AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Novi propisi vezani za studij

Kizo

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
a što ako netki neće imati prosjek 3.0?
Mislim da gledanje prosjeka ovisi o broju studenata zainteresiranih za studij, ako je broj veliki, gledat će se prosjek, a ako nije neće. Ali treba biti strpljiv dok mudre glave ne ustroje studij i daju uvjete, pogotovo C I J E N U ! :zzz: Do tada samo možemo samo nagađati - strpljen, spašen, rekli bi stari ljudi.

Claire

ja tu bolonju ništ ne kužim, ne kužim ni nasš faks... ne mogu shvatiti što ja ipak radim na tom našem faksu kad sam totalno izgubljena u svim tim nazivima ( prvostupnik javne uprave, dal VŠS ili VSS )... pozdrav:redface:

mya_zg

da istina ni ja ne kužim kako će biti to sa vss ili sšs kad se ukida?a mislim da ni dosta njih isto to ne zna

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ja tu bolonju ništ ne kužim, ne kužim ni nasš faks... ne mogu shvatiti što ja ipak radim na tom našem faksu kad sam totalno izgubljena u svim tim nazivima ( prvostupnik javne uprave, dal VŠS ili VSS )... pozdrav:redface:
mislim da ni ONI ne kuze... a i nisi na faxu valjda zbog naziva;)

diah

da istina ni ja ne kužim kako će biti to sa vss ili sšs kad se ukida?a mislim da ni dosta njih isto to ne zna
sšs se ne odnosi na visoku ili višu spremu, već na završenu gimnaziju. meni piše u radnoj knjižici SŠS jer sam završila gimnaziju, a nekome tko ima tehničku piše SSS

laine_zg

sšs znači srednja školska sprema i to imaju samo gimnazijalci jer nemaju struku, sss znači srednja stručna sprema i imaju je svi koji su završili srednju strukovnu školu, všs znači viša stručna sprema i to imaju svi koji su završili višu školu, vss znači viskoka stručna sprema i imaju je svi koji su završili fakultet, dalje ide magisterij, doktorat,...:rolleyes::p . u principu po bologni se brišu ti nazivi i stavljaju se stupnjevi školovanja. pošto kažu da se riječ diplomirani mijenja u prvostupnik ( školovanje u trajanju 3 godine ) znači kad završiš imat češ vss a ako završiš 5 godina imat ćeš magisterij odnosno nečeš jer se ti nazivi brišu :rolleyes: - tako je meni jedna draga gospođa na burzi objasnila :) nadam se da sam bila od pomoći ;)

Claire

Smatram da bi naši kolege koji se nalaze u Udruzi trebali od prof. Koprića ili bilo koga drugoga predložiti da se održi, za sve studente, predavanje kako bi se pobliže pojasnila ta bolnja. Već smo tri godine u tome procesu o kojem vrlo malo znamo. Slažete li se sa mojim mišljenejm?

Slavica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Smatram da bi naši kolege koji se nalaze u Udruzi trebali od prof. Koprića ili bilo koga drugoga predložiti da se održi, za sve studente, predavanje kako bi se pobliže pojasnila ta bolnja. Već smo tri godine u tome procesu o kojem vrlo malo znamo. Slažete li se sa mojim mišljenejm?
:thumbs:

schuman

Bravo Claire!8)
Treba pozvati Koprinja da nam objasni sve o Bolonji što se tiče našeg veleučilišta, jer mi smo u drugom položaju nego pravo.
:mad1:

bob rock

joj informacije o bolonji vec imas svuda, o njoj ljudi vec pisu i po WC-ovima...

bolonja na nasem faksu...nista se nije promjenilo...osim tih nekolko ispita...i sto se sad sve racuna u bodovima...
a ona sustina bolonje...nacin predavanja...kolokviji..vjezbe...ocjene zalaganja...seminari...zadace....to jos kod nas nije stiglo, tj nije zazivjelo...

to je moje misljenje...o tom potrebnom predavanju....ali ima toliko nejasnoca u vezi bolonje na nasem faksu....da sumnjam da bi kopric znao sve odgovoriti...prije svega mislim na te razne tehnikalije,zbog kojih gubimo zivce...prije bi to znale tete iz referade...:D

on bi nam mogao reci samo sustinu bolonje...a to vec svi znamo......

george costanza

Udruga je organizirala već dvije tribine o bolonjskom procesu.
Prije otprilike dvije godine:

1.Bolonjski proces i novi program studija javne uprave
Gosti predavači: prof. dr.sc. Aleksa Bjeliš, Prorektor Zagrebačkog sveučilišta za znanost (sada je Rektor) i Ivan Koprić Pročelnik upravnog odjela Dvz-a (sada je Dekan Dvz-a)
Prof. Bjeliš je pričao općenito o „Bolonji“, a prof. Koprić je prezentirao novi program studija javne uprave.

2.Bolonjski proces i nastavak studija, prije godinu dana.
Gosti predavači: dr.sc. Ivan Kopirć (svi znaju tko je :)) i mr.sc Zoran Pičuljan zamjenik državnog tajnika za upravu (nama predaje Konzularno pravo, međunarodno-upravni smjer)
Gosti su iznjeli svoje mišljenje (nama ide u prilog) i odgovarali su na naša pitanja.
Nažalost od tada se stvari nisu pomakle na bolje što se tiče nastavka studija...
Osobno mislim da nema razloga da ponovno organiziramo neku sličnu tribinu.

Ako imaš kakvo pitanje slobodno ga postavi ovdje i/ili možeš doći na sastanak udruge.

Što se tiče „Bolonje“ na našem faksu.
Kod nas su pozitivni pomaci u svakom pogledu.

a)novi program je znatno bolji od starog
Interdisciplinaran je za razliku od starog u kojem su prevladavali pravni predmeti.
Dobili smo nove kvalitetne profesore, vanjske suradnike, npr. Prof. Inge Perko-Šeparović (Fakultet političkih znanosti)

b)kolokviji iz politologije, općeg upravnog prava, upravnog postupovnog prava...
Navodno prof. Šprajc sprema i seminare, ali naglašavam navodno :)

U svakom slučaju naš studij ima perspektivu.

TINY

sšs znači srednja školska sprema i to imaju samo gimnazijalci jer nemaju struku, sss znači srednja stručna sprema i imaju je svi koji su završili srednju strukovnu školu, všs znači viša stručna sprema i to imaju svi koji su završili višu školu, vss znači viskoka stručna sprema i imaju je svi koji su završili fakultet, dalje ide magisterij, doktorat,...:rolleyes::p . u principu po bologni se brišu ti nazivi i stavljaju se stupnjevi školovanja. pošto kažu da se riječ diplomirani mijenja u prvostupnik ( školovanje u trajanju 3 godine ) znači kad završiš imat češ vss a ako završiš 5 godina imat ćeš magisterij odnosno nečeš jer se ti nazivi brišu :rolleyes: - tako je meni jedna draga gospođa na burzi objasnila :) nadam se da sam bila od pomoći ;)
Jos nešto...govorilo se da bi se ponovno uveo sustav stupnjeva znaci V, VI, VII, i dalje...vidit cemo...u biti ne moze se vise govoriti o nazivima sprema...

mya_zg

a bilo bi super da imamo neke kolkovije ili seminare za upravno pravo,puno bi to svima pomoglo i olakšalo jer i donosi najviše bodova a dosta ga je teško dati

bob rock

@TiNY
stupnjevanje, mislim da bi to bilo najpravednije,jer bi se moglo tocno uskladiti stari i novi program....tj ne bi se onda moglo desiti da netko koje zavsio cetverogodisnnju visoku skolu...po prelasku na novi program odmah postane magistar...a da ovi na novom programu(bolonjskom) moraju guliti 5 godina....ova je vlast na brzinu donijela zakon pred kraj svog mandata, jel sad on najbolji, stiti stara stecena prava....i nije bas najbolje to sve sredio...
mislim da bi stupnjevi bili najbolji....

@ samo da se vratim na potrebu informacija o bolonji...
naravno da se na faksu mijenja stanje stvari....i da je bolje iz godinu u godinu...ali da li mozemo govoriti da je bolonjski proces proveden....to je isto kao kad bi ja mercedesov znak stavio na mog yugica....i pravio se da vozim mercedes.....e pa ja mogu misliti sto god hocu,ali se i dalje vozim u yugicu...
stanje se nesto popravilo imaju nekakvi kolokviji...iz dva-tri predmeta..a po bolonji bi trebalo to biti iz skoro svakog predmeta...a gdje su seminari...i sve drugo sto ide uz bolonju...ja srecom ne placam faks...ali da placam....pa za te pare se stvarno malo dobija na nasem faksu...

prosle godine bio sam na tribini na kojoj su bili Kopric i Piculjin, pricali su sat vremena i ustvari nisu toga puno rekli(konkretno)....sve je bilo kad bi bilo...
na svako konkretno pitanje...odgovaralo se nekonkretno...jer nitko jos ne zna sta ce se desavati sa upravom.....ali sve mi se cini da i nitko bas ne zeli visokoskolovane strucne(znaci ne pravnici nego bas upravnjaci) kadrove u upravi jer upravo takvi su i manje manipulativni....a ovo da li ce biti jos te dvije godine...poslije ove tri godine...ne zavisi ni od Koprica..ni od Piculjina koji je iz sredisnjeg drzavnog ureda za upravu (zamjenik tajnika)...ni od nase dobre volje....vec od vladajuce klike...koja mora dati zeleno svijetlo....

TINY

Bob rock..u potonjem se slažem sa tobom...Mislim da sve ovisi o ovima "gore" tj. onima koji imaju zadnju riječ...
Mislim da se dosta toga napravilo ali da treba još vremena da bolonja stvarno zaživi u Hrvatskoj...jer masa fakseva ima probleme slične našima...
npr. prvi faks koji je imao Bolonju je bio FSB (uveli mislim 2003)a ni tam nije sve najblistavije...stoga svi moramo biti strpljivi...je da ćemo se još namučiti...ali moramo se boriti sa gradivom...i ovako i onako...i bez bolonje morali bi učiti...

Kizo

Čitajući vaše diskusije o studiji po Bologni, a obzirom da imam višegodišnje radno iskustvo u državnoj upravi, želim vama svima budućim prvostupnicima koji planirate raditi u državnoj upravi skrenuti pozornost na to da je pitanje na kojim ćete radnim mjestima moći raditi. Naime, još nije poznat koji će status imati prvostupnici, a kod mene oni koji su do sada postali prvostupnici položivši razliku ispita, u postojećim rasporedima radnih mjesta nigdje ne spadaju, a što je najtužnije, nema ni naznake na koja će se radna mjesta moći rasporediti. Bilo je, npr. internih natječaja po sada još uvijek važećim pravilnicima za radna mjesta za koja je predviđena VSS te je bilo napomena da prvostupnici ne spadaju u tu grupu. U drugim slučajevima dobivaju privremena rješenja o rasporedu na radno mjesto VSS. Mislim da vlada totalna konfuzija. Ja osobno smatram da će prvostupnici biti negdje između dosadašnjih VŠS i VSS, pa svi koji imate veće ambicije, planirajte specijalistički studij koji će se vjerujem ustrojiti. Ja osobno to planiram, a trenutno polažem razliku po Bologni.

mya_zg

a jedino nam preostaje čekati da prva generacija bolonje završi pa će se valjda nešto više znati o svemu iako ne vjerujem baš u to:confused:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks