AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
DRUŠTVENO VELEUČILIŠTE - STUDIJ JAVNE UPRAVE

Raspored za pismeni ispit
'Opće upravno pravo'

Odabir grupe:
14.6.2010 13,45 - Gundulićeva 10, dvorana 1

Galin Tina treba donjeti zahtjev za Komisijski ispit

RBr. Student Ime oca JBr Broj Prijava Broj polaganja
1. Babić, Ivana Jozo 07I217 1 1
2. Baljkas, Franka Ivica 08R048 1 1
3. Bila-Purgar, Svjetlana Miloš 03I014 7 2
4. Blažević, Romana Darko 98I176 1 1
5. Bračun, Marija Zvonko 06R096 8 1
6. Branilović, Ivana Ivan 08R010 1 1
7. Buhanec, Natalija Juraj 06R002 1 1
8. Cik, Ivana Josip 05R065 9 3
9. Cinčić, Ivan Alojz 07R175 1 1
10. Cindrić, Josipa Josip 08R018 1 1
11. Cindrić, Marija Josip 08R019 1 1
12. Conjar, Ana Petar 06I202 11 4
13. Culej, Danijela Damir 08R091 1 1
14. Čagalj, Ana Matko 08R011 1 1
15. Dimač, Dragan Miroslav 05R215 1 1
16. Dumančić, Anka Marko 07I015 1 1
17. Filipović, Anita Ante 01I167 8 2
18. Fleten, Petra Dražen 07I137 1 1
19. Forgač, Marija 07R145 6 3
20. Galin, Tina Ivan 06R201 6 4
21. Garašić, Diana Miroslav 08R097 2 2
22. Gerovac, Maja Damir 06R255 6 2
23. Gojević, Marija Zvonko 05R148 1 1
24. Grden, Ivana Zdravko 08R016 1 1
25. Gverić, Dijana Milan 07I113 4 1
26. Habuš, Anita Zvonimir 08R036 1 1
27. Hajduk, Maja Željko 07I186 1 1
28. Harapin, Martina Dragutin 04R074 11 2
29. Harmicar, Kristina 04R152 7 2
30. Heric, Maja Stjepan 07R194 1 1
31. Heruc, Valentina Ivan 08R088 1 1
32. Horvat, Marina Valent 07R071 1 1
33. Hren, Ivana Ivan 08R009 1 1
34. Ibrulj, Selma Mirsad 07II81 7 2
35. Jagečić, Jelena Damir 08I234 2 1
36. Jager, Katarina Josip 08R147 1 1
37. Jambrešić, Marina Marijan 06R197 2 1
38. Jančin, Irena Milan 07R002 1 1
39. Jerečić, Martina Stjepan 08R251 1 1
40. Juraja, Iva Zlatko 07I099 1 1
41. Karupović, Dijana Miroslav 04R143 7 1
42. Klekar, Mateja Zlatko 08I153 1 1
43. Klobučar, Anita Slavko 04R198 9 1
44. Kovaček, Darija Stjepan 07I114 1 1
45. Kranjc, Martina Boris 08R193 1 1
46. Krznar, Mirjana Ivan 06R121 4 1
47. Kunštić, Jasna Ivica 07R103 1 1
48. Lepanović, Kristina Vlado 07R213 1 1
49. Madjer, Ivana Ivan 08I164 2 2
50. Majić, Ivona Marinko 08I162 1 1
51. Majurec, Domagoj Darko 08R200 1 1
52. Majurec, Matea Darko 08R119 1 1
53. Makar, Martina Đuro 08R085 1 1
54. Marić, Franjo Ivan 08R064 1 1
55. Martan, Dijana 08R025 1 1
56. Mašić, Mateja Zdravko 07R005 9 4
57. Mateša, Danijela Stjepan 08R006 1 1
58. Matić, Ljubica Đuro 08I128 2 2
59. Matijević, Dino Veljko 08R223 1 1
60. Mihelj, Krunoslav Stjepan 04R109 10 1
61. Milanović, Marija Rajko 08I138 1 1
62. Mimić, Nerma Đevad 07R043 3 2
63. Mušlek, Ivan Stjepan 07R114 1 1
64. Ostović, Žaklina Zdenko 08R066 1 1
65. Penić, Petra Davor 07R063 1 1
66. Petrušić, Anamarija Vid Čedomil 08R236 1 1
67. Plantić, Davor Stjepan 08R046 1 1
68. Polak, Andreja Antun 07R014 5 1
69. Poldrugač, Maja Vlado 08R002 1 1
70. Potisk, Tea Željko 08R042 1 1
71. Pratnemer, Kristina Darko 07R225 1 1
72. Rajtić, Mišel Arsen 08I213 2 1
73. Rebrović, Valentina Zdravko 03R073 6 1
74. Sinovčević, Kristina Jozo 08I208 2 1
75. Smolčić, Paula Ante 08I141 2 2
76. Smuđ, Anita Željko 08I104 1 1
77. Smukavić, Sanja Željko 07R007 1 1
78. Stanišak, Antonija Mladen 07R062 1 1
79. Sučević, Saša Željko 07R085 2 1
80. Šeligo, Irena 01I058 2 1
81. Šestić, Magdalena Anto 06I037 2 1
82. Šipek, Marina Mladen 05R202 1 1
83. Šušnjar, Nenad Ljuban 05I020 9 3
84. Taslak, Anita Anita 08R050 1 1
85. Vasilić, Marina Mišo 06R084 4 3
86. Vešligaj, Mirjana Miroslav 08R034 1 1
87. Vitanović, Ljubomir Dušan 04R164 1 1
88. Vojnović, Lucija Zlatko 07R237 3 1
89. Zajačko, Darjan Dragan 02R140 6 2
90. Zrinjski, Ivana Ivan 06I189 9 1
91. Zubak, Anja Ilija 08R141 1 1

Jadranka15

Novina iz Ustava Republike Hrvatske
Dana 10.lipnja 2010. godine Hrvatski sabor na svojoj sjednici donio je: Odluku o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske koja je objavljena u "Narodnim novinama RH", broj:71/2010, te se mijenju u Glavi I. IZVORIŠNE OSNOVE u stavku 2. iza riječi "poretka"..., zatim mijenjaju se u članku 5. stavku 2. riječ "zakona" zamjenjuje se riječju prava, mijenja se članak 7., članak 117. stavak 3, članak 118. stavak 1 i 3., članak 120.,članak 121. stavak 3., članak 122., članak 123, članak 124, članak 125. stavak 1., članak 132. iza stavka 3. dodaje se stavak 4, članak 134., članak 141. stavak 4., zatim iza članka 141. dodaje se Glava VII.A EUROPSKA UNIJA s člancima 141.a, 141.b, 141.c i 141.d vidi str. 9. Odluke, i to je to, ako koga interesira i ako mu treba.

ana89

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Šta je s onima koji su prošli kolokvije, treba doci za vrijeme pismenih ili?
Jer u slično vrijeme je i engleski pa je frka s vremenom :O

marina2

oprez..
u skripti od 118 str. je jedna vazna pogreska na str.92 kod pravomocnosti ua. tekst je.. procesnopravni institut kojim se...(pise omogucava) a treba ONEMOGUCAVA.znaci govorim o pojmu pravomocnosti

molim odgovor na pitanje ali hitno...
kada se mora odbiti izdavanje putne isprave i kada se moze odbiti???

marina2

molim odgovor na pitanje ali hitno...
kada se mora odbiti izdavanje putne isprave i kada se moze odbiti???

ivana2804

mora:ako se smatra da će podnositelj zahtjeva
a)izbjeci prisustvo u kaz. postupku ili izvrseje presude kojom mu je izrećena kazna zatvora duža od 3mj
b)izbjeci izvrsiti dospjelu imovinskopravnu obvezu iz bracnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, poreznu obvezu ili dr. imoviskoprav. obvezu
c)izbjeci vojnu obvezu

može:
a)ako se smatra da ce djelovati protivno propisima o zabrani uvoza, izvoza, transporta ili raspačavanja opojnih sredstava
b)ako to zahtjevaju razlozi nac. sigurnosti ili zastite javnog poretka

hanna

Pitanja sa današnjeg roka:
1. Prestanak državljanstva otpustom
2. Kontrola putem ustavnog suda
3. Dopustivost dodataka
3. Primjena prekršajnog zakona prema djeci
4. Načelo samostalnosti
5. Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini
6. Potreba donošenja POA

Više se ne sjećam :)
Ja sam odgovarala sva pitanja svojim riječima, ništa onako definicijski iz knjige, pa me zanima dali netko ima iskustva sa takvim rješavanjem pismenog, tj. dali se može tako proć:dry: Jer se nisam mogla sjetiti definicija, nisam CIJELU prethodnu noć spavala od mukice... :crying2:

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pitanja sa današnjeg roka:
1. Prestanak državljanstva otpustom
2. Kontrola putem ustavnog suda
3. Dopustivost dodataka
3. Primjena prekršajnog zakona prema djeci
4. Načelo samostalnosti
5. Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini
6. Potreba donošenja POA

Više se ne sjećam :)
Ja sam odgovarala sva pitanja svojim riječima, ništa onako definicijski iz knjige, pa me zanima dali netko ima iskustva sa takvim rješavanjem pismenog, tj. dali se može tako proć:dry: Jer se nisam mogla sjetiti definicija, nisam CIJELU prethodnu noć spavala od mukice... :crying2:
Kad su rezultati iz pismenog uopće ? :laughing:

Jadranka15

Rezultati su obično srijedom u podne u dvorištu u ĆM 4, sretno, da li je bila samo jedna grupa ili ste bili grupe A i B.

Evo odgovore na pitanja sa današnjeg roka - ako neko misli da nije dobro odgovoreno - neka me ispravi.

1. Otpust iz hrvatskog državljanstva može se dati osobi koja je podnijela zahtjev za otpust i udovoljava sljedećim pretpostavkama:
• da je navršila18 godina života,
• da nema smetnji glede vojne obveze,
• da je podmirila dužne poreze, takse i druge javne pristojbe te obveze prema pravnim i fizičkim osobama u RH za koje postoji izvršni nalog;
• da je pravno uredila imovinske obveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i djece prema hrvatskim državljanima i prema osobama koje koje ostaju živjeti u RH;
• da ima strano državljanstvo ili da je dokazala da će hiti primljena u strano
državljanstvo.

1) Otpust iz hrvatskog državljanstva ne može dobiti osoba protiv koje se u Republici Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog djela koje se goni prema službenoj dužnosti ili ako je osuđena na kaznu zat¬vora, dok tu kaznu ne izdrži.

Na zahtjev oba roditelja kojima je hrvatsko državljanstvo prestalo otpustom, prestaje državljanstvo i njihovoj maloljetnoj djeci. Ako je otpustom prestalo državljanstvo samo jednom roditelju, otpust se proteže i na maloljetnu djecu ako je drugi roditelj strani državljanin. Djeca iznad 14 godina moraju dati svoj pristanak.

Rješenje o otpustu iz hrvatskog državljanstva stavlja se izvan snage na zahtjev osobe koja je dobila otpust, ako ona ne stekne strano državljanstvo u roku od jedne godine od dana objave rješenja o otpustu u Narodnim novinama i na¬stavi živjeti u RH. Isto tako, rješenje o otpustu stavlja se iz¬van snage na zahtjev osobe koja je dobila otpust i iselila se iz RH, ali u roku od 3 godine od dana iseljenja nije stekla strano državljanstvo, a o tome je u roku naredne tri godine obavijestila diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu ili neposredno tijelo nad¬ležno za donošenje rješenja o otpustu.

2)Od posebnog je značenja i uloga koju u kontroli uprave ima Ustavni sud Republike Hrvatske kao posebna institucija u hrvatskom pravnom sustavu.

Ustav propisuje da Ustavni sud, između ostalog, odlučuje i o suglasnosti propisa (dakle i onih što ih donosi državna uprava) s Ustavom i zakonom.

Ustavni sud može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji što se poduzimaju na osnovi zakona ili drugog propisa čija se ustavnost odnosno zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice.

Ustavni sud ima ovlast da propis koji nije suglasan s Ustavom odnosno zakonom poništi ili ukine.

Ustavni zakon o Ustavnom sudu dopušta svakoj fizičkoj i pravnoj osobi, koja je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedine odredbe zakona s Ustavom, odnosno pojedine odredbe drugog propisa s Ustavom i zakonom a Ustavni sud njezin zahtjev prihvati i ukine odredbu zakona, odnosno odredbu drugog propisa,
pravo podnijeti zahtjev nadležnom tijelu za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta kojim joj je povrijeđeno pravo, a koji je donesen na temelju ukinute zakonske odredbe, odnosno ukinute odredbe drugog propisa i to odgovarajućom primjenom odredaba o ponavljanju postupka.

3) Dopustivost dodataka
- Ovlast za stavljanje dodataka
- Razlika između pravno vezanih UA i UA koji saadrže diskecijsku ocjenu
- Da li je mogućnost stavljanja dodataka u UA koji sadrže diskecijsku ocjenu
neograničena?
- Kako nezakoniti dodaci utječu na subinu samog UA

4) Primjena prekršajnog zakona prema djeci? (članak 69. PZ – „NN RH“,br.107/07)
(1) Sud može maloljetniku odrediti jednu ili više posebnih obveza ako ocijeni da će njihovom primjenom pozitivno utjecati na maloljetnika i njegovo ponašanje.
(2) Sud može maloljetniku odrediti obvezu:
1. da se ispriča oštećeniku,
2. da prema vlastitim mogućnostima popravi ili nadoknadi štetu nastalu prekršajem,
3. da se uzdrži od posjećivanja određenih mjesta i kloni društva određenih osoba koje na njega štetno utječu,
4. da se uz suglasnost maloljetnikovoga zakonskog zastupnika podvrgne odvikavanju i liječenju od droge ili drugih ovisnosti,
5. da se radi učenja ili provjere znanja prometnih propisa uputi u nadležnu ustanovu za osposobljavanje vozača,
6. da se uključi u rad humanitarnih organizacija ili na poslove komunalnog ili ekološkog značenja,
7. da se uključi u rad športskih i drugih sekcija uz pedagoški nadzor u školi,
8. da se uključi u pojedinačni ili skupni rad u savjetovalištu za mlade.
(3) Određene posebne obveze mogu trajati najdulje šest mjeseci i ne smiju ometati maloljetnikovo školovanje ili zaposlenje.
(4) U okviru obveze iz stavka 2. točke 2. ovoga članka sud će odrediti oblike i način popravljanja naknade štete, no pri tome osobni rad maloljetnika ne smije trajati više od 20 sati unutar roka od mjesec dana i mora biti tako raspoređen da ne ometa školovanje ili zaposlenje maloljetnika.
(5) Pri određivanju posebnih obveza sud će maloljetnika posebno upozoriti da ga se zbog skrivljenog neispunjavanja obveza može uputiti u centar za odgoj.
(6) Izvršenje posebnih obveza provodi se uz nadzor centra za socijalnu skrb koji o tome izvještava sud.
(7) Centar za socijalnu skrb dužan je voditi posebnu evidenciju za svakog maloljetnika prema kojem je sud primijenio odgojnu mjeru.
5) Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini
Na izvlaštenoj nekretnini prestaju danom pravomoćnosti rješenja o potpunom izvlaštenju, hipoteka, služnost i druga stvarna prava.

Ako je na izvlaštenoj nekretnini postojala hipoteka, pravo plodouživanja ili neko drugo stvarno pravo, tada je korisnik izvlaštenja dužan odgovarajući iznos naknade položiti kod banke na posebni račun, osim u slučajevima kad je vlasniku izvlaštene nekretnine, opterećene hipotekom, dana na ime naknade druga nekretnina u kom slučaju hipoteka prelazi na tu nekretninu.

6) Potreba donošenja POA

 Svi društveni odnosi morali bi biti regulirani pravnim pravilima. Najprihvatljiviji oblik pravnog pravila za reguliranje društvenog ponašanja je zakon budući da u hijerarhiji pravnih normi uz Ustav dolazi na prvo mjesto.
 No, propisivanje pravila ponašanja isključivo zakonom nije ostvarivo, pa se različita područja reguliraju i drugim pravnim pravilima, nižima po rangu od zakona, a to su tzv. podzakonski općenormativni akti.

 Osim nemogućnosti zakonodavca da regulira sve oblike društvenog ponašanja samo zakonima, postoji i tehnički razlog koji potiče na podzakonsko normiranje. Naime, potrebno je da zakonski tekst bude jasan, precizan, nedvosmislen i pregledan.
 Kada bi se pokušalo sve normirati unutar zakona, zakonski tekst nikako ne bi mogao biti pregledan, jasan i nedvosmislen, te se razrada zakonskih normi postiže podzakonskim općenormativnim aktima.
 Podzakonski općenormativni akti iznimno su važni za državnu upravu iz dva razloga. Ponajprije, među pravnim pravilima upravnog prava veliki je broj pravila podzakonske prirode, te je njihova primjena svakodnevna pojava u djelovanju uprave.
 Drugo, podzakonski općenormativni akt može biti akt same uprave. Naime, tijela državne uprave često imaju ovlast donošenja pravnih pravila. Ta ovlast je u različitim državama različita, pa tako imamo primjera da uprava gotovo potpuno zamjenjuje zakonodavca, a imamo i primjere gdje uprava može donositi općenormativne akte isključivo za provedbu zakona.

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jel može netko staviti u srijedu tu na forum rezultate, ili da mi se javi na pm pa da mi pogleda jer nisam iz Zg? Tnx :laughing:

laminat

Jel može netko staviti u srijedu tu na forum rezultate, ili da mi se javi na pm pa da mi pogleda jer nisam iz Zg? Tnx :laughing:
Ja mislim da ti trebaš osobno doć pogledat rezultate jer je odmah isti dan usmeni..bar sam tak čul da to ide na tu foru kod Šikića :crazy: Nek me neko ispravi ak je kriva glasina :clint::smiley_on_tredmil::icon_cold:

Sanci

Ja mislim da ti trebaš osobno doć pogledat rezultate jer je odmah isti dan usmeni..bar sam tak čul da to ide na tu foru kod Šikića :crazy: Nek me neko ispravi ak je kriva glasina :clint::smiley_on_tredmil::icon_cold:
Tako je, na zadnjem roku smo morali doći osobno, pročitali su tko je prošao i raspored usmenih za slijedeći dan.. nije baš zgodno:confused2:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks