AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

Animamundi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pa sta je njima?! dvoje ljudi proslo, nisu normalni na toj sociologiji... ne pise, zna li tko kad je moguc uvid u testove? na konzultacijama, ili?

Ernych

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da ovo je stvarno zabrinjavajuće :S
bilo bi lijepo od onih koji su prošli taj esejski pismeni da nam kažu šta su pisali i kako su učili...
hvala :)

i jel može netko plz napisat pitanja koja su bila...tnx :)

Maya2506

pa sta je njima?! dvoje ljudi proslo, nisu normalni na toj sociologiji... ne pise, zna li tko kad je moguc uvid u testove? na konzultacijama, ili?
ja ću ić kad bude usmeni, u četvrtak u 14 sati... pa ću zahtjevat da mi pokažu ispit, pošto nigdje ne piše kada je uvid... 2 ljudi da prođe, to je sramota, ko da smo svi ostali nesposobni

josipica

ja sam prošla, i moram priznati da sam ful iznenađena. na prvu nisam mogla vjerovati! a ne znam šta da ti kažem, pisala sam apsolutno sve svojim riječima i učila sam dva dana tako da ti to definitivno ne bih preporučila. pretpostavljam da je onaj tko mi je ispravljao test bio je*eno dobro raspoložen :D
nisam odgovorila na 2 pitanja, a ukupan dojam ću znati u četvrtak kad vidim pismeni.
ne sjećam ti se svega, ali neka od pitanja su: ihering, teorija rascjepa, samoubojstvo, marx-klasni sukobi, 2 viđenja ideologije po marxu, društveni pokreti, ciljna i vrijednosna racionalnost, frankfurtska škola, 4 načela pozitivizma, društva povezana mehaničkom i organskom solidarnošću, idealtipovi političkog poretka, idealtipovi političke kulture, sociološka imaginacija...
eto, nadam se da sam bar malo pomogla ;)

Dragan Miš

pozz svima,imam jedno pitanje,kratko i jasno. Da li mogu polagati sociologiju preko kolokvija ,ako sam na dekanskom roku pao,s time da mi je još bio komisijski izlazak? znam,glupo pitanje,ali moram negdje jer dobivam inf sa svih strana o tome,a nitko ništa konkretno ne zna,znam da imam zabranu izlaska na ispit do 1. mj.,ali ,da li imam mogućnost to položiti pismeno na kolkovijima pošto upisujem pad ili baš moram čekati ispitni rok u 1. ili 2.mj.? Hvala!

Ninek

pozz svima,imam jedno pitanje,kratko i jasno. Da li mogu polagati sociologiju preko kolokvija ,ako sam na dekanskom roku pao,s time da mi je još bio komisijski izlazak? znam,glupo pitanje,ali moram negdje jer dobivam inf sa svih strana o tome,a nitko ništa konkretno ne zna,znam da imam zabranu izlaska na ispit do 1. mj.,ali ,da li imam mogućnost to položiti pismeno na kolkovijima pošto upisujem pad ili baš moram čekati ispitni rok u 1. ili 2.mj.? Hvala!
ako imaš zabranu onda se to odnosi i na kolokvije, moraš čekat da ti prođe zabrana da bi uopće prijavio taj ispit

tea_90

jel može netko dati primjere za društva integrirana organskom solidarnošću i društva integrirana mehaničkom solidarnošću?

*evo nekih pitanja iz sociologije:

1)socijalna stratifikacija prema Weberu
2)Političke stranke (kako se dijele)
3)Oblici države
4)Weberovo shvaćanje birokracije
5)Što znaš o E.Ehrlichu i K. Renneru?
6)ideologija prema Mannheimu?
7)Mobilnost (pitanje koje mi je tako diglo živce jer samo piše mobilnost pa sam ja to shvatila na način da moram prvo objasniti što je mobilnost, a zatim koje su vrste mobilnosti i dok o svakoj vrsti neš napišeš prođe ti ne 3 min kak oni predviđaju za svako pitanje već 5 min, ak ne i više, a na testu svaka sekunda zlata vrijedi, hahaha)
8)Biheviorizam
9)Što znaš o pluralistima?
10)Pojam pravna kultura – koji ju autori koriste
11)Usporedi njemačku, američku i talijansku kulturu
12)Društveni pokreti (Aberle, Giddens ili jednostavno kako je meni pisalo samo društveni pokreti što znači da o svakom liku treba ponešto napisati, a vidi čuda pa na takav tip pitanja se može odgovoriti za 3 min, hahahahah)
13)Pravna dogmatika (što je, 2 važna ograničenja)
14)Društvo za Durkheima
15)Racionalnost
16)generalizacija i sistematizacija
17)Konsocijacijska demokracija
18)Mikrosociologija
19)Kako je Frankfurtska škola kritizirala pozitivizam?
20)Ihering – funkcija prava
21)Huntington –knjiga Treći val
22)Karl Mannheim
23)Teorija interesne grupe
24)Temeljne demokratske vrijednosti
25)Sociološka imaginacija
26)Postindustrijsko društvo
27)Komparativno-historijska metoda
28)Idealtipovi političkog poretka (ovo dan danas ne znam jer neš piše kod Webera, neš kod onih likova Linza i Stepana, tak da ak netko zna nek pojasni na što se to konkretno odnosi)
29)Usporedi ciljnu i afektivnu racionalnost
30)Leon Duguit – funkcija prava
31)Fokus grupe
32)Socijalna dinamika i socijalna statika
33)Historijski materijalizam
34)Strukturalna mobilnosti
35)Društva integrirana mehaničko solidarnošću + primjer
36)Pluralističke teorije države i njezini predstavnici
37)Funkcije ideologije (izaberi 2 po želji i objasni)
38)Pravna kultura prema Friedmanu
39)Željezni zakon oligarhije
40)Multidimenzionalna teorija stratifikacije prema Weberu
41)Alijenacija
42)Socijalne činjenice
43)Kolektivna svijest
44)Historijske nejednakosti
45)Civilna kultura 46)Pozitivizam 47)Sociokracija (valjda se odnosi na Comteovo novo društvo)
46)2 tipa političkih stranaka kod Duvergera
47)Marksističke teorije države

bojana_kc

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ako će vam ovo pomoći prošle godine je prvi kolokvij bio skroz na kraju 11.mj. mislimda čak 27.11. a drugi u 1. mjesecu

Dolla

Miss Gates
da li netko zna kad su kolokviji iz ovog sugavog predmeta?
i da li ponavljaci imaju pravo izlaska na njih?
Evo ja sam baš danas imala prvi sat kod Grubišićke, kolokviji su ti 26.11. i 21.1., nije spominjala ništa za ponavljače :wink5:

mony-ma

da li netko zna kad su kolokviji iz ovog sugavog predmeta?
i da li ponavljaci imaju pravo izlaska na njih?
pitala sam Ravlića i reko je ak smo redovno upisali pad, da možemo :)

ako imaš zabranu onda se to odnosi i na kolokvije, moraš čekat da ti prođe zabrana da bi uopće prijavio taj ispit
Ja bih se isto nadovezala na pitanje kolege. Imam situaciju da četvrti put polažem, znači komisijski mi je, a isto sam upisala pad. Jedna cura mi je spomenula da neću moć izać na kolokvije ako mi je komisija. Dal je možda neko imo takvu situaciju, ili ti ninek ak znaš :D bila bih ti jako zahvalna :)

*dada*

zna li itko mogu li kao vanredan student polagati kolokvije iz sociologije te kada bi bili rokovi? zanima me i koliko ukupno kolokvija ima iz tog predmeta te koja je procedura ak ne prođem kolokvije,onda pišem ispit s cijelim gradivom ili tako nešto? unaprijed hvala :)

chubelina

dali ima netko ko je bio na komisiji iz socio i prosao da kaze dojmove..tj.znam da nakon ispita uvijek tipa oko 5 su rezultati za ove koji imaju komisiju i da je usmeni onda...pa kako izgleda taj usmeni... molim vas da mi objasnite..

janna

ako je netko izvanredni student i još od prošle godine nastavlja, s tim da bi sljedeći ispit trebao bit komisija, smije li polagat preko kolokvija, zna netko?

chubelina

ugl ponavljaci imaju pravo na kolokvije no oni koji su pred komisijskim / znaci kad bi isli na ispit 4 put// ...nemaju pravo na kolokvije...to mi je dns prof grubisic rekla

Marinchy

ej kolege!
jel ima tko kakvu skriptu da ju stavi tu? :laughing:
da nam malo olakša bar za ponavljanje... hvala!:happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks