AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ne pita to na usmenom, ali u ponedeljak 5.7. je pismeni dio ispita, a na pismenom je uvijek jedno pitanje iz prekršaja

Želim ispraviti post kojim sam danas pisala na ovom forumu u 9,21h pod pitanjem broj 18. - izmjeniti članak umjesto 19. treba biti članak 9. PZ jer se radi o prekršajnoj neodgovornosti djeteta tj., maloljetnika.
18. Prekršajna neodgovornost maloljetnika? vidi čl.9. PZ

*Mini*

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zna li neko koje clanke trebamo znati iz ustavnog zakona o ustavnom sudu??mislim koji se pojavljuju na ispitu i iz drugih zakona...prekrsajni znam posto je kolegica vec objavila kojoj se zahvaljujem ...kratka sam s vremenom pa pliz ljudi pomagajte...

Twity

Pozdrav svima, dal mi može netko reći koliko dana nakon pismenog je čitanje rezultata i usmeni? Jel to obično isti dan?

E i još jedno pitanje, kolko sam shvatila pitanje iz Prekršajnog zakona je na pismenom samo 1, a na usmenom nijedno, Jel to točno? Molila bih nekog da mi odgovori jer sam u frci s vremenom, a Prekršajni nisam još ni pogledala.

Jadranka15

Pismeni iz Općeg upravnog prava je 5.07. u 13,45, a usmeni je 2 dana nakon toga tj. rezultati su obično srijedom od 10,30 do podne i to u ĆM 4 u dvorištu u kabinetu Općeg upravnog prava, tko je prošao isti dan su usmeni ispiti.
Na pismenom dijelu ispita ima 8 pitanja koja su naslovi i podnaslovi iz knjige Upravno pravo - NN 2002. - Borković - crvena knjiga, jedno pitanje je iz prekršaja (vidi Prekršajni zakon - NN br.107/07 - čl.1-81). to je to, sretno

Dopuna u svezi prekršaja, pitanja iz prekršaja su naslovi i podnaslovi iz Prekršajnog zakona (NN br.107/07). Dosadašnja pitanja iz prekršaja koja su bila do sada na pismenom dijelu ispita navela sam u prijašnjem postu.

Pitanja iz prekršaja i to:
1. Koje posebne obveze može sud dodijeliti maloljetniku? (ima ih 7) vidi čl.69. PZ (NN-107/07)
2. Navesti i objasniti mjere upozorenja? vidi čl.41. do 44. PZ
3.Kome se mogu dati podaci iz prekršajne evidencije? vidi čl.78. PZ
4. Zabluda o protupravnosti prekršaja? vidi čl.29. PZ
5.Zastara prekrašjne sankcije - tijek i postupak zastare po zakonu? vidi čl.13.PZ
6. Zabluda o protupravnosti prekršaja? vidi čl.29.PZ
7. Objasni krajnju nuždu kod Pekršajnog zakona? vidi čl.19. PZ
8. Krajnja nužda? vidi čl.19.PZ
9.Zastara kod prekršaja, tijek i prekidi? vidi čl.13.PZ
10. Maloljetnici u prekršajnom zakonu? vidi čl.63. do 75. PZ
11. Nužna obrana? vidi čl. 18. PZ
12. Krajnja nužda prema Prekršajnom zakonu? vidi čl.19.PZ
13. Objasni prekršajnu neodgovornost maloljetnika prema Prekršajnom zakonu? vidi čl.9. PZ
14. Samoskrivljena neubrojivost kod Prekršajnog zakona? vidi čl.27. PZ
15.Nemogućnost primjene prekršajnog prava? vidi čl.10. PZ
16. Objasni i nabroji zaštitne mjere? vidi čl.50. PZ
17. Primjena prekršajnog zakona prema djeci? vidi čl.63.PZ
18. Prekršajna neodgovornost maloljetnika? vidi čl.9. PZ

Marinica

Pozdrav svima, dal mi može netko reći koliko dana nakon pismenog je čitanje rezultata i usmeni? Jel to obično isti dan?

E i još jedno pitanje, kolko sam shvatila pitanje iz Prekršajnog zakona je na pismenom samo 1, a na usmenom nijedno, Jel to točno? Molila bih nekog da mi odgovori jer sam u frci s vremenom, a Prekršajni nisam još ni pogledala.
da na pismenom je zadnje pitanje iz prekršajnog! a na usmenom nema

marina2

AKO MI MOZE NETKO ODGOVORITI
krajna nuzda i nuzna obrana,stanac u braku sa hrv.drzavljaninom o tome oširnije
uzakonjavanje drzavljanstva u rh,prestanak vazena ua zbog nevrsena ovlasti i odricanjem od ovlasti.. I JOS...
MOLIM VAS NAVEDITE MI PITANA KOJA DOLAZE NA USMENOM da ih imam na okupu,da sad ne trazim, jer nemam vremena

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
AKO MI MOZE NETKO ODGOVORITI
krajna nuzda i nuzna obrana,stanac u braku sa hrv.drzavljaninom o tome oširnije
uzakonjavanje drzavljanstva u rh,prestanak vazena ua zbog nevrsena ovlasti i odricanjem od ovlasti.. I JOS...
MOLIM VAS NAVEDITE MI PITANA KOJA DOLAZE NA USMENOM da ih imam na okupu,da sad ne trazim, jer nemam vremena
-krajna nužda: čl. 19. PZ.
1.) nema prekršaja kad je počinitelj ostvario njegova propisana radi toga da od sebe ili drugoga otkloni istodobnu ili izravno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pritom je učinjeno manje zlo od onoga koje je prijetilo.
2.) počinitelj će se osloboditi od kazne za počinjeni prekršaj kad je postupao radi toga da od sebe ili drugoga otkloni istodobnu ili izravno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pritom je učinjeno manje zlo od onoga koje je prijetilo.

-nužna obrana: čl. 18. PZ.
1.) nema prekršaja kad je počinitelj postupao u nužnoj obrani.
2.) nužna obrana je ona obrana koja je prijeko potrebna da počinitelj od sebe ili drugoga odbije istodonbni ili izravno predstojeći protupravni napad.
3.) počinitelj koji je prekoračio granice nužne obrane može se blaže kazniti.

-ozakonjivanje državljanstva u RH: Ustav RH. iz 1990. - hrvatsko državljanstvo , njegovo stjecanje i prestanak utvrđuje se zakonom o hrvatskom državljanstvu. na taj je način Ustav ovlastio, ali i obvezao HS. da posebnim zakonom uredi sva temeljna pitanja hr. državljanstva. Ustav je svojim odredbama prezicirao samo da državljanin RH. ne može biti prognan iz Republike niti mu se može oduzeti državljanstvo, a ne može biti ni izručen drugoj državi.
-Zakon o hr. državljanstvu: donio ga je Sabor 8. listopada 91. njegovo donošenje ima veliki značaj iz dva razloga: 1.donesen je istog dana kad je odlukom Sabora RH raskinula državno - pravne veze s drugim republikama i pokrajinama bivše SFRJ te tako postala samostalna i suverena država,2. tim je zakonom HR. prvi put, kao samostalna i neovisna država, suvereno i autonomno uredila sva pitanja hr. državljanstva, izmmijenjen i dopunjen je 1992.
- osnova pristupa jest u potpunoj izjednačenosti muškaraca i žene (bračnih drugova) te oca i majke ( roditelja) i izjednačenosti bračne djece s onom rođenom izvan braka glede njihova državljanskog statusa uz primarno načelo krvne veze ili podrijetla kod određivanja državljanstva.:wink5:

Maryna

Neću stić pročitati članke iz Ustava i Zakona pa me zanima da li je većina njih spomenuta u knjizi!

smotankusha

Neću stić pročitati članke iz Ustava i Zakona pa me zanima da li je većina njih spomenuta u knjizi!
ma naravno, jedino prekršajni zakon trebaš ovak sa strane...ovo ostalo ti je sve obuhvaćeno u knjizi!

maatejaa89

ljudi ovi koji ste rijesili prek kolokvija , a niste isli na ispit sad u 6 mj, vec prijavili za 7 mj , jel tko zna kad se odgovara, il da se sam poojavimo sutra na ispitu ?

Jadranka15

Pismeni ispit je 5.07. u 13,45h, a usmeni dva dana nakon tog i to obično srijedom su rezultati u dvorištu ĆM4, a tko je prošao pismeni odmah ide na usmeni. Sretno

kikica

Mislim da se mora doći na pismeni i dogovoriti se za usmeni da te imaju u vidu.jer vas oni gledaju tko je prošao kolokvije a tko je odustao od ispita.pa mislim da je najbolje doći sutra i onda se s njima sve dogovoriti. Bar ću ja tako.

maatejaa89

Mislim da se mora doći na pismeni i dogovoriti se za usmeni da te imaju u vidu.jer vas oni gledaju tko je prošao kolokvije a tko je odustao od ispita.pa mislim da je najbolje doći sutra i onda se s njima sve dogovoriti. Bar ću ja tako.

mislim da cu i ja tako :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks