AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zna li netko odg na pitanje-gdje uprava ima veću samostalnost u dd ili doo?
šta nema kod dd-a? pošto se članovi uprave mogu opozvati samo zbog važnog razloga, a članovi uprave doo-a mogu se opozvati u svako doba.
:misli:

Tinchy1808

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
i ja isto mislim da imaju vecu samostalnost kod dd-a, poslove vodi uprava samostalno a kod doo članovi društva daju obvezne naloge kako da postupaju a i ono što je kolegica rekla mislim da je to glavni razlog zašto imaju veću samostalnost u dd

mateja

aha:wink5:

2. hm, ja bih to ovako: TK je vrijednost onoga što članovi društva kapitala ulažu u društvo prilikom njegova osnivanja ili povećanja TK-a. pa stoga kod doo-a, članovi ulažu temeljne uloge s kojima sudjeluju u unaprijed dogovorenom TK pa na temelju toga stječu članska prava utjelovljena u POSLOVNIM UDJELIMA-skup prava i obveza koje njegov imatelj ima u odnosu prema društvu.
Da li bi razlika bila u tome što je kod poslovnog udjela moguće povlačenje (amortizacija)?

maatejaa89

ljudi dali pitaju statusne promjene i povezana drustva ? znam da treba cijelu knjigu ucit, a jel me moze itko razveleselit i rec da ne pitaju :/ i dali tko zna koliki nas je otprilike na spisku za ispit ?

Boris

ljudi dali pitaju statusne promjene i povezana drustva ? znam da treba cijelu knjigu ucit, a jel me moze itko razveleselit i rec da ne pitaju :/ i dali tko zna koliki nas je otprilike na spisku za ispit ?

brijem da nas je na popisu nekih 80 i nesta, vjerovatno ce pola otpast :) nadam se :D

Prčiguz

Može li netko pojasnit povecanje temeljnog kapitala kod d.d. onako u recenici barem svaki jer meni svi zvuce isto:S
btw ova nova skripta je odlicna, ima sve sta treba u njoj:)

blabla

Može li netko pojasnit povecanje temeljnog kapitala kod d.d. onako u recenici barem svaki jer meni svi zvuce isto:S
btw ova nova skripta je odlicna, ima sve sta treba u njoj:)
pa u biti sve je to isto, jer je krajnji cilj isti:bored:

ali bitno je recimo kod povećanja TK-a ulozima da se to može ostvariti samo na način da se izdaju nove dionice,
kod uvjetnog povećanja nikad se sa sigurnošću nemože znati oće li se povećati jer to ovisi o osobama koje mogu stjecati dionice (i sad imaš one 4 svrhe-meni je to mutavo. čitaj:štreb:tongue2:),
kod odobrenog TK-a se ovlašćuje upravu da poveća TK jer ona "najbolje zna" kako društvo stoji- i tu se isto izdaju nove dionice,
a iz sredstava društva- u društvo se ne unosi novi kapital već postojeća imovina društva dobiva drugačiji status.

niš novog nisam rekla, ali ono-čini mi se da je to najbitnije:laughing:

maatejaa89

ljudi jel kod d.o.o -a gl.skupstina ima pravo postavljati clanove nadzornog odb. jer tu u knjizi stoji sam da ih opoziva?

Domagoj83

POVEĆANJE TK ULOZIMA - EFEKTIVNO POVEĆANJE D.D.

Odluka se donosi glasovima koji predstavljaju najmanje 3/4 TK zastupljenog na glavnoj skupštini prilikom donošenja odluke. Ako u društvu postoje dionice više rodova za odluku moraju glasovati i dioničari svakog roda dionica.
Odluka skupštine moras se prijaviti u sudski registar
TK se može povećati sve dok u cjelosti nisu uplaćeni svi dotadšnji ulozi. Povećanje je moguće samo izdavanjem novih dionica. Pravo na upis novih dionica imaju srazmjerno svojim dotadašnjim sudjelovanjem u TK društva, svi postojeći dioničari-pravo prvenstva. Nove dionice mogu se uplatitinovcem te ulaganjem stvari i prava.

UVJETNO POVEĆANJE TK - EFEKTIVNO POVEĆANJE

Jer se unaprijed u trenutku donošenje odluke o tom povećanju ne može kazati hoće li i z kolko TK biti stvarno povećan. Ovisi o osobama koje su ovlaštenici stjecanja temeljem toga povećanja TK i njihovoj volji da te dionice doista steknu.
Postojeći dioničari društva nemaju pravo prvenstva na upis dionica.

ODOBRENI TK - EFEKTIVNO POVEĆANJE

Glavana skupština može donijeti odluku kojom upravu ovlašćuje da u određenom roku poveća TK društva do nekog iznosa
- uprava koja je najbolje upoznata sa stanjem u kojem se društvo nalazi i njegovim poslovanjem će ocjeniti kad je potrebno prikupiti novi kapital za društvo.
TK na ovaj način može se povećati samo izdavanjem novih dionic
TK SMATRA SE POVEĆANIM S DANOM UPISA POVEĆANJA

POVEĆNAJE TK IZ SREDSTAVA DRUŠTVA - NOMINALNO POVEĆANJE

U društvo se ne unosi novi kapital nego već postojeća imovina dobiva zapravo drugačiji status. Ovo povećanje TK je posljedica dobrog poslovanja društva.
Odluka o povećanju mora biti utemeljena na financijskim izvješćima društva...

mateja

@maatejaa89;

Članove nadzornog odbora biraju članovi društva, a tijelo članova društva jest gl. skupština.

Ako kažeš da biraju članovi društva ili glavna skupština nećeš pogriješit. Običnom većinom.

asistentica Tepeš:

14. opozivanje clanova u d.d i d.o.o.
Jel zna netko ovo?

Jel možda pitanje članova organa ili baš članova društva?

maatejaa89

ako ima jos tko budan...
ovak : clanove uprave u dionickom drustvu moze opozvati nad.odb ak za to postoji bitan razlog.
e sad kod d.o.o. clanove uprave isto mogu opozvati clanovi nad.ob uz postojanje bitnog razloga .i mogu ih opozvati cl gl skupstine bez bitnog razloga. i jos sad na jednom mjestu kaze da cl.uprave mogu opozvati cl drustva ako ne postoji bitan razlog.
pa mi sad nije jasno , treba li razlog za opozivanje ili ne ? :confused2:

mateja

ako ima jos tko budan...
ovak : clanove uprave u dionickom drustvu moze opozvati nad.odb ak za to postoji bitan razlog.
e sad kod d.o.o. clanove uprave isto mogu opozvati clanovi nad.ob uz postojanje bitnog razloga .i mogu ih opozvati cl gl skupstine bez bitnog razloga. i jos sad na jednom mjestu kaze da cl.uprave mogu opozvati cl drustva ako ne postoji bitan razlog.
pa mi sad nije jasno , treba li razlog za opozivanje ili ne ? :confused2:
Što se tiče opoziva uprave u d.o.o.:

Kada opoziva nadzorni odbor - treba bitan razlog.

Kada opoziva gl. skupština - ne treba bitan razlog.

Nadzorni odbor može opozivat (i imenovat) ako se tako odluči društvenim ugovorom; jer u pravilu to radi gl. skupština.

Sve napisano vrijedi isključivo za d.o.o.

maatejaa89

Što se tiče opoziva uprave u d.o.o.:

Kada opoziva nadzorni odbor - treba bitan razlog.

Kada opoziva gl. skupština - ne treba bitan razlog.

Nadzorni odbor može opozivat (i imenovat) ako se tako odluči društvenim ugovorom; jer u pravilu to radi gl. skupština.

Sve napisano vrijedi isključivo za d.o.o.

ok hvala puno, to me zbunjivalo :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks