To ti pripada Comteu,tj.biheviorizmu. Homans tvrdi da se drustvo treba promatrati u malim grupama te se usredotociti na njihove medusobne interakcije. Za sve akcije pojedinaca,ucestalija ce biti ona koje je nagrađivana.
Sociokracija je novo drustvo,tj. idealno drustvo po Comteu. Njegova glavna karakteristika bi bila humanost kao najvisa vrijednost,a ona ce biti potaknuta altriuizmom i znanstvenim pogledom na svijet. Tada bi opći drustveni interesi prevagnuli nad privatnima. U smislu kapitalizma,valsnici kapitala bi se osijecali odgovornima i cuvarima javnog dobra.
Fenomenoloska regula je jedna od 4 nacela pozitivizma (uz fizikalisticki program,vrijednosnu neutralnost i traganje za kauzalitetima). Ona oznacava stav da se cinjenice moraju promatrati kao stvari.
Marxova teorija klasa...hm...najbolje bi ti bilo pogledati knjigu,ali evo ukratko... Dakle,povijest covjecanstva se svodi na sukobe interesa sto znaci da je prirodno postojanje klasa,tj. grupa ljudi suprotnih interesa. U klasnoj borbi,uvijek manjina (elita) iskoristava vecinu. Postoji objektivno i subjektivno odredenje klasa. Objektivno jest da su klase odredene grupe ljudi koji su funcionalno odredene nekim zadacima i ulogama u odredenom obliku drustvene proizvodnje. Subjektivno jest da je klasa i skupinja ljudi koja je odredena istom sudbinom ekononskog polazaja,ali i nacinom organiziranja i svijesti. Kada se klasni potencijal objektivnog zajednickog interesa pretvori u zajednicku artikulaciju politickih interesa onda klasa po sebi se pretvara u klasu za sebe,ona postaje svijesna svog povijesnog polozaja.
Pitanje o ropstvu i klasama ti pripada stratifikaciji,tj.povijesnoj nejednakosti,kako se ona javljala i postojala. Cetri su povijesne sustava nejednakosti. Kastinski sustav-brahmani,kšatrije,vajšije,šudre i nedodirljivi.Ropstvo koje je pravno regulirano,to je posjedovanje ljudi. Južnoafrički apartheid,kao rasna nejednakost. Staleški sistem-aristokracija,svecenstvo,gradani i svecenici.
Teoriju rascjepa nisam ucila jer sam to ucila za pol. tak da to znam tako objasniti.
Nadam se da sam pomogla,sretno!