AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

tommas

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
i mene muci isti problem..jel zna ko sta trebamo napravit u vezi s tim? hvala unaprijed
Evo ja sam to sredio, poslao sam asisten. Grubisic poruku, objasnio sam u cemu je problem, i danas sam jos otisao do studentske referade gdje nas je gospodja koja radi uljudno primila i pomogla nam rijesiti problem. Uglavnom sad smo u zapisniku i mozemo izaci na usmeni dio :)

Po mogucnosti i ti to napravi, vrlo su fini i rado ce ti pomoci :)

LinaZG

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ljuuudi, zašto mi nitko ne odg na pitanje dole??? :(
jel treba učiti nove soc. teorije? da ili ne?

LinaZG

jel zna možda netko kako izgleda komisijski ispit iz soc??
mislim na usmeni dio ispita? kad je komisija jel to znači da ispituju i ravlić i ksenija i kregar ili sam u krivu???
hvala :)

Maryna

Ne znam odgovor na dva pitanja (a nasla sam ih na forumu) pa ako mi netko može odgovoriti na njih ili dati neke smjernice:
1. Homans
2. Putmanovo istraživanje

Hvala

Andrej21

Zna li netko možda odgovorit na ova pitanja.

1. SOCIOKRACIJA?
2. FENOMENOLOŠKA REGULA?
3. OBJASNITI TEORIJU RASCJEPA?
4. MARXOVA TEORIJA KLASA?
5. SVE O ROPSTVU I KLASAMA?

Hvala ako neko zna =) :laughing:

kikicha

Ne znam odgovor na dva pitanja (a nasla sam ih na forumu) pa ako mi netko može odgovoriti na njih ili dati neke smjernice:
1. Homans
2. Putmanovo istraživanje

Hvala

To ti pripada Comteu,tj.biheviorizmu. Homans tvrdi da se drustvo treba promatrati u malim grupama te se usredotociti na njihove medusobne interakcije. Za sve akcije pojedinaca,ucestalija ce biti ona koje je nagrađivana.

Zna li netko možda odgovorit na ova pitanja.

1. SOCIOKRACIJA?
2. FENOMENOLOŠKA REGULA?
3. OBJASNITI TEORIJU RASCJEPA?
4. MARXOVA TEORIJA KLASA?
5. SVE O ROPSTVU I KLASAMA?

Hvala ako neko zna =) :laughing:
Sociokracija je novo drustvo,tj. idealno drustvo po Comteu. Njegova glavna karakteristika bi bila humanost kao najvisa vrijednost,a ona ce biti potaknuta altriuizmom i znanstvenim pogledom na svijet. Tada bi opći drustveni interesi prevagnuli nad privatnima. U smislu kapitalizma,valsnici kapitala bi se osijecali odgovornima i cuvarima javnog dobra.

Fenomenoloska regula je jedna od 4 nacela pozitivizma (uz fizikalisticki program,vrijednosnu neutralnost i traganje za kauzalitetima). Ona oznacava stav da se cinjenice moraju promatrati kao stvari.

Marxova teorija klasa...hm...najbolje bi ti bilo pogledati knjigu,ali evo ukratko... Dakle,povijest covjecanstva se svodi na sukobe interesa sto znaci da je prirodno postojanje klasa,tj. grupa ljudi suprotnih interesa. U klasnoj borbi,uvijek manjina (elita) iskoristava vecinu. Postoji objektivno i subjektivno odredenje klasa. Objektivno jest da su klase odredene grupe ljudi koji su funcionalno odredene nekim zadacima i ulogama u odredenom obliku drustvene proizvodnje. Subjektivno jest da je klasa i skupinja ljudi koja je odredena istom sudbinom ekononskog polazaja,ali i nacinom organiziranja i svijesti. Kada se klasni potencijal objektivnog zajednickog interesa pretvori u zajednicku artikulaciju politickih interesa onda klasa po sebi se pretvara u klasu za sebe,ona postaje svijesna svog povijesnog polozaja.

Pitanje o ropstvu i klasama ti pripada stratifikaciji,tj.povijesnoj nejednakosti,kako se ona javljala i postojala. Cetri su povijesne sustava nejednakosti. Kastinski sustav-brahmani,kšatrije,vajšije,šudre i nedodirljivi.Ropstvo koje je pravno regulirano,to je posjedovanje ljudi. Južnoafrički apartheid,kao rasna nejednakost. Staleški sistem-aristokracija,svecenstvo,gradani i svecenici.

Teoriju rascjepa nisam ucila jer sam to ucila za pol. tak da to znam tako objasniti.

Nadam se da sam pomogla,sretno!

mony-ma

To ti pripada Comteu,tj.biheviorizmu. Homans tvrdi da se drustvo treba promatrati u malim grupama te se usredotociti na njihove medusobne interakcije. Za sve akcije pojedinaca,ucestalija ce biti ona koje je nagrađivana.

Sociokracija je novo drustvo,tj. idealno drustvo po Comteu. Njegova glavna karakteristika bi bila humanost kao najvisa vrijednost,a ona ce biti potaknuta altriuizmom i znanstvenim pogledom na svijet. Tada bi opći drustveni interesi prevagnuli nad privatnima. U smislu kapitalizma,valsnici kapitala bi se osijecali odgovornima i cuvarima javnog dobra.

Fenomenoloska regula je jedna od 4 nacela pozitivizma (uz fizikalisticki program,vrijednosnu neutralnost i traganje za kauzalitetima). Ona oznacava stav da se cinjenice moraju promatrati kao stvari.

Marxova teorija klasa...hm...najbolje bi ti bilo pogledati knjigu,ali evo ukratko... Dakle,povijest covjecanstva se svodi na sukobe interesa sto znaci da je prirodno postojanje klasa,tj. grupa ljudi suprotnih interesa. U klasnoj borbi,uvijek manjina (elita) iskoristava vecinu. Postoji objektivno i subjektivno odredenje klasa. Objektivno jest da su klase odredene grupe ljudi koji su funcionalno odredene nekim zadacima i ulogama u odredenom obliku drustvene proizvodnje. Subjektivno jest da je klasa i skupinja ljudi koja je odredena istom sudbinom ekononskog polazaja,ali i nacinom organiziranja i svijesti. Kada se klasni potencijal objektivnog zajednickog interesa pretvori u zajednicku artikulaciju politickih interesa onda klasa po sebi se pretvara u klasu za sebe,ona postaje svijesna svog povijesnog polozaja.

Pitanje o ropstvu i klasama ti pripada stratifikaciji,tj.povijesnoj nejednakosti,kako se ona javljala i postojala. Cetri su povijesne sustava nejednakosti. Kastinski sustav-brahmani,kšatrije,vajšije,šudre i nedodirljivi.Ropstvo koje je pravno regulirano,to je posjedovanje ljudi. Južnoafrički apartheid,kao rasna nejednakost. Staleški sistem-aristokracija,svecenstvo,gradani i svecenici.

Teoriju rascjepa nisam ucila jer sam to ucila za pol. tak da to znam tako objasniti.

Nadam se da sam pomogla,sretno!
Evo dodajem samo teoriju rascjepa :laughing:

3. TEORIJA RASCJEPA
Seymour Martin Lipset i Stein Rokkan su 1967. formulirali teoriju rascjepa. Oni su analizirali moderne političke podjele u Zapadnoj Europi kao rezultate dviju revolucija - nacionalne i industrijske. Nacionalna revolucija, bila je politička transformacija i rezultirala je konfliktima centra i periferije. Ta je politička revolucija također vodila sukobu Crkve i države - borbama između države, koja hoće dominirati, i Crkve, koja nastoji održati svoja povijesna korporativna prava. Industrijska revolucija bila je ekonomska i potaknula je sukobe između poljoprivrede i industrije a potom između upitala i rada, odnosno kapitalista i radnika. Ta četiri izvora sukoba (centar-periferija, država- Crkva, poljoprivreda-industrija, kapital-rad) odredila su trajniji okvir za stranačke sustave europskih demokratskih država.

misty

ovo su pitanja sa današnjeg ispita:

1. tipovi društvenih pokreta po Aberleu
2. objasni teoriju kolektivnog ponašanja
3. objasni teoriju društvenog rascjepa
4. dva tipa stranke po Duvergeu
5. usporedi političke stranke i društvene pokrete
6. oblici država po Andrew Heywoodu
7. objasni "kraj ideologije"
8. ideologija po Althusseru
9. makrosociologija
10. objasni idealne tipove političke kulture
11. društvena činjenica
12. vrste racionalnosti po Weberu
13. racionalizacija prava po Weberu
14. profesionalizacija prava
15. na koje pitanje odgovara pravna dogmatika
16. sociokracija
17. historijski materijalizam
18. anketa
19. 3 dijela Durkheima
20. Frankfurtska škola
21. što je anomija
22. Weberova teorija stratifikacije
23. objasni Weberovo tumačenje nastanka kapitalizma
24. željezni zakon oligarhije

...i još 2 pitanja kaj se ne mogu sjetit, ali uglavnom su s foruma...:laughing:

Kalnik

Ova pitanja su uglavnom iz grupe B,ja bila grupa A pa sam imala nesto kao:MIKROSOCIOLOGIJA,NA KOJE PITANJE ODGOVARA SOCIOLOGIJA PRAVA,3 DJELA K.MARXA,IDEOLOHIJA PO MANNHAIMEU,STO JE SEKULARIZACIJA PRAVA,STO JE DRUSTVENA CINJENICA,STO JE HISTORIJSKI MATERIJALIZAM,OBJASNI ANALIZAU SLUCAJA,NABROJI TEORIJE DRZAVE,STO ZNAS ODJELU CIVILNA KULTURA,OBJASNI VJERSKI FUNDAMENTALIZAM I PRIMJER,KOJE SU FAZE RAZVOJA DRUSTVA KOD A.COMTEA,VANJSKA I UNUTARNJA PRAVNA KULTURA,STO ZNAS O PRELOTU,OBJASNI PLURALISTICKU TEORIJU DRZAVE,RAZLIKA IZMEDJU INTERESNIH GRUPA I POLITICKIH STRANAKA...ima jos ali se nemogu sjetit trenutno...

mony-ma

e na kolko pitnanja moramo tocno odg za prolaz?ja sam na nekih 12-ak . :O
iznad 50 ti je dosta za prolaz :laughing:

s tim da ti prvih 10 donosi - tri boda, drugih 10 - četri boda, a zadnjih 6 - 5 bodova...pa si ti sad računaj :wink5:

vanja11

pitanja sa ispita 15.02.2010.

prvih 10 pitanja (kratkih)

1. sociokracija?
2. tipovi pol.kulture?
3. 3 djela Durkheim?
4. društvena činjenica?
5. tipovi stranaka po Duvergeu?
6. pokreti po Aberlu?
7. tipovi racionalizcije Weber?
8. profesionalizacija prava je?
9. makrosociologija je?
10. na koje pitanje odg. pravna dogmatika?

pitanja od 11-26. ( opširnija pitanja)

11.anomija je?
12. kako Weber tumači nastanak kapitalizma?
13. "Kraj ideologije" Daniel Bell?
14. teorija rascijepa?
15. poliarhija Robert Dahl?
16. tipovi pol. kulture? (obj. i navedi)
17. Franfurtska škola?
18. tipovi država po Heywoodu?
19. kako ideologiju objašnjava Allthusser?
20. Marxova teorija klasa?
21. Weber - teorija stratifikacije?
22. racionalizacija prava- Weber?
23. Anketa?
24. historijski materijalizam?
25. funkcija religije u društvu?
26. razlika između pol. stranaka i druš. pokreta?

pozdrav svima, nadam se da će vam pompći!

tašana

imam pitanje koje se tiče svih nas koji smo potencijalni kandidati za usmeni ( ak prođemo pismeni, ofkors )..

enivej, rezultati sutra oko 2, - sutra neće biti usmenog. zašto? mislim da prednost usmenog imaju oni koji su ispit položili putem kolokvija. makes sense?
da.
dalje.
ovi koji su položili dakle putem kolokvija - usmeni polažu u četvrtak. sumnjam da će ih sve stić pitat, nije to uvod pa da buraz i savko kažu da su baš dobro raspoloženi pa da im pišu postignutu ocijenu. i nekak mi je malo moguće da će ostatak (dakle, mi) stić na red do kraja tjedna.

međutim, sve to ne bi me tolko zbunjivalo da mi draga teta u referadi nije rekla da je usmeni za sve sigurno ovaj tjedan (?!).
očito se radi o nekoj višoj filozofiji, pa molim one koji znaju razrješit moju enigmu - nek ju razrješe :D

dankešn.

meni je bio težak ispit...puno stvari kaj nema u skriptama, za kaj uopće nisam bi čula... :unsure:
baš nije istina. sve ima u skripti.

Shinzo

Da li netko zna?

Ovo mi je 4.put i ako ako proĐem idem usmeni pred komisiju pa me zanima da li netko zna (iz vlastitog iskustva), ako i ne proĐem sutra da li idem svejedno odgovarat usmeni bez obzira na rezultat ispita???

Iwy

Da li netko zna?

Ovo mi je 4.put i ako ako proĐem idem usmeni pred komisiju pa me zanima da li netko zna (iz vlastitog iskustva), ako i ne proĐem sutra da li idem svejedno odgovarat usmeni bez obzira na rezultat ispita???
ako ne prođeš pismeni nema usmenog već ti samo daju zabranu polaganja... znači da bi išao/išla na usmeni iako si komisija trebaš proć pismeni

Tincincila

bok, zanima me od onih koji su jucer vec bili/prosli usmeni dio ispita kod prof. Ravlica, koja su 3 pitanja dobili, cula sam da nije bilo previse ovih ceduljica sa pitanjima,a i da se izvuklo samo jedno pitanje, a drugo i trece pitanje postavljao iz pitanja koja su dobile druga i treca kolegica...hvala vam lijepa na pomoci..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks