AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

sunce

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Al ja stvarno ne mogu povjerovati da one ne mogu ništa učiniti, pa tko sastavlja popis? Naravno one.
Na prvom roku u 2. mj. sam pitala prof. Grgureva dal će i na drugom roku isti studenti biti kod nje, a ona mi je odgovorila da ona stvarno ne zna kako gđa. Zdenka i Božica iz referade razvrstavaju studente, tako da to nema veze sa profesorima i prijavnicama.

A i mislim da je naše pravo da 3. put biramo kod koga želimo odgovarati.
Sva sreća da se još nisam našla u takvoj situaciji, da mi je to bitno, jel bi sad izludila.

Claire

Ja sam jedna od cura koja je sudjelovala u sastavljanju skripte, ja sam po njoj učila, i položila. Ništa nisam dadavala iz knjige.

anita pi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hej, ja sam jedna od onih koja se sprema izaći na rok u 9. mjesecu. Prosla sam knjigu 2 puta, a i skripta je stvarno dobra, tak da ne znam iz čega bih sad učila. Jedino mi je žao što ne postoji knjiga ili skripta za ona 3 zakona; naime, nama koji nisu bili na predavanjima i nemaju skriptu sa predavanja, je dosta teže za sve pohvatati, skužiti i naučiti. Morat ću si pomoći preko stranica HZZO i HZMO.:unsure:

Monika

Bok. Imam jedno pitanje. Gledam sad tu pitanja koja su bila na zadnjim rokovima i vidim da ima dosta onih kojih nema u knjizi; npr. Izvori radnog prava, pa materijalna odgovornost... Jel to vrijedi za one koji su po novom programu??? makar na literaturi piše da je za sve sad obavezna ta knjiga radni odnosi u rh ( u skriptarnici je skripta), znači i za stare i nove szudente, pa mi nije jasno kako to sad pita... Molim vas odgovor tko je upoznat sa time!!!:confused2:

anita pi

E, pa koliko sam ja vidjela prema pitanjima iz prošlih rokova, takve stvari: MOR, izvori radnog prava i sl. više pita prof. Jelčić koja inzistira na materiji iz svojih predavanja, a ne toliko asistenti ( na zadnja dva roka nije bilo tih pitanja) tako da treba iskoristiti ove rokove kad oni ispituju. I slažem se da nije baš fer da se pita ono što nije obuhvaćeno ispitnom literaturom, pa se ti snalazi kako znaš i umiješ!
Primjetila sam da prof. Gotovac ide dosta u detalje kojih baš i nema u zakonu... vezano uz to molim da mi netko odgovori na pitanje sa prošlog roka:Kako se utvđuje osnovica za tjelesno oštećenje? U zakonu (čl. 58. st.2.) stoji da ju utvrđuje Zavod općim aktom, ali nije objašnjen postupak.Jel to zadovoljavajući odgovor?

Fila

E, al baš sam nešto krenula da izvadim sve iz zdravstvenog i mirovinskog što imam u neke 2 stare skripte (sa starim zakonima)+zakoni sa popisa literature+stranice jednog i drugog zavoda... Al onda primjetih da su mijenjani i zakon o obveznom zdravstvenom (NN 79/07) i Zakon o obveznom mirovinskom (ove godine, ne znam broj NN), tak da mi se sve skupa čini dosta posla!!
Vi koji strebate za rujan, obratite pozornost!
Izmjene i dopune zakona o mirovinskom osiguranju i o obveznom zdravstvenom osiguranju 35/08. To je najnovije. Sretno svima s učenjem.

martina28

bokic.mane zanima ova nova skripta koju su napiali Sunce, Felicity, Pepy, Claire, Martex
da li je za bolonce.nemam knjigu pa ne mogu provjeriti.
hvala

anita pi

Hej, molim nekog tko sprema ovaj ispit malu pomoć. Čitam poglavlje "Skraćeno radno vrijeme-privremeno" i nije mi jasno da li osobe kojima je u postupku ostvarivanja prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja utvrđena profesionalna nesposobnost za rad mogu raditi skraćeno radno vrijeme i uz to imati pravo i na djelomičnu invalidsku mirovinu (sa faktorom 05 odnosno 0,6667) ili ne? Muči me to što se kod skraćenog radnog vremena isplaćuje plaća kao za puno radno vrijeme i uz to da se dobije i djelomična invalidska mirovina??? Nisam još dobro probavila Zakon o mirovinskom pa mi je možda nešto promaklo..
Ako se nekome da da mi objasni bila bih zahvalna.

anita pi

Uh koja šteta da Grgurev nema, ja se baš nadala da bi mogla ispasti kod nje. Gotovac ide u detalje, znači moramo se jaaako primiti ponavljanja ovih 10-tak dana. Sretno svima!
E da, može li mi netko tko je dobro prosao zakon objasniti kakva je to invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja? Nije mi jasno kako se može isplaćivati mirovina i raditi istovremeno?! Hvala unaprijed

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Uh koja šteta da Grgurev nema, ja se baš nadala da bi mogla ispasti kod nje. Gotovac ide u detalje, znači moramo se jaaako primiti ponavljanja ovih 10-tak dana. Sretno svima!
E da, može li mi netko tko je dobro prosao zakon objasniti kakva je to invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja? Nije mi jasno kako se može isplaćivati mirovina i raditi istovremeno?! Hvala unaprijed
Invalidnost utvrđuje nadležna ustrojstvena jedinica Zavoda na osnovi nalaza i mišljenja ovlaštenih vještaka.
Kada je kod osiguranika utvrđena profesionalna nesposobnost za rad utvrđuje se preostala radna sposobnost.
Ako je radniku utvrđena profesionalna nesposobnost za rad, poslodavac mu mora ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je sposoban.
Kada ga poslodavac rasporedi na takve poslove (koji bi trebali što više odgovarati poslovima koje je radnik obavljao prije utvrđene prof. nesposobnosti za rad), radnik ima pravo na DJELOMIČNU INVALIDSKU MIROVINU (uz plaću).

felicity

mene je gotovac prosli put pitao vjestak u mirovinskom osiguranju, moze li mi netko reci odgovor na to pitanje?

anita pi

Invalidnost utvrđuje nadležna ustrojstvena jedinica Zavoda na osnovi nalaza i mišljenja ovlaštenih vještaka.
Kada je kod osiguranika utvrđena profesionalna nesposobnost za rad utvrđuje se preostala radna sposobnost.
Ako je radniku utvrđena profesionalna nesposobnost za rad, poslodavac mu mora ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je sposoban.
Kada ga poslodavac rasporedi na takve poslove (koji bi trebali što više odgovarati poslovima koje je radnik obavljao prije utvrđene prof. nesposobnosti za rad), radnik ima pravo na DJELOMIČNU INVALIDSKU MIROVINU (uz plaću).
Ej, molim te da mi potvrdiš dal sam dobro shvatila:
ako se temeljem vještačenja utvrdi profesionalna nesposobnost za rad, osiguranik ima pravo ili na invalidsku mirovinu ili na profesionalnu rehabilitaciju
- u slučaju invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, prestaje radni odnos i dobiva mirovinu sa MF 0,8
- u slučaju profesionalne rehabilitacije, a nakon proteka prof. rehabilitacije (uz odgovarajuće naknade (čl. 47 i 48 Zakona o mirovinskom), radnika se raspoređuje na poslove za koje je sposoban raditi, te dobiva plaću i invalidsku mirovinu sa MF 05 ili 0,6667. Jel to to??

anita pi

Hm, slušala sam ispit kod gotovca, a i prema iskustvima drugih, mogu reći da kod ispitivanja ide dosta u detalje, prorešeta knjigu i zakone i stvarno se mora znati. Ono što je ok je da nije neugodan profesor, poput "nekih"- al ne znam koliko ti je to važno kad padneš :happy: Ja osobno bih radije i da netko urla na mene iz petnih žila zato što ne znam nešto što je jaaakooo važno i što svi moraju znati - al da prođem!
Zvala sam referadu, pa mi teta kaže da ne zna kad će biti izvješen popis za radno jer su svi još na godišnjem - neka nazovem krajem tjedna! Dal to znači da će ispit biti krajem drugog tjedna ili da računam odmah za ponedjeljak, šta mislite?

pepy

što se tiče gotovca i zakona zakon o mirovinskom i zdravstvenom treba baš sve znat, na prošlom roku je vrlo malo knjigu pitao a zakone u detalje, čak i matičnu evidenciju...i sl. stvari

tesa

Kod gotovca ako netko nije siguran da zna ,bolje da ne izlazi... ja nisam čula da je kod njega netko prošao sa polovičnim znanjem...i da voli u detalje ići...:cool:
e vidis ja,ja sam cula!!naj frendica naucila samo zakone i to kolko je mogla u tjedan i pol i prosla od prve...i sama kaze da nikad nije imala vise srece u zivotu!!!znaci,polozila kod gotovca na proslom roku od prve

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Nisi poseban slučaj, vjeruj mi. Ja pitala za neke stvari iz mirovinskog, 2 odvjetnika, jednog suca županijskog suda i javnog bilježnika, pa mi ne znaju odgovoriti- odgovor je doslovno "jooj, samo ne mirovinsko!!"
Vezano uz to, molim Nicol ili nekog tko zna da mi odgovori na pitanje koje sam postavila prije, vezano za profesionalnu rehabilitaciju i pravo na invalidsku mirovinu, pliiz.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - Dobro došli
kolege su već ranije stavili ovaj link.. čini mi se dosta dobro obrađeno
(tj. razumljivo napisano)..

anita pi

Hvala, Nicole, pogledat ću na toj stranici.
E, za poludjet, ja sam po starom programu- kod Gotovca i već u ponedjeljak!!!
Sad sam stvarno u komi jer mi se čini da ništa ne kužim!!! Ne znam šta je bolje-baciti se na ponavljanje zakona ili drilati knjigu.
Ako ima netko neki pametan savjet...
No nadam se da će prof biti odmoren nakon godišnjeg pa nam se možda još i posreći, mada kad sam čitala o nečijoj frendici koja je samo tjedan i pol učila zakone i prošla, nasmijah se gorko i pomislih-nisam ja te sreće!!
Ajd sad zapet na štrebanje!
E, a žena u referadi mi stvarno rekla da se još ništa ne zna radi godišnjeg (valjda je ona još na godišnjem!)- mislim stvarno super organizacije!!

anita pi

E vidim iz roka u 2. mjesecu pitanje gotovca: izračunavanje bruto i neto plaće. Jel to netko krivo napisao ili negdje ima bas obračun? Tko zna neka javi...

sway

jel bio tko već na konzultacijama kod grgurev?
ja planiram sutra otići pa me zanima jel se mora doći baš sa nekim konkretnim pitanjem ili...
i još samo nešto,jel se kod grgurev izvlače kartice sa pitanjima?
tnx

sway

hej vidim da nitko ne reagira na pitanja za gotovca, valjda sam samo ja po starom programu na popisu, pa je zato ispit u 14,30 za sve!! :laughing: Dal je netko vidio na faksu na oglasnoj ploči koliko nas po starom programu ima, jer nadam se da neće dio odgoditi za slijedeći dan (nisam iz zg-a i radim). Kada su konzultacije kod gotovca?
konzultacije za gotovca su ti srijedom u gundulićevoj,detaljnije pogledaj na katedri radnog i socijalnog na stranicama pravnog!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks