AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

marty1711

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ali meni je to bio jedini ispit koji sam htjela prijaviti, samo jednom sam ga pala, a ispite iz prve sam odavno rješila. Imam još 4 ispita iz druge za rješiti. Tak da mi stvarno nije jasno šta se to događa, zašto mi nisu onda dali da prijavim ispit :(

jelaa

Najbolje je da onda ponovo odeš u referadu i da ih pitaš, i ponesi sa sobom index da vide da nemuljaš. Moguće je da je došlo do nesporazuma, oni te mogu i naknadno stavit na popis, znam da su tako stavljali ljude iz nekih drugih predmeta, jer šteta da ti ovaj rok propadne , ja bi na tvom mjestu tako napravila.

saga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kolegice i kolege!

Imam malu nedoumicu oko upravnih ugovora u hrvatskom pravu.
Što biste vi naveli da vam se to pojavi na ispitu, čisto da usporedim sa svojim razmišljanjem.

Fala.

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Kolegice i kolege!

Imam malu nedoumicu oko upravnih ugovora u hrvatskom pravu.
Što biste vi naveli da vam se to pojavi na ispitu, čisto da usporedim sa svojim razmišljanjem.

Fala.
Javnopravno tijelo i stranka sklopit će upravni ugovor o izvršenju prava i obveza utvrđenih u rješenju kojim je riješena upravna stvar, ako je zakonom propisano sklapanje takvog ugovora.

Upravni ugovor ne smije biti protivan izreci rješenja, prinudnim propisima, javnom interesu niti smije biti sklopljen na štetu trećih osoba.

Upravni ugovor je ništetan ako je protivan rješenju radi izvršenja kojeg je sklopljen.

Upravni ugovor je ništetan i iz razloga ništetnosti propisanih zakonom koji uređuje obvezne odnose.

Upravni ugovor je ništetan i kad je ništetan dio toga ugovora, osim ako bi ugovor proizvodio pravne učinke i bez tog dijela.
Ako bi zbog okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo bitno otežano, ta strana može zahtijevati da se ugovor izmijeni sukladno nastalim okolnostima.

Kad se javnopravno tijelo i stranka ne suglase o izmjeni ugovora ili ako javnopravno tijelo ili treće osobe uključene u upravni ugovor na takvu izmjenu ne pristanu, javnopravno tijelo može jednostrano raskinuti upravni ugovor.
Ako stranka ne ispunjava obveze iz upravnog ugovora, javnopravno tijelo jednostrano će raskinuti upravni ugovor.
Javnopravno tijelo može jednostrano raskinuti upravni ugovor i kad je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti za život i zdravlje ljudi i javnu sigurnost, ako se to ne bi moglo otkloniti drugim sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava.

Zbog neispunjivanja ugovornih obveza javnopravnog tijela stranka može izjaviti prigovor. Prigovorom se može tražiti i naknada štete nastale neispunjivanjem ugovora.

Tako sam ja napisao,vecinu od ovoga i dobio sve bodove,a u novom ZUS-u ima i o upravnim ugovorima pa si tamo pogledaj sta je jos bitno.

saga

Javnopravno tijelo i stranka sklopit će upravni ugovor o izvršenju prava i obveza utvrđenih u rješenju kojim je riješena upravna stvar, ako je zakonom propisano sklapanje takvog ugovora.

Upravni ugovor ne smije biti protivan izreci rješenja, prinudnim propisima, javnom interesu niti smije biti sklopljen na štetu trećih osoba.

Upravni ugovor je ništetan ako je protivan rješenju radi izvršenja kojeg je sklopljen.

Upravni ugovor je ništetan i iz razloga ništetnosti propisanih zakonom koji uređuje obvezne odnose.

Upravni ugovor je ništetan i kad je ništetan dio toga ugovora, osim ako bi ugovor proizvodio pravne učinke i bez tog dijela.
Ako bi zbog okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo bitno otežano, ta strana može zahtijevati da se ugovor izmijeni sukladno nastalim okolnostima.

Kad se javnopravno tijelo i stranka ne suglase o izmjeni ugovora ili ako javnopravno tijelo ili treće osobe uključene u upravni ugovor na takvu izmjenu ne pristanu, javnopravno tijelo može jednostrano raskinuti upravni ugovor.
Ako stranka ne ispunjava obveze iz upravnog ugovora, javnopravno tijelo jednostrano će raskinuti upravni ugovor.
Javnopravno tijelo može jednostrano raskinuti upravni ugovor i kad je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti za život i zdravlje ljudi i javnu sigurnost, ako se to ne bi moglo otkloniti drugim sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava.

Zbog neispunjivanja ugovornih obveza javnopravnog tijela stranka može izjaviti prigovor. Prigovorom se može tražiti i naknada štete nastale neispunjivanjem ugovora.

Tako sam ja napisao,vecinu od ovoga i dobio sve bodove,a u novom ZUS-u ima i o upravnim ugovorima pa si tamo pogledaj sta je jos bitno.
Kolega, sada mi je nedoumica još veća. Ako mi možeš molim te napisati otkuda si izvukao ovo napisano gore. Pa zar je i (ZUS) Zakon o upravnim sporovima dio ispitne literature?:confused2:
Znam da nam trebaju čl. 150-154 Zakon o općem upravnom postupku.

Jelchy

Kolega, sada mi je nedoumica još veća. Ako mi možeš molim te napisati otkuda si izvukao ovo napisano gore. Pa zar je i (ZUS) Zakon o upravnim sporovima dio ispitne literature?:confused2:
Znam da nam trebaju čl. 150-154 Zakon o općem upravnom postupku.
To su ti clanci. ZUS ne treba :)

jelaa

Ja bih rekla mjesec dana i više, dva tri tjedna možda ak si dosta toga prošla i ak si već čitala, sad će se neko javit i reć da se može naučit za dva tri dana ..ko to naući samo za dva tri tjedna svaka čast, ali mislim da su takvi u manjini

MAURITIUS

ako netko nauči ovaj ispit za dva do tri tjedna onda je stvarno na krivom faksu, ne razumijem zašto onda taj netko nije upisao još dva tri faksa usporedno, jer svoj talent uzaludno troši ovdje ! :) mi onda koji ne možemo naučiti ni za mjesec dana smo pravi idioti ?

martina_sk

Administrator
evo obrisat ću svoj post. ja sam to položila prije godinu dana pa se baš ne sjećam, možda sam učila po 2 tjedna za svaki kolokvij. Ali, ako se gradansko moze nauciti za mjesec - mjesec i pol, onda se ovo sigurno moze nauciti u 3 tjedna. Naravno sve ovisi od osobe, koliko uci dnevno i koliko dobro, tj brzo pamti.

blabla

ako netko nauči ovaj ispit za dva do tri tjedna onda je stvarno na krivom faksu, ne razumijem zašto onda taj netko nije upisao još dva tri faksa usporedno, jer svoj talent uzaludno troši ovdje ! :) mi onda koji ne možemo naučiti ni za mjesec dana smo pravi idioti ?
nitko vas nije prozvao idiotima :dry:

i da, slažem se s onima koji kažu da se može naučiti za 2-3 tjedna i to 3-4h učenja dnevno.

to je individiualno! (zar je potrebno naglašavati)
rado bih upisala neki drugi fax, no koči me uljp :crazy:

jel mi može ko reć jel ima kakva skripta za opće upravno pravo da se može i po njoj proć ispit? znam da je najbolje učit po knjizi, al knjiga je ogromna... pa ak ima neko da zna za neku skriptu koja stvarno valja nek se molim javi... fala...

Lux

ej ljudi šta je sa izvlaštenjem? dali se to po zakonu uči i jeli se što mjenjalo?

jelaa

Pitanja sa današnjeg roka:
-Kontrola ustavnosti i zakonitosti poa
-Formalna i materjalna pravomočnost
-Prestanak hrv državljanstva odricanjem
-Objasni francusku teoriju javnog domena
-Naknada ratne štete
-Objasni razliku između uprave i sudstva
-formalno i materjalno pravo u režimu zakonitosti
-Poticanje i pomaganje( prekršajni zakon)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks