AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Novi propisi vezani za studij

TINY

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=15193

Šaljem link za konačan PRIJEDLOG ZAKONA O AKADEMSKIM I STRUČNIM NAZIVIMA I AKADEMSKOM STUPNJU, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 769

Zakon je donešen danas pa proučite jer se ovo i nas tiće...

Danijela

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dakle, prvo smo nakon 3 godine stručni prvostupnik (javne) uprave, a nakon +2 smo stručni specijalist (javne) uprave.

A, ako sam dobro shvatila, izjednačavaju se "bolonjski" nazivi sa starim nazivima, tj. nikakvu razliku ne treba polagati? :luxhello:

Ili?:confused:

george costanza

Oni koji su diplomirali po starom trogodišnjem programu se izjednačavaju.
Ali sam 99% siguran da će morati položiti razliku ako žele nastaviti studij.
Studenti koji su diplomirali po dvogodišnjem programu, moraju položiti razliku da bi dobili diplomu stručnog prvostupnika javne uprave. (kakvu, ovisno o tome po kojem su nastavnom planu i programu studirali)
Da li će diplomski studij biti specijalistički ili će biti organiziran na sveučilištu, to nažalost još ne znam.

Danijela

Dakle, ako se ne misli nastavljati studij (ovaj +2 dio), nikakva razlika se ne treba polagati da bi nas se izjednačilo sa bolonjskim nazivim i stupnjevima.

Ali, po tome, meni se čini da ne bi smjeli zahtjevati ni polaganje nekih razlika za nastavak studija jer ćemo svi, bolonjci i stari, imati iste nazive, dakle iste temelje.

Ali znam da će naš faks iznaći načina, da ljudima pobere još neku lovu, jer takva prilika se ne propušta.

the one

Ne, bolonja stvara novu paradigmu, nije bitno koji si stupanj nego KOJE ZNANJE IMAŠ!!!LOL:D
Da, razlika će se morati polagati, jer je razlika između programa "starog" i bolonjskog, ne bi bilo fer prema bolonjcima da se mi švercamo na njih.
Bolonjci bi trebali dobiti uz diplomu tzv. dodatak diplomi u kojem pisu ocijene i tvoje izvannastavne aktivnosti, nagrade itd... to bi trebalo biti tako, no da li je neka kazu kolege koji su vec diplomirali po bolonji!
naš dragi ministar je rekao da se razlika ne bi trebala plačati, no stvarnost jest nešto sasvim drugo.

Bitno je da se ne izjednačava dvogodišnji i trogodišnji studij.
dvogodišnji studij su pristupnici!

Ono što naz zanima sadrži zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju NN 123/03, članak 120. stavak 2. i 3

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu tražiti od visokog učilišta na kojemu su stekli akademski naziv da im u postupku i pod uvjetima predviđenim općim aktom visokog učilišta izda ispravu (potvrdu ili diplomu) o tome da prije stečeni akademski naziv odgovara nekom od akademskih naziva iz članka 71.-74. ovoga Zakona, te nakon što dobije takvu ispravu može koristiti akademski naziv prema ovome Zakonu. Ako visoko učilište na kojemu je stečen akademski naziv ili njegov pravni sljednik ne postoji, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje odredit će visoko učilište koje će odlučiti o zahtjevu.

(3) Visoko učilište, za slučaj da prvotno stečeni akademski naziv ne odgovara nazivu koji se stječe prema ovome Zakonu zbog razlike u programu, trajanju studija ili zbog drugih važnih razloga može odbiti zahtjev iz stavka 2. ovoga članka ili odrediti dodatne ispite i/ili izradu rada koji odgovara završnom ili diplomskom radu na studiju. Nakon polaganja ispita ili izrade završnog ili diplomskog rada izdaje se potvrda kojom se utvrđuje akademski naziv osobe.

zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju je u ovoj materiji opći propis!

Ivy

Admin
ajme ozbiljno ce se uz diplomu ici i dodatak diplomi u kojem ce biti prijepis ocjena
ajme a ja imam sve dvojke
nikakve izvannastavne aktivnosti
uuuuu zivi uzas
odmah mi se raspolozenje palo

bob rock

Oni koji su diplomirali po starom trogodišnjem programu se izjednačavaju.
Ali sam 99% siguran da će morati položiti razliku ako žele nastaviti studij.
Studenti koji su diplomirali po dvogodišnjem programu, moraju položiti razliku da bi dobili diplomu stručnog prvostupnika javne uprave. (kakvu, ovisno o tome po kojem su nastavnom planu i programu studirali)
Da li će diplomski studij biti specijalistički ili će biti organiziran na sveučilištu, to nažalost još ne znam.
oni koji su studirali dvije godine su pristupnici(ne mogu biti prvostupnici pa ni zakonom:) to mi drago)
Za prvostupnika se traži Tri(iznimno četiri) godine odnosno najmanje 180 etsc bodića i mi to imamo :luxhello: biću prvostupnik

za dvogodišnjake je logično da moraju polagati razliku,jer nisu zakonom izjednačeni...(traži se najmanje tri godine ili 180 etsc)
ali mi smo zakonom izjednačeni sa prvostupnicima i ne vidim zašto bismo polagali razliku....
diplomski + 2 godine magistar struke(a negdje odmah doktor na medicini primjer) + 2 godine doktor
diplomski spesijalistički +1 ili 2 godine specijalist struke znači ne magistar (to su znali organitirat(mislim na naše veleučilište) po dva semestra na pučkom veleučilištu prije neku godinu sjećam se)

ma sve pet,pročitao zakon...i pao mi je kamen sa srca jer sam mislio da će nas izjednačiti sa dvogodišnjom....
a nisu....:luxhello: :luxhello:

the one

vidim zašto bismo morali polagati razliku, no ne vidim zašto se to mora plaćati, ako se ne plaća što onda s onima koji su več platili???njima vratiti novce!

slažem se najbitnije je da nisu izjednačeni dvogodišnji i trogodišnji!

bob rock

ma dobro kada se pogledaju predmeti,onda se vidi....da postoji razlika, ali da li smo mi tu krivi...
ništa vraćaće se novci 100%
i ja isto mislim ako sam upisao kao redovni mislim da onda trebam i polagati razliku ako treba ali za džaba....
a sad ostali ....a neznam..koji nisu redovni...a polažu razliku....
neznam....ispad da je bilo logičnije past godinu i prebaciti se na bolonju...jeftinije bi te došlo....i vremenski kraće...jer ako se ja odlučim da polažem razliku...izgubiću još jednu godinu...(znači studiraću 4 godine)...
a fino sam se mogao prebaciti na bolonju i prije i jeftinije bi prošao....

Kizo

Na jednom predavanju Koprić je rekao da će se najvjerojatnije od slijedeće jeseni pokušati oformiti +2, a ako se oformi, za nastavak studiranja bit će potrebno ispuniti određene uvjete. Naveo je polaganje razlike ispita, gledanje prosjeka ocjena ako se prijavi veliki broj studenata i slično, ali je više puta napomenuo da je sve to NESLUŽBENO !!! Koliko sam ga skužio, studij +2 će moći upisati oni koji su završili po Bologni, dok je spomenuo da će ostali morati polagati razliku, za vas koji ste završili trogodišnji studij to je 5-6 ispita. Sad ostaje pitanje da li će se to plaćati, kada će oformiti studij, i kada će nas o tome izvijestiti, ja već polažem razliku jer sam završio dvogodišnji studij.

Ivy

Admin
ja se uopce ne brinem da li ce biti te dvije godine ili ne
jer sam uvejrena da ce biti
ne razbijam glavu time
a ako ce se prosjek gledati biti ce 3.0

Didi

A koja je svrha izjednačavanja naziva s bolonjcima? ako se bude i dalje znalo tko je završil po bolonji, a tko po starom programu. meni to niš nije jasno. Dal ćemo imati i ista prava kao i bolonjci, mislim što se tiče visine plače i tak to?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks