AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

chasei

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
obustava od izvršenja na primjeru zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, u skripti nisam ništa pronašao pa ako netko može odgovoriti
ima ti u skripti...tamo kod podzakonskih akata i obustave od izvršenja kaj je vezano uz to... a imaš i u zakonu o lok. i reg. samoupravi koji ti je sastavni dio literature...

chasei

da li netko zna može li se ovaj predmet proći preko skripte? ako da, preko koje? ...hvala...
možeš proći preko skripte, bez problema...samo ima par naslova ( stvarno samo par ) koja trebaš nadopunit... ja sam učila iz skripte, i nakon svakog poglavlja samo pročitala u knjizi, tek toliko da vidim da li treba još nešto dopunit...ali nije baš da sam trebala...i evo, prvi puta izašla na ispit i položila s 4...tako da...može se po skripti... ( skripta od anci)

TIHANA K

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bok ljudi. imam pitanje,pa ak mi netko moze pomoci. prvi put izlazim na ispit iz tog predmeta, pa me zanima, da li se pitanja na pismenom ponavljaju ili svaki put nesto novo stave? Tko ispituje na usmenima i kakvi su ispitivaci? Da li je tesko polozit ovaj predmet posto ima najvise bodova? hvala unaprijed :rolleyes1:

chasei

Bok ljudi. imam pitanje,pa ak mi netko moze pomoci. prvi put izlazim na ispit iz tog predmeta, pa me zanima, da li se pitanja na pismenom ponavljaju ili svaki put nesto novo stave? Tko ispituje na usmenima i kakvi su ispitivaci? Da li je tesko polozit ovaj predmet posto ima najvise bodova? hvala unaprijed :rolleyes1:
većinom se pitanja ponavljaju ( tako bar kažu drugi ), a sad na zadnjem roku su bila 2 na koja nisam naišla u pitanjima na forumu a sve sam ih skinula i prošla, a još jedno je bilo onako za koje se isto može reći da do sad nije bilo ( bar ne u tom obliku )... tako da je najpametnije naučit sve...
što se tiče usmenog, ispitivači su čisto pa dobri...usmeni je više formalnost, pismeni je važniji...a na usmenom su onako općenita pitanja...
a dal je teško proći, a čuj, ja jedno pitanje nisam uopće napisala, jedno sam nešt muljala, i još sam imala puuuno bodova ( s obzirom na moj sud koliko bi ih mogla imati ) i položila to iz prve...

mateja19

ne znam iz čega misliš učiti ,ali recimo ona skripta čini mi se da ima 118 str ti je odlična i ja ni jedno pitanje nisam srela koje nije bilo tamo.znači to dobro naučiš i nemaš problema sa ovim predmetom.on nosi toliko bodova jer je dvosemestralni a ne zbog težine.
pismeni je standardni ko svi iz te katedre,pola sata vremena,a usmeni je meni bioskroz ok.pitao me asistent i nije uopće strog,atmosfera opuštena,sve ok.

chasei

ne znam iz čega misliš učiti ,ali recimo ona skripta čini mi se da ima 118 str ti je odlična i ja ni jedno pitanje nisam srela koje nije bilo tamo.znači to dobro naučiš i nemaš problema sa ovim predmetom.on nosi toliko bodova jer je dvosemestralni a ne zbog težine.
pismeni je standardni ko svi iz te katedre,pola sata vremena,a usmeni je meni bioskroz ok.pitao me asistent i nije uopće strog,atmosfera opuštena,sve ok.
hm, pismeni traje jedan sat i ima 8 pitanja...a ne pola sata

mini

ja bi ucila po skripti pa ako ima netko da mi napise tocno nazive lekcija koje trebaju za kolokvij,, tnx

martina_sk

Administrator
ja bi ucila po skripti pa ako ima netko da mi napise tocno nazive lekcija koje trebaju za kolokvij,, tnx
podvođenje uprave pod pravo i nacelo zakonitosti uprave, slucajevi nezakonitosti, modificiranje nacela nezakonitosti, slobodna (diskrecijska) ocjena, pravna vrela (izvori) upravnog prava, vrste pravnih vrela, podzakonski opcenormativni akti, naputak, kontrola nad upravom, državljanstvo, upravni akt. znaci to su glave 4, 5, 6, 9 i 17 koje su potrebne za prvi kolokvij koji ce bit krajem sijecnja. neke glave imaju vise tocaka pa stoga i vise naslova.

Jadranka15

Ima ih nekoliko u skriptarnici, ali najbolja je od "šljokice" koja ima veliku prođu kod većine studenata i ima još jedna od "ANČI", ali bez obzira na te skripte vrijedi si izvući naslove iz knjige, kao i pitanja sa pismenog dijela ispita koja su do sada bila na ispitu, a na ovom forumu su objavljena skupna pitanja koja su do sada bila na pismenom dijelu ispita. Isto tako ja sam na ovom forumu odgovorila na sva pitanja iz Prekršajnog zakona koja su do sada bila na pismenom dijelu, za koje se nadam da će Vam pomoći. Sretno.

dorotea

Da li netko zna odgovor na pitanja;
-izvori prava u EU i odnos prema drugim državama (08.09.2008)
-izvori prava EU i utjecaj na nacionalno pravo (16.04.2009)
Hvala

martina_sk

Administrator
1.izvori prava u EU i odnos prema drugim državama

IZVORI PRAVA EUROPSKE UNIJE

Pravna stečevina Zajednice tj. acquis communautaire, franc. (skraćeno acquis),
skup je prava i obveza koji sve zemlje članice obvezuju i povezuju unutar Europske unije.
Acquis ne predstavlja samo pravo u užem smislu budući da obuhvaća: sadržaj, načela i političke ciljeve osnivačkih ugovora, zakonodavstvo usvojeno primjenom osnivačkih ugovora te presuda Suda Europske zajednice, deklaracije i rezolucije koje je Unija usvojila, mjere koje se odnose na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, mjere koje se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove te međunarodne ugovore koje je sklopila Zajednica, kao i ugovore između zemalja članica u području djelovanja Unije.

Primarni izvori prava EU su osnivački ugovori:
Ugovor o Europskoj zajednici,
Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik,
Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju,
Ugovor o Europskoj uniji
u njihovoj inačici koja sadrži izmjene i dopune koje je unio Ugovor iz Amsterdama.

Ugovor o Europskoj zajednici i Ugovor o Europskoj uniji dostupni su i na adresi EUROPA - Announcement: The address you requested is obsolete .
Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik i Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju dostupni su na adresi http://europa.eu.int/abc/obj/treaties/en/entoc.htm.

Kratice za osnivačke ugovore su sljedeće:
UEZ - Ugovor o Europskoj zajednici,
UEZUČ - Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik,
UEZAE - Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju i
UEU - Ugovor o Europskoj uniji.

Sekundarni izvori prava EU su akti koje donose institucije Europske unije u okviru tri stupa na kojima se EU temelji: triju Zajednica (Europske zajednice (EZ), Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOM)), Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) te Suradnje u području pravosuđa i unutarnjih poslova (SPUP).

Akti koji se donose u okviru triju Zajednica dijele se na:
obvezujuće (uredbe, smjernice, odluke) i
neobvezujuće (preporuke, mišljenja).

U okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Suradnje u području pravosuđa i unutarnjih poslova donose se akti drugog karaktera (okvirna odluka, odluka, zajedničko stajalište, zajedničko djelovanje, zajednička izjava, zajednička strategija, izjava, zaključak, konvencija) i njihove dopune.

Nazivi akata koje se odnose na tri Zajednice ili Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku te Suradnju u području pravosuđa i unutarnjih poslova na hrvatskom jeziku te na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku:

uredba Regulation, règlement, Verordnung
smjernica Directive, directive, Richtlinie
odluka Decision, décision, Entscheidung
mišljenje Opinion, avis, Stellungnahme
preporuka Recommendation, recommandation, Empfehlung
rezolucija Resolution, resolution, Entschlossung
priopćenje Communication, communication, Mitteilung
okvirna odluka Framework decision, décision-cadre, Rahmenbeschluss
zajedničko stajalište Common Position, position commune, gemeinsamer Standpunkt
zajedničko djelovanje Joint Action, action commune, gemeinsame Aktion
zajednička izjava Joint Declaration, déclaration commune, gemeinsame Erklärung
zajednička strategija Common strategy, stratégie commune, gemeinsame Strategie
izjava Declaration, déclaration, Erklärung
zaključak Conclusion, conclusion, Schlußfolgerung
konvencija Convention, convention, Abkommen (Übereinkommen)
međunarodni ugovor International agreement, accord international, internationale Übereinkunft

Pod ostalim izvorima prava podrazumijevaju se presude Suda Europskih zajednica, opća načela prava EU kao i međunarodni ugovori koje je EU sklopila s drugim državama i međunarodnim organizacijama kao i međunarodni ugovori između država članica EU.

2.izvori prava EU i utjecaj na nacionalno pravo

SIGMA program — Support for Improvement in Governance and Management in Central and
Eastern European Countries (Potpora poboljšanju upravljanja i menadžmenta u zemljama srednje i istočne
Europe) – je zajednička inicijativa OECD-ovog Centra za suradnju s tranzicijskim ekonomijama i
EK/PHARE, financirana pretežno iz EK/PHARE-a. OECD i više zemalja članica OECD-a također daju
sredstva. SIGMA podržava napore uložene u reformu javne uprave u srednjoj i istočnoj Europi.
OECD – Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj – je međuvladina organizacija koja
okuplja 26 demokracija s razvijenom tržišnom ekonomijom. Centar prenosi savjete i pomoć
OECD-a koji se tiču najraznorodnijih ekonomskih problema zemljama srednje i istočne Europe i
bivšeg Sovjetskog Saveza koje nastoje provesti reforme. EK/PHARE daje financijsku pomoć za
potporu svojim partnerima iz središnje i istočne Europe do razine pri kojoj su kadri preuzeti
članske obveze u Europskoj Uniji.
Osnovana 1992. godine, SIGMA je povezana s OECD-ovom Službom za javnu upravu
(PUMA). PUMA daje informacije i analize stručnjaka za javno upravljanje odlučiteljima zemalja
članica OECD-a i olakšava kontakte i razmjene iskustava među odgovornima za upravljanje
javnim sektorom. Posredstvom PUMA-e, jedanest zemalja od SIGMA-e dobiva važna tehnička
znanja akumulirana tijekom brojnih godina proučavanja i djelovanja.
Vlade koje sudjeluju u Tajništvu SIGMA-e surađuju fleksibilno, kako bi stvorile
programe rada zamišljene da bi se poboljšala vlast i javna uprava sukladno vlastitim prioritetima i
misiji SIGMA-e. Ta inicijativa se poziva na mrežu funkcionera s iskustvom u javnoj upravi kako
bi se pružila usluga savjetovanja i komparativna analiza različitih sustava upravljanja. Osim toga,
SIGMA blisko surađuje s drugim međunarodnim donatorima kako bi promicala upravnu reformu
i demokraciju.
U svim svojim aktivnostima, SIGMA primarno nastoji olakšati suradnju među vladama. U tu
svrhu, SIGMA daje logističku potporu stvaranju mreža koje okupljaju praktičare javne uprave u središnjoj
i istočnoj Europi i njihovim pandanima u zemljama članicama OECD-a.
Aktivnosti SIGMA-e dijele se na šest područja : reforma javnih institucija, upravljanje
utvrđivanjem politika, upravljanje rashodima, upravljanje javnim uslugama, upravni nadzor i pružanja informacija. A opširniji odgovor možeš još naći u knjizi Tamara Ćapeta i Siniša Rodin OSNOVE PRAVA EUROPSKE UNIJE koji se temelji na Ugovoru iz Lisabona.
jel to spada pod opce upravno ili eup?

Jadranka15

Spada u EUP, ali kolegica "dorotea" postavila je to pitanje u rubrici za Opće upravno pravo i ja sam joj odgovorila na ta pitanja, ali ta pitanja isto dolaze u gradivu Općeg upravnog prava i to na pismenom dijelu - ispitnim pitanjima - 19.siječnja 2009. godine, 14. travnja 2009,; koja su prošle godine u drugom kvartalu znala biti na pismenom dijelu ispita. Toliko. Pozdrav

sanjuška

pitanja s današnjeg pismenog:
1. objasni objekt načela zakonitosti
2. objasni represivni i preventivni učinak kontrole uprave i tko su nosioci kontrole
3. stupanje nekretnine u posjed
4. odgovornost države za štetu bez greške
5. oduzimanje stvari s obzirom na prekršajni zakon
6. dodaci upravnom aktu
7. ekscepcija nezakonitosti
8. pravni status ustanove

anamarija5

a koliko otp treba napisati za svako pitanje? jel to više onak mini esej ili treba nap. samo ono što se od tebe traži kao npr u nauci?

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks