AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

katarina28

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Na usmenom manojlovic..ako je malo bodova na usmenom pita puno i treba se znati ali nije da odma rusi..pitala je po sat vremena te s malo bodova da nesto izvuce..ako je puno bodova pita kao tesko al je minimalno znanje dovoljno..ja sam imala 16 bodova i rekla je da ce me kao tesko pitati i pitala me europske mreze to sam znala samo sto su i nesto sitno vrste,politike azila nisam znala pisnut i jos me pitala stratesko planiranje to sam kao ajde nesto i pustila me s 3...pitala je i europski ombudsman,viserazinsko upravljanje,javne konzultacije,najcesce koristeni modeli za upravljanje kvalitetom,uprvne reforme,upravna simplifikacija,pretpristupni fondovi ili tak nesto s fondovima,teorije o dobrom upravljanju...
Pozdrav pitanje iz čega si učila knjiga skripta? hvala

penny lane

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li znate kakva je prof. Lalić na usmenom?
lalić je vrlo ugodna, ne maltretira puno. ja sam položila u 11. mjesecu kod nje. imala sam 14 bodova i pitala me poprilično detaljno, povezivanje gradiva. napomenula mi je da me pita za bolju ocjenu i da me zato tako ispituje. ali s obzirom da sam dobro naučila, nije bilo strašno. dobila sam 4. kolegice je pitala malo "lakša" pitanja, nisu znale savršeno, ali obje su položile. ja imam veliki strah od ispita i kad najbolje naučim, ali stvarno nije stresno odgovarati kod nje. tako da, bez straha i sretno! :)

pitanjce ;)
na pismenom da li je bolje odgovarat samo ono što se točno traži u pitanju primjerice samo nabrojitili ili je i potrebno i bolje detaljnije objašnjavati tj. da li se boduje to što dodatno napišemo a ne traži se striktno u pitanju?
moj savjet je pisati samo ono što se traži u pitanju. sve ono što napišeš izvan toga neće ti dati dodatne bodove, a ako se raspišeš o tome, gubiš vrijeme za odgovaranje na ostala pitanja. kratko i jasno, samo ono što te pitaju, jer samo to priznaju i boduju. sretno! :)

Aderma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Dodajem još pitanja sa ovog ispitnog roka: europska politika susjedstva, dva načina preuzimanja upravnih rješenja (nametanje i atraktivnost).

Prof. Lalić je jako ugodna i da ti vremena da razmisliš.

mina1985

Otkad sam dobila ovaj predmet na drugoj godini fakss, obozavala sam ga. To je bilo nesto sasvim novo za mene, te mi je bilo.zanimljivo. Čak mi je i tema diplomskog bila o Europskpj uniji. Polagala sam ga kod prof. Muse koja je bila dobra i vrlo ugodna. Ucila sam iu njene skripte s predavanja.

mm1306

Ekipa jel se isplati učit samo po pitanjima koja se pojavljuju na pismenom od kad je izašla ova nova knjiga? :)

Monsoon

Bok svima. ja sam već bio položio ispit u 2. mjesecu, i evo, ako će ikome pomoć, pitanja koja me je prof. Manojlović bila pitala:
1. Otvorena metoda koordinacije
2. CAF - Zajednički okvir za ocjenjivanje organizacija javnog sektora
3. Vijeće Europe i lokalna samouprava - Europska povelja o lokalnoj samuopravi

A ovo su neka od pitanja koje je pitala kolegice do mene:
- o ugovorima koji su potpisani nakon potpisivanja ugovora iz Maastrichta. znači o ugovorima iz Amsterdama, Nice i reformski ugovor.
- Sud EU
- kod problema implementacije europskog prava, pitala je zbog čega se postupak povrede pokreće

ethela

ej,ljudovi,jel dovoljno dva tjedna za naučiti ovo čudo? i može li se proći samo učeći iz skripte vugra?? :)

mrvica89

ej,ljudovi,jel dovoljno dva tjedna za naučiti ovo čudo? i može li se proći samo učeći iz skripte vugra?? :)
Vugrina skripta je odlicna. Ucila sam samo po njoj i prosla. Meni je trebalo mjesec dana da naucim, al ipak je to individualno. Sretno svima

Plavuša

Zna netko odg. na ovo, ne mogu nac u knjizi

- 3 kljucne promjene za drz upr. ?
- Sigma, sto donosi, preporuke sigme za javnu sluzbu ?
- sto obuhvaća RIA?
- Upr.simplifikacija svrhe, dal su to metode ?
- upr.reforme obzirom na stupanj radikalnosti mjera koje se poduzimaju tijekom upr. promjena ?

mrvica89

Pa ak se bas stisne i uci, zasto ne. Nije to tak komplicirano i na kraju ispadne zanimljivo, bar meni.

Rick

pitanja sa današnjeg roka:
1.
a) Struktura po Maastrichtu
b) Ovlasti Suda EU
2.
a) višerazinsko upravljanje
b) problem implementacijskog deficita
3.
a) objsani geografski pristup europeizaciji
b) upravna konvergencija i faze
4.
a) minimalni standardi za proces javnih konzultacija
b) što je i koja je svrha upravne simplikacije
5.
a) mediteransko proširenje
b) važne reforme europeizacije u sklopu reforme u RH

martinisa

Bila sam danas na usmenom kod Lalić-Novak i prošla sam.
Bilo nas je 9 u prvoj grupi i ja sam bila 6-a i do mene je pala samo jedna cura.
Ide se po troje.
Moja grupa smo svi imali po 12 bodova, i mogu reći da nas je stvarno dosta teško i detaljno pitala- mene je pitala upravno sudovanje i postupanje i sveee o tome, pa kolege upravni kapacitet, pa o transpoziciji, pa okvire, baš onak dosta teško ali zato što nas je pitala za više ocijene. No prošli smo.
Poslije grupe nije pitala toliko teško.
No i dalje o njoj sve riječi hvale.
Sretno svima.

almah

pitanja na usmenom kod prof.Lalic: standardi za europ.sluzbenike, redovni i posebni zakonodavni postupak, faze pregovora, imenovanje komisije...

RENI

Prošla EUP, kod Lalić Novak, pitala me vrijednosti JU, faze ulaska u EU i malo sam nadopunjavala kolegicu koja nije znala i to je to, pala trojka, hvala Bogu riješila sam se toga!! Pitala je još doktrine vremenski kako slijede, pravo na dobru upravu, politika susjedstva, kriteriji ulaska u EU te faze postupka kod povrede implementacije.

suki

ljudi jel teško naučit taj eup? počinjem ga učit i čini mi se nekak teško da se večina treba nabubat bez mogučnosti reći svojim riječima...ili mi se samo čini?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks