AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

maya_21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ja sam na prošlom roku imala 18 bodova,al su mi maknuli na 17,5,ne kuzim,ak je za prolaz potrebno 20 bodova zaš mi je lik maknuo pola boda,onda je mogo bar cijelii bod(pola boda mi je uzeo na prvom pitanju,kod pitanja 3,5 na prednjoj strani 3boda),pitam ga kolko je za prolaz veli 20,a kasnije mi javi frendica da je imala 19,5 i prošla.Zaključila sam da je to zato kaj sam tek prvi put izašla na ispit.Sve zavisi o nihovoj dobroj volji,al ok nisam sve naučila pa neću da pišem gluposti,nego sam se primila štrebanja za iduci rok,ovo sam napisala tek toliko da se zna da ista pravila ne vrijede za sve,sretno!:)

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pozdrav kolege!!

ako na ispitu moram poagati samo onaj dio kolokvija koji nisam položila, mogu li to položiti i u 9. mjesecu ili postoji određeni rok do kojeg se to mora položiti??

monii

pozdrav kolege!!

ako na ispitu moram poagati samo onaj dio kolokvija koji nisam položila, mogu li to položiti i u 9. mjesecu ili postoji određeni rok do kojeg se to mora položiti??
Ta privilegija vrijedi godinu dana.. tako sam cula na CM kad su bili usmeni i upisi ocjene... jedan decko je to pitao i onaj mladi bahati turudic mu je tako rekao.

akascha

Super si komentirala, istina - bahati i pun sebe turudić - kakav će biti tek kada bude profesor, sada je još asistent
U potpunosti se slažem s komentarom. "Mali" je previše bahat i uobražen. Osjetila na svojoj koži. Umislio si je da je pokupio svu pamet svijeta :crazy:

maya_21

Na prošlom roku u ispitu je bilo pitanje objansi n.javnosti uprave(znala sam o tome jos iz nauke i dobila 3.5 boda),vidjela sam i n.samostalnosti,zna li netko još takvih pitanja koja se epojavljuju iz nauke,drzavne,eupa...da znam škicnut?!:)thnx:)

martina_sk

Administrator
Na prošlom roku u ispitu je bilo pitanje objansi n.javnosti uprave(znala sam o tome jos iz nauke i dobila 3.5 boda),vidjela sam i n.samostalnosti,zna li netko još takvih pitanja koja se epojavljuju iz nauke,drzavne,eupa...da znam škicnut?!:)thnx:)
inspekcijski i uprvni nadzor, poslovi uprave i jos toga spada u literaturu sto ne pitaju, ali to sve ima isto u knjizi iz upravnog.

Josipaaaaa

Ovo su pitanja koja su bila danas na ispitu.
1. Iscrpno objasni potrebu donošenja podzakonskih općenormativnih akata
2. Iscrpno objasni dopustivost dodataka
3. Iscrpno objasni načelo zakonitosti u širem i užem (pravnom) smislu
4. Iscrpno objasni koncesioniranu javnu službu
5. Objasni prestanak državljanstva odricanjem
6. Objasni načelo samostalnosti u obavljanju poslova državne uprave
7. Objasni utvrđivanje interesa Republici Hrvatskoj kao jednoj od faza izvlaštenja
8. Objasni nemogućnost primjene prekršajnog prava u posebnim slučajevima

lavica7800

Evo pitanja koja su se pojavljivala u dosadašnjim rokovima u pismenom dijelu ispita,složena po cijelinama :

I.
-koncesionirana javna služba (detaljno)
-problem pravne prirode koncesije
-pojam javne službe
-upravni ugovor-pojam i bitne karakteristike
-izvršavanje upravnog ugovora (pravo i dužnosti suugovorača)
-upravni ugovor prema hrvatskom pravu (detaljno)
-pojam uprave u hrv.pravu
-organizacijsko-formalno gledište uprave
-materijalno-funkcionalno gledište uprave
-posredna i neposredna uprava
-ustanove:- načelo kontinuiteta,
- načelo zakonitosti
- načelo dužnosti pružanja usluga
-posebni status i diferencirani pravni režim kod javnih ustanova
-javne ovlasti (kod javnih ustanova)

II.
-pojam upravnog prava i karakteristike
-odnos upravnog prava i upravne znanosti

III.
-različiti načini definiranja upravno-pravnog odnosa (uži i širi smisao)
-odnos upravnog i građanskog prava

IV.
-načelo zakonitosti (uži i širi smisao)
-načelo zakonitosti (povijesni okviri,objekt)
-slučaji nezakonitosti i što je nezakonitost
-materijalna povreda zakona i greška u činjeničnom stanju
-diskrecijska ocijena (ograničenja,objekt,što izmiče diskrecijskoj ocijeni)
-kontrola akta s diskrecijskom ocijenom

V.
-koji su izvori upravnog prava
-izvori prava EU i utjecaj na nacionalno zakonodavstvo
-razlozi postojanja POA
-nabroji i objasni postojanje POA
-POA po posebnom ovlaštenju
-značenje POA za upravu
-escepcija nezakonitosti
-ratifikacija POA

VI.
-kontrola nad upravom
-definicija kontrole
-subjekti kontrole i kontrolne ovlasti
-kontrola od strane : -pučkog pravobranitelja
-državnog odvjetnika
-predstavničkih tijela

VII.
-odgovornost službene osobe za štetu nanesenu državnom tijelu
-posebni slučaji odgovornosti za štetu građanima
-mogućnost regresa od službene osobe,uvijeti
-pretpostavka i uvijeti kad država odgovara za štetu bez greške
-naknada šteta uzrokovana izvanrednim događanjima
-odogvornost za štetu prema prijevažećim propisima
-3 faze štete kroz povijest

VIII.
-postupak za izdavanje putnih isprava
-kad se odbacuje izdavanje putnih isprava i kad se ne može odbaciti
-postupak promjene osobnog imena
-osobna iskaznica
-temeljni upis kod matice vjenčanih
-prijavljivanje i odjavljivanje boravišta i prebivališta

IX.
-šta je to državljanstvo,definicija
-načela za stjecanje državljanstava
-prestanak državljanstva : otpust i odricanjem
-načelo primata za stjecanej hrv.državljanstva

XIII.
-inspekcijski nadzor u uredima DU
-načelo javnosti kod obavljanja poslova DU
-načelo samostalnosti kod obavljanje poslova DU
-ostali stručni i drugi poslovi DU
-poslovi neposredne provedbe zakona

XIV.
-suradnja građana i uprave
-prava pozitivnog i negativnog statusa
-odnosi DU i predstavničkih tijela
-nadzor od strane vlade (koje ovlasti ima prema aktima)
-posebni odnosi uprave i građana
-osobne slobode i prava građana u odnosu s upravom

XVII.
-definicija upravnog akta po zakonu
-karakteristike upravnog akta
-vrste upravnog akta
-akt uvijet
-akt dispenz
-razlozi za ništavost upravnog akta
-pravomoćnost,izvršnost i konačnost
-formalna i materijalna pravomoćnost upravnog akta
-konvalidiranje up.akta
-konkretni akti izvan up.akta
-dodaci up.aktu i dopustivost dodataka
-načini za prestanak važenja up.akta
-jednostavi i složeni up.akti
-obveznost up.akta
-pravomoćnost i vrste pravomoćnosti
-retroaktivni i anticipirani up.akti

XXI.
-vodno dobro
-zemljišno dobro
-definicija luke
-razgraničenja javnog dobra -pojam i problemi i tko donosi odluku o tome
-javna dobra prema nastanku
-nadzor i zaštita javnog dobra
-proglašenje postanka i prestanka j.dobra
-javna dobra prema namjeni
-upravljanje javnim dobrom

Pitanja iz prekršajnog zakona
-koje posebne obveze sud može dodjeliti maloljetniku
-navesti i objasniti mjere upozorenja
-kad se može primjeniti mjera uvijetne osude sa zašt.nadzorom i tko ga može obavljati
-kome se mogu dati podaci iz prek.evidencije
-zablude o protupravnosti
-zastara prek.progona,tijek i prekid zastare
-zastara izvršenja ppsankcije,tijek i zastara
-objani krajnju nuždu i nužnu obranu
-prekršajna neodogovrnost djeteta
-samoskrivljena neubrojivost
-nemogućnost primjene prek.zakona
-primjena prek.zakona prema maloljetnicima
-nabroji i objasni zaštitne mjere
-posebne obveze maloljetnika
-zabrana obavljanja određenih poslova pravnoj osobi
-imali počinitelj parvo na rehabilitaciju
-oduzimanje imovinske koristi ostvarene prekršajem
-ublažavanje kazne
-prisilna naplata kazne za prek.

Paris

Boook, što smo trebali odgovoriti pod dopustivost dodataka...ja bas to neznam iscrpno a tražilo se pa me zanima...hvala:)

Jadranka15

DOPUSTIVOST DODATAKA (to je točka 11.- Poglavlje upravni akt)
11. DOPUSTIVOST DODATAKA

- u pravnoj normi utvrđuje se ovlast za stavljanja dodataka u upravni akt, s time da je mogućnost stavljanja dodataka u upravni akt koji se donosi prema slobodnoj-diskrecijskoj ocjeni razmjerno šira, u skladu s ovlastima koje izviru iz pravne norme, nego kad je riječ o upravnim aktima koji su u svim svojim dijelovima strogo pravno vezani. Prema diskrecijskoj ocjeni mogu se stavljati oni dodaci koji su u skladu sa svrhom koja se donošenjem akta mora ostvariti i koja se kao takva može braniti na temelju zakonske ovlasti koja dopušta diskrecijsku ocjenu.

- nezakoniti dodaci utječu na upravni akt ovisno od toga kakvo značenje sam dodatak ima na sam akt:

 ako dodatak ima veliko značenje za sam akt, nezakoniti dodatak ruši čitav akt.

 Ako nezakoniti dodatak ne utječe na akt (ima mali značaj), on ne tječej na sudbinu akta – tada takav dodatak koji nema iznimno značenje za predmet o kojemu se odlučuje. upravnim aktom otpada, a sam akt ostaje na snazi – to bi trebalo uzeti kao pravilo

morskasipa

kolegice jel se to načelo javnosti uprave može objasniti ovako:ZOSDU čl.82 st 3."Tijela državne uprave dužna su upoznati javnost o obavljanju poslova iz svog djelokruga i izvještavati ih o svom radu putem sredstava javnog priopćavanja ili na drugi prikladan način."iz knjige Javna uprava str.29 podnaslov"Značenje javnosti uprave u odnosu uprave i građana"

DOPUSTIVOST DODATAKA (to je točka 11.- Poglavlje upravni akt)
11. DOPUSTIVOST DODATAKA

- u pravnoj normi utvrđuje se ovlast za stavljanja dodataka u upravni akt, s time da je mogućnost stavljanja dodataka u upravni akt koji se donosi prema slobodnoj-diskrecijskoj ocjeni razmjerno šira, u skladu s ovlastima koje izviru iz pravne norme, nego kad je riječ o upravnim aktima koji su u svim svojim dijelovima strogo pravno vezani. Prema diskrecijskoj ocjeni mogu se stavljati oni dodaci koji su u skladu sa svrhom koja se donošenjem akta mora ostvariti i koja se kao takva može braniti na temelju zakonske ovlasti koja dopušta diskrecijsku ocjenu.

- nezakoniti dodaci utječu na upravni akt ovisno od toga kakvo značenje sam dodatak ima na sam akt:

 ako dodatak ima veliko značenje za sam akt, nezakoniti dodatak ruši čitav akt.

 Ako nezakoniti dodatak ne utječe na akt (ima mali značaj), on ne tječej na sudbinu akta – tada takav dodatak koji nema iznimno značenje za predmet o kojemu se odlučuje. upravnim aktom otpada, a sam akt ostaje na snazi – to bi trebalo uzeti kao pravilo
please kolegice,vidim da sve znaš,pa koji bi bio odgovor na 8.pitanje?

blabla

please kolegice,vidim da sve znaš,pa koji bi bio odgovor na 8.pitanje?
Nemogućnost primjene prekršajnog prava u posebnim slučajevima

Članak 10.

Protiv počinitelja prekršaja koji je već u kaznenom postupku pravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo koje obuhvaća i obilježja počinjenog prekršaja ne može se pokrenuti prekršajni postupak za taj prekršaj, a ako je postupak pokrenut ili je u tijeku, ne može se nastaviti i dovršiti.

maya_21

Morskasipa,možeš,ja sam tak neš pisala,ali za više bodova Borković.str.234,tam su sva ta načela napisana:)

Morskasipa,možeš,ja sam tak neš pisala,ali za više bodova Borković.str.234,tam su sva ta načela napisana:)
Položila kod Šikića,tip je super,pital me upravne ugovore i državljanstvo,kolegicu koncesije i zaboravih dal još nešto.Za sve buduće kolege koji polažu :za pismeni učit po pitanjima s foruma,a usmeni kako vas potrefi,nema pravila i zavisi kod koga polažete,za Šikića mogu reći sve najbolje i pazite na pravnu terminologiju:)
Pozz i sretno svima!

akascha

Također jučer položila kod prof. Šikića koji je jednom riječju genijalan :tongue2: Opuštena atmosfera, pomaže, možeš svojim riječima, nije sitničav, ne ispituje dugo.
Pitanja: podzakonski općenormativni akti, ekscepcija nezakonitosti, obustava od izvršenja podzakonskih, vremensko djelovanje upravnog akta. Sretno svima na slijedećem roku.

Kiki_p

jučer sam položila kod prof. Šikića, profesor je super, pomaže ako zapneš, mene je pitao vrste općenormativnih akata po Borkoviću (prema posebnom ovlaštenju, spontani, za provedbu zakona i koji zamjenjuju i izmjenjuju zakone i objašnjenje) i drugo pitanje - ekscepcija ilegalnosti. Kolegicu je pitao koji su načini prestanka upr. akta i još jedno pitanje ne mogu se sjetiti.
Sretno svima!

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel mi moe netko reći kaj je u glavu 11.t.1., sad sam tek skužila da nisam dobila u ftokopiraoni taj dio :smile-mad:. ili koji je to dio u skripti. hvala

NINA 2

jel mi moe netko reći kaj je u glavu 11.t.1., sad sam tek skužila da nisam dobila u ftokopiraoni taj dio :smile-mad:. ili koji je to dio u skripti. hvala

To ti je-pojam i elementi organizacije,pojam upravne organizacije,pojam državno tijelo i tijelo drž.uprave.
Milsim da toga nema u skriptama i da to nitko ne ući, u zadnje vrijeme nije bilo nti jedno pitanje iz te glave

maya_21

Ja više nemam pitanja,ali konstrukcija je ovak:uvijek jedno iz prekršajnog,jedino iz j.dobra ili izvlaštenja,zatim jedno od odgvornost/naknada šete ili državljanstvo,jedno o upravnom aktu,poa,neko načelo,zakonitost,j.službe,koncesije znam dok sam proučavala pitanja da je raspored pitanja uvijek bio takav,pa da znate na koje lekcije da se više usredotočite:)može s ei iz skripte znam ljude koji su dobili dobre ocjene učeći po njima iako sam ja pobornik ipak knjige ne znam učit iz tuđih skripti,ali da se polozit čak i dobru ocjenu dobit:)

Lavica01

) IZVORI
- Ustav Republike Hrvatske NN br.41/01 - pročišćeni tekst: 55/01 - ispravak Ustava
i- čl.1-20; 70-116; 125-140;
- Ustavni zakon o ustavnom sudu Republike Hrvatske NN br.49/02 - pročišćeni tekst:
čl.35-38; 55-58; 62-64; 75-77; 81-82;
- Zakon o sustavu državne uprave, NN br.190/03 - pročišćeni tekst I 199/03 - izmjene:
čl.1-35; 62-65; 73-86;
- Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi NN br.33/01 - pročišćeni tekst i
NN br.129/05. - izmjene
čl.1-10; 53-56; 73-83; - odnos uprave I građana
Prekršajni zakon (“Narodne novine”, broj:107/07 od čl.1 do 81.) –
Obvezno znati poglavlja: IV – Načelo zakonitosti uprave
V –Pravna vrela (izvori) upravnog prava
XVII –Upravni akt

znači ovo nam baš sve i ne treba, osim prekršajnog zakona jel tako?

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks