AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

neozbiljna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ljudi, cini mi se po pitanjima da se bas ne pojavljuju ona vezana uz lekciju "odnosi drzavne uprave".. ne vidim bas puno pitanja iz tog dijela, pa ako netko zna sta je iz tog uopce bitno, neka kaze? :D tnx :)
iz toga dijela su bitna prava građana (tri statusa u koje se grupiraju pojedina prava i slobode,) odnosi uprave i sudstva+ sukob nadležnosti, i prof je na repetitoriju rekao da su bitni još i odnos du i predstavničkih tijela, te odnos vlade i ostalih tijela...

topanga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Dal netko zna koje su faze izvlastenja?prof je reko da vise nema onog plana izvlastenja tak da mi sad vise nije jasno dal su dvije il tri faze!

blabla

Dal netko zna koje su faze izvlastenja?prof je reko da vise nema onog plana izvlastenja tak da mi sad vise nije jasno dal su dvije il tri faze!
hmmmm, pa plan izvlaštenja tak i onak bi spadao u recimo tu 1.fazu (utvrđivanje interesa RH) jer se on mora priložiti uz prijedlog za utvrđivanje interesa..(kolko sam ja to sad dobro naučila :p)

zatim bi išao sam proces izvlaštenja i donosi se riješenje o izvlaštenju (to bi bila 2.faza), a zatim bi 3.faza bila utvrđivanje i isplaćivanje naknade za izvlaštenu nekretninu. ;)

a zašto sad tog plana nema? :laughing:

dorach

dvije su faze:
1. utvrđivanje interesa RH
2. provođenje samog postupka izvlaštenja i donošenje rješenja o izvlaštenju

naknade idu posebno. to je bilo rečeno prošli tjedan na ponavljanju.
:crazy:

topanga

tnx:tongue2: i dal netko zna razliku javnih ustanova i ustanova(4 ih ima) i di se to nalazi u knjizi... inace, kak vam ide ucenje?:crazy:

monii

Ja sam zapisala na ponavljanju razliku:
1) osnivaci - kod javne ustanove gotovo uvijek javnopravna tijela
2) javna sluzba (javna ustanova) ili ne (ustanova)
3) javne ovlasti (javna ustanova) ili ne (ustanova)
4) širi nadzor nad javnim ustanovama radi javnih ovlasti

A ucenje, cijele dane se muvam po kuci i svasta nesto radim samo da ne ucim... valjda bude dobro proslo :/ sad se primam posla iako veci dio znam..

martina_sk

Administrator
rezultati kolokvija i potpisi su sljedeci put.

a evo pitanja s kolokvija:
1. objasni koncesioniraju javnu sluzbu
2. nastanak upravnopravnog ugovora
3. izmjena osobnog imena
4. poslovi neposredne provedbe zakona
5. uknjizba prava vlasnistva i drugih stvarnih prava na izvlastenoj nekretnini

monii

Pitanja iz druge grupe:
1) Objasni poseban pravni rezim javnih ustanova
2) odgovornost drzave za stetu bez greske
3) prijavljivanje i odjavljivanje prebivalista i boravista gradana
4) prava negativnog statusa
5) upravljanje javnim dobrom

neozbiljna

rezultati kolokvija i potpisi su sljedeci put.

a evo pitanja s kolokvija:
1. objasni koncesioniraju javnu sluzbu
2. nastanak upravnopravnog ugovora
3. izmjena osobnog imena
4. poslovi neposredne provedbe zakona
5. uknjizba prava vlasnistva i drugih stvarnih prava na izvlastenoj nekretnini
hej, kolegice, mali ispravak.. 2. je bilo nastanak upravnopravnog odnosa :)

kacuska

pa mislim da da, tako je profesor rekao..ja nisam prošla prvi a prošla sam drugi kolokvij, pa onda mislim da ću pisat samo prvi u testu, barem sam tako skužila

kacuska

a ako bi mi sad slučajno prošli taj dio u ispitu koji pišemo u ponedjeljak, na usmenom će nas puno pitat ili ne?? mislim znam da nas mora pitati, ali ono... nadam se da neće :)

blabla

a ako bi mi sad slučajno prošli taj dio u ispitu koji pišemo u ponedjeljak, na usmenom će nas puno pitat ili ne?? mislim znam da nas mora pitati, ali ono... nadam se da neće :)
pa ugl je usmeni dio samo formalno...

mislim, u pravilu tko prođe pismeni prolazi i usmeni (kod Šikića pogotovo), naravno iznimaka ima :laughing:

ps.da, ta katedra je zbilja fleksibilna i jedan od rijetkih koja ide na ruku nama studentima...

da ih je barem više takvih :)

neozbiljna

hej, kolege.. :) pitale smo danas profesora što se događa kad osoba ima npr. 3 i 4 iz kolokvija.. i profesor je rekao da je to 3. a da se za 4 može odgovarati. i u tom slučaju pita samo par pitanja, tek toliko da se potvrdi viša ocjena., pitanja su iz gradiva drugog kolokvija. :) evo tek toliko da ne dođete ne-spremni na usmeni :) pozdrav :)

banana

evo pitanja sa ispita danas

1 objasni nadzor uprave od strane pučkog pravobranitelja
2.objasni materijalnu pogrešku i grešku u činjeničnom stanju
3 eksepcija nezakonitosti
4.načelo javnosti uprave
5.pravna vezanost upravnog akta
6. utvrđivanje interesa rh kod izvlaštenja
7.ono ograničavanje uvjetne kazne il tak nesto
i znam da je bilo jos nesto al ne mogu se sjetit kad se sjetim javim i nisu po redu pitanja
:)

dan

je samo nijih 4-ero,pitaju usmeni,ja sam u 2mj imala 27 bodova i rusio me turudić,nije da nisam znala,ali očekuje da znaš i budeš siguran u .odgovorima,moraš biti samouvjeren.i nije usmeni samo formalnost bar ne kod njega, eto ne možemo svi proći od prvi put.dvoje prošli ostale rušio.više sreće dr.put,sretno u srijedu.pitanja slučajevi nezakonitosti,greška u cilju i svrsi,odgovornost države za štetu bez greške-primjeri

martina_sk

Administrator
danas je bila malo guzva na ćm 4 :) rezultati iz ispita su kasnili sat vremena jer su odgovarali s poreznog (mislim) i onda je stanicic prvo upiso ocjene onima koji su presli preko kolokvija. ispitivala su sva 4 profesora.
ja sam odg kod tudurica. ok je tip, izgledao je kao da mu se ne da ali je slusao i ispravljao te ako pogrijesis i potvrdivao ako govoris tocno. postavlja dobra potpitanja. odg sam samo drugi dio gradiva i pitao me uknjizbu prava vlasnistva i zastitine mjere, onda centra za odgoj i rekao je da imam dobro napisane ispite (iz prvog kolokvija sam dobila 3 a iz drugog djela gradiva na ispitu 3) pa mi je dao 3 :)
ne ispituje dugo, mozda 3-4 pitanja svakog, oko 15 min. dvije osobe ulaze, pita po jednu, da ti da vidis ispit i onda pita. kolegica sto je bila sa mnom je imala 20,5 bodova i dosta je polovicno odgovarala i to nije odg ono sto ju je pitao ali je svejedno dobila 2. sve u svemu cini mi se dobar. a sto se tice ispita, treba znati i iz zakona i iz knjige vise od onih pitanja koja se vrte po forumu, za visu ocjenu, naravno, a ako naucite samo sve najbitnije, tj pitanja koja se cesto pojavljuju dovoljno je za 2.

kacuska

evo da ja svoje dojmove podijelim, ja sam bila kod prof. lane ...sva sam se spetljala ali je bila strpljiva i prošla sam :)) ako koji slučajem čita ovo zahvaljujem na razumijevanju ... super profesorica ne pita teško i ugodna je atmosfera :))) sretno svima na idućim rokovima

Andreja

Iz čega ste učili-koliko treba za spremiti ispit? Dali je ok neka skripta i koja ili knjiga?
Bila bih zahvalna kada bi mi napisali oni koji su ga prošli:). Hvala
ja sam učila iz knjige i skinula sam pitanja s foruma, trebalo mi je oko tri tjedna :happy:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks