AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nastavak studiranja na drugim fakultetima

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
I ja smatram da je trenutna situacija glupa. Dva de facto ista, a odvojena studija, jedan stručni, drugi specijalistički. Ali mislim da izglede fakulteta ka sveučilišnom treba promatrati kroz dvije prizme:
a) postojanje Pravnog fakulteta
b) sasvim izgledna buduća nastojanja ka smanjenju državne uprave, odnosno realnom smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Kada je to Ravlić rekao i u kojem kontekstu je to spomenuo?

Anna5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Krenuo je govoriti o seminarima koje imaju kolege sa pravnog odjeljenja i usput rekao nešto ovako: uostalom,vidjet ćete i sami što znače seminare,mislim da će i vama davati seminare kad vas stave pod sveučilišni stupanj.... A u meni je to probudilo veliku nadu da će se to i ostvariti :) Pričali smo o tome prije cca mjesec i pol

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Krenuo je govoriti o seminarima koje imaju kolege sa pravnog odjeljenja i usput rekao nešto ovako: uostalom,vidjet ćete i sami što znače seminare,mislim da će i vama davati seminare kad vas stave pod sveučilišni stupanj.... A u meni je to probudilo veliku nadu da će se to i ostvariti :) Pričali smo o tome prije cca mjesec i pol
I Koprić je pričao nešto o tome kako je idući korak stavljanje ovog studija na sveučilišnu razinu.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
I Koprić je pričao nešto o tome kako je idući korak stavljanje ovog studija na sveučilišnu razinu.
Ih, koliko se samo o specijalističkom pričalo. Sad i na jogurt pušem. :) Znači, svi koji završe tri godine, automatski bi upisali četvrtu i petu (sadašnje plus dvije)?

pigetic

Ih, koliko se samo o specijalističkom pričalo. Sad i na jogurt pušem. :) Znači, svi koji završe tri godine, automatski bi upisali četvrtu i petu (sadašnje plus dvije)?
Pa bio bi integrirani studij, a bitno je i da bi se moglo prebacivati na mnoge druge sveučilišne studije.
Meni je još uvijek najveća enigma zbog čega je studij socijalnog rada sveučilišni studij po modelu 4+1 a mi nismo a barem smo jednako bitni ili bi u državi europske unije 21.st trebali biti bitni kao socijalni radnici.

Anna5

Eto kolege nekih novih informacija,u srijedu se odrzao Okrugli stol studijskog centra za javnu upravu i javne financije gdje su prisustvovali dekan,rektor i jos neki pojedinci koji bi nam trebali pomoci u ostvarivanju ciljeva. Razgovaralo se,ili bolje reci,spominjalo se uvodenje sveucilisne razine pa cak i mogucnost specijalistickog poslijediplomskog javne uprave pa cak i suradnja s nekim sveucilistem u Padovi. Osim toga,islo bi se u modernizaciju programa kako bi bili osposobljeni za rad u EU gdje je nase zanimanje mnogo vise cijenjeno no sto je to u nasoj lijepoj Hrvatskoj. Medutim,nitko nije konkretno dao informacije koji su preduvjeti i za to i kad bi se eventualne promjene pocele dogadati pa me sve to podsjetilo na jednu lijepu predizbornu kampanju: " To je nas sljedeci korak... Imate apsolutno podrsku od fakulteta,rektorata,ministarstva.... Ceka nas tezak posao..." Dakle,konkretnost- nula bodova. Mislim da cemo se ipak mi kao studenti morati najvise zalagati i vrsiti pritisak,pogotovo za sveucilisnu razinu. Eto,nakon mojih litanija,mogu vas samo pozdraviti i pozvati da se izborimo za bolje i jednake uvjete te naposljetku i za nasu bolju ( mogucu) buducnost. :)

pigetic

U svakom slučaju je dobro barem da se izrazi namjera da se to postigne. To mi sada izgleda kao ono što se prije pričalo godinama o specijalističkom, pa od iduće godine, pa od iduće itd. Mislim da će prije zemlja izaći iz krize nego što će se ovi planovi ostvariti ali jednom budu.
Definitivno sam za sudjelovanje u bilo kakvim oblicima studentskih pritisaka/izražavanja mišljenja. Ne znam da li je tko čitao novi udžbenik od prf.Koprića i ostalih iz upravne znanosti ali tamo piše da je Hrvatska jedina europka zemlja bez fakulteta ili barem sveučilišnog studija za obrazovanje stručnjaka za vodeće i najviše položaje u javnoj upravi, te bez mogućnosti postdplomskog studija i doktoriranja.
To je bez sumnje jedna velika sramota i sustava obrazovanja i politike svih nositelja vlasti do sada ali i sveukupnog društva koje čini se drži da je naše zanimanje nebitno u XXI. stoljeću za funkcioniranje države. Ili smo mi pametniji od Europe pa oni troše novac na obrazovanje za nebitne poslove a mi se ugledamo na Čad ili Somaliju koje su pametne?

martina_sk

Administrator
kod nas su jednostavno tu ulogu u postpunosti preuzeli pravnici i to je to. previše ih je, prejaki su i zato kod nas nema fakulteta za stručnjake javne uprave. ne bih nas sad uspoređivala sa somalijom ili čadom jer te poslove ima tko obavljati. ne kažem da stručni studij javne uprave, a posebno specijalistički nije stručniji za javnu upravu, ali nije ni da te poslove obavljaju potpuno neobrazovani ljudi ili da je u ostatku balkana i istočne europe nešto bolje bez obzira što imaju fakultete javne uprave. i tamo vladaju političke i rodbinske veze.

pigetic

Čad i Somalija su bili karikiranje ali niti sa ostatkom istočne europe se ne bih uspoređivao, niti sa bilo kojim pojimanjem balkana geografskim,političkim itd.
Mi smo kao država trebali naginjati i težiti srednjoj Europi. A ne gledati kako je Bugarskoj ili Makedoniji. Evo nam Slovenije kao primjera najbližeg nama.
Kod nas te poslove obavljaju pravnici ali to je u modernim europskim standardima passe koncept jer kao što znamo uprava se puni stručnjacima tog tipa. Naravno svugdje ima nepotizma i korupcije ali vjerujem da sustav ipak puno,puno bolje funkcionira nego kod nas.
Da barem samo pravnici kod nas obavljaju te poslove, ali obavljaju ih i razno razne druge struke.
Pravnici, a to sam se osvjedočio razgovarajući sa bezbroj njih raznih dobnih skupina a posebno studenti 3-5 godine nemaju pojma o ničemu iz upravne znanosti, menadžmentu, a da ne spominjem više od par rečenica o JPP-u ili nečem sličnom. Čak im i upravni postupak izgleda kao nešto s čim se neće zamarati. Student koji završi pravni studij nema više znanja za obavljanje poslova vezanih za javnu upravu a ja bih rekao da ima i manje korisnog i primjenjivog znanja od studenta koji završi specijalistički javne uprave. I opet ću reći, sramota je sustava što nije omogućio da se omogući obrazovanje stručnjaka na najvišoj razini u državi članici EU. To je kao da ti doktori popravljaju zube a ne zubari. Ima sličnosti, dodirnih točaka, oboje uče anatomiju i anesteziologiju ali jel bi vi dali liječniku opće prakse da vam vadi umnjak? Ja ne bi.

martina_sk

Administrator
kužim ja to sve, ali nažalost po mentalitetu više naginjemo balkanu nego zapadnoj ili središnjoj europi.
tko ima volje taj će odlično obavljati svoj posao nevezano za to koju je školu završio. sve se može naučiti, a najbolje se uči kroz praksu. sramota je da ja kao upravni pravnik do prakse nisam vidjela upravnu košuljicu koja je osnovni dio upravnog postupka. tako da, svaki faks ima svojih nedostataka.

Akrap

Pozdrav ljudi ako neko moze pomoc..prebacio bi se sa javne uprave iz zg u osijek pa me zanima kome se trebam na fakultetu obratit i kad otic i dali mi se prizna vecina predmeta u osijeku buduci da mi je ostalo u zg cijela treca i radno pravo iz druge ako moze neko pomoc plizzz

Nerea

Pozdrav ljudi ako neko moze pomoc..prebacio bi se sa javne uprave iz zg u osijek pa me zanima kome se trebam na fakultetu obratit i kad otic i dali mi se prizna vecina predmeta u osijeku buduci da mi je ostalo u zg cijela treca i radno pravo iz druge ako moze neko pomoc plizzz
-na početku,tj u novoj akademskoj godini se možeš prebaciti na drugi fakultet.

-prvo pošalji upit mailom ili nazovi tel referadu Pravnog fakulteta u Osijeku(oni će ti reći sve o priznavanju položenih predmeta)

-po ovom tvom postu, ne vidim nijedan razlog zbog kojeg se ne bi mogao prebaciti u Osijek

-po svoj prilici na jesen ćeš se ispisati sa našeg studija, i upisati osječki(naravno ako se do tada ne predomisliš)

u svakom slučaju-Sretno!

pigetic

Najbolje ti je na stranici od fakulteta pronaći broj od referade pa nazvati i oni će ti objasniti sve oko upisa itd. Mislim da su još uvijek vrlo ljubazni i pristupačni, nešto na što nisi naučio tu kod nas.
Što se tiče priznavanja, raspitaj se kod profesora od svakog predmeta. Vidi tko su nositelji kolegija, kad su im konzultacije i koji su im mejlovi pa šalji svakom posebno i/ili zovi na telefon u vrijeme konzultacija. Takva komunikacija je iz mog iskustva bila dosta uspješna.

dana24

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bok! I ja se interesiram za prebacivanje u Osijek. I baš sam ovih dana zvala gospođu u referadi u Osijeku te mi je rekla da su upisi u rujnu, ali da joj pošaljem prijepis ocjena pa čisto da mi kaže koju bi godinu mogla upisati te da li mi se isplati prebacivanje. Inače, ostala mi je cijela treća i četiri ispita iz druge. Da li možda znaš koliko se čeka prijepis ocjena i hoćeš li upisivati sada ljetni semestar?

Anna5

Kolege,u referadi mi nisu bili nimalo od pomoći pa eto,ako mi netko može pomoći,bila bi zahvalna. Naime,studentica sam 3.godine na javnoj upravi i zanima me sljedece: nakon te 3 godine,upisala bi pravo,zna li netko buduci da ce mi se neki ECTS bodovi,tj.ispiti priznati i mogu li npr.upisati kolegije iz prve i druge godine ili moram bas sve ispocetka i ocekuje me jos sigurnih 5 godina studiranja?

Nerea

Kolege,u referadi mi nisu bili nimalo od pomoći pa eto,ako mi netko može pomoći,bila bi zahvalna. Naime,studentica sam 3.godine na javnoj upravi i zanima me sljedece: nakon te 3 godine,upisala bi pravo,zna li netko buduci da ce mi se neki ECTS bodovi,tj.ispiti priznati i mogu li npr.upisati kolegije iz prve i druge godine ili moram bas sve ispocetka i ocekuje me jos sigurnih 5 godina studiranja?
sve ispočetka. morat ćeš polagati i one predmete koje si tu već položila(poput soc,dip,info,eng itd.). uglavnom sve ćeš morati ponovo polagati jer na pravnom studiju se treba znati cijela knjiga, a na našem određena poglavlja.

Anna5

Profesori iz tih kolegija su mi rekli da ce mi priznati to sto sam polozila na upravi,ali da cu na usmenom poloziti razliku.Pa sam se ponadala da bi mogla upisati umjesto njih recimo neke kolegije sa druge godine... Hvala tebi na odgovoru :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks