AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

Tyna1989

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej evo ja bila danas na ispitu...nadam se prolazu...:)))
evo i inešto novo ispit je promijenjen nema više 20 i neš pitanja nego 15 i sva su ona kaj moraš malo više pisat,nema više nadopunjavanja i kratkih odgovora...
ovo su pitanja koja sam ja imala:
1.objasni(ili usporedi) ciljnu i vrijednosnu racionalnost
2.usporedi analizu slučaja sa još jednom tehnikom prikupljanja podataka
3.zakon o 3 stupnja razvoja društva a.comta
4.historijski materijalizam
5.objasni društvenu činjenicu i kolektivnu svijest
6.društvo povezano organskom solidarnošću
7.napiši što znaš o ideal tipovima političkog poretka
8.usporedi ropstvo,staleški sustav i kaste
9.otvorena društv(druga grupa je imala zatvorena društva)
10.pojam ideologije za marxa
11.pluralistička teorija i predstavnici
12.predstavnička demokracija
13.šta su političke stranke i kako ih dijeli Klaus von Beyme
14.a.giddens i društveni pokreti
15.što je pravna kultura
...pa eto nadam se da će nekom jednom pomoći...

Da_da

Bok svima..vidim da su prof.izmjenili ispit..neznam zasto al dobro,to valjda oni samo znaju,koliko onda mi moramo bodova imati na ispitu za prolazak??idem na sljedeci rok i moram priznat da me ovo malo iznenadilo u vezi mjenjanja ispita..logičnije bi bilo da su ga promjenili u novom semestru 2011.

cocci

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Bok svima..vidim da su prof.izmjenili ispit..neznam zasto al dobro,to valjda oni samo znaju,koliko onda mi moramo bodova imati na ispitu za prolazak??idem na sljedeci rok i moram priznat da me ovo malo iznenadilo u vezi mjenjanja ispita..logičnije bi bilo da su ga promjenili u novom semestru 2011.
svako pitanje ti nosi 4 boda, dakle maksimalan broj bodova je 60 s tim da ti je 31 za prolaz. ja sam danas bila, i fakat je premalo vremena za 15 eseja!

ana_zg

Bila sam B grupa na ispitu danas...Pitanja: Konsocijska demokracija,A.Comteov razvoj znanosti,Ciljna i afektivna racionalnost,Društva-mehanička solidarnost i navesti primjer,Teorija rascjepa,Političke stranke općenito te za Duvergera kako ih on dijeli,A.Gramsci kako dijeli intelektualce,Kako definira institucije i drustvo E.Durkheim,Nesto- dva primjera socijane funkcije kod ideologija,Usporedi dvije metode istraživanja... Eto to je sto se sjecam...15 PITANJA,SVA SU OPISNA...p.s. ako sam nesto krivo napisala,neka me netko ispravi!
Bila sam i ja B grupa. Bilo je i primjer zatvorenog društva,klasne borbe,razlika između klasnog sistema i postindustrijskog društva.
Pitanja su bila lagana,sve je bilo poznato,moglo se stići napisati,jedino što sam ja trebala malo bolje zagrijat tu stolicu :blushed:
Kod takvih pitanja je najbitnije da samo pišeš,čega god se sjetiš u vezi toga,ja sam prvo pisala na svako pitanje bitno čega sam se sjetila pa se kasnije vraćala i nadopunjavala.

ana_zg

Zna li itko kad će biti rezultati,danas ili sutra?

Što po Marxu uzrokuje nejednakost? Thnx :laughing:
Izvor nejednakosti leži u sferi ekonomije,vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju.
(str 245 u knjizi)

Tyna1989

Što po Marxu uzrokuje nejednakost? Thnx :laughing:

ne znam jel ovo točno al sigurno ima veze s tim...prema marxu glavni kriterij određivanja klasa je vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju...pa bi ja iz toga zaključila da to po marxu uzrukuje nejednakost...a možda imam problema sa zaključivanjem...:crazy::crazy:

Bila sam i ja B grupa. Bilo je i primjer zatvorenog društva,klasne borbe,razlika između klasnog sistema i postindustrijskog društva.
Pitanja su bila lagana,sve je bilo poznato,moglo se stići napisati,jedino što sam ja trebala malo bolje zagrijat tu stolicu :blushed:
Kod takvih pitanja je najbitnije da samo pišeš,čega god se sjetiš u vezi toga,ja sam prvo pisala na svako pitanje bitno čega sam se sjetila pa se kasnije vraćala i nadopunjavala.
slažem se da pitanja uopće nisu bila teška...i da ti sve negdje zvoni...al meni su se dogodile tak banalne greške...ponavljam one glupe teorije država da bi mi se pojavilo pitanje analiza slučaja i ja nemam pojma...tolko sam zablokirala da ono najbanalnije se nisam mogla sjetit...gdje mogu naći otvorena i zatvorena društva...pa savjet nemojte u ponavljanju preskakat ono što kak ti znate jer vas se možda može desiti ovo što i meni...:mellow:

ana_zg

Prošla saaaaaam :)
Ne mogu vjerovat! :D
Čestitam svima ostalima koji su prošli :)
Zna tko gdje Grubišić ima usmene?

suzzza

ej, tamo kod knjižnice pravnog fakulteta :D na 1. katu :D i sretno na umenom, čestitke svima :D :D

Tyna1989

...jeee!!!i ja sam prošla i odgovaram kod grubišić...sretno svima koji su prošli sutra na usmenom...kolko sam shvatila ksenija ne pita teško...tak da ne bi bilo problema ako smo prošli pismeni rješit usmeni kod nje...

splajta

svako pitanje ti nosi 4 boda, dakle maksimalan broj bodova je 60 s tim da ti je 31 za prolaz. ja sam danas bila, i fakat je premalo vremena za 15 eseja!
u jbt:confused2: a kolko ima vremena za ispit jel osto na 45 min ili ??? tnx...

cocci

u jbt:confused2: a kolko ima vremena za ispit jel osto na 45 min ili ??? tnx...
aha, 45 minuta. al kao rekla je prof da bi otprilike trebalo u svakom eseju napisati oko 7-8 rečenica "bogatog sadržaja"!:laughing: i naravno točnih, a kaj ja znam , meni je premalo vremena, jer ne pišem tak brzo. al jedna cura je tu dolje niže napisala da bi trebalo prvo u svakom pitanju napisat najbitnije, onog čeg se sjetiš, pa poslije popunjavat, i to mi se čini kao dobra ideja... sretno svima..

ana_zg

Ovo za ideal tipove,to je dovoljno reći definiciju,i od Webera tipove,to su tradicionalna,karizmatska i legalno-racionalna vlast? Nisam više sigurna u ništa :(

Tyna1989

Ovo za ideal tipove,to je dovoljno reći definiciju,i od Webera tipove,to su tradicionalna,karizmatska i legalno-racionalna vlast? Nisam više sigurna u ništa :(
slažem se s tobom...to pitanje sam dobila na pismenom...i isto nisam imala pojma kaj da napišem,pa sam samo napisala definiciju...:proud:

Da_da

..bok svima..treba mi jedna informacija..idem na komisiju i zanima me tko je inace na komisiji od profesora??

jope

hej .. ja nisam prošla .. :( al bi li mi netko rekao kako kad odgovaraš kod Ravlića .. dal puno pitanja postavlja i dal pomaže .. dal je ok
hvala :)

ana_zg

Bila danas na usmenom kod Ksenije,užas,zblokirala sam najosnovnije stvari :( Nikad mi se to nije tako dogodilo,sad me strah uopće ići drugi put,ne sjećam se ni šta sam govorila,a od pitanja se sjećam da je pitala sve obične stvari,ideal tip,politička kultura,stranke,interesne grupe,ideologiju,racionalizaciju,podjele (giddens,aberle)
Eto nadam se da sam bar nekom pomogla.

tanja6

Bila danas na usmenom kod Ksenije,užas,zblokirala sam najosnovnije stvari :( Nikad mi se to nije tako dogodilo,sad me strah uopće ići drugi put,ne sjećam se ni šta sam govorila,a od pitanja se sjećam da je pitala sve obične stvari,ideal tip,politička kultura,stranke,interesne grupe,ideologiju,racionalizaciju,podjele (giddens,aberle)
Eto nadam se da sam bar nekom pomogla.
da ti bude lakše...također...pitala me ideologiju predstavnike alijenaciju...i blokada...trema...užas :(

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks