Vjerojatno su već postavljena ova pitanja, ali molim neku dobru dušu da mi odgovori:
1. Funkcija religije u društvu?
2. Baza i nadogradnja?
3. Željezni zakon oligarhije?
4. Socijalne funkcije ideologije?
5. Weberovo tumačenje nastanka kapitalizma?
Zahvaljujem : )
hmm ja ti mogu reći bazu i nadgradnju:
baza: način materijalnog života; proizvodne snage su temeljna proizvodna snaga družtva (sredstva proizvodnje i čovjeka) a produkcijski odnosi su oni u koje ljudi stupaju nužno, nezavisno od volje- vlasnički odnosi
nadgradnja: državna, pravna, politička sfera, kao i oblici društvene svijesti (religija, ideologija, znanost, umjetnost)
ŽELJEZNI ZAKON OLIGARHIJE- težnja da svakom društvenom ili političkom organizacijom upravlja nekoliko pojedinaca te da oni donose odluke... to je ustanovio R. Michels
.. ovo za funkciju religije u društvu mogu samo reći da je Marx izjavio da religija djeluje kao "opijum za narod", što bi značilo da religije obećavaju ljudima "bolji drugi svijet", sprječava pojedince da ruši nepravdu na ovom svijetu.
.. socijalne funkcije ideologije, nisam sigurna ali mislim da je ovo, to su jedine funkcije koje se spominju:
1. ideologija pridonosi ispunjenju osobne potrebe za identitetom i razvojem ljudskih bića
2. ideologije pribavljaju perspektivu pomoću koje se svijet može razumijeti i protumačiti
3. ideologije motiviraju djelovanje, koje može biti usmjereno u više smjerova
4. ideologije djeluju kao oblik socijalnog cementa, opskrbljujući socijalne grupe ili cijela društva skupom ujedinjujućih načela i vrijednosti
.. evo, nadam se da nije prekasno da ovo vidiš, pošto je ispit uskoro... sretno