AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Shark

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ivo Borković:upravno pravo VII izdanje Narodne novine 2002 i to sljedeće glave: I-IX , XI (samo t.I ), XIII-XIV, XVII, XXI-XXII i prekršajni zakon od 1-85 članka

Odgovornost službene osobe za štetu nanesenu tij. državne uprave?Gdje je to u knjizi??

Odgovornost službene osobe za štetu nanesenu tij. državne uprave?Gdje je to u knjizi??

masenka

zna tko odgovor na ova pitanja:upute o pravnom lijeku,odnos upravne znanosti i znanosti o upravi i izvori prava u eu ,ili bar u kojem dijeku knjige ili zakona se nalaze?hvala
Vidim da su u prošlom roku bila zeznuta pitanja,nadam se da u ovom neće biti preteška

Nela

jedno pitanjce...
ja sutra ispravljam drugi kolokvij
ako sam dobro skužila na onom papiru napišem položen 1. kolokvij, ispravak drugog?

ima neko pravilo kak su pitanja poredana?
da znam koja su moja pitanja a koja ne
koliko ima pitanja i koliko bodova, odnosno koliko meni treba za prolaz? Koliko jedno pitanje nosi bodova? kolegica prije je napisala da treba 8 ili 9 bodova za prolaz a ja ako se dobro sjećam svako pitanje nosi 5 bodova...

i da, kad bi netko bio toliko dobar i objasnio mi francusku i njemačku teoriju javnog domena???

Slavica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
od prekrsaja trebate znati samo nekoliko clanaka, uglavnom ovi:
clanak 4
clanak 7
clanak 8
clanak 13
clanak 29
clanak 39
clanak 55
clanak 69

to su clanci koji najcesce budu na ispitu, barem je tako do sada bilo.. :)

no_name

Pitanja danas:
-Podzakonski općenormativni akti prema posebnom ovlaštenju u hrv. zakonodavstvu
-pretpostavke i slučajevi kada hrv. država odgovara za šteu bez greške
-objasni uknjidžbu prava vlasništva i dr. stvarnih prava kod izvlaštenja
-definiranje upr. akta u hrv . zakonodavstvu
-greška u činjeničnom stanju kao oblik nezakonitosti
-kada se mora odbiti izdavanje putne isprave i kada se može odbiti
-prekršaji neznam šta je bilo:)

eto nije bilo ekstra teško

masenka

pitanje vezano uz prekršaje je bilo :eek:bjasni krajnju nuždu kod prekršajnog zakona

rezultati su u 10 i 30 u čirilometodskoj pa možete doći i slušati ispite,što dosta pomaže ,bar što se mene tiće :)

no_name

Jel zna tko objasnit krajnju nuždu kod prekršaja? da ne čitam sad svaki članak dok to pronađem...

jelena_121

Zdravo seljacki:kada se neka osoba nade u situaciji u kojoj je ona i ljudi oko nje u opasnosti moze se posluziti protunapadom

lucy

Di da nađem ovu diskrecijsku i kategoričku normu? Ak netko zna...
Disjunktivna i kategorička pravna norma, ne diskrecijska.

KATEGORIČKA pravna norma točno propisuje način ponašanja.
DISJUNKTIVNA (ALTERNATIVNA) pravna norma ne regulira potpuno ponašanje. Primjenjivač pravnih pravila ima mogućnost da u rješavanju konkretnog slučaja postupi po vlastitom nahođenju, birajući najpogodniju alternativu.
Diskrecijska ocjena javlja se u području primjene disjunktivne pravne norme.

andrea

...gotovo!! 5!! :)
Bila sam kod prof. Stanicica, buduci da sam kolokvirala, pitao me samo jedno pitanje i to nesto o izvlastenju... kolegicu do je pitao odgovornost drzave za stetu... prof.je pre pre pre dobar, opusten, nasmijan... sve pohvale!!!

Nela

evo i ja položila!!!
ispravljala sam drugi kolokvij pa me samo to pitao
bila sam kod prof Staničića. Moram napomenuti da je SUPER!
Opušten, pomaže, izvlači ako ne znate, ali to ne znači da možete proći ako ne znate
i ja bi već poludila kakve ljudi gluposti znaju govoriti(uključujući i mene :blushed: )
Pitao me izvlaštenje, odgvornost države za štetu i temeljni način stjecanja državljanstva kod nas
Kolegu je pitao odgovornost države za štetu bez greške, upravne ugovore
još jednom pohvale prof
kad bi svi bili takvi... :)

Shark

Šikić je kralj, bio i ostao!!!Prirođenje i odg države za štetu bez greške i dvojka u indexu!!!

žeža

Evo i ja sam prošla na komisiji kod Šikića -stvarno on je SUPER-pre pre dobar , sve samo pohvalu mogu rec, jer sam prosla a nisam stvarno dobro znala. Pitao me je izvlastenje,POA, Ekscepcija nezakonitosti, Materijalna povreda zakona, bas je izvlacio iz mene! Ma super je!

kaliopa

prošla isto kod šikića - svaka mu čast !!! pitao me modificiranje načela zakonitosti i tko je nadležan za tužbe kod izvlaštenja (?)-županijski sud... ma super !!!

foxy24

Evo da i ja napišem koju rić o današnjem usmenom...i ja sam prošla :laughing: i bila sam kod prof. Lane Ofak i mogu reči isto da je super, jako pristupačna,draga itd...Pitala me javna dobra za nabrojat,pa da vodno dobro,pa ostale podjele javnog dobra i to je to...uglavnom da su svi prof na našem faksu ovakvi kakva je ova katedra sad mislim da bi bilo puno lakše studirati...eto toliko od mene...pozzz svima

lara

Bila sam na ispitu kod prof. Lane Ofak, prošla sam. Pitala me diskrecionu ocjenu i popunjavanje pravnih pravila. Profesorica je ugodna i dobra. Kolegici koja je polagala prije mene dosta je pomagala i prošla je.

marija0205

Evo da se i ja pridružim svojim pozitivnim komentarom na prof. Šikića, položila sam bez problema :) pitao me razliku između POA i upr. akta, ekscepciju nezakonitosti.
Traži razumjevanje i povezivanje gradiva!

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks