AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

mrkvica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bila danas na usmenom kod Ksenije,užas,zblokirala sam najosnovnije stvari :( Nikad mi se to nije tako dogodilo,sad me strah uopće ići drugi put,ne sjećam se ni šta sam govorila,a od pitanja se sjećam da je pitala sve obične stvari,ideal tip,politička kultura,stranke,interesne grupe,ideologiju,racionalizaciju,podjele (giddens,aberle)
Eto nadam se da sam bar nekom pomogla.
iskreno, ja ne razumijem zašto je tebe rušila. oke, nisi rekla za racionalizaciju, ali ostalo sve si stvarno oke rekla i dosta toga...al očito uvijek ruši jednog po grupi..sretno na idućem roku! :happy:

Sara1987

hej .. ja nisam prošla .. :( al bi li mi netko rekao kako kad odgovaraš kod Ravlića .. dal puno pitanja postavlja i dal pomaže .. dal je ok
hvala :)
moje osobno mišljenje je da je ksenija punnoooo bolja od ravlića :)))) izlačiš pitanja na papiriću (3 pitanja) i to je to...al on puno još potpitanja postavlja, po meni malo previše maltretira, dok ksenija pita neke osnove, ak znaš super, ide na drugo pitanje, ak ne opet ništa...tak da ono...nemam baš lijepih uspomena na ravlića...

Tyna1989

...ja prošla kod ksenije...2 je u indeksu...:)...nije loša ksenija...pitala me durkheima:što je za njega društvo,socijalna integracija, i da na brojim tipove i teorije država...te da objasnim pluralističku teoriju...

jope

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
moje osobno mišljenje je da je ksenija punnoooo bolja od ravlića :)))) izlačiš pitanja na papiriću (3 pitanja) i to je to...al on puno još potpitanja postavlja, po meni malo previše maltretira, dok ksenija pita neke osnove, ak znaš super, ide na drugo pitanje, ak ne opet ništa...tak da ono...nemam baš lijepih uspomena na ravlića...

.. ma da .. msilila sam da je ok jer kada sam ja odg politologiju kod nje zbilja je bilo ok .. izvlačila sam papirić .. znala sam 2 pitanja i to dobro tako da 3 nisam niti trebala ..
.. svejedno hvala:happy:

Oriad

dali neko zna odgovore na:
A.Gramsci kako dijeli intelektualce,Kako definira institucije i drustvo?

sta treba napisat za: teoriju rascjepa?

Sara1987

Teorija rascjepa, str.393, 394
Seymour Martin Lipset i Stein Rokkan su 1967.. formulirali teoriju rascjepa. Oni su analizirali moderne političke podjele u Zapadnoj Europi kao rezultate dviju revolucija - nacionalne i industrijske. Nacionalna revolucija, bila je politička transformacija i rezultirala je konfliktima centra i periferije. Ta je politička revolucija također vodila sukobu Crkve i države - borbama između države, koja hoće dominirati, i Crkve, koja nastoji održati svoja povijesna korporativna prava. Industrijska revolucija bila je ekonomska i potaknula je sukobe između poljoprivrede i industrije a potom između upitala i rada, odnosno kapitalista i radnika. Ta četiri izvora sukoba (centar-periferija, država- Crkva, poljoprivreda-industrija, kapital-rad) odredila su trajniji okvir za stranačke sustave europskih demokratskih država.

marina 812

A. Gramsci - Ideologija str. 356
A ja još uvijek nisam pronašla u kojem poglavlju su otvorena i zatvorena društva:confused2:

splajta

A. Gramsci - Ideologija str. 356
A ja još uvijek nisam pronašla u kojem poglavlju su otvorena i zatvorena društva:confused2:
to ti je pod društvena nejednakost... zatvoreni tip drustva primjer je kastinski sustav a otvoreni tip društva klasni sistem...:laughing:

Mali medo

tri ideal tipa političke kulture:
Almond i Verba su ustanovili postojanje tri idealna tipa političke kulture: parohijalne, podaničke i participacijske. Parohijalnu obilježava opće neznanje o političkim objektima i odsutstvo uključenosti u političku djelatnost. U njima većina ljudi nema razvijenu svijest i predodžbu o širim političkim procesima. Parohijalna orijentacija podrazumijeva odsutstvo očekivanja promjene koje bi pokrenuo politički sustav. Pripadnik parohijalne zajednice od političkog sustava ne očekuje ništa. Podaničku kulturu obilježava određeno znanje o političkim procesima, afektivan odnos prema političkom sustavu, ali i nesklonost participaciji u političkoj djelatnosti, često zbog osjećaja nemoći. U njima ljudi percipiraju šire procese, ali nemaju razvijene potrebe i vrijenosti koji bi ih potaknuli na sudjelovanje ili su uvjereni da im je sfera politike nedostupna. Participacijsku kulturu obilježava znanje o politici i spremnost na sudjelovanje u političkom procesu. Stvarna politička kultura neke zemlje uvijek je mješavina parohijalnih, podaničkih i participacijskih elemenata u određenom omjeru.

splajta

tri ideal tipa političke kulture:
Almond i Verba su ustanovili postojanje tri idealna tipa političke kulture: parohijalne, podaničke i participacijske. Parohijalnu obilježava opće neznanje o političkim objektima i odsutstvo uključenosti u političku djelatnost. U njima većina ljudi nema razvijenu svijest i predodžbu o širim političkim procesima. Parohijalna orijentacija podrazumijeva odsutstvo očekivanja promjene koje bi pokrenuo politički sustav. Pripadnik parohijalne zajednice od političkog sustava ne očekuje ništa. Podaničku kulturu obilježava određeno znanje o političkim procesima, afektivan odnos prema političkom sustavu, ali i nesklonost participaciji u političkoj djelatnosti, često zbog osjećaja nemoći. U njima ljudi percipiraju šire procese, ali nemaju razvijene potrebe i vrijenosti koji bi ih potaknuli na sudjelovanje ili su uvjereni da im je sfera politike nedostupna. Participacijsku kulturu obilježava znanje o politici i spremnost na sudjelovanje u političkom procesu. Stvarna politička kultura neke zemlje uvijek je mješavina parohijalnih, podaničkih i participacijskih elemenata u određenom omjeru.
tnx...za političku kulturu znam al meni je bilo pitanje na testu koji su idel tipovi političkog poretka i koji su ideal tipovi političke kulture...(kolko mene pamćenje služi) tak da mi opet nije nis jasno...valjda ovaj put nebu tak na testu :laughing:

marina 812

tnx...za političku kulturu znam al meni je bilo pitanje na testu koji su idel tipovi političkog poretka i koji su ideal tipovi političke kulture...(kolko mene pamćenje služi) tak da mi opet nije nis jasno...valjda ovaj put nebu tak na testu :laughing:
Idealtipovi političkog poretka

Tradicionalna vlast: temelji se na svetosti i i važnosti tradicije
Karizmatska : temelji se na iznimnim osobinama vođe
Legalno - racionalna : temelji se na moći prava

hawk

majko mila sveta, uspio sam proc...hahhahahhahhahahha :crazy::crazy::laughing::laughing:
sad slijedi duga noc i jutro ponavljanja
sretno ostalima koji su prosli

koja su pitanja bila sad rok 12.7 u ispitu ??
evo ja cu ti napisat neka pitanja koja su ti meni bila, kojih se sijecam...
što je pravna dogmatika i objasniti njena ogranicenja
nekakva marksova škola socijalizacije ili tak nesto(uglavnom to ti je u knjizi negdje na pocetku, mislim da je druga lekcija to)
usporedi marksovu i weberovu teoriju stratifikacije
tko je govorio o pravnoj kulturi i kako ju definiraju
politicka kultura u italiji, meksiku i americi
što znas o pluralistima
objasni neoliberalizam i socijalizam
ideologija o K. manheimu
objasni drustvo po weberu
objasni socijalne funkcije ideologije

toga se trenutno mogu sjetiti...ak netko zna jos neka pitanja nek napise ili bar drugu grupu da pomogne ljudima :laughing::happy:

splajta

di je uvid u testove... ja neznam vise kaj bi napisala pa cijeli faking test sam riješila i padnem...aaaaaaa za poludit...

hawk

di je uvid u testove... ja neznam vise kaj bi napisala pa cijeli faking test sam riješila i padnem...aaaaaaa za poludit...
uvid ti je prije usmenog u kabinetu od grubisic...to ti je na tmt3 prvi kat

hawk

bok ljudi, evo da vam kazem dojmove sa usmenog kod grubisic...
zena je odlicna, ne pita nista tesko, najosnovnije stvari je pitala. u mojoj grupi, koji smo usli, smo svi prosli :laughing: :crazy:
pitala je pozitivizam, načela pozitivizma i objasnit ih, tri stupnja razvoja drustva kod comtea i objasnit, drustvene pokrete, političku kulturu i tipove političke kulture, pravnu kulturu i vrste pravne kulture, ideologija po K. Manheimu...mislim da je to to

pozdrav svima

Oriad

ja sam isto bio kod grubisic,stvarno pita osnovno.
racionalnost kod vebera, pozitivizam, interesne grupe ,društveni pokreti, nacela pozitivizma, politicku kulturu, pravnu kulturu.netreba ic u detalje samo osnovno.

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1) marksova teoriju stratifikacije ( di je to u knjizi molim vas)
2) drustva po weberu ( gdje je to..koja strana=
i 3) pluralisti di su

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks