora i tek tada, kada je ratificirana, postaje obvezatna za drzavu clanicu
svaka drzava slobodno odlucuje dali ce ratificirati konvenciju ili ne i to u roku od 12-18 mjeseci
konvencija ima karakter visetranog medjunarodnog ugovora sa klauzulom nema izmjene
osim ako je u samoj konvenciji izricito predvidejno da se mogu ratificirati samo oderedene a ne sve odredbe
drzava calnica koja ju je ratificirala mora svoje propise prilagoditi njenom tekstu tj tjelovim akoje je ratificirala
ratifikacijom konvencia postize se jednakost prava u drzavama koje su je ratificirale

rekomandacije
donosi je msr po istom postupku kao i konvenciju
dostavlaj se drzavama clanicama na razmatranje
ima manju pravnu snagu nego konvecij a
nije obvezujejuca vec samo uputa smjernica kako da se odredjeno pitanje rijesi ima provedbeni ali i fakultativni karakter

putem provedbenog karaktera rekomandacija se moze pretociti u interno pravo zemlje calnice mora koja ju je prihvatila
vremenski poscetak primjene ovisi otome da li drzava clanica prihvaca monisticku ili dualisticku koncepciju

moze se donjeti samostalno
paralelno uz odedjenu kon ili umjesto kn

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks